ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οι ΗΠΑ ζητούν «ησυχία»

Να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο απαιτεί η Ουάσιγκτον από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

«...Τώρα έχουμε δουλιά και όχι χρόνο για παιχνίδια», διαμήνυσε με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια η Ουάσιγκτον σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, απαιτώντας να ματαιώσουν προγραμματισμένες στρατιωτικές τους ασκήσεις.

Η παρέμβαση έγινε από τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρ. Νιώτη. Ο Αμερικανός διπλωμάτης παρέδωσε στον υφυπουργό Εξωτερικών non paper με τις αμερικανικές ανησυχίες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οδηγίες, να τεθεί σε υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα ο αμερικανικός προβληματισμός για ενδεχόμενο τυχαίο και χωρίς πρόθεση ατύχημα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης άσκησης «Νικηφόρος».

Ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας σημείωσε ότι υπάρχουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που οι Αμερικανοί έχουν προτείνει από την εμπειρία της περσινής χρονιάς για τις ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Ταύρος». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, που η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στη συντονισμένη προσπάθεια για καταστολή της τρομοκρατίας και απαιτείται ενότητα, «τυχόν ατύχημα θα δημιουργήσει δυσάρεστες επιπτώσεις».

Σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΕΞ, με το οποίο περιγράφεται η επαφή του Αμερικανού επιτετραμμένου με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «ο παριστάμενος πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν προτείνουν τη ματαίωση της άσκησης αλλά παροτρύνουν για την επίδειξη μετριοπάθειας και ότι οι Τούρκοι είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν και να ανταποδώσουν, γεγονός το οποίο μαρτυρεί ότι η ενημέρωση των Τούρκων προηγήθηκε».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν, ότι οι αμερικανικές... επιθυμίες, σε μια τέτοια στιγμή, είναι υποχρεωτικές για την Αθήνα. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι στο non paper, που παρέδωσε ο Αμερικανός επιτετραμμένος, παρουσιάζεται η επιθυμία της Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιηθεί ούτε παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Από στρατιωτικές πηγές, επίσης, αναφέρεται πως το ελληνικό υπουργείο Αμυνας εκτιμά ότι η άσκηση «Νικηφόρος» θα αναβληθεί, καθώς η Κύπρος αποτελεί «αεροπλανοφόρο» των βρετανικών δυνάμεων, οι οποίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εφόσον γίνεται η επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν, δε θα πρέπει να ενοχλούνται από δραστηριότητες ελληνικών και κυπριακών δυνάμεων. Αλλωστε, αν έχει αρχίσει η ΝΑΤΟική επίθεση στο Αφγανιστάν, η κίνηση στον αέρα και στη θάλασσα της Κύπρου θα είναι τόση που δε θα επιτρέπει τη δραστηριότητα ούτε των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η χώρα οδηγείται σε περιπέτειες

Ομιλία του αρχιπλοιάρχου ε.α. Αντώνη Κακαρά

Ο Αντ. Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα με θέμα «Ενεργοποίηση του άρθρου 5 της διακήρυξης του ΝΑΤΟ - επιπτώσεις και κίνδυνοι για τη χώρα μας» τόνισε:

«Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ και επισημαίνει τον πιθανό ρόλο μυστικών υπηρεσιών. Καταδικάζουμε συγχρόνως την ατομική, ομαδική, φυλετική, κοινωνική, θρησκευτική, πολιτική και πάνω απ' όλα την κρατική τρομοκρατία. Τονίζουμε ότι, τρόμο προκαλεί και η φοβερή πίεση των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και οι απειλές για μυστικές επιχειρήσεις που αναγάγουν τις δολοφονίας σε εξωτερική πολιτική.

Είμαστε υπέρ του χτυπήματος των αιτίων, που εκτρέφουν την τρομοκρατία. Της πείνας, της αδικίας, της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης. Που οδηγούν στην απελπισία και στην απόγνωση.

Οι τρομοκράτες και οι καθοδηγητές πρέπει να συλλαμβάνονται και να δικάζονται με βάση το Εθνικό και Διεθνές Δίκαιο, όχι ερμηνευμένο κατά το δοκούν των ισχυρών. Είμαστε ενάντια στη χρήση μαζικών αντιποίνων κατά λαών, κρατών και θρησκειών, που όπως στην προκειμένη περίπτωση έχουν άλλους στόχους και συγκεκριμένα:

- Τα πετρέλαια της Κασπίας.

- Μόνιμες βάσεις στην περιοχή.

- Εγκαθίδρυση νέων φίλιων καθεστώτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

- "Κύκλωση" της Κίνας και γιατί όχι της Ρωσίας.

- Στρατιωτικό έλεγχο και ποδηγέτηση κρίσιμων στρατηγικά περιοχών.

- Υπερθέρμανση του εμπορίου όπλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων.

- Επέκταση και ίσως χρήση των πυρηνικών και σίγουρα των πυραυλικών συστημάτων.

- Ανάκαμψη της οικονομικής ύφεσης.

- Σκλήρυνση των εθνικών νομοθεσιών περί τάξεως, ασφάλειας και τρομοκρατίας κλπ.

Είμαστε ενάντιοι στη συμμετοχή της χώρας μας σε περιπέτειες, που την οδηγούν η ενεργοποίηση του άρθρου 5 της διακήρυξης του ΝΑΤΟ. Οπως αντίθετο είναι και το σύνολο σχεδόν του λαού μας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι:

- Να αδικήσουμε λαούς που καμία απολύτως ευθύνη δεν έχουν.

- Να χάσουμε φίλους και συμμάχους.

- Να βρεθούμε σε θέση στόχου. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τις αμερικανικές βάσεις και τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

- Ο τουρισμός να υποστεί καθίζηση.

- Το κυπριακό ζήτημα να πλήττεται χάνοντας συμμάχους και υποστηρικτές.

- Να ξυπνήσει ο ρατσισμός.

- Τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα, να ρημάξουν την οικονομία μας.

- Η αναπροσαρμογή του Αμυντικού Δόγματος με την "ένοπλη" τρομοκρατία στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων, να τις απομακρύνει και πάλι από το λαό.

Η κυβέρνηση δε δικαιούται να συμπράττει στο βομβαρδισμό πλίθινων σπιτιών απελπισμένων αθώων ανθρώπων. Ούτε σε ενέργειες που, θέτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίας και τη Δημοκρατία σε προκρούστεια διαδικασία.

Τα μέτρα που ήδη παίρνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και παγκόσμια επισπεύδουν το αρνητικό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης (Εσελον, Σένγκεν, ευρωαστυνομία, ευρωεντάλματα, υποχρεωτικές εκδόσεις υπόπτων, "ειρηνευτικές αποστολές"...).

Η τρομοκρατία που προκάλεσε το έγκλημα κατά του αμερικανικού λαού, είναι παρόμοια με τον τρόμο που θέλουν να προκαλέσουν σε παγκόσμια κλίμακα ο Μπους και οι ρυθμιστές της Νέας Τάξης πραγμάτων.

Οι προειδοποιήσεις ότι και η Ελλάδα μπορεί να είναι στη σχεδίαση για αντιτρομοκρατικά χτυπήματα δεν πρέπει να περάσουν. Η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τη χώρα από τέτοιες απειλές, αντί ο πρωθυπουργός να προβαίνει σε δηλώσεις "βασιλικότερος του βασιλέως". Οι θέσεις ακόμα και ηγετών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ψυχροπολεμικές αλλά προσεκτικές (τώρα μάλιστα που θυμήθηκαν και τον ΟΗΕ). Το εθνικό συμφέρον της χώρας μας επιβάλλει σύνθεση και ο λαός μας δείχνει το δρόμο».

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Απαίτησαν να παρακολουθήσουν σύσκεψη σωματείων!

Δύο άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν χτες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και με ύφος «νταή» απαίτησαν να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη που γινόταν την ίδια ώρα, στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά! Η παρουσία των δύο «ράμπο» προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών, με αποτέλεσμα οι δύο να βγουν μεν από το κτίριο, όμως να παραμείνουν στο απέναντι πεζοδρόμιο μέχρι το τέλος της σύσκεψης!

Ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Μιχάλης Νουφαρίτσης, σχολιάζοντας το γεγονός, επισήμανε: «Επιβεβαιώνει ότι μπροστά στην επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση, με βάση το πλαίσιο που διαμόρφωσαν η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του εργαζόμενου λαού, ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία θα ενταθούν. Η παρουσία των δύο ανδρών των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο ήταν μια ακόμα "γεύση" των κυβερνητικών σχεδιασμών. Καλούμε τους εργαζόμενους, όλο το λαό του Πειραιά σε αγωνιστικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα όσα ετοιμάζονται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ