ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Κατάληξη διαπραγματεύσεων με οριστική συμφωνία

Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ανταλλάσσουν χειραψία

Copyright 2016 The Associated

Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ανταλλάσσουν χειραψία
ABANA.--

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) ανακοίνωσαν από κοινού, την Τρίτη το βράδυ, ότι κατέληξαν στο τελικό κείμενο της οριστικής συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2012, με μια ατζέντα 6 σημείων για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Πρόκειται για μια σύγκρουση που κρατάει πάνω από 50 χρόνια, ως απάντηση του λαϊκού κινήματος στην κρατική και παραστρατιωτική τρομοκρατία. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε την Τετάρτη το απόγευμα (πρωινές ώρες Ελλάδας) και ο Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, που ανακοίνωσε ότι στις 2 Οκτώβρη θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ χτες δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο, που περιλαμβάνει 297 σελίδες μαζί με τα πρωτόκολλα που αφορούν κάθε φάση εφαρμογής της συμφωνίας σε όλα της τα σημεία. Ως πιο πιθανή ημερομηνία για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας στην Κολομβία εμφανίζεται η 23η Σεπτέμβρη. Θα έχει προηγηθεί η 10η Πανεθνική Διάσκεψη των FARC, όπου θα συζητηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Με βάση το τελικό κείμενο που καταλήχτηκε, το σημείο 1 περιέχει την «Ολοκληρωμένη Αγροτική Μεταρρύθμιση», που δηλώνεται ότι «θα συμβάλει στη διαρθρωτική μεταμόρφωση της υπαίθρου και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και στη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και καλής διαβίωσης για τον αγροτικό πληθυσμό». Το σημείο 2 περιλαμβάνει τη συμφωνία για την «Πολιτική συμμετοχή, το Δημοκρατικό Ανοιγμα για την οικοδόμηση της ειρήνης», όπου γίνεται λόγος για «πολιτικό πλουραλισμό, δημοκρατικά δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς και εμβάθυνση της δημοκρατίας, ώστε τα όπλα να μην είναι μέσα πολιτικής δράσης», περιγράφεται η διαδικασία της μετατροπής της αντάρτικης οργάνωσης σε πολιτικό κόμμα, ενώ εξασφαλίζεται η συμμετοχή έως 5 γερουσιαστών και 5 βουλευτών αντιπροσώπων των ανταρτών στις συζητήσεις για τη συμφωνία χωρίς δικαίωμα ψήφου και μετά τη μετατροπή σε κόμμα η συμμετοχή στις εκλογές, τις βουλευτικές το 2018 και τις προεδρικές το 2022.

Το σημείο 3 περιέχει τη διμερή κατάπαυση του πυρός, την επανένταξη των ανταρτών στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή, με προγράμματα που θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, θίγεται το πολύ σοβαρό πρόβλημα των παρακρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων (στην πραγματικότητα, είναι ο ένοπλος βραχίονας των κεφαλαιοκρατών στη χώρα) και δηλώνεται ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να εξαλειφθούν «γιατί απειλούν την ειρήνη». Ως επιστέγασμα αναφέρεται ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη λεγόμενη Εθνική Πολιτική Συμφωνία όλων των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Επίσης θα συγκροτηθούν διάφορες επιτροπές για τις εγγυήσεις ασφάλειας, μονάδες για τις έρευνες που θα απαιτηθούν για την εξάλειψη των παραστρατιωτικών, ειδικές μονάδες στην αστυνομία. Ολα αυτά παρουσιάζονται ως μέτρα που θα εξαλείψουν το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων θα γίνει μεταφορά των ανταρτών και του οπλισμού τους στις λεγόμενες Μεταβατικές Ζώνες και τα Σημεία (31 σε όλη τη χώρα), όπου θα γίνει η καταγραφή και αποθήκευση των όπλων σε τρεις φάσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν κάπου 6 μήνες. Τη διαδικασία θα επιβλέπει ο ΟΗΕ και τα όπλα δηλώνεται ότι θα αξιοποιηθούν (προφανώς μετά την καταστροφή τους) για την κατασκευή 3 μνημείων για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης, στην έδρα του ΟΗΕ, στην Κούβα και την Κολομβία.

Το σημείο 4 περιλαμβάνει το ζήτημα της «λύσης στο πρόβλημα των παράνομων καλλιεργειών ναρκωτικών», που συνδέεται με την αγροτική μεταρρύθμιση και την ανάγκη αντικατάστασης των καλλιεργειών αυτών. Το σημείο 5 αναφέρεται στα θύματα της σύγκρουσης και συνδυάζεται με τη δημιουργία ειδικού συστήματος δικαιοσύνης και αναζήτησης της αλήθειας, που προβλέπει αμνηστία για εγκλήματα που έγιναν ως αποτέλεσμα της ένοπλης πολιτικής σύγκρουσης, ενώ υπάρχει μια διαβάθμιση ποινών για στρατιωτικούς, υπαλλήλους του κράτους και αντάρτες σε περίπτωση που γίνεται λόγος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες, βασανιστήρια κ.λπ., που φτάνουν το ανώτερο τα 20 χρόνια κάθειρξης.

Τέλος, το σημείο 6 αφορά τους μηχανισμούς εφαρμογής της συνολικής συμφωνίας, που περιλαμβάνει τους διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα που θα απαιτηθούν.

Ο κεντρικός διαπραγματευτής των ανταρτών, Ιβάν Μάρκες, σημείωσε ότι «ο πόλεμος με τα όπλα τελειώνει αλλά τώρα αρχίζει η αντιπαράθεση των ιδεών». Ο Ουμπέρτο ντε λα Καγιέ, από την πλευρά της κυβέρνησης, μίλησε για «την καλύτερη δυνατή συμφωνία». Ενώ στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος, Μ. Σάντος, ζήτησε από τους πολίτες να υπερψηφίσουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα «για να προχωρήσει η χώρα». Επικοινωνία με τον Σάντος για να τον συγχαρούν για την κατάληξη της συμφωνίας είχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.

Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία δεν μπορεί να δώσει λύσεις στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα αν αυτά δεν παλέψουν για ριζικές αλλαγές.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΖΑΡΙΦ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συζητήσεις για «σταθεροποίηση» της πετρελαϊκής παραγωγής

ΚΙΤΟ.--

«Το Ιράν πάντα στήριζε τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής και είναι υπερήφανο για τη συνεργασία μαζί της» σημείωσε χτες στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εγκαινιάζοντας το εμπορικό φόρουμ Ιράν - Εκουαδόρ, παρουσία του ομολόγου του, Γκιγιόμ Λονγκ.

Ο Ζαρίφ διαπίστωσε ότι υπάρχει γόνιμο, κοινό έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στη βάση «αμοιβαίου σεβασμού για την ανεξαρτησία των δύο χωρών, την αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις». Πρόσθεσε ότι το Ιράν «ποτέ δεν ξέχασε τους φίλους του που του συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες στιγμές των κυρώσεων».

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, και συζήτησαν (όπως ανακοινώθηκε) τρόπους για την «ενίσχυση» της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, όπως έπραξε στη συνέχεια και στη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του, Λονγκ. Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο πηγές στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), υποστήριξε ότι το Ιράν «στέλνει θετικά μηνύματα για κοινή δράση που θα μπορούσε να αναζωογονήσει μία συμφωνία (σ.σ. εντός ΟΠΕΚ) για το πάγωμα των επιπέδων της παραγωγής στις συνομιλίες του Σεπτέμβρη».

Ο Ζαρίφ χτες έφτασε στη Χιλή και τελευταίος σταθμός του θα είναι η Βενεζουέλα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τους 13 έφτασαν οι νεκροί από την προχτεσινή επίθεση ενόπλων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Οι επτά ήταν φοιτητές, ενώ δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Δεν υπήρχε επίσημη ανάληψη ευθύνης, ωστόσο οι υποψίες πολλών στρέφονταν στους «Ταλιμπάν».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη για τη στήριξη της υπό ανασχηματισμό λιβυκής κυβέρνησης «ενότητας» και του λιβυκού «στρατού», ζήτησε χτες ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, επισκεπτόμενος την έδρα της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM).

ΧΑΡΑΡΕ.-- Με δακρυγόνα, γκλομπς και υδροβόλα διέλυσαν χτες αστυνομικοί στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, τη διαδήλωση μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών - υποστηρικτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι γνωστό ως «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή», οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατάσταση της οικονομίας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τη ζωή περίπου 49.000 παιδιών που ζουν περί της Λίμνης Τσαντ στη βόρεια Νιγηρία από λιμοκτονία, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των πολυετών συγκρούσεων ανάμεσα σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» και το νιγηριανό στρατό.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής, Πράβιν Γκόρντχαν, ανακοίνωσε χτες ότι δεν είναι υποχρεωτικό και συνεπώς δεν θα παρουσιαστεί σε αστυνομικό τμήμα, μετά τις κατηγορίες περί διαφθοράς για την περίοδο (1999-2009) που διετέλεσε επικεφαλής της νοτιοαφρικανικής φορολογικής υπηρεσίας, χαρακτηρίζοντάς τες «αβάσιμες».

ΣΑΡΛΟΤ.-- Ο Σαμ Χάρις, αδελφός του 29χρονου άοπλου κωφάλαλου οδηγού Ντάνιελ Χάρις που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη από αστυνομικό στη Βόρεια Καρολίνα, επειδή, όπως λέγεται, ο τελευταίος δεν κατάλαβε τη νοηματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο οδηγός για να επικοινωνήσει μαζί του, υποστήριξε ότι ο αδελφός του φοβόταν τους αστυνομικούς λόγω των «αρκετών παρεξηγήσεων» μαζί τους.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Επεισόδιο» στα Στενά του Ορμούζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Περιορισμένης έκτασης «επεισόδιο» σημειώθηκε το περασμένο 48ωρο στα Στενά του Ορμούζ, όταν σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τέσσερα πλοία της ιρανικής «Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς» «παρενόχλησαν» το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Nitze» που έπλεε στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», που επικαλείται δηλώσεις Αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου, δύο από τα ιρανικά πλοία πλησίασαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Nitze» σε απόσταση 275 μέτρων «προκαλώντας ένα επεισόδιο επικίνδυνο και μη επαγγελματικό». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα πλοία παρενόχλησαν το αντιτορπιλικό «ασκώντας παρενόχληση υπό μεγάλες ταχύτητες και πλησιάζοντας σε μικρή απόσταση το "Nitze", παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις». Παρ' όλα αυτά, το αντιτορπιλικό φέρεται πως επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τα ιρανικά πολεμικά σκάφη «12 φορές χωρίς απάντηση», έπειτα από τη ρίψη 10 φωτοβολίδων προς την κατεύθυνση των πλοίων.

Τελικά, το αμερικανικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία για να διατηρήσει απόσταση από τα ιρανικά πλοία.

  • Ρεπορτάζ ιρανικών εφημερίδων αναφέρει τη σύλληψη ενός Ελληνα με την κατηγορία της κατάχρησης χρημάτων από λαθρεμπόριο πετρελαίου και την πώληση τριών πετρελαιοφόρων έναντι 100.000.000 δολαρίων. Ο Ελληνας, του οποίου το όνομα δεν ανακοινώθηκε, φέρεται πως τελεί υπό κράτηση τρεις βδομάδες μετά τη σύλληψή του στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org