ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία (Πελοποννήσου) του ΔΣΕ

Στη Δίβρη της Ηλείας, μεθαύριο Κυριακή, θα τιμηθεί η δράση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο

Τμήμα του Αρχηγείου Ταϋγέτου παρελαύνει με τις εορταστικές κονκάρδες στο στήθος των ανταρτών
Τμήμα του Αρχηγείου Ταϋγέτου παρελαύνει με τις εορταστικές κονκάρδες στο στήθος των ανταρτών
Μεθαύριο Κυριακή, στο πλαίσιο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ, από κοινού με τις Οργανώσεις της Αχαΐας και της Ηλείας, διοργανώνουν εκδήλωση στη Δίβρη της Ηλείας, προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας (Πελοποννήσου) του ΔΣΕ και του συνόλου της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 10.30 π.μ., με ομιλητή τον Βίκτορα Θωμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, αφιερωμένης στην 3η Μεραρχία και τον διοικητή της Στέφανο Γκιουζέλη. Ειδική αναφορά θα γίνει στον Κώστα Κανελλόπουλο (αντισυνταγματάρχη, επιτελάρχη και διοικητή της Σχολής Αξιωματικών) που έπεσε ηρωικά στην ευρύτερη περιοχή. Θα ακολουθήσει μικρή πορεία μέσα στο χωριό.

Απ' την παραμονή θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού για τον ΔΣΕ και τη δράση της 3ης Μεραρχίας και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Εκεί που συγκροτήθηκε η 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

Η επιλογή του όμορφου χωριού Δίβρη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία. Εκεί, στις 28 και 29 του Οκτώβρη του 1948 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την επέτειο των δυο χρόνων από την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Ο Αρίστος Καμαρινός, στο βιβλίο του «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο» (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»), αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις 20 Οκτωβρίου 1948 όλα τα τμήματα που είχαν πάρει μέρος στη μάχη της Ζαχάρως και τρεις λόχοι των Αρχηγείων Μαινάλου, Αργολιδοκορινθίας και Αχαΐας - Ηλείας, με επικεφαλής τους διοικητές των Αρχηγείων, συγκεντρώθηκαν στον Ερύμανθο, στην κωμόπολη Δίβρη, την "πρωτεύουσα", όπως την αποκαλούσαμε, της Ελεύθερης περιοχής Αχαΐας - Ηλείας, για να γιορτάσουν την δεύτερη επέτειο της ίδρυσης του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ (28/10/1946).

«Στ' άρματα όλα για τη νίκη»! Ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, της 28/10/1948, σε παρατεταγμένα Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο
«Στ' άρματα όλα για τη νίκη»! Ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, της 28/10/1948, σε παρατεταγμένα Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο
Ο διήμερος γιορτασμός έγινε με πανηγυρικό τρόπο - με την καθιερωμένη δοξολογία, ομιλίες, παρέλαση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού, με χορούς και τραγούδια, στην πλατεία της κωμόπολης, με θεατρικές παραστάσεις από σπουδαστές του Λαϊκού Διδασκαλείου, της Σχολής Αξιωματικών και το Θεατρικό Ομιλο της Δημοκρατικής Νεολαίας του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο.

Στη γιορτή πήραν μέρος και αντιπροσωπείες της τοπικής αυτοδιοίκησης πολλών χωριών της Ελεύθερης Περιοχής, των Οργανώσεων του ΕΑΜ, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Νεολαίας, καθώς και μαθητές Δημοτικών Σχολείων, με τους δασκάλους τους».

Στο ίδιο μέρος, στις 25/11/1948, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών του Αρχηγείου Πελοποννήσου. Συνήλθε στο «Μοναστήρι της Δίβρης», με θέμα την «Ανασυγκρότηση των τμημάτων του ΔΣΠ με το σχηματισμό της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ» και πήραν μέρος σ' αυτή στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη του Αρχηγείου Πελοποννήσου και των Αρχηγείων Μαινάλου, Αργολιδοκορινθίας, Αχαΐας - Ηλείας, μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Εισηγήθηκε ο διοικητής του Αρχηγείου, υποστράτηγος Στέφανος Γκιουζέλης και μετά την εισήγησή του, ο επιτελάρχης του Αρχηγείου Κώστας Κανελλόπουλος ανακοίνωσε την οργανωτική διάρθρωση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Στη διοίκησή της ήταν οι:

Η ηγεσία της 3ης Μεραρχίας (Πελοποννήσου) του ΔΣΕ. Στη μέση ο Στ. Γκιουζέλης
Η ηγεσία της 3ης Μεραρχίας (Πελοποννήσου) του ΔΣΕ. Στη μέση ο Στ. Γκιουζέλης
Διοικητής: Στέφανος Γκιουζέλης, υποστράτηγος, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ

Πολιτικός Επίτροπος: Βαγγέλης Ρογκάκος, αντισυνταγματάρχης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Βοηθός Πολιτικού Επιτρόπου: Κωνσταντίνος Μουλόπουλος, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, αντιπρόσωπος της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» στην Πελοπόννησο

Επιτελάρχης: Γιώργης Κονταλώνης, αντισυνταγματάρχης.

Η δράση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τρίχρονης εποποιίας. Ιδιαίτερα το 1948, ο ΔΣΕ στην Πελοπόννησο κάνει εκατοντάδες επιθέσεις σε βάσεις του αστικού στρατού και σημειώνει σειρά μεγάλων στρατιωτικών επιτυχιών, που υποχρεώνουν τον αστικό στρατό να εγκαταλείψει σταδιακά τις βάσεις του στην ύπαιθρο. Τη χρονιά αυτή, ο ΔΣΕ εδραιώνει την κυριαρχία του σε μια σχετικά εκτεταμένη ελεύθερη περιοχή.

Το 1949, η 3η Μεραρχία του ΔΣΕ μπήκε στην τελική αναμέτρηση με άλυτο το πρόβλημα του ανεφοδιασμού της σε οπλισμό και πυρομαχικά, πράγμα που τελικά σφράγισε την έκβασή της. Με την άμεση ανάμειξη των Αμερικανών επιτελών, το αστικό στρατόπεδο συγκέντρωσε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις και αφού ξεκαθάρισε τα μετόπισθεν με ένα τεράστιο κύμα συλλήψεων και σοβαρά χτυπήματα στις Οργανώσεις του ΚΚΕ στις μεγάλες πόλεις, άρχισε τις εκκαθαρίσεις του σχεδίου «Περιστερά». Ακολούθησε η σθεναρή και ηρωική αντίσταση των δυνάμεων του ΔΣΕ, με τους μαχητές και τα στελέχη του (μηδέ εξαιρουμένου του ίδιου του Μεράρχου) να πέφτουν ηρωικά στον τίμιο αγώνα.

Ο Στέφανος Γκιουζέλης

Ο διοικητής της 3ης Μεραρχίας, προς τιμήν του οποίου θα αποκαλυφθεί αναμνηστική πλάκα, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1912. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) εγκαταστάθηκε στην Κηφισιά δουλεύοντας ως οικοδόμος. Σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ) και το 1935 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Σύντομα εξελίχθηκε σε στέλεχος του ΚΚΕ - Γραμματέας Αχτιδικής Επιτροπής Βορείων Προαστίων της Αθήνας.

Στη δικτατορία του Μεταξά πιάστηκε και εξορίστηκε στη Φολέγανδρο. Τον Ιούνη του 1941 δραπέτευσε και πρωτοστάτησε στη δημιουργία των Οργανώσεων του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, καθώς και του εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθηνών. Αναδείχτηκε σε Καπετάνιο του Α' Σώματος Στρατού του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθηνών και με την ιδιότητα αυτή πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944.

Την περίοδο Μάρτης 1945 - Ιούνης 1946 δούλεψε στην παρανομία ως καθοδηγητής των Οργανώσεων του ΚΚΕ σε δυο Αχτίδες της περιοχής Αθηνών και ως καθοδηγητής των Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Μεσσηνία μετά το «Κίνημα Μαγγανά» (Φλεβάρης 1946). Το Φλεβάρη του 1947, με εντολή του Κόμματος κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Στερεάς Ελλάδας. Με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ ονομάστηκε συνταγματάρχης Πολιτικός Επίτροπος. Το Γενάρη του 1948, επικεφαλής μιας 14μελούς ομάδας πολιτικοστρατιωτικών στελεχών, έφτασε στην Πελοπόννησο έπειτα από Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής της 3ης Μεραρχίας (Πελοποννήσου) του ΔΣΕ, με το βαθμό του συνταγματάρχη και στη συνέχει προήχθη σε υποστράτηγος. Με την ανασυγκρότηση του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ εκλέχτηκε Γραμματέας του ΓΠ.

Η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (30-31 Γενάρη 1949) αποφάσισε την πρόσληψή του ως αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συμμετοχή του στο Πολεμικό Συμβούλιο που δημιουργήθηκε για τη διεύθυνση του ΔΣΕ και των πολεμικών επιχειρήσεων.

Στις 31 Αυγούστου 1949 σκοτώθηκε σε ενέδρα κυβερνητικού στρατιωτικού τμήματος και θάφτηκε έξω από το νεκροταφείο του χωριού Καστανιά (Καστόρι) Λακωνίας.

Πούλμαν για την εκδήλωση

Για το χώρο της εκδήλωσης δρομολογούνται πούλμαν από:

Λεχαινά στις 7.30 π.μ., κεντρική πλατεία, Ανδραβίδα στις 7.45 π.μ., καφενείο του Τσάκωνα, Γαστούνη στις 8 π.μ., ΚΤΕΛ, Αμαλιάδα στις 8.15 π.μ., Αγιο Τρύφωνα, Πύργο στις 8.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ, Ζαχάρω στις 8.15 π.μ., φανάρια, Κρέστενα στις 8.30 π.μ., διασταύρωση του Τριχάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ