ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνέχιση χερσαίας επέμβασης με φόντο παζάρια

Εντονη κινητικότητα είχαν και χτες τα τουρκικά άρματα μάχης στην τουρκο-συριακή μεθόριο...
Εντονη κινητικότητα είχαν και χτες τα τουρκικά άρματα μάχης στην τουρκο-συριακή μεθόριο...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις με την υποστήριξη μερικών χιλιάδων μισθοφόρων (Σύρων και μη) αντικαθεστωτικών στην Τζαραμπλούς της Βόρειας Συρίας. Δίχως επίσημη αντίδραση (για δεύτερο 24ωρο) από χώρες της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία...

Η επιχείρηση «εκκαθάρισης» της μεθοριακής συριακής πόλης από περίπου 200 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε χωρίς ουσιαστική αντίσταση, ενώ δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν και πότε θα τερματιστεί. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, υποστήριξε πως οι τουρκικές δυνάμεις «εξασφάλισαν την Τζαραμπλούς» βοηθώντας τους Σύρους αντικαθεστωτικούς να ανακαταλάβουν την περιοχή, «επιτυγχάνοντας δύο στόχους»: «Α) Εξασφάλιση των τουρκικών συνόρων. Β) Οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα είναι εκεί...».

Ο προφανής στόχος της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο έδαφος της Βόρειας Συρίας είναι η αποτροπή της μόνιμης παρουσίας των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG, που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) και στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ώστε να αποτραπεί μελλοντικά το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικής οντότητας στα νότια τουρκικά σύνορα. Οι τουρκικές πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι έκδηλες, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πού θα καταλήξουν...

Τακτική «υποχώρηση» των Κούρδων

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ φαίνεται να μπορούν να συγκρατήσουν την προέλαση των Κούρδων προς την τουρκο-συριακή μεθόριο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για παράδειγμα, επικοινώνησε νωρίς χτες το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον ενημέρωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρθηκαν ανατολικά του Ευφράτη φεύγοντας και από την πόλη Μανμπίτζ, που είχαν ανακαταλάβει πριν από λίγες βδομάδες διώχνοντας τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις.

Ωστόσο, οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG σε ανακοίνωσή τους «διευκρίνισαν» ότι έφυγαν από την πόλη «πριν από τρεις μέρες» (δηλαδή, πριν αρχίσουν οι Τούρκοι τη χερσαία επέμβαση στη Βόρεια Συρία...) με σκοπό να προετοιμαστούν για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα.

Κινήσεις και δηλώσεις Σύρων αξιωματούχων

Χτες, για πρώτη φορά από το 2013, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βαγδάτη, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ιρακινού ομολόγου του, μόλις ένα 24ωρο από την τουρκική επέμβαση. Δεν ανακοινώθηκε η ατζέντα των συνομιλιών. Είχε όμως διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ.

Παράλληλα, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, σημείωσε ότι «είναι αδύνατον να νικήσει κανείς το "Ισλαμικό Κράτος" στη Συρία εάν πρώτα δεν ηττηθεί στην Τουρκία». Κάλεσε όποια δύναμη επιθυμεί τη συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους» να συντονίσει τις ενέργειές της με τη συριακή κυβέρνηση και να συμμετάσχει «στον πραγματικό διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας». Θύμισε το ρόλο που έπαιξαν Τούρκοι, Δυτικοί και Αραβες ιμπεριαλιστές στη δημιουργία, εκπαίδευση και εξοπλισμό των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να λέει πως πολεμά το «Ισλαμικό Κράτος» στην Τζαραμπλούς και να επιτρέπει τη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους», «να τους βοηθά στέλνοντας χιλιάδες ΤΟΓΙΟΤΑ ενισχυμένα με οπλοπολυβόλα, να παρέχει κεφάλαια από χώρες του Περσικού Κόλπου για την αγορά όπλων από την Ουκρανία, τη Βουλγαρία κ.α.».

Ερωτηθείς για τη νέα έκθεση του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, άφησε αιχμές και για το ρόλο του Γάλλου πρώην υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, το 2013, στην επίθεση με χημικά αέρια στην Ανατολική Γκούτα, υπογραμμίζοντας ότι οι συριακές δυνάμεις έδωσαν και τότε στον ΟΗΕ στοιχεία που δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς.

Η «σιωπή» των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Ενδιαφέρον έχει η «σιγή ασυρμάτου» από ηγέτες ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ για την τουρκική χερσαία επέμβαση στη Συρία. Εως χτες το βράδυ, κανένας ηγέτης σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, ούτε καν η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, που ήταν, αντίθετα, λαλίστατη για άλλες διεθνείς εξελίξεις, από την Γκάμπια και τη Σομαλία έως την Ουκρανία και την Κολομβία, δεν εξέδωσε μία επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση.

Νέα έκθεση για επιθέσεις με χημικά όπλα...

Ενδιαφέρον είχε ωστόσο η δήλωση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, όχι σε σχέση με την επέμβαση στην Τζαραμπλούς αλλά σε σχέση με τη νέα έκθεση που εξέδωσε επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Ο Ολάντ κάλεσε τη Ρωσία «να ασκήσει την επιρροή της στον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ» για επιτάχυνση των συνομιλιών με στόχο την πολιτική μετάβαση... «το συντομότερο δυνατόν».

Αν και η έκθεση δεν έγινε γνωστή, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη βδομάδα, εντούτοις κάποια πρώτα συμπεράσματά της συζητήθηκαν στο χτεσινό Συμβούλιο Ασφαλείας. Φέρεται πως καταλογίζονται ευθύνες στο «Ισλαμικό Κράτος» για επίθεση με χημικά όπλα και πως αφήνονται αιχμές και σε βάρος του συριακού στρατού. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε πως δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση «σύγκρουση με τους Αμερικανούς». «Εχουμε κοινό συμφέρον να αποθαρρύνουμε τέτοια πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι η 95σέλιδη έκθεση των ειδικών «είναι πολύ σύνθετη και πρέπει να μελετηθεί από ειδικούς». Τόνισε ότι η έκθεση κατονόμασε ως δράστη επιθέσεων με χημικά όπλα το «Ισλαμικό Κράτος». Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις...

Εντονη κινητικότητα στρατιωτικών και διπλωματών

Στο μεταξύ, σήμερα, αναμένεται στην Αγκυρα η συνάντηση των αρχηγών Γενικού Επιτελείου Στρατού Ρωσίας και Τουρκίας. Ο Ρώσος στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, δίχως να γίνει γνωστή η ατζέντα των συνομιλιών.

Το ίδιο 24ωρο, αναμένεται να συναντηθούν στη Γενεύη της Ελβετίας (για δύο μέρες) οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες συναντήσεις στρατιωτικών αξιωματούχων αμφοτέρων των πλευρών με κεντρικό ζήτημα τις δυνατότητες συντονισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Εκκενώνεται από αντικαθεστωτικούς το προάστιο Νταράγια της Δαμασκού

Μέσα σε όλα αυτά, σήμερα αναμένεται η εκκένωση του προαστίου Νταράγια της Δαμασκού έπειτα από συμφωνία αντικαθεστωτικών και συριακού στρατού, έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιορκία από τις ένοπλες δυνάμεις. Το προάστιο Νταράγια (που είναι δίπλα στην Ανατολική Γκούτα, που και αυτό τελεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών) αναμένεται να εκκενωθεί από περίπου 700 αντικαθεστωτικούς (στους οποίους θα εξασφαλιστεί η έξοδος και μετάβασή τους στην επαρχία Ιντλίμπ) σε δύο ή τρεις μέρες. Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί ασφαλές καταφύγιο σε περίπου 4.000 αμάχους της περιοχής. Η παράδοση του προαστίου Νταράγια θεωρείται μία ακόμη σημαντική νίκη για το συριακό στρατό και την κυβέρνηση Ασαντ.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυτοκινητοπομπή του Κιλιντσάρογλου δέχτηκε πυρά

Για επίθεση κατά της δημοκρατικής σταθερότητας μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για την «πρώτη επίθεση παράνομης οργάνωσης κατά ηγέτη πολιτικού» βιάστηκαν να μιλήσουν χτες αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, μετά τα πυρά που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του CHP.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη βορειοανατολική επαρχία Αρτβιν, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο χωριό Γιανικλί και ενώ ο Κιλιντσάρογλου κατευθυνόταν σε προγραμματισμένη δραστηριότητα του κόμματός του.

Αρχικά, συνεργάτες του Κιλιντσάρογλου δήλωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή δεν έγινε στόχος επίθεσης, αλλά βρέθηκε μεταξύ διασταυρούμενων πυρών στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ΡΚΚ και τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Αργότερα, άλλα στελέχη του κόμματος όπως ο Ουζγκιούρ Ουζέλ μίλησε για «προετοιμασία δολοφονικής επίθεσης» με βαρέα όπλα και εκτοξευτή ρουκετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκαν Αλα, απέδωσε τα πυρά στο ΡΚΚ και δήλωσε ότι ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό των ενόπλων.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ καταδίκασε την εξέλιξη ως «επίθεση κατά της δημοκρατικής σταθερότητας» σε όλη τη χώρα. Τα γεγονότα καταδίκασε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κιλιντσάρογλου, όπως και μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» ήρθε να αναδείξει πόσο εντείνονται μια σειρά διεργασίες και σχεδιασμοί ιμπεριαλιστών, στο φόντο των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Σύμφωνα με το περιοδικό, η Γερμανία συνεχίζει να μελετά όλα τα ενδεχόμενα για την παραμονή της δύναμης που σήμερα διατηρεί στο Ιντσιρλίκ, εξετάζοντας εναλλακτικές για τη «μετακόμισή» της όπως την Κύπρο και την Ιορδανία (πριν μερικές βδομάδες αντίστοιχα σενάρια είχαν εμφανιστεί ακόμα και για την Ελλάδα). Το περιοδικό επικαλείται τη δυσαρέσκεια που προκαλούν τα εμπόδια των Τούρκων σε επισκέψεις Γερμανών πολιτικών στο Ιντσιρλίκ, παραθέτοντας όμως και μια σειρά προβληματισμούς που προκαλεί το ενδεχόμενο αλλαγής βάσης για τις γερμανικές δυνάμεις (π.χ. για αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων, δυσκολία συντονισμού με το «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ). Το περιοδικό επικαλείται δηλώσεις στενού συνεργάτη της υπουργού Αμυνας, σύμφωνα με τον οποίο «θα θέλαμε να συνεχίσουμε την επιχείρηση για τον συνασπισμό από την Τουρκία, η βάση του Ιντσιρλίκ όμως δεν είναι χωρίς εναλλακτική για την επιχείρησή μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ