ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών

Εύρημα ανασκαφής στο λόφο Αγίου Βασιλείου
Εύρημα ανασκαφής στο λόφο Αγίου Βασιλείου
Οι αρχαιολόγοι, με τους πενιχρούς μισθούς, παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στα πιο απόμερα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας αρχαιολογικούς χώρους και διενεργώντας σωστικές ανασκαφές σε πλήθος τεχνικών έργων (οδοποιίας, σιδηροδρομικά δίκτυα κ.ά.). Σχεδόν καθημερινά έχουμε νέα ευρήματα σε ανασκαφικές εργασίες. Για το 2015 ξεπερνούν τις 150 οι συστηματικές ανασκαφές και επιφανειακές, γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές διεπιστημονικές έρευνες που διεξάγονται σε όλη την επικράτεια.

Ενα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο φέρνουν στο φως στην πεδιάδα της Σπάρτης οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το 2009 στο λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι Λακωνίας. Ανευρέθησαν επίσης πολλές πινακίδες Γραμμικής Β' Γραφής, της πρώτης δηλαδή καταγραφής της ελληνικής γλώσσας. Οι γραπτές αυτές μαρτυρίες συνιστούν το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής, που καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό καθώς εντάσσεται στη σφαίρα της πρωτοϊστορίας για τον ελληνικό χώρο, όπου τα γραπτά τεκμήρια είναι ελάχιστα.

Η ανασκαφή στον Αγιο Βασίλειο διεξάγεται τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου και χαρακτηρίζεται μία από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας.

Η αρχή της εγκατάστασης ανάγεται στη μεταβατική περίοδο από την Μεσοελλαδική στην Υστεροελλαδική - Μυκηναϊκή εποχή (17ος - 16ος αι. π.Χ.), στην οποία χρονολογείται το νεκροταφείο κτιστών κιβωτιόσχημων τάφων και απλών λάκκων στην κορυφή του λόφου. Στην ίδια εποχή χρονολογείται και η πρώτη οικοδομική φάση της εγκατάστασης, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταστράφηκε κατά την ΥΕ ΙΙΒ-ΙΙΙΑ1 περίοδο (τέλη 15ου - αρχές 14ου αι. π.Χ.), πιθανόν από πυρκαγιά.

Μια μεγάλη ποσότητα θραυσμάτων τοιχογραφιών με χαρακτηριστικά μυκηναϊκά θέματα που βρέθηκαν στην επίχωση ενός δεύτερου κτιρίου (Κτίριο Β) και σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων σε αδόμητη περιοχή, τεκμηριώνει την ύπαρξη τοιχογραφικού διακόσμου στα ανακτορικά οικοδομήματα.

Μια δεύτερη σημαντική ανασκαφή διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Αυτή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα στο λόφο Αγίας Κυριακής στις Αμύκλες Λακωνίας, που διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Αγγελου Δεληβορριά και φέρνει στο φως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιερά με έναρξη ζωής στα γεωμετρικά χρόνια. Η ερευνητική ομάδα διαφωτίζει αργά αλλά με επιμονή και υπομονή το θέμα του ναού (Θρόνου) του Απόλλωνα, που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες μέχρι σήμερα. Η έρευνα πραγματοποιείται κάτω από δυσχερείς συνθήκες, διότι το ιερό έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή κατά το παρελθόν.

Το σημαντικό αυτό εύρημα έρχεται να συμπληρώσει τα περισσότερο από ενθαρρυντικά πορίσματα των έως τώρα εργασιών. Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της περιόδου 2009 - 2013, ολόκληρη η επιφάνεια του λόφου της Αγ. Κυριακής που σχετίζεται με τη λειτουργία και τα μνημεία του ιερού ερευνήθηκε διεξοδικά. Με τις έρευνες αυτές εντοπίστηκαν στην κορυφή του λόφου λείψανα του πρωτοελλαδικού - μεσοελλαδικού οικισμού και προσδιορίστηκε η πρώτη μνημειακή φάση του ιερού στα υστερογεωμετρικά χρόνια με την αποκάλυψη του παλαιότερου περιβόλου. Ταυτόχρονα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα της έρευνας που είχαν γίνει αποδεκτά έως την έναρξη των πρόσφατων εργασιών: Ο εντοπισμός της τάφρου θεμελίωσης του ναού, του λεγόμενου θρόνου του Απόλλωνα, δημιουργεί νέα δεδομένα σχετικά με τις διαστάσεις του οικοδομήματος, ενώ την εικόνα του αρχαϊκού ιερού συμπληρώνει βορειοδυτικά ένα μνημειακό πρόπυλο.

Οπως προκύπτει από την ανασκαφική έρευνα στο ΒΔ τμήμα του τείχους, κοντά στη μνημειακή είσοδο προς το ιερό, μια κατασκευή της ρωμαϊκής εποχής παραβίασε τμήμα του για τη δημιουργία μιας δεξαμενής διαστάσεων 4,00 Χ 4,00 μ. Στο οικοδόμημα αυτό, που σώζεται σε άριστη κατάσταση, το δάπεδο αποτελείται από τετράγωνες πήλινες πλάκες, ενώ την εσωτερική επιφάνεια των τοίχων καλύπτει υδραυλικό κονίαμα. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο χώρος αυτός και εξαιτίας ενός μοναδικού ευρήματος: Στο κέντρο και ακουμπισμένο στην επιφάνεια του δαπέδου βρέθηκε ένα ακέραιο δωρικό κιονόκρανο με υποτραχήλιο. Λόγω της ιδιαίτερης αυτής τυπολογίας μπορεί να αποδοθεί με βεβαιότητα στο ναό του Απόλλωνα αφού συμπληρώνει ένα παρόμοιο στο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης που βρέθηκε μαζί με άλλα θραύσματα ίδιου τύπου σε παλαιότερες έρευνες στο ιερό.

Πληροφορίες για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Δραματική του Εθνικού

Από το Εθνικό Θέατρο ανακοινώθηκε ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις στη Δραματική Σχολή θα γίνουν σε δύο (2) στάδια: Στο πρώτο στάδιο, οι υποψήφιοι καλούνται να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν δύο μονολόγους, έναν από το κλασικό ρεπερτόριο (από την αρχαιότητα έως και το 18ο αιώνα, π.χ. αρχαίο δράμα, θέατρο της Κρητικής Αναγέννησης, ελισαβετιανό θέατρο, γαλλικός κλασικισμός, γερμανικός ρομαντισμός κ.λπ.) και έναν από το σύγχρονο ρεπερτόριο (από το 19ο αιώνα έως σήμερα, π.χ. Ιψεν, Τσέχοφ, Ουίλλιαμς, Μπέκετ, Πίντερ, νεοελληνικό έργο, κ.λπ.), ένα ποίημα και ένα τραγούδι. Θα ζητηθεί, επίσης, να αυτοσχεδιάσουν πάνω σε δοσμένο θέμα.

Στο δεύτερο στάδιο, οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν να παρουσιάσουν δύο νέους μονολόγους (αντίστοιχους με αυτούς του πρώτου σταδίου), ένα νέο ποίημα και ένα νέο τραγούδι. Θα ζητηθεί και πάλι να αυτοσχεδιάσουν πάνω σε δοσμένο θέμα. Τέλος, θα εξεταστούν γραπτά σε μια έκθεση ιδεών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή (αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση) στη γραμματεία της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, από την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη έως και την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη, πλην Σαββάτου και Κυριακής, στη γραμματεία της Σχολής, Πειραιώς 35, (ΟΜΟΝΟΙΑ), ώρες 11.00-16.00, συνυποβάλλοντας: αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου, αντίγραφο πιστοποιητικού γεννήσεως ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, δύο (2) φωτογραφίες (για αστυνομική ταυτότητα) και βιογραφικό σημείωμα. Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το νόμο, δεν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος, έως την 1/9/2015. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις του υπό ίδρυση Τμήματος Σκηνοθεσίας. Πληροφορίες: Δώρα Ταραμπίκου. Τηλέφωνο: 210 52 25 634. Fax: 210 52 48 665. www.n-t.gr. e-mail: dramaschool@n-t.gr.

Ιστορίες της Σελήνης

Eurokinissi

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου και προσκαλεί τους φίλους των σπάνιων στιγμών να απολαύσουν τα κορυφαία αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης στην αθέατη νυχτερινή τους γοητεία.

«Ο χρυσός ουρανός του δαχτυλιδιού της Τίρυνθας», «Ο Κούρος της Αναβύσσου», «Οι αιγυπτιακές θεότητες του έναστρου ουρανού», «Νύχτα στο Ασκληπιείο», «Η Παναγιά του Φεγγαριού», «Το άρμα της Σελήνης» και «Τα φαντάσματα των πολεμιστών της νύχτας» είναι ορισμένες από τις Ιστορίες της Σελήνης, που θα αφηγηθούν στους επισκέπτες του Μουσείου με μουσική συνοδεία οι αρχαιολόγοι και ξεναγοί του, προσφέροντας μια άγνωστη μαγική ανάγνωση των αριστουργημάτων για τη νύχτα μέσα στη νύχτα.

Η είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ελεύθερη, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης (από τις 20.00 ως τα μεσάνυχτα), όπως και οι αφηγήσεις των Ιστοριών που θα διαρκέσουν από τις 20.30 ως τις 22.30, με αναλυτικό πρόγραμμα που θα αναρτηθεί στην είσοδο και στον ιστότοπο του Μουσείου. Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4891.

Θέατρο στη Ρεματιά

«Τρωάδες»
«Τρωάδες»
Το αντιπολεμικό αριστούργημα «Τρωάδες» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Ευριπίδειο Θέατρο της Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. Ενα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Μετάφραση: K. X. Mύρης. Σκηνικά: Ερση Δρίνη. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κρατερός Κατσούλης, Νίκος Ψαρράς, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Θέμης Πάνου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Κίτσου, Ελένη Ρουσσινού. Ωρα έναρξης 21.00. Ηλεκτρονική προπώληση στο: www.n-t.gr και στο 210.7234567. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ ολόκληρο, 12 ευρώ φοιτητικό, νεανικό έως 23 ετών, άνω των 65 ετών.

Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 29 Αυγούστου, ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου «ΑΙΧΜΗ» θα παρουσιάσει σε θεατροποιημένη μορφή το κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Φόνισσα», στις 9.00 μ.μ.

Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Κώστας Πολιτόπουλος, τα σκηνικά ο Μιχάλης Αγγελάκης, τα κοστούμια η Ολγα Σχοινά και τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Νικολαΐδης. Στο ρόλο της Φραγκογιαννούς η Φωτεινή Φιλοσόφου. Παίζουν επίσης: Τζένη Οικονόμου, Ερρικα Μακρή, Γιάννης Τσιώμου, Γιάννης Νικολαΐδης. Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, AμεA 10 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ