ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις και περιοδείες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την κυριακάτικη εξόρμηση του ΚΚΕ στα διόδια της Ελευσίνας
Στιγμιότυπο από την κυριακάτικη εξόρμηση του ΚΚΕ στα διόδια της Ελευσίνας
Σε Μακεδονία - Θράκη

-- Σήμερα, Τετάρτη, περιοδείες στις 7 π.μ., στην Υπηρεσία της ΔΕΗ στον Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη, με τον Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», με τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ. στις υπηρεσίες του Τελωνείου, της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και στις 7 μ.μ., στα καταστήματα της παραλιακής, με τον Τάσο Βλησίδη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στην Εύβοια

-- Συγκέντρωση την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην παραλία Καρύστου, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο άγαλμα του Λιγνιτωρύχου στο Αλιβέρι. Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος.

Στη Φωκίδα

-- Συγκέντρωση, την Κυριακή 30 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία του Πολύδροσου Παρνασσού. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

-- Στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης θα περιοδεύσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο, Πέμπτη.

Στην Κρήτη

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου «Creta Palace» και «Caramel». Αύριο, Πέμπτη, θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του Δήμου Χερσονήσου. Την Παρασκευή 28/8, στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει στα ξενοδοχεία του Αγ. Νικολάου «Miramare», «Candia» και «Ερμής» και το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΝΕ στις 8 μ.μ., στη λίμνη του Αγ. Νικολάου, στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Παιχνίδια σκοπιμοτήτων σε βάρος του λαού

Μπορεί ο Π. Λαφαζάνης, ο Β. Μεϊμαράκης και άλλοι να καταγγέλλουν την κυβερνητική επιλογή για εκλογές «φαστ τρακ», επικαλούμενοι το ότι δεν υπάρχει χρόνος για ενημέρωση του λαού και μάλιστα κατηγορώντας την κυβέρνηση πως γι' αυτό έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, ώστε να μην προλάβει να φτάσει στην εργατική - λαϊκή οικογένεια ο λογαριασμός του τρίτου μνημονίου, την ίδια ώρα όμως σιγοντάρουν αυτή τη μεθόδευση, εκμεταλλευόμενοι τη διερευνητική εντολή.

Τις τελευταίες μέρες ξαναζούμε την άνοιξη του 2012, όταν ο Αλ. Τσίπρας έστηνε το δικό του σόου αποπροσανατολισμού του λαού με τη διερευνητική εντολή. Πρώτα ο πρόεδρος της ΝΔ και στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», με την εντολή υπό μάλης, περιφέρονται σε άσκοπες συναντήσεις, αποσπώντας την προσοχή του λαού, την ώρα που αλλού θα έπρεπε να είναι στραμμένη. Μες στη μέση αυτού του «καραγκιόζ μπερντέ» και η πρόεδρος της Βουλής συγκαλεί επιτροπές άνευ λόγου και αντικειμένου, επιτροπές όπου, κατά το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», παρέα με τους εκπροσώπους της «ΛΑ.ΕΝ.», ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις για τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες.

Μέσα σ' όλο αυτό τον κουρνιαχτό ούτε μονόστηλο δεν αφιερώνεται σ' αυτό που πραγματικά επιδιώκεται σ' αυτές τις εκλογές από την αστική τάξη. Σ' αυτές τις εκλογές επιδιώκεται ο λαός να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που θα υλοποιήσουν μια συμφωνία - καρμανιόλα για το λαό και όσα του απέμειναν, να διαμορφώσει μια νέα κυβερνητική σύνθεση. Επιδιώκεται να προχωρήσει η αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης ώστε με «φρέσκια» εντολή να συνεχίσει να τσακίζει το λαό, ή ο λαός να ξαναεγκλωβιστεί σε ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες για δυνατότητα φιλολαϊκής διεξόδου εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Αυτό που διακυβεύεται για το λαό είναι αν θα εγκρίνει με την ψήφο του τη σφαγή του, ή θα ενισχύσει τη δύναμη που την αντιπαλεύει. Αν θα συμβάλει στη διάνοιξη του δρόμου που θα τον οδηγήσει στην πραγματική διέξοδο για τις ανάγκες και τα συμφέροντά του και που σήμερα ταυτίζεται με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η αποφασιστική ενίσχυσή του θα δυναμώσει την πάλη για ανατροπή όσων καταδυναστεύουν το λαό, όσων ευθύνονται για τα βάσανά του.


Β. Ν.

Εκδήλωση για τους δολοφονηθέντες στο μπλόκο της Καλαμαριάς

Αντιφασιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους δολοφονηθέντες του μπλόκου της Καλαμαριάς στις 13 Αυγούστου του 1944 οργανώνουν το Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΟ Καλαμαριάς της ΚΝΕ, αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου. Στις 7 μ.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του μπλόκου, στο πάρκο Κερασούντος, και στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (δημαρχείο Καλαμαριάς).

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τιμά τους εκτελεσμένους πατριώτες

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του νησιού στην πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες της Δυτικής Σάμου από τους φασίστες, με συγκέντρωση στην πλατεία της Καστανιάς, το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα και προσκλητήριο νεκρών στο χώρο της θυσίας τους. Θα ακολουθήσει ο δρόμος θυσίας, που θα καταλήξει σε συγκέντρωση στο Καρλόβασι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αποφυλακίσεις φασιστοειδών

Με δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών αποφυλακίστηκαν εντός του Αυγούστου δύο εκ των πρωταγωνιστών της μεγάλης δικογραφίας για την υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τον χρυσαυγίτη βουλευτή και κατηγορούμενο για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης Ν. Κούζηλο και τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη, ο οποίος εμπλέκεται και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με το βούλευμα ο πρώτος αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός του Νομού Αττικής, της απαγόρευσης μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα και της μη συμμετοχής σε κάθε είδους εκδήλωση της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός των γραφείων αυτής σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με εξαίρεση την είσοδο και την παραμονή στο Κοινοβούλιο για την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων. Ο Πατέλης αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και της υποχρεωτικής διανυκτέρευσης στην οικία του, της μη απομάκρυνσης από το Νομό Αττικής και της μη χρήσης πλωτών και εναέριων μέσων. Στις φυλακές αυτή την στιγμή από τους βουλευτές βρίσκεται μόνο ο Γ. Λαγός, ο οποίος ενώ είχε αποφυλακιστεί, οδηγήθηκε πριν ενάμιση μήνα περίπου εκ νέου στις φυλακές γιατί παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί ΕΑΜίτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο ματωμένο Αύγουστο του 1944, οπότε και έγινε το Μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα στα Παλαιά Σφαγεία, διοργανώνουν η ΚΟΒ Πετραλώνων του ΚΚΕ και η ΟΒ Πετραλώνων της ΚΝΕ, την Παρασκευή 28/8, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Πετράλωνα.

Στις 28 Αυγούστου του 1944, ναζί και ταγματασφαλίτες, πριν χαράξει, περικύκλωσαν τις περιοχές Πετραλώνων, Παλαιών Σφαγείων και Καλλιθέας, ως τη Συγγρού, έστησαν μπλόκα, οργάνωσαν πλιάτσικο, πυρπόλησαν, βασάνισαν και εκτέλεσαν 16 αγωνιστές, ΕΑΜίτες, από 14 έως 25 χρόνων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org