ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμακώνεται η εργοδοτική επίθεση στον κλάδο του Μετάλλου

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από επιχειρήσεις του κλάδου στο Νομό Μαγνησίας

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα χαλυβουργεία βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις, διαθεσιμότητες και μειώσεις μισθών

PRISMA

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα χαλυβουργεία βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις, διαθεσιμότητες και μειώσεις μισθών
Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση κι επικαλούμενοι ιδιαίτερα τις «παρενέργειες» από τα capital controls, βιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Μετάλλου στο Βόλο, κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους. Σε αγωνιστική απάντηση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», που ξεκίνησε άμεσα δράση για την οργάνωση της πάλης. Συγκεκριμένα:

  • Στη «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ», θυγατρική του ομίλου «Βιοχάλκο», που εδρεύει στον Αλμυρό, η εργοδοσία έθεσε σε διαθεσιμότητα τους 350 εργαζόμενους από προχτές Δευτέρα και για τρεις βδομάδες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας ότι μετά από αυτό το διάστημα θα επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα φοβούνται ότι μπορεί να υποστούν νέες απώλειες στο εισόδημά τους με το που θα ξαναπιάσουν δουλειά. Και τούτο διότι υπάρχει «κακό προηγούμενο», καθώς το Μάρτη του 2013, όταν επέστρεψαν στην εργασία τους μετά από ένα μήνα διαθεσιμότητας, η εργοδοσία τούς ανάγκασε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας που προέβλεπαν μείωση των μισθών κατά 15%. Οι μειώσεις εκείνες είχαν χαρακτηριστεί, τότε, «προσωρινές», αλλά παραμένουν σε ισχύ μέχρι και τώρα. Να σημειώσουμε ότι η «Sovel» είχε απολύσει 15 εργαζόμενους τον περασμένο Ιούλη, λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας «ΣΙΔΕΝΟΡ» (στην οποία ανήκει και η «Sovel») για τη διασυνοριακή συγχώνευσή της με την «ΩΣΗ Viohalco SA».
  • Ανάλογη επίθεση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους εκδηλώνεται και σε άλλες μεγάλες χαλυβουργίες, όπως π.χ. στη «Χαλυβουργική», το εργοστάσιο της οποίας είναι κλειστό από τον Ιούνη του 2012 και η εταιρεία απολύει με νέο πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης». Αλλά και στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» του Μάνεση, που έχει κλείσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου από το Φλεβάρη του 2014, ενώ η διοίκηση της βιομηχανίας διαρρέει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητάς της, έχοντας ήδη μειώσει τους μισθούς κατά 12% από τις αρχές του 2015 στο εργοστάσιο του Βόλου.
  • Στην επιχείριση μεταλλικών και μηχανουργικών κατασκευών «ΒΕΜΕΚΕΠ», που εδρεύει στη Β' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, οι 220 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας και μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2015. Προχτές το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων - σχετικό κάλεσμα είχε απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας - που αποφάσισε, ως πρώτη απάντηση, να γίνουν 2ωρες στάσεις εργασίας από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ., από αύριο Πέμπτη μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «η εταιρεία επικαλείται μείωση εργασιών, αλλά ουσιαστικά κάνει πρόβα για να εφαρμόσει νέες εργασιακές σχέσεις που θα είναι γκιλοτίνα για τους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται να σταματήσει σε αυτό το μέτρο, παρά μόνο εάν οι εργαζόμενοι δείξουν την αντίθεσή τους με αποφασιστικό τρόπο».
  • Στην εταιρεία «Λεβεντέρης» (παράγει σύρμα, συρματόσχοινα κ.ά.), οι 40 εργαζόμενοι, για 4η συνεχή χρονιά, έχουν τεθεί από τον εργοδότη σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, η οποία διαρκεί τους 9 από τους 12 μήνες του χρόνου. Με αγωνιστική παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου, στις 26 του περασμένου Ιούνη υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του σωματείου, της εργοδοσίας και της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία προέβλεπε την άρση της εκ περιτροπής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων από 17 Αυγούστου 2015. Ομως η εργοδοσία, επικαλούμενη τα capital controls, δεν τήρησε τη συμφωνία που υπέγραψε. Αμεση ήταν η απάντηση του σωματείου, που οργάνωσε στάση εργασίας την περασμένη Πέμπτη και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Κ. Στεργίου, δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κι εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής.
  • Στην «Κιολεϊδης», τέλος, οι 60 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Φλεβάρη και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την 1η Ιούλη.
Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα» του Δήμου Περιστερίου

Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, δεδουλευμένα και αξιοπρεπείς όρους εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Επιτροπή Αγώνα, με τη στήριξη της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, συγκρότησαν οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» του ΟΑΕΔ που απασχολούνται στο Δήμο Περιστερίου, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από τη δημοτική αρχή και την κεντρική διοίκηση.

Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους με 5μηνα προγράμματα ΟΑΕΔ είναι πολλά. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι μετά από τη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του ΟΑΕΔ Περιστεριού για την πληρωμή των απασχολούμενων, «μας έδωσε την επίσημη απάντηση που έρχεται από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ και λέει ότι δεν είναι έτοιμο το μηχανογραφικό ανάμεσα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, ενώ ο ίδιος ο διευθυντής ήταν σαφέστατος ότι αυτό είναι δικαιολογία και στην ουσία δεν υπάρχουν χρήματα».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζήτησαν, κατά τη συνάντησή τους με την εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής, άμεσα μέτρα προστασίας. Η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι η αντιδήμαρχος «δε δίστασε να απειλήσει όλα τα 5μηνα ότι αν δεν μπορέσει να μας δώσει αρβύλα και παροχή γάλακτος που συμπεριλαμβάνονται στα μέσα προστασίας που δικαιούμαστε, θα αναγκαστεί να διακόψει τη σύμβασή μας.

Επίσης, η αντιδήμαρχος δεν έδωσε καμία απάντηση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων που εργάζονται σε εργασίες υψηλού κίνδυνου μεταδοτικών ασθενειών, όπως καθαριότητα κ.ά. Οσο για την πληρωμή των 2μηνων που την επόμενη βδομάδα λήγει η σύμβασή τους και είναι απλήρωτοι με ευθύνη του Δήμου, η εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής πέταξε το μπαλάκι στην επίτροπο».

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει την ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες και μαζί με το Συνδικάτο OTA Αττικής να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή των πληρωμών στα 2μηνα και τα 5μηνα που έχουν κλείσει μήνα. Μέσα ατομικής προστασίας και εμβολιασμούς για όλους τους εργαζόμενους. Αναρρωτική άδεια σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος. Κανονική άδεια 2 μέρες το μήνα, όπως δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους εργάζονται σε σκληρές εργασίες καθώς και το επίδομα. Ταμείο ανεργίας μετά το τέλος της σύμβασης.

Σύναξη εργατοπατέρων

Πρόσφατα έγινε στη Σουηδία το συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στις Υπηρεσίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (UNI ICTS), η οποία είναι μέλος της ITUC και της ETUC (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων). Χαρακτηριστικό των όσων ειπώθηκαν σ' αυτό το συνέδριο, είναι η τοποθέτηση εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, ο οποίος, χωρίς ίχνος ντροπής, διαφήμισε τη ΣΣΕ της Ομοσπονδίας ως «κατάκτηση των εργαζομένων»! Θυμίζουμε ότι η ΣΣΕ που υπέγραψε η ΟΜΕ ΟΤΕ, επιβάλλει ανάμεσα σε άλλα μειώσεις μισθών 11% στους εργαζόμενους του Οργανισμού, διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους και μειώνει κατά 40% το μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων. Επίσης, με την ίδια ΣΣΕ, η Ομοσπονδία αποδέχτηκε επίσημα το «outsourcing» (εταιρείες ενοικίασης - ανάθεσης έργου), δηλαδή τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, όπου κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 4ωρα και οι συμβάσεις ενός μήνα. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η ίδια πλειοψηφία κρατάει εχθρική στάση απέναντι στους επινοικιαζόμενους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ΟΤΕ (π.χ. «E-value»), καθώς τους αρνείται συστηματικά το δικαίωμα συμμετοχής στα συνδικαλιστικά της όργανα και το δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής στις εκλογές, ενώ αγνόησε ακόμα και το αίτημα των εργαζομένων για τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας. Βέβαια, καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η γενικότερη παρουσία της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ στο συνέδριο των «κίτρινων» συνδικάτων, αφού εκεί συσπειρώνεται το απαύγασμα των εργατοπατέρων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υπηρετούν την εργοδοσία και τις πολυεθνικές και όχι βέβαια τα συμφέροντα των εργαζομένων στις χώρες και στους κλάδους τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο, εκτός από τα συνδικαλιστικά τους στελέχη, οι αστικές κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές είχαν και φυσική παρουσία στο συνέδριο, καθώς το λόγο πήραν εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Σουηδίας και εκπρόσωπος της πολυεθνικής «Ericsson», που μόνο το 2015 προχώρησε σε χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ