ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι ομιλίες των εκπροσώπων

Ο «Ρ» δημοσιεύει τις ομιλίες όλων των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 23-25 Ιούνη. Στη συνάντηση συμμετείχαν 64 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 53 χώρες και αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΚ «Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΦ»
Για την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος

Ομιλία του Ιβαν Πρέντοβ, μέλος της ΚΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γ. Δημητρόφ»

Ο Ιβαν Πρεντοβ
Ο Ιβαν Πρεντοβ
Αγαπητοί σύντροφοι, επιτρέψτε μου αρχικά να μεταφέρω τις θερμότερες ευχές από το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Επίσης, έχω τη χαρά και την τιμή να μεταφέρω και τις προσωπικές ευχές του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του συντρόφου Χρίστοβ.

Ο σύντροφος Χρίστοβ θα συμμετείχε με μεγάλη ευχαρίστηση σε αυτή τη συνάντηση, αλλά όπως πιθανόν γνωρίζετε, γίνονται κάποιες ανακρίσεις, για τη βοήθεια που έδωσε το Κομμουνιστικό μας Κόμμα σε πολλά κομμουνιστικά κόμματα και απελευθερωτικά κινήματα σε διάφορες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ύψους 246.000.000 δολαρίων, για περίοδο εννέα ετών. Από το '80 μέχρι το '89. Και όντως συνέβη.

Αυτά βοήθησαν πάρα πολύ όλα τα κόμματα και τα κινήματα, αλλά εφ' όσον ο σύντροφος Χρίστοβ δεν πήρε ούτε δολάριο από το ποσό αυτό, για να επωφεληθεί ο ίδιος, τώρα έληξε και επίσημα αυτή η προανακριτική διαδικασία. Ομως εξακολουθεί να έχει κάποια προβλήματα, δεν έχει δηλαδή, διαβατήριο και έτσι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εδώ μαζί μας. Τώρα, η κατάσταση του κομμουνιστικού κινήματος στη Βουλγαρία το 1999 - 2000, με συντομία.

Αγαπητοί σύντροφοι, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος του σοσιαλισμού, όλες οι πραγματικές αριστερές δυνάμεις στη χώρα μας εδέχθησαν μεγάλο πλήγμα.

Το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μετατράπηκε σε Κομμουνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το πρόγραμμα του οποίου ήταν ένα μείγμα κομμουνιστικών και σοσιαλδημοκρατικών αρχών.

Οι πρώτοι κομμουνιστικοί σχηματισμοί άρχισαν να εμφανίζονται αυθόρμητα και σποραδικά το 1991. Ενας από αυτούς τους σχηματισμούς μάλιστα κληρονόμησε και το όνομα του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλά δεν αναγνωρίστηκε ως νόμιμος διάδοχος.

Λόγω των συγκρούσεων, των εσωτερικών συγκρούσεων, παρόμοιοι σχηματισμοί άρχισαν να αποκόπτονται από αυτό τον αρχικό σχηματισμό. Ολοι αυτοί οι κομμουνιστικοί σχηματισμοί τελικά άρχισαν να εμφανίζονται ως συνέπεια της όλο και δεξιότερης πολιτικής κάθε καινούριας κυβέρνησης και της μεταρρυθμιστικής και καιροσκοπικής πολιτικής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ετσι, λοιπόν, στα τέλη του 1999, δέκα χρόνια περίπου μετά από την καταστροφή του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Βουλγαρία, έχουμε δεκατρείς διαφορετικούς κομμουνιστικούς σχηματισμούς και όλοι αυτοί είναι εξωκοινοβουλευτικοί.

Είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, δεν είναι συντονισμένοι μεταξύ τους, είναι μικροί και μη ελκυστικοί. Πολλοί από αυτούς τους σχηματισμούς, πολλές φορές πάλι πέφτουν στην παγίδα να αγωνίζονται ο ένας κατά του άλλου. Πολλές φορές αυτό προκαλείται από άλλους. Υπάρχει μεταξύ της ηγεσίας τους αρχηγομανία και έριδες. Ολα αυτά τα δέκα χρόνια κατέστρεψαν όλες τις προσπάθειες ένωσης των κομμουνιστών στη Βουλγαρία.

Από τις συνθήκες παλινόρθωσης του καπιταλισμού από διάφορα κομματικά κέντρα, από ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, όπως επίσης και από αντικουμουνιστές πράκτορες που έχουν διεισδύσει στα κομμουνιστικά κόμματα, η διαδικασία της ενοποίησης είναι αργή, δύσκολη, μερικές φορές επώδυνη, αλλά η τάση που υπάρχει είναι σταθερή. Και αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι είναι μη αντιστρέψιμη, στις συσσωρευμένες πικρές εμπειρίες, το ηθικό και την ευθύνη των κομμουνιστών που εργάζονται γι' αυτό.

Το Κουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» ξεκίνησε με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και σύστησε το βασικότερο σκοπό. Ενωση του κομμουνιστικού κινήματος στη Βουλγαρία με αποκατάσταση και ανανέωση του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο πρώτο του Συνέδριο, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» επιβεβαίωσε τη βούλησή του για ένωση όλων των κομμουνιστών στη Βουλγαρία σε ένα μεγάλο και ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα.

Κανένας από μας δεν πίστευε ότι θα ήταν εύκολο. Το πρώην Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα, την εποχή της μετατροπής σε Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον Απρίλη του '90, είχε πάνω από 1.000.000 μέλη.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, μετά την αποπολιτικοποίηση του στρατού, της αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 200.000 έφυγαν. Το φθινόπωρο επίσης του ίδιου έτους, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο είχε θεωρηθεί νόμιμος διάδοχος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, προχώρησε σε μια επανεγγραφή των μελών του. Το αποτέλεσμα αυτής της επανεγγραφής ήταν ότι στο Κόμμα έμειναν περίπου 400.000 μέλη.

Μπορούμε να δούμε ότι περίπου 400.000 άλλα μέλη εγκατέλειψαν το Κόμμα. Ενα μέρος αυτών, πολύ σημαντικό, δεν μπορούσε να δεχτεί τις ιδεολογικές και πολιτικές αλλαγές στο Κόμμα.

Η δική μας η εκτίμηση είναι ότι τη στιγμή αυτή υπάρχουν περίπου 300.000 μέλη, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέλη ενός ενοποιημένου Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτή η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να εργαστούμε πάρα πολύ, για να εντοπίσουμε αυτά τα άτομα.

Επίσης, με άλλα νεότευκτα κομμουνιστικά κόμματα κατάφεραν το μεγαλύτερο επίτευγμα. Το 2ο Εκτακτο Συνέδριο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ».

Εμείς το ονομάσαμε, «Συνέδριο της Ενωσης». Εγινε τον Ιανουάριο του 2000. Μάλιστα, έγιναν δύο συνέδρια. Το ένα είναι του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» και το άλλο του Βουλγαρικού ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος, που ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμουνιστικό κόμμα στη Βουλγαρία την εποχή εκείνη.

Οι εκπρόσωποι αυτού του ενοποιημένου Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ομόφωνα αποφάσισαν για δύο πράγματα ουσιαστικής σημασίας. Το Κόμμα τους ήρθε στο «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» και σταμάτησε τις δραστηριότητές του ως ξεχωριστό Κόμμα.

Οι εκπρόσωποι και των δύο συνεδρίων, συναντήθηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα, αντάλλαξαν συγχαρητήρια και πραγματικά είδαν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου πραγματικούς συντρόφους και αξιόπιστους φίλους. Μετά το κοινό Συνέδριο συνέχισε τις εργασίες του.

Το 24ο Συνέδριο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέλεξε μια Κεντρική Επιτροπή. Για πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής όλοι οι εκπρόσωποι εξέλεξαν το σύντροφο ΚΡΙΣΤΟΒ και αντιπρόεδρο το σύντροφο ΒΑΣΙΛΕΒ, πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

Επίσης, υιοθετήθηκε μία πολιτική δήλωση, στην οποία το Συνέδριο της Ενωσης θεωρούσε ότι είναι θετικό βήμα η ένωση στο γενικότερο πολιτικό χώρο, αριστερότερα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Ενωση έγινε σε πλήρη συμφωνία με τα δόγματα των Μαρξ - Λένιν, όσον αφορά το χαρακτήρα, τους στόχους και το καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων. Λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις γνώμες και τις προτάσεις και των δύο κομμάτων.

Το Συνέδριο επιβεβαίωσε και πάλι το εξής: Πρώτον, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» θα αναπτυχθεί ως σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα, απαλλαγμένο από κατάλοιπα του παρελθόντος, εμπλουτισμένο από τις θετικές αξίες των νέων καιρών.

Το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» θα παραμείνει αντικαπιταλιστικό κόμμα, με ιστορικό στόχο, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας στη Βουλγαρία. Από την κοινωνική πλευρά τώρα, το «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα της εργαζόμενης τάξης, των μισθωτών εργαζομένων, της πόλης και της υπαίθρου, των ανέργων, των φοιτητών και των προοδευτικών διανοούμενων.

Οσον αφορά τώρα την ιδεολογία, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» θα συνεχίσει να ακολουθεί τις βασικές αρχές του μαρξισμού - λενινισμού.

Επίσης, το Συνέδριο ενέκρινε μια έκκληση προς τους κομμουνιστές και όσους διάκεινται ευνοϊκά προς αυτούς, όπως επίσης και προς τους ηγέτες όλων των μικρών κομμουνιστικών κομμάτων της Βουλγαρίας, να δώσουν το χέρι τους και να συνεργαστούν ενεργά για την Ενωση όλων των κομμουνιστών στη χώρα σε ένα σημαντικό κομμουνιστικό κόμμα, στη βάση του μαρξισμού - λενινισμού.

Υπάρχει μια πραγματική ιστορική αναγκαιότητα γι' αυτό. Το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ», όπως επίσης και άλλα αριστερά κόμματα, αυτά θέλω να σας παρουσιάσω.

Μετά από το Συνέδριο βάσει των κειμένων που εγκρίθηκαν, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» εξακολουθεί να εργάζεται για την ένωση και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να έρθει σε επαφές και να διατηρήσει τους δεσμούς τόσο με την ηγεσία όσο επίσης και με όλα τα επίπεδα διαφόρων αριστερών κομμάτων, κινημάτων και δομών και απλών μελών.

Ιδιαίτερα στις επαφές με την ηγεσία, μάλλον ιδιαίτερα όταν η ηγεσία προσπαθεί να βρει κάποια δικαιολογία, για να αποφύγει τη διαπραγμάτευση επί κοινών συμφερόντων.

Οι συμφωνίες του κόμματός μας αφορούν συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο με κάποια άλλα κόμματα. Με μεγάλη χαρά έχουμε πολύ καλές σχέσεις με κάποια κομμουνιστικά τμήματα μέσα στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Κυρίως σε κάποια στρώματα και στο στρατό. Αλλά ιδιαίτερα με τη μαρξιστική πλατφόρμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας.

Επίσης, έχουμε διατηρήσει επαφές με τη Βουλγαρική Αντιφασιστική Ενωση, την Ενωση Συνταξιούχων, τα κινήματα της νεολαίας. Και εκεί υπάρχει ευρύ πεδίο για δουλιά μεταξύ διαφόρων επαγγελματικών ενώσεων.

Με την ευκαιρία της επετείου των 130 χρόνων για τον ΛΕΝΙΝ οργανώσαμε για το 2000 μία εκδήλωση. Οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος βρήκαν μια δικαιολογία και δεν επέτρεψαν στους διοργανωτές να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη αίθουσα για τις εκδηλώσεις.

Ωστόσο, βρέθηκε κάποια λύση και οι εκπρόσωποι όλων των κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων μαρξιστικών κινημάτων, επίσης και η Μαρξιστική Πλατφόρμα στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέλη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έφευγαν πια από το κόμμα τους, φίλοι, όλοι συνεργάστηκαν και συγκεντρώθηκαν.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα συμβούλιο συντονιστικό, το οποίο συναντάται κάθε βδομάδα. Γεννήθηκε το κομμουνιστικό μπλοκ στη Σόφια. Είχε πάρα πολύ καλή εκπροσώπηση στη διαδήλωση της 1ης Μαή. Στις 24 του Απρίλη υπογράφηκε μια πολιτική συμφωνία συντονισμού με το ανανεωμένο Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, πολλά μέλη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και άλλων κομμουνιστικών κομμάτων, ακόμα και ολόκληρες οργανώσεις βάσεις, συνέχισαν να επιδιώκουν την επαφή με το κόμμα μας και να έρχονται στο Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ».

Το 44ο Συνέδριο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που έγινε στις αρχές Μαή 2000, φαίνεται ότι είναι μία ακόμα πρόκληση για τους κομμουνιστές και το αριστερό κίνημα γενικά.

Υιοθέτησε τις θέσεις της ηγεσίας σε δύο ουσιαστικής σημασίας ζητήματα. Πρώτον, ανακοίνωσε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ήδη ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αδιάσπαστο τμήμα της 2ης Διεθνούς.

Και δεύτερον, επίσης, άνευ αμφιβολίας, ανακοίνωσε ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτές οι δύο αποφάσεις έθεσαν ένα τέρμα στο δεκαετή εκφυλισμό αυτού του κόμματος από κομμουνιστικό σε σοσιαλδημοκρατικό. Πρώτα απ' όλα, ήταν ένας ταξικός εκφυλισμός και κατά δεύτερο λόγο, ιδεολογικός εκφυλισμός.

Από ένα κόμμα που στο παρελθόν οικοδομούσε το σοσιαλισμό, τώρα το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εκφυλιστεί σε ένα κόμμα που οικοδομεί τον καπιταλισμό. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνήθηκε τη διδασκαλία του μαρξισμού λενινισμού.

Τα ζητήματα τώρα είναι τα εξής: Τι κάνουν οι κομμουνιστές εντός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και γύρω από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και τι θα κάνουν από τώρα και μετά. Θα παραμείνουν ως μία πολιτική διακόσμηση, για να υπάρξει έλξη περισσότερων ψήφων προς το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Εάν μείνουν, θα τους κακομεταχειριστούν, όπως έγινε και στην περίπτωση πολλών άλλων, τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν έχουν να κάνουν τίποτε πλέον σε ένα τέτοιο κόμμα ή γύρω από ένα τέτοιο κόμμα.

Το σύνθημά μας παραμένει το ίδιο, όλοι οι κομμουνιστές σε ένα κόμμα. Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» και το αντικείμενο των συνεργασιών.

Εχοντας υπόψη τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, το Κόμμα «ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» αναζητά εταίρους μεταξύ των κομμάτων βάσει των εξής αρχών: Εθνική ανεξαρτησία, ουδετερότητα της Βουλγαρίας, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες, αποκατάσταση της παραγωγής στη βιομηχανία και τη γεωργία, κρατική υποστήριξη για τους αναπτυσσόμενους συνεταιρισμούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιστροφή στο κόσμο αυτών που έχουν αρπαχτεί, τέλος στη φτώχεια την ανεργία, το οργανωμένο έγκλημα και τα ναρκωτικά. Αποκατάσταση της δωρεάν παιδείας και υγείας. Κρατική υποστήριξη για την ανάπτυξη της βουλγαρικής πνευματικής ζωής και πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ