ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απογείωση των έμμεσων φόρων και του συνολικού χαρατσώματος του λαού

Στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων έφτασαν τον Ιούνη, από 56,1% πέρσι, τα ποσά από τα κάθε είδους χαράτσια στην εργατική - λαϊκή κατανάλωση!

Την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας που έφερε σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου και των στόχων του, έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τα φορολογικά έσοδα του Ιούνη του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ - κι ενώ ακόμα δεν έχουν μπει σε εφαρμογή όλοι οι φόροι και τα χαράτσια που ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα - τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) τον Ιούνη του 2016 διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του Ιούνη του 2015.

Πολύ περισσότερο, η ίδια η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι «η κύρια φορολογική επιβάρυνση τον Ιούνιο του 2016 προέρχεται από την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%»...

Αναλυτικότερα, η αύξηση του 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα προέρχεται κατά 739,41 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους και κατά 276,04 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους.

Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι, βέβαια, αυτά που «πληρώνουν το λογαριασμό» και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο, ωστόσο είναι παραπάνω από αποκαλυπτική για τη... «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση η απογείωση των έμμεσων φόρων, των κάθε είδους φόρων και χαρατσιών δηλαδή που επιβάλλονται και αυξάνονται σε όλη την γκάμα των στοιχειωδών αγαθών για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Χαρακτηριστικά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ τα οποία συνεισφέρουν το 50,3% στα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους, εμφανίζονται αυξημένα κατά 52,84% (αύξηση 381,31 εκατ. ευρώ), ενώ και τα έσοδα από άλλους φόρους κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 43,4% (αύξηση 36,14 εκατ. ευρώ).

Σε αντίθεση, μάλιστα, με τους κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν», οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα έρθουν αντιμέτωπα το επόμενο διάστημα και με νέα χαράτσια που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης, ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί παλιούς και νέους εισπρακτικούς μηχανισμούς, «εργαλεία», κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και απειλές, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την εισπραξιμότητα όλων των φόρων, στο 78% το Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη, με βάση τους στόχους του «τεχνικού μνημονίου» που έχει υπογράψει με το κουαρτέτο.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει τη μία πίσω από την άλλη τις νέες φοροαπαλλαγές και τα φορολογικά «κίνητρα» για το μεγάλο κεφάλαιο...

Ερχονται και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ

Σε ένα τέτοιο φόντο, από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτέμβρη και η τελευταία έως το τέλος Γενάρη του 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο που επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή της λαϊκής κατοικίας και της ακίνητης περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών θα εισπράξει, όπως και πέρσι, 2,65 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, σχεδιάζεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, ενόψει και της επιβολής συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια, η οποία αναβλήθηκε μόνο για φέτος.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ενταση ενδοαστικών ανταγωνισμών για διοικήσεις και «κόκκινα» δάνεια

Σε δημιουργία «Ταμείου Συμμετοχών» για επενδύσεις με μορφή συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση επιχειρήσεων προχωρά η κυβέρνηση

Τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται γύρω από το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών και τον έλεγχο της σύνθεσής τους, καθώς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Χαρακτηριστικά, στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, σημειώνεται πως «σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών (...) ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε πως προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπαρκτές».

«Υπάρχουν περιπτώσεις», πρόσθεσε, «που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης». Παρ' όλα αυτά, δίνοντας ουσιαστικά διαβεβαιώσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων με τους «εταίρους» του εγχώριου κεφαλαίου, ο Γ. Δραγασάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τόνισε πως η επίκληση του κινδύνου του "αφελληνισμού" δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές».

Αφού επανέλαβε, εξάλλου, τα γνωστά περί «διαφάνειας», «δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου» κ.ο.κ., ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει σταθερή θέση υπέρ της συμμετοχής των εκπροσώπων του Δημοσίου, αλλά και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων, στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων».

Οι προϋποθέσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει τη δημιουργία εκείνων ακριβώς των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο», να στηρίξει δηλαδή πιο αποτελεσματικά τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ως τέτοιες βασικές προϋποθέσεις περιέγραψε:

-- Τη «ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων"», ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο - σε ό,τι αφορά τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια - με τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ως θετικό παράδειγμα τις εξελίξεις στην αλυσίδα «Μαρινόπουλος», ισχυριζόμενος πως «η περίπτωση αυτή δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος».

-- Την «ισχυροποίηση της κεφαλαιακής και καταθετικής βάσης των τραπεζών», αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουν να στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

-- Την «αντιμετώπιση των παθογενειών, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της γενικότερης αδιαφάνειας που επικρατούσε στον τραπεζικό χώρο».

-- Τη «διαμόρφωση κι ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα». Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε, «βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στο μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας».

«Ταμείο Συμμετοχών» και επιτάχυνση ανακατατάξεων στις μετοχικές συνθέσεις

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, των «εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων», μέσω των οποίων θα επιταχύνονται και οι ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια «βιώσιμων» επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε χτες ότι «αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός "Ταμείου Συμμετοχών" (Fund of Funds) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου».

Οπως επισημαίνεται, «στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital)».

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, ο οποίος ανέφερε ότι το Ταμείο Συμμετοχών «θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές χρηματοδότησης».

«Η δημιουργία του Ταμείου Συμμετοχών», πρόσθεσε, «μπορεί λοιπόν να δώσει μια αποφασιστική ώθηση στην ελληνική οικονομία μέσα από υγιείς και μακρόπνοες ιδιωτικές επενδύσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι, με τη συνεισφορά του EIF και των άλλων πηγών χρηματοδότησης, το ποσό αυτό να διπλασιαστεί.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους από τους φασίστες

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες της Δυτικής Σάμου από τους φασίστες, με συγκέντρωση αύριο, Σάββατο, στην πλατεία της Καστανιάς, στις 5 μ.μ. και προσκλητήριο νεκρών στο χώρο της θυσίας τους.

Θα ακολουθήσει δρόμος θυσίας, που θα καταλήξει στο Καρλόβασι σε αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Συγκέντρωση στην πλατεία Καστανιάς, ομιλία - ιστορική αναφορά, πορεία στο μνημείο των εκτελεσμένων, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφανιών, αυτοκινητο-πορεία για Καρλόβασι, κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του ΔΣΕ στη Λέκκα, τερματισμός αυτοκινητο-πορείας στην πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου, πορεία από την πλατεία Μεσαίου προς την κεντρική πλατεία Καρλοβάσου, αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου.

Στο κάλεσμά της η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης σημειώνει:

«Πορευόμαστε στη μνήμη των εκτελεσμένων πατριωτών, διαδηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μη σηκώσει κεφάλι το φίδι του φασισμού.

Σφυρηλατούμε την αντιιμπεριαλιστική ενότητα και αλληλεγγύη με τους λαούς της περιοχής μας, ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας, θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και διαμονής όσο παραμένουν στο νησί μας και στη χώρα μας. Καταγγέλλουμε την πολιτική εγκλωβισμού τους που εφαρμόζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΕ.

Είμαστε ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και εντείνουμε την πάλη μας για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τιμούμε τα θύματα του φασισμού, απομονώνουμε τους απογόνους του ναζισμού, παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλισμού, της μήτρας που γεννά το φασισμό και τους πολέμους.

Βαλκάνια, Αιγαίο, Μέση Ανατολή ειρηνικά, έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά.

Καμιά εμπλοκή - καμιά συμμετοχή, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ