ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχεδιασμένο άνοιγμα για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Με ιεράρχηση στους μεγάλους χώρους οργανώνουν τη δράση τους τα ταξικά συνδικάτα

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη δράση τους για την επιτυχία του μεγάλου πανεργατικού συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σχεδιάζουν και υλοποιούν ένα πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό, τη δική του παρέμβαση στον κλάδο έχει σχεδιάσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, προγραμματίζει εξορμήσεις και περιοδείες: Πέμπτη 27/8, σε επισιτιστικές αλυσίδες του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σάββατο 29/8, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις στο λιμάνι και σε επισιτιστικές αλυσίδες στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κυριακή 30/8, στα ξενοδοχεία «Lazaristes», «Makedonia Palace». Τρίτη 1/9, σε επισιτιστικές αλυσίδες της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Πέμπτη 3/9, στα ξενοδοχεία «Met», «Porto Palace», «Mediterranean» και στα καταστήματα «Todaylicious» (Δυτικά). Παρασκευή 4/9, στα ξενοδοχεία «Capsis», «Holiday inn», «Makedonia Palace» και στα καταστήματα «Mikel», «Todaylicious» (Κέντρο - Ανατολικά). Σάββατο 5/9, στα ξενοδοχεία «Vergina», «Electra Palace», «Grand Palace».

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, Κυριάκος Τσιασούσης, σημείωσε: «Με σχέδιο προσπαθούμε να παρέμβουμε οργανωμένα όσο πιο πλατιά μπορούμε στους χώρους, ιεραρχώντας τους μαζικούς, όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης και τις μεγάλες επισιτιστικές και τουριστικές αλυσίδες. Εκεί όπου εργάζονται δεκάδες και εκατοντάδες εργαζόμενοι και επιπλέον εκφράζονται με τον πιο οξυμένο τρόπο οι επιπτώσεις της πολιτικής για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζουν η ΕΕ και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Οι εταιρείες κατασπαράζουν τα όποια προγράμματα και τις επιδοτήσεις και την ίδια ώρα απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς - ψίχουλα, κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με μεγάλη εντατικοποίηση.

Καλούμε το λαό, ενόψει και των εκλογών, να μην πατήσει τις μπανανόφλουδες, να μην αποπροσανατολιστεί από τα θέατρα του παραλόγου που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Η προοπτική βρίσκεται στο δυνάμωμα των ταξικών αγώνων, στην ανασύνταξη του κινήματος, που θα διεκδικήσει ανάκτηση των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΝΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργάτης απανθρακώθηκε σε αποθήκη με χρώματα

Πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση. Επί τόπου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Από την επιχείρηση πυρόσβεσης
Από την επιχείρηση πυρόσβεσης
Ενας 40χρονος εργάτης, ο Νίκος Κακάκης, πατέρας τριών παιδιών, κάηκε ζωντανός χτες το πρωί, από φωτιά που εκδηλώθηκε στην αποθήκη της εταιρείας κατασκευής χρωμάτων «ΧΡΩΜΟΔΟΜΗ ΑΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, όπου εργαζόταν μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από τη μηχανή συσκευασίας και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε, καθώς στο χώρο υπήρχαν εκατοντάδες συσκευασίες με χρώματα, διαλύτες και άλλα εύφλεκτα υλικά, από τα οποία προκλήθηκαν εκρήξεις. Η αποθήκη, που έγινε παρανάλωμα του πυρός, βρίσκεται σε άλλο χώρο, έξω και μακριά από την κύρια μονάδα της επιχείρησης.

Ο 40χρονος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συναδέλφου του, αρχικά βγήκε έξω από την αποθήκη, όμως επέστρεψε για να πάρει τα κλειδιά της μηχανής του, που ήταν παρκαρισμένη σε άλλο χώρο της επιχείρησης. Εξαιτίας όμως της γρήγορης επέκτασης της φωτιάς και των εκρήξεων, δεν κατάφερε να βγει ζωντανός.

Οταν έφτασε η Πυροσβεστική, με 10 οχήματα και 30 άνδρες, είχε ήδη καταρρεύσει μέρος της στέγης και η φωτιά είχε επεκταθεί σε επιχείρηση με μηχανήματα κήπου (χλοοκοπτικά κ.ά.), που στεγαζόταν στο ίδιο κτίριο και χωριζόταν με μεσοτοιχία από λαμαρίνες.

Επί τόπου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στο χώρο έσπευσε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Χημικών Βιομηχανιών Β. Ελλάδας.

Από την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στον τόπο της πυρκαγιάς
Από την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στον τόπο της πυρκαγιάς
Ο Σάκης Βαρδαλής ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η προανάκριση, να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς, αν εφαρμόζονταν τα προβλεπόμενα μέτρα πυρασφάλειας και να καταλογιστούν ευθύνες. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να παλέψουν οργανωμένα οι εργαζόμενοι για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως και ενάντια στην εντατικοποίηση, που πολλαπλασιάζει τα εργατικά «ατυχήματα».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για τη στήριξη αυτού του αγώνα και για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εγκληματική είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων που δεν ενεργοποιούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επιβολή και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.

Εγκληματική είναι η ευθύνη της κάθε εργοδοσίας, που μπροστά στα κέρδη κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή λιγότερο από το κόστος των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν όρους εργασίας που έχουν κατακτηθεί από την επιστήμη και την τεχνολογία και αφορούν την ίδια τη ζωή αυτών και των παιδιών τους».

ΑμΕΑ
Χωρίς εξωιδρυματικό επίδομα όταν νοσηλεύονται

Δε θα χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα στους τετραπληγικούς - παραπληγικούς που νοσηλεύονται για περισσότερες από 30 ημέρες σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Πρόκειται για μια περικοπή που πρωτοεφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη διαφορά ότι το επίδομα θα κόβεται μετά το πέρας των 30 ημερών και όχι από την πρώτη μέρα νοσηλείας.

Σύμφωνα με διευκρινιστικό έγγραφο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, «αναστέλλεται η χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος λόγω νοσηλείας των τετραπληγικών - παραπληγικών ασφαλισμένων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για χρονικό διάστημα περισσότερο των 30 ημερών, σε περίπτωση νοσηλείας σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα».

Διατηρείται, δηλαδή, η απαράδεκτη αναστολή καταβολής του επιδόματος αυτού - ανέρχεται περίπου στα 750 ευρώ το μήνα - την ώρα που πολλοί τετραπληγικοί - παραπληγικοί αναγκάζονται να νοσηλευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, όμως, δεν παύουν να έχουν ανάγκη από θεραπείες, φάρμακα, κάποιον άνθρωπο να τους φροντίζει, έξοδα διαβίωσης κ.λπ.

Διαμαρτυρία από τις καθαρίστριες των σχολείων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρά σήμερα, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών και Εργολαβικών Συνεργείων. Παρά το γεγονός ότι σε λίγες μέρες, στις 11 Σεπτέμβρη, ανοίγουν τα σχολεία, δεν έχει ακόμα επιλυθεί το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολειών. Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα παραμένει, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε εισαγάγει τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο στις 16 Ιούνη, που προέβλεπε την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, δηλαδή των συμβάσεων έργου στην καθαριότητα των σχολείων, για τα επόμενα δύο σχολικά έτη. Τέλος, υπενθυμίζει ότι στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών από την προηγούμενη σχολική χρόνια.

Κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων

Δεκάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους μέσα στις στοές των μεταλλείων της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ζητώντας να ξαναρχίσουν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αλλοι συνάδελφοί τους πραγματοποιούν συγκέντρωση στην ίδια περιοχή. Η «Ελληνικός Χρυσός» σταμάτησε τις εργασίες τη Δευτέρα και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών της εταιρείας για τα έργα της σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Από τους περίπου 1.800 - 2.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός», περίπου 800 εργάζονται μέσω εργολάβων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ