ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
Αποπροσανατολιστικό μπαράζ από τα κόμματα της διαχείρισης

Μπόλικο «κουρνιαχτό» σηκώνουν τα κόμματα της διαχείρισης επιμένοντας να συντηρούν τη σεναριολογία γύρω απ' την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), που τους είναι εξαιρετικά βολική καθώς τους επιτρέπει να συγκαλύπτουν στα μάτια του λαού τη σύμπλευσή τους στο στρατηγικό πλαίσιο που ορίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να τον αποπροσανατολίζουν απ' την ανάγκη οργάνωσης της πάλης του ενάντια στα μέτρα που απορρέουν απ' το πλαίσιο αυτό.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ, την άνοιξη του 2015, ως εργαλείο επίτευξης ευρύτερων στοχεύσεών τους και δίνουν τη μάχη η πρώτη να εξασφαλίσει 180 βουλευτές που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή, ο δεύτερος να αποτρέψει μια τέτοια πλειοψηφία ώστε να προκληθούν εκλογές. Ολα αυτά εφόσον δεν επιλεγεί από την κυβέρνηση προσφυγή στην κάλπη νωρίτερα φέτος με άλλου είδους διλήμματα που ενδεχομένως να σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι η εκλογή του πρέπει να γίνει από μια νέα Βουλή, μετά δηλαδή από εκλογές.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ φέρει τα κόμματα της συγκυβέρνησης να έχουν αποφασίσει να προτείνουν τον Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου εμμέσως πλην σαφώς καλεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ενώ δεν έχει αποκλείσει να είναι δική της πρόταση για την ΠτΔ, εφόσον όμως προηγηθούν εκλογές και τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καμία νύξη ή βολιδοσκόπηση δεν έχει γίνει στον Φώτη Κουβέλη», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας, αφήνοντας όμως ένα «παράθυρο» ανοιχτό πρόσθεσε «είναι εξαιρετικά πρόωρο να συζητάμε έξι μήνες πριν από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες». Ο ίδιος, πάντως, ο Φ. Κουβέλης έχει δηλώσει ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου δεν είναι ανεξάρτητη απ' τις ασκούμενες πολιτικές και άρα δεν θα στηρίξει το κόμμα του καμία πρόταση αν δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις για αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης.

Διαφορές χωρίς αντίκρυσμα

Θετικά πάντως εκφράστηκε ο βουλευτής και επικεφαλής της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, δηλώνοντας χτες στο ΜΕΓΚΑ ότι «ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν μια πάρα πολύ καλή επιλογή για τη θέση του Προέδρου». «Η θέση της ΔΗΜΑΡ ήταν και εξακολουθεί να είναι ίδια. Αν με ρωτήσετε εμένα προσωπικά θα σας έλεγα ότι εδώ και μήνες έχω υποστηρίξει την άποψη καταρχήν ότι έχει όλες τις δυνατότητες η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσει συναινέσεις και συνεννοήσεις ανάμεσα στα κόμματα για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας», είπε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news» εκτίμησε ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν διαθέτει τους 180 βουλευτές και «μπλοφάρει» όταν το ισχυρίζεται για να μην καταρρεύσει το ηθικό των βουλευτών του. «Αλλωστε, δε ζητάει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ζητάει να του λυθούν τα χέρια για ενάμιση ακόμα χρόνο ώστε να εφαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ και την τελική ληστεία της δημόσιας περιουσίας. Και αυτό δε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να του το παραχωρήσει κανένας κατεψυγμένος Τσιριμώκος», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς πάντως απευθυνόμαστε με πολιτικούς και εθνικούς όρους σε όσους κατανοούν πού βαδίζει η κοινωνία και η χώρα με τη σημερινή κυβέρνηση. Για να τους πούμε ότι αυτή η Βουλή δεν έχει ούτε το ηθικό δικαίωμα, ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ερωτηθείς ειδικότερα για τον Φ. Κουβέλη είπε: «Η Δημοκρατική Αριστερά, εξ όσων γνωρίζω, υποστηρίζει ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Δε θα μπορούσα ποτέ εγώ να πω τι πρέπει να πράξει. Είναι οι ίδιοι αρμόδιοι να αποφασίσουν».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης κάλεσε τον Φ. Κουβέλη να μη συμβάλει στην παράταση του βίου της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως στο κόμμα του επιδιώκουν «ευρύτερα ανοίγματα και συνεργασίες και πριν και μετά τις εκλογές, με μία προϋπόθεση: Τη συμφωνία στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπολογίζοντας και την αξιοπιστία των προσώπων (...) Το να μετακινείται κανείς, αν αυτό γίνεται με ένα γνήσιο και ειλικρινή τρόπο, είναι κάτι που επιτρέπεται στην πολιτική ζωή».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε στο ρ/σ «Βήμα» ότι για την κυβέρνηση είναι πρόωρη η συζήτηση αυτή και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έθεσε θέμα Προέδρου, με μοναδικό σκοπό βέβαια να επισπεύσει τις εκλογές». Την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει κανένα προτεινόμενο πρόσωπο προκειμένου να επισπευσθεί η προσφυγή στην κάλπη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στάχτη στα μάτια του λαού η σεναριολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη συζήτηση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Η σεναριολογία γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα παιχνίδια, με στοιχεία παζαριού, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού, εμποδίζουν την οργάνωση της λαϊκής πάλης έτσι ώστε να ξεσηκωθεί ο λαός ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ του κεφαλαίου, που υπηρετούν με τον έναν ή άλλον τρόπο και οι μεν και οι δε. Το ΚΚΕ από θέση αρχών δεν ψηφίζει κανέναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δε συμμετέχει στα παιχνίδια που κάνουν τα άλλα κόμματα, άλλα για την εξεύρεση των 180 βουλευτών και άλλα για τους 121. Εμείς δεν ψάχνουμε ούτε για 180 ούτε για 121. Η ανάγκη να φύγουν από την κυβέρνηση όσοι δημιούργησαν τόσα δεινά για το λαό δεν μπορεί να αποτελεί παιχνίδι ψηφοθηρίας ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ θα συμβάλει, στο μέτρο των δυνάμεών του, για να εξηγήσει πλατιά στον ελληνικό λαό και να τον καλέσει σε μαζική υποστήριξη και συμπαράταξη με την πρότασή του, για την ανάγκη να αντικατασταθούν οι σημερινοί θεσμοί του σάπιου συστήματος, από νέους λαογέννητους θεσμούς από έναν ανώτερο τύπο δημοκρατίας που θα οικοδομηθεί στη βάση της κοινωνικοποίησης του πλούτου και μιας γνήσιας εργατικής - λαϊκής εξουσίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ