ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Για τα επί Γης συμβαίνοντα, αγωνιζόμενοι

Οταν η «καθ' ημάς» εκκλησία στήνει δημοψηφίσματα για τις ταυτότητες, η «Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης», που τελεί υπό την προεδρία του θαλερού και ειρηνοποιού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου, στεγάζει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, παρέχοντας βήμα προβληματισμών, στοχασμού και διαλόγου.

Σ' ένα, για παράδειγμα, Δελτίο της Ακαδημίας αυτής (αριθ. 61), σχολιάζει επικριτικά την πληροφορία ότι η γνωστή αμερικανική NASA, μελετά την εκτροπή της Γης από την... Τροχιά της, ώστε να στροβιλίζεται σ' ένα δροσερότερο (!) μέρος του ηλιακού συστήματος και να παραταθεί η ζωή του πλανήτη.

Για τη φανταστική αυτή προοπτική, το Δελτίο παρατηρεί: «Μερικοί θα πουν, ίσως, πως με τις σχετικές (αυτές) ανακοινώσεις επαναλαμβάνεται απλώς το γνωστό παιχνίδι, στο οποίο επιδίδονται σήμερα πολλοί και που αποβλέπει στην εξασφάλιση περισσότερων κονδυλίων για συγκεκριμένους οργανισμούς και για έρευνες, σε συγκεκριμένα πεδία, με πιθανή συνέπεια την περικοπή σε άλλα, όπως π.χ. της Παιδείας, της Υγείας κλπ.

Αλλοι, θα υποθέσουν, συνεχίζει το Δελτίο, της «Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης», ότι το εγχείρημα θέλει να εκτρέψει την κατακραυγή για την άρνηση των ΗΠΑ να συμμορφωθούν προς όσα διεθνώς θεωρούνται οικολογικώς αναγκαία, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω θέρμανση της Γης, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες.

Γνωρίζοντας τις παλιές φιλειρηνικές κινητοποιήσεις, κοντά στην Ακαδημία και κοντά στο πεδίο βολής στο Ακρωτήρι, θεωρώ βέβαιο, ότι με το ίδιο πνεύμα θα σχολιαζόταν και η απόφαση των ΗΠΑ για την επέκταση των εξοπλισμών στο διάστημα, με την εκταμίευση ιλιγγιωδών ποσών, όταν οι φτωχοί και οι πεινασμένοι της «νέας τάξης» πολλαπλασιάζονται, αλλά και οι αγώνες επεκτείνονται.

Η Ακαδημία, λοιπόν, αυτή, αντιστρέφοντας το «πίστευε και μη ερεύνα» προσφέρει έργο υπαρκτό και γήινο αν λογαριάσει κανείς ότι ανάμεσα στα θέματα δεκάδων διεθνών επιστημονικών συζητήσεων, που στέγασε, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Κβαντική Θεωρία πεδίων και χορδών, Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, Μη γραμμικές εξισώσεις και δυναμικά συστήματα, Μαθηματική Φυσική, εξελίξεις στη Φυσική υψηλών ενεργειών κλπ.

Και ότι υπερασπίζεται, από τη δική της πλευρά το «επί Γης Ειρήνη», από τους σύγχρονους, όπως αναφέρει, «μαθητευόμενους μάγους».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει την επέκτασή του μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αποκτώντας τους νέους του συμμάχους από το χώρο των μέχρι χτες άσπονδων εχθρών του.

Ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι και σε τι αποβλέπει η Συμμαχία, και σε σχέση με τα συμφέροντα των λαών των κρατών που είναι ήδη μέλη του.

Εμείς στην «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα», Αξιωματικοί απόστρατοι σήμερα, εν ενεργεία μέχρι χτες και των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε διαμορφώσει άποψη για το ΝΑΤΟ και συμφωνούμε σε κοινές θέσεις για τους πραγματικούς του στόχους, για την ουσιαστική του δομή, για το ποιος αποφασίζει, για ποιων συμφέροντα δρα. Υπηρετήσαμε για δεκαετίες σε εθνικές θέσεις του στρατεύματος, αλλά και του ΝΑΤΟ μέσα και έξω από την Ελλάδα. Συμμετείχαμε στη σχεδίαση επιχειρήσεων και ασκήσεων και για χρόνια γνωρίσαμε τον οργανισμό αυτό από μέσα. Ξέρουμε καλά πώς λειτουργεί, έχουμε κάθε λόγο να το πούμε.

Είναι δεδομένο πως η Συμμαχία είναι ισχυρή στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά και ανάλογη είναι πλέον και η δράση της, ενώ πρότινος ήταν κύρια στρατιωτικοί οι στόχοι της. Αποτελεί το βασικό εργαλείο δυναμικής άσκησης και επιβολής της πολιτικής και των αποφάσεων της κυρίαρχης τάξης που νέμεται την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και του Καναδά. Σε συνεργασία με την αντίστοιχη τάξη των συμμάχων τους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ. Με λίγα λόγια και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξυπηρετεί την τάξη των λίγων και πλουσίων αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα συμφέροντά της έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των πολλών. Να τους αποκαλέσουμε και ιμπεριαλιστές επειδή τέτοιοι είναι, και η λέξη αποδίδει ακριβώς την πραγματικότητα.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό το παιχνίδι του ΝΑΤΟ στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Τότε που είμαστε μοιρασμένοι σε δύο αντίπαλες όχθες υποβλέποντας ο ένας τον άλλο. Σήμερα προσπαθούμε να εκφράσουμε στους υπόλοιπους την άποψή μας για το τι κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα ακόμα και κάποιων «κεντροαριστερών» και «σοσιαλιστών» ηγετών κρατών - μελών της Συμμαχίας αυτής.

Να δούμε τη θέση του ΝΑΤΟ, ακόμα και το ρόλο του, απέναντι σε δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα. Στο Κυπριακό, όταν εκείνα τα χρόνια η ηγεσία του δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, ακολουθώντας μια πολιτική συνεργασιών με τις χώρες του τρίτου λεγόμενου κόσμου και με τη Σοβιετική Ενωση. Το πραξικόπημα κατά του Μακάριου, η εισβολή των Τούρκων, η ουσιαστική διχοτόμηση του νησιού έκτοτε. Ολα αυτά υποστηρίζονταν αν δε σχεδιάζονταν από το ΝΑΤΟ. Η δικτατορία στην Ελλάδα το ίδιο. Τα πραξικοπήματα μεταπολεμικά ανά δεκαετία στην Τουρκία. Η στάση του ως οργανισμού σε όλες τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Αργότερα το αντίπαλο δέος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έπαψε να υπάρχει και κάποιες φωνές ακούστηκαν να μιλούν δειλά για διάλυση του ΝΑΤΟ. Δεν υπήρχε λόγος διατήρησής του είπαν. Ηταν αφελές να πιστεύει κανείς πως οι ουσιαστικοί ρυθμιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων θα άφηναν το μηχανισμό αυτόν από τα χέρια τους. Πολλοί βολεύονταν όμως και εκτός από εκείνους. Τμήμα από το στρατιωτικό κατεστημένο των χωρών - μελών, διπλωμάτες, έμποροι όπλων, υπάλληλοι και άλλοι. Είναι πολύ χρήσιμο το ΝΑΤΟ για πολλούς. Κύρια όμως για τους πάτρωνες.

Το ΝΑΤΟ ήταν και είναι ένα μεγάλο μαντρί όπου, κοπάδια είναι οι λαοί των χωρών - μελών, φύλακες ο στρατιωτικός μηχανισμός, τσοπάνηδες οι κυβερνήσεις και καρπωτές των προϊόντων του μόχθου εκείνοι που κρύβονται πίσω από τις εμφανείς εξουσίες. Οι κινούντες τα νήματα, οι ισχυροί. Εκείνοι που είναι πέρα και πάνω από νόμους, συντάγματα, αλλά και σύνορα. Αυτοί θέλουν τη διατήρηση του ΝΑΤΟ με κάθε τρόπο. Με προεξάρχοντες τους Αμερικανούς, τους διεθνώς διαπλεκόμενους.

Οπως θέλουν τη διατήρησή του οι αντίστοιχοι διαπλεκόμενοι που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και στα καθεστώτα των κρατών Ανατολικής Ευρώπης. Σ' αυτές μάλιστα τις χώρες αναδύθηκε με την άγρια μορφή της μαφίας και το ωμό έγκλημα, η οικονομική αυτή τάξη που απροκάλυπτα άρπαξε τον πλούτο των οργανωμένων τέως σοσιαλιστικών κοινωνιών. Δεν ήταν ειδικά στην αρχή εμφανής η σχέση αυτής της μαφίας με τις κυβερνήσεις. Τώρα σταδιακά «νομιμοποιούνται», αντιγράφοντας μεθόδους της έμπειρης Δύσης.

Αυτοί κινούν και θα κινούν τα νήματα. Αυτοί θέλουν να χαμηλώσουν τα σύνορα, να κινούνται άνετα μαζί με τα εμπορεύματά τους, να μεταφέρουν τα όπλα και τους υπερεθνικούς στρατούς, όπου απαιτούν τα συμφέροντά τους. Θα το συναντήσουμε και από κάτω αυτό, ας πούμε, όμως τώρα ότι αυτές οι τάξεις σε Ανατολή και Δύση σταδιακά ταυτίζονται, μαθαίνουν να συνεργάζονται. Ακόμα και όταν συγκρούονται στη μοιρασιά της λείας στο τέλος τα βρίσκουν. Μηχανισμοί όπως το ΝΑΤΟ τούς είναι πολύτιμοι. Εξάλλου, είναι μοναδικός σε ισχύ.

Γρήγορα, ο προβληματισμός έληξε και βρέθηκε νέος εχθρός, νέες αποστολές, νέα δομή. Σταμάτησαν να συζητούν στους διαδρόμους των επιτελείων της συμμαχίας για το φανατικό μουσουλμανισμό ως νέο εχθρό. Δε συνέφερε. Αντίθετα, ακουγόταν πολύ καλά ως σκοπός η ειρήνη, η ασφάλεια, η ελευθερία των λαών, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η προστασία των μειονοτήτων.

Το νέο ΝΑΤΟ

Τον Απρίλη του 1999 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συναντήθηκαν με κάθε επισημότητα στην Ουάσιγκτον. Πήραν αποφάσεις σημαντικές για το ΝΑΤΟ. Ανακοίνωσαν στη γνωστή Διακήρυξη τις αποστολές, τους στόχους, τον τρόπο που θα επιτύχουν. Αποκάλυψαν πώς θέλουν τον κόσμο στη νέα χιλιετία και πώς θα τον φτιάξουν.

Αναζήτησαν συμμάχους στους χτεσινούς εχθρούς και τους κάλεσαν να συνεταιριστούν.

Αφού, όμως, πρώτα προετοιμαστούν, οργανωθούν, καλλωπιστούν, προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους και δηλώσουν πίστη στα ίδια «ιδανικά».

Με πρώτη παραδοχή πως «τα σύνορα είναι όλο και περισσότερο ανοιχτά για τους ανθρώπους, τις ιδέες και το εμπόριο...». Σύνορα, που δεν προκύπτει από κανένα κείμενο και πολύ περισσότερο από τη μέχρι σήμερα τακτική ότι προστατεύονται από τη Συμμαχία σε περίπτωση που κινδυνεύουν αυτά ή άλλα συμφέροντα ενός κράτους - μέλους από ένα άλλο. Η χώρα μας έχει εμπειρία σκληρή και επώδυνη από την Τουρκία και τις διεκδικήσεις της. Το ΝΑΤΟ κωφεύει σε αυτού του είδους τα ζητήματα. Οσο για τους Αμερικανούς τούς βολεύει πολύ ο ρόλος του πυροσβέστη, ενώ παράλληλα η ένταση αυξάνει και τις πωλήσεις όπλων, που με ωραίο τρόπο προωθεί ο εδώ πρεσβευτής τους.

Από την άλλη πλευρά, ας δούμε λίγο και τι ενδιαφέρονται να προωθούν στον κόσμο εκτός των όπλων οι ρυθμιστές της Νέας Τάξης... Ποια κουλτούρα θέλουν για τους λαούς όλου του κόσμου; Μια ματιά στα πολιτιστικά σκουπίδια που μας σερβίρουν και στον τρόπο ζωής που προπαγανδίζει ο κινηματογράφος και η τηλεόραση είναι αρκετά να μας πείσουν ότι είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος που προέρχεται απ' αυτόν τον τρόπο ζωής που προβάλλουν.

Συγχρόνως, τα σύνορα τα θέλουν ανοιχτά για το εμπόριο, για τους ίδιους και τα στρατεύματά τους. Θέλουν και διατηρούν για το ΝΑΤΟ το δικαίωμα «να διευθετεί οποιαδήποτε διεθνής φιλονικία...». Αναφέρει, βέβαια, η διακήρυξη «με ειρηνικά μέσα», αλλά στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία έχουν ξεκάθαρα δείξει τον τρόπο επιβολής της ειρήνης. Και ενώ αρχικά το ΝΑΤΟ περιοριζόταν για δράση μέσα στα όρια των κρατών - μελών του, σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Οπουδήποτε κρίνουν οι Αμερικανοί πως τα συμφέροντά τους θίγονται, βαφτίζουν το πρόβλημα θέμα του ΟΗΕ, προκαλούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για επέμβαση και προτάσσουν το ΝΑΤΟ ως εκτελεστή των αποφάσεων.

Στην ίδια σύνοδο εξέφρασαν τη θέλησή τους «να σταθούν ανυποχώρητοι εναντίον όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα... να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας του επόμενου αιώνα... να ελέγχουν τους εξοπλισμούς, τον αφοπλισμό και τα μέτρα της μη-διασποράς, να πατάξουν την τρομοκρατία...».

Να μη σταθεί κανείς εδώ στιγματίζοντας την υποκρισία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν γνωρίζει πώς αντιμετωπίζονται οι έγχρωμοι στις ΗΠΑ; Σε τι βαθμό έχει φτάσει η εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών; Σε τι ιλιγγιώδη ποσά ανέρχονται οι πωλήσεις όπλων σε χώρες όπως η δική μας, αλλά και σε πολλές άλλες και μάλιστα με άσκηση πιέσεων, με εκβιασμούς, με πρόκληση τεχνητών κρίσεων; Δεν ντρέπονται να αναφέρονται σε αφοπλισμό, αφού ξεκάθαρα εννοούν αφοπλισμό των χωρών εκείνων που θεωρούν εχθρούς ή πιθανούς αυριανούς εχθρούς. Τη Ρωσία και την Κίνα κατά προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ξεκινούν πάλι τα προγράμματα με τα αντιπυραυλικά συστήματα, τον πόλεμο των άστρων και ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Οσο για την τρομοκρατία που αποφάσισαν να πατάξουν, ας μη γελιόμαστε. Πράγματι ενδιαφέρονται να εξαφανίσουν την τρομοκρατία που δεν ελέγχουν. να δούμε όμως τα άλλα είδη τρομοκρατίας που οι ίδιοι ασκούν. Τι είναι, αν όχι τρομοκρατία, ο καθημερινός βομβαρδισμός του Ιράκ; Τρομοκρατία δεν είναι η αίσθηση ότι αν ένας λαός αποφασίσει να φύγει από το ΝΑΤΟ κινδυνεύουν τα εθνικά του συμφέροντα όχι από άλλους, αλλά από το ίδιο το ΝΑΤΟ; Αυτό δε συνέβη σε μας μετά το 1974.

Δεν είναι τρομοκρατία η φοβερή οργάνωση των πληροφοριών και του ελέγχου της καθημερινής μας ζωής, η παρακολούθηση κάθε είδους επικοινωνιών; Το σύστημα «Echelon» είναι πλέον γνωστό σε όλον τον κόσμο. Και συμμετέχουν σ' αυτό μόνο οι εκλεκτοί σύμμαχοι των Αμερικανών.

Δεν είναι τρομοκρατία η πεποίθηση πως σε κάθε στιγμή μπορούν να προκαλέσουν κρίση οπουδήποτε, ώστε με τους χειρισμούς αντιμετώπισής της να ελέγχουν τα πάντα;

Για την ειρήνη βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία; Είναι προσβολή να μας θεωρούν αφελείς, αλλά οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την έξωθεν καλή μαρτυρία όσο για το αποτέλεσμα.

Ο «UCK» πρώτα ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση. Μόλις τον χρειάστηκαν στο Κόσσοβο τον έντυσαν με ωραίες στολές οι Αμερικανοί και ίσως οι Γερμανοί στρατιωτικοί μέσα στην Αλβανία και τον χρησιμοποίησαν με τρόπο που είναι πια γνωστός. Μόλις, όμως, ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός κάποιων άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτος, οι ουτσεκάδες βαφτίστηκαν εξτρεμιστές. Δεν είναι τυχαίο που αποφεύγουν οι εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Λευκού Οίκου να τους ονομάσουν τρομοκράτες. Θα έπρεπε οι δυνάμεις της «KFOR» να τους επιτεθούν τότε. Προτιμούν για αυτό το ρόλο τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, τώρα που η ηγεσία της χώρας αυτής είναι πιο συνεργάσιμη.

Αυτό είναι το ΝΑΤΟ, με τον καινούριο μανδύα και τις απροκάλυπτες αποστολές. Το καλά οργανωμένο μαντρί, που προαναφέρθηκε, όπου προβλέπεται πως οι αποφάσεις παίρνονται ομόφωνα. Και έτσι γίνεται. Μόνο που στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει ομοφωνία, τότε επιβάλλεται. Και επιβάλλεται ωμά και απροκάλυπτα με τρόπο που μόνο ως άσκηση τρομοκρατίας μπορεί να θεωρηθεί.

Παράδειγμα, η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Οπου ο ελληνικός λαός ήταν εναντίον της και οργισμένος με τους βομβαρδισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση από τη μια, για εσωτερική κατανάλωση, έλεγε ότι ήταν υπέρ της αποφυγής των βομβαρδισμών. Από την άλλη, ο εκπρόσωπός της στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ υπέγραφε μαζί με όλους τους εκπροσώπους των άλλων χωρών - μελών έναν προς έναν όλους τους στόχους βομβαρδισμού. Τρένα, κτίρια, γέφυρες, εργοστάσια και ανθρώπους. Ολους ανεξαιρέτως τους στόχους εκτός από τους «Ελληνες Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Κάποιοι δικτατορικά πρόβαλλαν αντιρρήσεις. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο. «Οποιος δε συμφωνεί, σημαίνει ότι δεν είναι μαζί μας, δηλαδή είναι εναντίον μας, είναι με τον εχθρό μας». Εμείς αυτό το αποκαλούμε τρομοκρατία. Τρομοκρατία μέσα στο ΝΑΤΟ, και δε νοιάζονται αν αυτά μαθαίνονται. Αντίθετα, το θέλουν. Για να ξέρουν οι λαοί με τι έχουν να κάνουν.

Τις σοβαρές και καίριες θέσεις ελέγχου και λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ τις κατέχουν μόνο και πάντοτε Αμερικανοί. Ετσι είναι η οργάνωση και έτσι προβλέπεται. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διεύρυνση όταν γίνει. Πάλι οι Αμερικανοί θα ελέγχουν τα πάντα. Τότε τα γεωγραφικά όρια θα έχουν επεκταθεί μακριά προς Ανατολάς. Θα είναι μέσα και η πολυπόθητη Κασπία και όλοι οι δρόμοι, για να έρχεται στη Δύση απρόσκοπτα το πετρέλαιο και τα άλλα πολύτιμα προϊόντα. Και να πουλιούνται στις νέες αγορές των καινούριων μελών του ΝΑΤΟ τα όπλα της Αμερικής και τα υπόλοιπα που παράγουν.

Να θυμίσουμε και το άλλο εύρημα που αφορά τη γειτονιά μας, το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, που το εντάσσουν στη λογική της Συμπαράταξης για την Ειρήνη και στα πλαίσια του Συμβουλίου Ευρατλαντικής Συνεργασίας. Μέλη είναι οι Βαλκανικές χώρες και η Ιταλία, αλλά στην «Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιανατολικής Ευρώπης» που ιδρύσανε με το ίδιο Σύμφωνο, παρατηρητές είναι και οι Αμερικανοί. Αυτοί θα επιβάλλουν τη θέλησή τους και εκεί. Χωρίς καμία αμφισβήτηση.

Το ζουν στο ΝΑΤΟ όσοι υπηρετούν σε υπηρεσίες του. Αποδεικνύεται στην πράξη στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Συζητούσαν πρώτα με τους άλλους και κύρια με το αποκαλούμενο «Διευθυντήριο των πέντε». Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία. Το αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερ Βετρίν στη Λιμπερασιόν. «Ο πραγματικός πυρήνας λήψης αποφάσεων, είπε, ήταν η καθημερινή (τηλεφωνική) επαφή των πέντε υπουργών Εξωτερικών. Συζητούσαμε τα πάντα ανοιχτά...».

Θυμάται τώρα κανείς την «Ομάδα Επαφής», που είχε τότε συγκροτηθεί με αυτές τις πέντε χώρες και τη Ρωσία που γρήγορα αποχώρησε; Αυτοί ρύθμιζαν τα πάντα. Και συνέτριβαν μια χώρα με την οποία κανείς τους δεν είχε ούτε καν κοινά σύνορα. Είχε, όμως, ένα λαό υπερήφανο και ανυπότακτο. Που ακόμα διατηρούσε στοιχεία σοσιαλιστικής διαχείρισης. Και βρισκόταν πάνω «στους δρόμους ροής φυσικών πόρων» από την Κασπία προς τη Δύση.

Και σύμφωνα με το νέο δόγμα και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων το ΝΑΤΟ διατηρεί το δικαίωμα επεμβάσεως, όταν αυτοί οι «δρόμοι» δεν ελέγχονται. Και έτσι αποφάσισαν την επέμβαση. Και όλοι οι άλλοι συνυπέγραφαν, διέθεταν δυνάμεις, αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, εναέριο χώρο και ό,τι άλλο χρειαζόταν. Χαμογελώντας και λέγοντας ψέματα ασύστολα. Για την «Ειρήνη», έλεγαν.

Βομβαρδίζοντας με βλήματα κατασκευασμένα από απεμπλουτισμένο ουράνιο στις ΗΠΑ, όπου όμως απαγορεύεται η δοκιμή τους. Τα κατασκευάζουν με ραδιενεργά υλικά, τα πουλάνε, τα χρησιμοποιούν βομβαρδίζοντας όπου θέλουν, αλλά στη χώρα τους δεν επιτρέπεται να τα δοκιμάζουν και καλά κάνουν. Οι άλλες χώρες όμως του ΝΑΤΟ να τα δοκιμάζουν στις ασκήσεις τους. Εχουν, βλέπετε, πολύ καλή διατρητική ικανότητα. Και φτηνά στην κατασκευή και ακριβά στην πώληση.

Μόλις ισοπεδώθηκε η Γιουγκοσλαβία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών διόρισε τον Μπόντο Χόμπαχ στη θέση του ειδικού συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Χόμπαχ παρότι άσχετος με τα Βαλκάνια, διαθέτει «υψηλότατη οικονομική δεινότητα» κατά τον Σρέντερ, ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε τη θέση «ονειρεμένη από πολιτικής και επιχειρηματικής απόψεως». Επειδή θα άρχιζε η ανοικοδόμηση, οι επενδύσεις και τα κέρδη. Επειδή οι Γιουγκοσλάβοι θα δουλεύουν για πολλά χρόνια μέχρι να κτίσουν τα κατεστραμμένα και από αυτή τη δουλιά το μεγάλο ποσοστό θα μπαίνει στις τσέπες των επενδυτών. Τα κοράκια ήδη βρίσκονται στην περιοχή. Το καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας άλλαξε, τα σύνορα είναι έτοιμα να αλλάξουν θέσεις.

Οι αποφάσεις της Ουάσιγκτον

Ας επανέλθουμε, όμως, στις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και στα επίσημα κείμενα απ' όπου προκύπτουν πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη «Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας». Σταχυολογούμε εκείνα τα σημεία που ευαισθητοποιούν τον καθένα, αφού πρόκειται για σοβαρά ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών - μελών, επικίνδυνων προοπτικών για δημιουργία κρίσεων κατά το συμφέρον τους, αλλά και θέματα που αφορούν την καθημερινή μας ζωή.

«... Θεωρούνται ως νέοι κίνδυνοι για την ευρατλαντική ειρήνη η καταπίεση, οι φυλετικές συγκρούσεις, η οικονομική δυσπραγία, η κατάρρευση της πολιτικής τάξης και η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής...» (παρ. 3 της απόφασης για τη Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας).

- Τα συμφέροντα ασφάλειας της Συμμαχίας μπορούν να επηρεαστούν από πράξεις τρομοκρατίας, δολιοφθορές, το οργανωμένο έγκλημα και από τη διατάραξη ροής ζωτικών πόρων (παρ. 24).

- Η παρουσία αμερικανικών συμβατικών και πυρηνικών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης (από ποιον άραγε κινδυνεύει η Ευρώπη και χρειάζεται αμερικανικά πυρηνικά και στρατιωτικές δυνάμεις;) (παρ.4!!).

-Η αρχή της συλλογικής προσπάθειας... συμπεριλαμβάνει κοινό σχεδιασμό, κοινή χρηματοδότηση... υποδομή, εξοπλισμούς και συνεργασία στη διοικητική μέριμνα...(Αυτό για όποιους πιστεύουν ότι πληρώνουν οι Αμερικανοί. Το εξωτερικό χρέος της χώρας μας ανέρχεται σε πολλά τρισεκατομμύρια. Κανείς δεν πιστεύει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα αφορούν μόνο αντιμετώπιση εθνικών κινδύνων. Το ΝΑΤΟ και οι αποστολές του ρυθμίζουν από ποιον και τι αγοράζουμε)...(παρ.43).

-Στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων εκτός εθνικού εδάφους...(παρ.43).

-Για να προστατευτεί η ειρήνη... θα διατηρηθεί κατάλληλη αναλογία συμβατικών πυρηνικών δυνάμεων... Τα πυρηνικά όπλα έχουν τη δική τους συνεισφορά... έτσι παραμένουν απαραίτητα (παρ.46).

-Πραγματοποίηση επιχειρήσεων απάντησης σε κρίσεις, μερικές φορές με ελάχιστη προειδοποίηση, μακριά από τις εθνικές τους βάσεις... και εκτός εδάφους των Συμμάχων...(π.χ. Αφρική ή Κασπία ή Ιράκ ή οπουδήποτε στον κόσμο ολόκληρο ) (παρ.52).

-Η Στρατηγική της Συμμαχίας δεν περιλαμβάνει δυνατότητα χημικού ή βιολογικού πολέμου... ωστόσο η λήψη μέτρων παραμένει ζωτικής σημασίας (τι να σημαίνει άραγε αυτό;) (παρ.57).

Επέκταση του ΝΑΤΟ

Ας δούμε όμως τι αποφάσισαν στην Ουάσιγκτον οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και για την επέκτασή του. Αφού καλωσόρισαν τους τρεις συμμάχους: την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσέχικη Δημοκρατία, έδωσαν συγχαρητήρια για τις συνεχείς προσπάθειες και την πρόοδο σε Ρουμανία, Σλοβενία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και στη Βουλγαρία. Ειδικά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Σήμερα η χώρα αυτή κινδυνεύει να διαλυθεί από την πολλή ευγνωμοσύνη. Τέλος, ακούγεται ειρωνικό αλλά πράγματι ενθάρρυναν οι ηγέτες αυτοί ακόμα και τις προσπάθειες των Αλβανών για μεταρρυθμίσεις. Οταν ακριβώς εκείνη την περίοδο τα πάντα κατέρρεαν στην Αλβανία.

Παράλληλα, μέσα από τα επίσημα κείμενα της Συνόδου Κορυφής (Σχέδιο Δράσης για Μελλοντικά Μέλη) πιέζουν τους ενδιαφερόμενους να ενταχτούν για «πολιτικές οικονομικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις... για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων...». Διαπιστώνουν ότι «... τυχόν ένταξη των χωρών αυτών θα εξυπηρετήσει τα γενικά πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα της Συμμαχίας...».

Για να γίνουν όμως μέλη του ΝΑΤΟ «... θα παραμείνουν σε καθεστώς συνεχούς μελέτης... και καθεμιά χώρα θα αποτιμάται με βάση ατομικά κριτήρια...» και έτσι κανείς δε θα αποκλείεται αρκεί να καλύπτει τις προϋποθέσεις και να ακολουθεί το παραπάνω Σχέδιο Δράσης που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και τα εξής:

-Τα επίδοξα μέλη να υποβάλλουν κάθε χρόνο εθνικά προγράμματα πάνω στην προπαρασκευή τους που περιλαμβάνουν πολιτικές, οικονομικές, πλουτοπαραγωγικές, νομικές πτυχές καθώς και πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια.

-Τα επίδοξα μέλη δρομολογούν εξειδικευμένο μηχανισμό αυτοπληροφόρησης..

- Συνιστάται συγκεντρωτικός μηχανισμός... για συντονισμό βοήθειας από το ΝΑΤΟ... στο αμυντικό-στρατιωτικό πεδίο.

- Οι χώρες ...δεσμεύονται προς μια συγκεκριμένη προσέγγιση στον αμυντικό τους σχεδιασμό.

- Τα νέα μέλη θα διαθέσουν επαρκή κονδύλια για να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις από την ένταξη.

- Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας... κάτω από συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας διεύρυνσης και του Σχεδίου Δράσης για μελλοντικά Μέλη... να τηρούν ενήμερους τους ηγέτες...

Οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις που επέβαλαν είναι καθαρές και ξάστερες. Οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για να γίνουν μέλη θα πρέπει με μια εξευτελιστική διαδικασία να προσαρμόσουν τα πάντα, έτσι ώστε ως νέα πρόβατα να οδηγηθούν στην ασφάλεια της περιχαρακωμένης στάνης.

ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση

Στην ίδια Σύνοδο στην Ουάσιγκτον αποφασίστηκαν και οι όροι συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Αμυνα και την Ασφάλεια (ΚΕΠΑΑ). Εάν εξαιρέσουμε ελάχιστους ηγέτες του ΝΑΤΟ όλοι οι άλλοι είναι οι ίδιοι και στην ΕΕ.

Λίγους μήνες αργότερα στο Ελσίνκι το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα με το ΝΑΤΟ όσον αφορά την ΚΕΠΑΑ, δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού, το ρόλο και συνεργασία με το ΝΑΤΟ κλπ.

Τον Ιούνη του επόμενου έτους στη SANTA MARIA DA FEIRA το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε εν εκτάσει και πήρε σημαντικές αποφάσεις. Εάν τις παραβάλλει κανείς με τις αντίστοιχες του ΝΑΤΟ θα διαπιστώσει πως το μεταδικτατορικό σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» βρίσκει την έκφρασή του και στα επίσημα κείμενα των δύο οργανισμών. Η ορολογία, η λογική και το σκεπτικό, οι αποφάσεις, οι εντοπιζόμενοι κίνδυνοι και η αντιμετώπισή τους είναι τα ίδια. Οτιδήποτε αφορά την άμυνα, την ασφάλεια, τις επιχειρήσεις στρατιωτικής μορφής, τις κρίσεις και τον τρόπο αντιδράσεων, όλα τα συναντάμε στα ντοκουμέντα και των δύο με την όμοια διατύπωση.

Τέλος, έχοντας υπόψη την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας μας, δεν αισθανθήκαμε καμία έκπληξη όταν συναντήσαμε στα κείμενα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ατόφια κομμάτια αντιγραμμένα από τα ντοκουμέντα του ΝΑΤΟ, να παρουσιάζονται ως θέσεις, προβληματισμός και Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας.

Στην τελευταία συνάντηση στη Νίκαια το Δεκέμβρη του 2000 οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υπογράφοντας την ομώνυμη Συνθήκη, διαμόρφωσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η διευρυμένη Ενωση. Κανείς δε θυμήθηκε τη διαμαρτυρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε έντονα εκφραστεί το Μάη του ίδιου χρόνου και αφορούσε τα θέματα ΚΕΠΑΑ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο δικαίωμα ενημέρωσης στα θέματα ΚΕΠΑΑ και τίποτε άλλο. Οι εθνικοί βουλευτές που ψηφίζουν για τους προϋπολογισμούς άμυνας δεν είναι σε θέση να έχουν συνολική και σαφή εικόνα για τη διάθεση των κονδυλίων. Διαπιστώνεται ύπαρξη σοβαρού δημοκρατικού ελλείμματος...». Είναι καθαρό ότι στα θέματα που αφορούν εξοπλισμούς, άμυνα, ευρωπαϊκό στρατό, αποστολές και στόχους του, συνεργασία με το ΝΑΤΟ κλπ., δε θέλουν οι κυβερνήτες ανάμειξη της Ευρωβουλής, δε θέλουν έλεγχο και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα περί διακρίσεως των εξουσιών και άλλες τέτοιες αναχρονιστικές αντιλήψεις.


Του
Αντώνη ΚΑΚΑΡΑ
Ο Αντώνης Κακαράς είναι μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, απόστρατος Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ