ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
«Ολυμπιακές» σκοπιμότητες και υποκρισία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίσκεψη και τις ανακοινώσεις του κλιμακίου της ΔΟΕ

Το σκηνικό της εξαπάτησης του ελληνικού λαού που στήνεται αυτή τη φορά με αφορμή την επίσκεψη των αξιωματούχων της ΔΟΕ, καταγγέλλει το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Οι νέες δηλώσεις - ικανοποίησης αυτή τη φορά - του αξιωματούχου της ΔΟΕ, αποκαλύπτουν το σκηνικό της εξαπάτησης του λαού, που στήθηκε πριν από 100 μέρες, με μοναδικό σκοπό να υλοποιηθούν χωρίς αντιδράσεις μέτρα που ενδιαφέρουν πρωτίστως το αθλητικό/πολιτικό/οικονομικό λόμπι της ηγεσίας της ΔΟΕ και τους πολυεθνικούς κολοσσούς/χορηγούς της.

Η πριν από 100 μέρες κρίσιμη κατάσταση, άλλαξε άρδην και μεταβλήθηκε σε "θετική πορεία" και "εντυπωσιακή πρόοδο" όταν η κυβέρνηση πήρε τα παρακάτω μέτρα:

  • Μέσω των «μνημονίων συναντίληψης και συνεργασίας» υπέταξε τον κρατικό μηχανισμό στην Ανώνυμη Εταιρία που φέρει τον τίτλο «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων» τη διοίκηση της οποίας φρόντισε να διαμορφώσει σύμφωνα με τις επιθυμίες της ΔΟΕ.
  • Περιόρισε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο των οικονομικών πράξεων της Οργανωτικής Επιτροπής.
  • Παραχώρησε πρόσθετα - των ήδη ισχυόντων - οικονομικά προνόμια στους διεθνείς και ντόπιους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Απαγόρεψε μαζί με την εμπορική και την πολιτική διαφήμιση παντός τύπου και μορφής στις περιοχές διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων κάνοντας ένα επιπλέον βήμα στα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος στα οποία προστίθεται και η πρόσφατη συζήτηση για απαγόρευση των πορειών στο κέντρο της Αθήνας.
  • Παρείχε στη ΔΟΕ πρωθυπουργική εγγύηση ότι το υπερτριπλασιασμένο, σε σχέση με το αρχικό, κόστος των Αγώνων θα επωμιστεί ο λαός μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και του Γ' ΚΠΣ, ενώ τα κέρδη θα εισρεύσουν στα ταμεία της πλουτοκρατίας μέσω των χορηγικών προγραμμάτων, των εισιτηρίων, της εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων, των προμηθειών, των μελετών και των έργων.
  • Παρείχε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων την απαραίτητη κάλυψη για δυνατότητα ανάμειξης εκπροσώπων ξένων μυστικών υπηρεσιών που θα φέρνουν τον τίτλο του εμπειρογνώμονα στο πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μόνο θυμηδία προκαλεί η ικανοποίηση του αξιωματούχου της ΔΟΕ από τη διαπίστωση ότι το 70% των εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμο. Ποσοστό το οποίο δε μεταβλήθηκε καθόλου στις 100 μέρες που πέρασαν.

Φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας και της σκοπιμότητας.

Για τις επιπτώσεις όμως, στο πολύπαθο περιβάλλον της Αθήνας και της Αττικής και στους ελεύθερους χώρους που το υπόλοιπο 30% θα επιφέρει, ο αξιωματούχος της ΔΟΕ δε γνωρίζει τίποτα. Αλλωστε δε ζει σ' αυτή την πόλη.

Ο λαός όμως, που ζει σε αυτή την πόλη, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Μαζί με τα μέτωπα πάλης που ανοίγει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του για εργασία, υγεία, ασφάλιση, παιδεία, εντάσσει και το μέτωπο πάλης για την υπεράσπιση της φυσικής κληρονομιάς και των ελεύθερων χώρων από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και κερδοσκοπία».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Μία ... δήλωση χάλασε τη φιέστα!

Το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τους ιπποδρόμους, το Ιππικό Κέντρο και το Πολυδύναμο Κέντρο στο Φαληρικό Ιππόδρομο, άφησε ανοιχτό ο υπεύθυνος Αθλημάτων της ΔΟΕ, Ζ. Φελί. O «Ρ» αποκαλύπτει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης

 

Αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν τα περίφημα «άλματα» της κυβέρνησης για να κατασκευαστούν έγκαιρα τα Ολυμπιακά έργα επεφύλασσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η χτεσινή προσχεδιασμένη φιέστα, που είχαν προγραμματίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», με σκοπό να δηλώσουν όλοι ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι, «χάλασε» στο «παραπέντε». Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ζ. Ρογκ, είχε δηλώσει «απόλυτα ικανοποιημένος» από όσα είδε και άκουσε, παρατήρησε «μεγάλη πρόοδο», «ευελιξία της Οργανωτικής Επιτροπής» και σημείωσε ότι «τα βασικά στοιχεία της προετοιμασίας έχουν μπει σε γερές βάσεις». Διατύπωσε κολακευτικά σχόλια για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τη νέα ηγεσία της «Αθήνα 2004», δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν μέρες να χαθούν» και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να προσθέσουμε μέρες στο ημερολόγιο». Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι όλα θα γίνουν έγκαιρα.

Ομως, μία δήλωση του Ζ. Φελί (υπεύθυνος Αθλημάτων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ) άλλαξε το θετικό κλίμα.

Το στέλεχος της ΔΟΕ, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα του διαγωνισμού που διενεργεί ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος για τα έργα των ιπποδρόμων και του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, αποκάλυψε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι ο διαγωνισμός ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί!

Συγκεκριμένα, το στέλεχος της ΔΟΕ δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου έως το Μάρτη του 2001, τότε η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα ξεκινήσει η κατασκευή του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο!

Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα!

Οταν ζητήθηκαν από το «Ρ» περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Ζ. Φελί για το εναλλακτικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί και εάν αυτό σημαίνει ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, διεξαγωγή νέου ή κατασκευή του έργου χωρίς διαγωνισμό, ακολούθησαν ψίθυροι μεταξύ της Γ. Αγγελοπούλου και του Ζ. Ρογκ. Το λόγο πήρε ο τελευταίος και, με έκδηλη στο πρόσωπό του την αμηχανία, δήλωσε: «Υπάρχει ένα νομικό ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να δώσει απάντηση η ΔΟΕ. Η κυβέρνηση απάντησε ότι αν αποβεί άκαρπη η διαδικασία, τότε θα επιληφθεί του θέματος. Οι προϋποθέσεις σχετικά με την κατασκευή του έργου αφορούν την κυβέρνηση. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα αρχίσει η κατασκευή του έργου κανονικά. Δεν μπορούμε να σας πούμε τίποτα περισσότερο».

Αμέσως μετά πήρε το λόγο η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου (φανερά αιφνιδιασμένη) και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη του έργου, ως δημόσιο έργο», αναφερόμενη στην πιθανή εμπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά στην κατασκευή δύο ιπποδρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και των εγκαταστάσεων στο Φαληρικό Ιππόδρομο. Ο διαγωνισμός που διεξάγει ο ΟΔΙΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν παραδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης σε πέντε κοινοπραξίες, οι οποίες θα υποβάλουν τεχνική και οικονομική προσφορά μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Τι ακριβώς έχει συμβεί με το συγκεκριμένο έργο; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, να διακόψει το διαγωνισμό! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την περίπτωση η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα αγοράσει μία από τις μελέτες που θα έχουν υποβάλει οι πέντε υποψήφιες κοινοπραξίες και θα γίνει δημοπράτηση του έργου με βάση τη μελέτη αυτή. Δηλαδή, θα «φωτογραφίζεται» ο ανάδοχος του έργου, αφού είναι προφανές ότι η κοινοπραξία από την οποία θα έχει αγοραστεί η μελέτη θα συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό και θα έχει περισσότερες πιθανότητες - και φυσικά με νομότυπες αλλά αδιαφανείς διαδικασίες - να αναλάβει την κατασκευή του έργου. Αυτό είναι το σενάριο για το οποίο τα στελέχη της ΔΟΕ και η Γ. Αγγελοπούλου δεν μπορούσαν να πουν πολλά πράγματα.

Να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα

Να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής των πέντε Ολυμπιακών έργων ζήτησε το κλιμάκιο της ΔΟΕ από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα έργα θα ολοκληρωθούν το Μάη του 2004, ωστόσο, όπως είπε ο Ζ Ρογκ, θα πρέπει να διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις οι δοκιμαστικοί αγώνες (τα λεγόμενα test events), που σύμφωνα με τη ΔΟΕ πρέπει να γίνουν έξι μήνες πριν τους Ολυμπιακούς.

Ο Ζ. Ρογκ δήλωσε ακόμα πως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των αγώνων οφείλεται στις αξιώσεις των τεσσάρων κοινοπραξιών (RAI, BBC, TVRS και ISB-Ρομέρο) να μεταφερθεί η προθεσμία στις 30 του Οκτώβρη. Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι θα κατασκευαστούν περισσότερα από ένα Χωριά Τύπου για να φιλοξενήσουν 17.000 - 20.000 δημοσιογράφους. Ο Ζ. Φελί ανέφερε ότι οι τελικοί του αγωνίσματος της τοξοβολίας ενδέχεται να γίνουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ακόμα ο Ζ. Ρογκ εξέφρασε την ικανοποίησή του:

  • Για τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της Ενωσης Ξενοδόχων και της «Αθήνα 2004».
  • Για τα έργα υποδομής και τα αθλητικά έργα που του παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, και ζήτησε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
  • Για τις προσλήψεις προσωπικού και το πρόγραμμα Μεταφορών της «Αθήνα 2004».

Η επόμενη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ θα γίνει στις 22-24 Νοέμβρη 2000.

Να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, έξω από το χώρο του ξενοδοχείου, που τα στελέχη της ΔΟΕ έδιναν συνέντευξη Τύπου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στα μέλη των οργανώσεων να σταθούν έξω από το χώρο του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να διαδηλώσουν πενήντα μέτρα από την είσοδο. Τα μέλη των οργανώσεων κρατούσαν πανό που έγραφε στα αγγλικά «Να σταματήσει αμέσως η περιβαλλοντική καταστροφή».

Σε κοινή ανακοίνωση οι οργανώσεις «Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού», «Επιτροπή για τη διάσωση του χώρου του ιπποδρόμου» και τη «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό», καταγγέλλουν τις επαπειλούμενες καταστροφές στο περιβάλλον και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους από την κατασκευή Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. «Το σύνολο των προωθούμενων έργων (οδικά και αθλητικά) συνιστά προσχεδιασμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, εις βάρος της αττικής γης. Συνεπάγεται τεραστίων διαστάσεων μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών καταστροφών, πολεοδομικές στρεβλώσεις και τραγική επιδείνωση της ήδη υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους καλούν την κυβέρνηση και τη ΔΟΕ να «αντιληφθούν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση, είναι η υιοθέτηση εναλλακτικών χωροθετήσεων, η χρησιμοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων, η διασπορά και ο περιορισμός του μεγέθους των Ολυμπιακών έργων, η αποτροπή της παραχώρησης σε ιδιώτες πολύτιμων δημόσιων χώρων της Αττικής, η προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η τήρηση των νόμων και των κανόνων διαφάνειας». Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την αντίστασή τους στα περιβαλλοντοκτόνα έργα και θα διοργανώσουν διεθνή καμπάνια για τη διάσωση της αττικής γης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ