ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Επισημάνσεις για την προσφορά της Ρώμης στην «ευρωπαϊκή ιδέα»

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ΕΕ, στο φόντο παζαριών που δυναμώνουν με μοχλό και το Μεταναστευτικό

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών

Copyright 2018 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη γερμανική πρωτεύουσα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ιταλίας Εντζο Μοαβέρο, που συνάντησε τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ο Μάας - στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου - υπογράμμισε τη στενή φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, όπως και το ρόλο που διαδραματίζει η Ιταλία ως «παραδοσιακός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα και της "ευρωπαϊκής ιδέας"». Η Ιταλία, συνέχισε, δεν είναι μόνο ένας από τους αρχικούς αρχιτέκτονες της ΕΕ, αλλά και ένας «από τους σχεδιαστές, τους μάστορες και τους μηχανικούς που έχουν εργαστεί για αυτό το σχέδιο (σ.σ. της ΕΕ) κατ' εξακολούθηση». Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι αντιλαμβάνεται τις δικαιολογημένες προσδοκίες των Ιταλών για την αλληλεγγύη της ΕΕ που, όπως είπε, δεν πρέπει να μείνει μια «κενή φράση». Εκρινε, μάλιστα, σκόπιμο να συνδέσει την «αλληλεγγύη» που περιμένουν οι Ιταλοί με τις «κοινές προκλήσεις» που όλα τα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν, όπως η ανεργία των νέων, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά και ειδικότερα η αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή, ο Μάας έδωσε έμφαση στις συμφωνίες τις οποίες συνδιαμορφώνουν και καταλήγουν οι χώρες της ΕΕ, για τις οποίες τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται, όπως και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές υπάρξουν σε αυτές, να προχωρούν με συναίνεση και μέσω των διαδικασιών που ήδη προβλέπονται.

Από τη μεριά του, ο Μοαβέρο - αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό - υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να τιμά τις συμφωνίες που αφορούν την υποδοχή προσφύγων. Πρόσθεσε πάντως ότι θα γίνουν συνομιλίες για τη «δίκαιη κατανομή» προσφύγων και μεταναστών, ως μέρος μιας τακτικής αναθεώρησης των μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα.

Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης αποτελεί καθήκον για όλη την Ευρώπη.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν σε μια περίοδο που το Μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, που συνδέονται και με το μέλλον συνολικά της ΕΕ. Οι «ενστάσεις» της Ρώμης ως προς τους όρους άφιξης και υποδοχής κατατρεγμένων από την Αφρική (και άλλες περιοχές) αξιοποιούνται και στο γενικότερο παζάρι που δυναμώνει για ανταλλάγματα που η ιταλική κυβέρνηση ζητά από την ΕΕ. Αλλωστε, ειδικά μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας» (κομμάτων με ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό), στην Ιταλία έχει δυναμώσει η συζήτηση για την ανάγκη μιας πιο «προσαρμοσμένης» εφαρμογής των κανόνων «δημοσιονομικής πειθαρχίας» της ΕΕ, αλλά και συνολικά για την πορεία της Ευρωένωσης. Ναι μεν η σημερινή ιταλική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι παραμένει επιδίωξή της η συμμετοχή στην ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή διευρύνει σε πολλά μέτωπα τη συζήτηση για αλλαγές που χρειάζονται στην ΕΕ.

Περιοδεία του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ασία

ΤΟΚΙΟ.--

«Η ελεύθερη, ανοιχτή και βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη (πραγμάτων) αντιμετωπίζει σοβαρή πρόκληση», σημείωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο στο Τόκιο, υποδεχόμενος τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που ξεκίνησε από την Ιαπωνία την πρώτη του επίσημη περιοδεία στην Ασία. Ο Μάας βρέθηκε στην ιαπωνική πρωτεύουσα μόνο λίγες μέρες μετά τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπέγραψε (την προηγούμενη βδομάδα στο Τόκιο) η ΕΕ με την Ιαπωνία, σηματοδοτώντας τη σημαντική σύσφιξη της συνεργασίας τους, με άφθονες αιχμές για επιλογές δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και επισημάνσεις για την ανάγκη «προστασίας» του ελεύθερου εμπορίου από τον «προστατευτισμό».

Ο Μάας επισήμανε τη συμφωνία της διμερούς αυτής Συμφωνίας και τη χαρακτήρισε «καθαρό σήμα ενάντια στον προστατευτισμό» (σαφή αιχμή στην πολιτική των ΗΠΑ), ενώ ο ομόλογός του τόνισε ότι «η στενότερη συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και Γερμανίας, χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες όπως η δημοκρατία και ηγούνται της Ασίας και της Ευρώπης (...) αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ».

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, Μάας και Κόνο συζήτησαν και για τις εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπου «δοκιμάζονται» και αναμετρώνται οι επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικές οι αναφορές που υπήρξαν και στην Κίνα, με τους δύο ΥΠΕΞ να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση σε Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση Βερολίνου και Τόκιο σε «κάθε μονομερή ενέργεια». Οι συγκεκριμένες δύο θαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, η μεν πρώτη μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας, η δεύτερη νοτιότερα, στη «γωνιά» της γοργά αναπτυσσόμενης γειτονιάς της Νοτιοανατολικής Ασίας, αποτελούν πεδία μεγάλων και πολύχρονων εδαφικών διαφορών, μεταξύ Κίνας και άλλων δυνάμεων. Εχουν μεγάλο φυσικό πλούτο και κρίσιμη γεωστρατηγική αξία, γι' αυτό και ο έλεγχός τους αποτελεί πεδίο σοβαρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Να σημειωθεί ότι ο Μάας συνάντησε και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

Προς αναζήτηση «ενός ρωμαλέου δικτύου»

Η επίσκεψη Μάας στο Τόκιο - που στη συνέχεια θα βρεθεί και στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ - συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια της Γερμανίας να αναβαθμίσει την παρουσία της σε περιοχές «πολλά υποσχόμενες» για τα μονοπώλια (όπως είναι και η Ασία - Ειρηνικός), αλλά και να ενισχύσει το ρόλο της στη «διευθέτηση» ζητημάτων κρίσιμων για τη διαμόρφωση διεθνών συσχετισμών (όπως είναι και το Κορεατικό).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της περιοδείας Μάας στην Ασία, το γερμανικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η εταιρική σχέση με χώρες όπως η Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένων των ανακατατάξεων που "τρέχουν" παγκοσμίως. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ρωμαλέου δικτύου χωρών που θα εγερθούν για την υπεράσπιση αξιών των Ηνωμένων Εθνών, την εγκυρότητα του διεθνούς δικαίου και του ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου». Υπογραμμίζεται επίσης ότι «ως αποτέλεσμα της νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, πολλοί κανόνες στη διεθνή τάξη βρίσκονται υπό όλο και μεγαλύτερη πίεση», ενώ «η Ρωσία και η Κίνα επίσης αποτελούν μια αυξανόμενη πρόκληση για τις αρχές της δίκαιης παγκόσμιας αλληλεπίδρασης μέσω της συμπεριφοράς τους».

Ενώ επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία υπολογίζει σε ισχυρές συμμαχίες με εταίρους γύρω από όλο τον κόσμο», ξεχωρίζει την Ιαπωνία ως έναν «ισχυρό εταίρο», ειδικά όσον αφορά «την αντιμετώπιση της απομόνωσης και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχέδια μεταφοράς ομίλων ενόψει Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βρυξέλλες, Αθήνα και Πειραιάς είναι ανάμεσα στους προορισμούς που εξετάζουν οι κυριότεροι ασφαλιστικοί μεσάζοντες για να εγκαταστήσουν θυγατρικές τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς τα χρονικά περιθώρια που διαθέτουν, προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει το λεγόμενο «σκληρό» Brexit, εξαντλούνται, ανέφερε χτες η Ενωση Ασφαλιστών και Διεθνών Μεσιτών Ασφαλειών του Λονδίνου (LIIBA).

Νωρίτερα, Ιρλανδοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν «πλήρως» το αίτημα της Βρετανίας να παρατείνει την ισχύ του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Funke», κάλεσε τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ, που βρέθηκε προχτές στο Βερολίνο, να πάρει μέτρα ώστε η Βρετανία να εξασφαλίσει μία διατεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε συμφωνίες που θα βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ.

Βουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν

«Σημαδεύτηκαν» από νέες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας 272μελούς βουλής έγιναν χτες στο Πακιστάν, μία χώρα που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί αναβάθμιση των σχέσεών της με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα κ.τ.λ.

Η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις δύο πρώτες θέσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν το ισλαμιστικό συντηρητικό κόμμα Pakistan Muslim League (Πακιστανική Μουσουλμανική Λέγκα, PML - N) και το κεντρώο κόμμα του πρώην πρωταθλητή του κρίκετ Ιμράν Χαν Pakistan Tehreek - e - Insaf (Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, PTI).

Το PML - N είναι αυτό που κυβερνούσε για χρόνια τη χώρα (από αυτό προέρχεται και ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, που αποπέμφθηκε όμως με κατηγορίες για διαφθορά).

Το PTI λανσάρεται ως κόμμα «αντικαθεστωτικό», που προτάσσει μέτρα για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και φαίνεται ότι συνδέεται με τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου που διεκδικούν αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Τα τελευταία γκάλοπ έδιναν στα δύο κόμματα, αντίστοιχα, 25% έως 32% ανάλογα με τη δημοσκόπηση. Ετσι αναζωπυρώθηκε και η συζήτηση για πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες.

Πάντως, η χτεσινή εκλογική διαδικασία «σημαδεύτηκε» και αυτή από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, όπως έγινε και με όλη την προεκλογική καμπάνια. Χτες το πρωί, μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε στην περιοχή Κουέτα (νοτιοδυτικά), σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», που συνολικά τον τελευταίο καιρό έχει επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Κεντρική και Νότια Ασία, με συνέπεια να «αξιοποιείται» γενικότερα σε πολλές «αντιτρομοκρατικές» διεργασίες. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο βομβιστής προσπάθησε να μπει σε εκλογικό κέντρο και πυροδότησε τα εκρηκτικά όταν τον εντόπισε η αστυνομία.

Είχε προηγηθεί επίθεση και στην επαρχία Μπαλουχιστάν, στην περιοχή Χουζντάρ, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό τριών ακόμα ατόμων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ