ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

«

Πάνω απ' όλα, πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που μπορούσαν να παρουσιάζονται και να είναι, τέλος πάντων, μέχρι και συζητήσιμες πριν από 4 - 5 χρόνια, σήμερα φαίνονται εξωπραγματικές». Αυτό δήλωσε, τις προάλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την απεργία των Χαλυβουργών. Τι θεωρεί «μαξιμαλισμό» η κυβέρνηση; Το αίτημα να έχουν δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, που απολύθηκαν επειδή δεν χωράνε στα επιχειρηματικά σχέδια της εργοδοσίας για διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας της. Να αμείβονται οι εργαζόμενοι με αξιοπρεπείς μισθούς και να μην παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα στο εργοστάσιο. Να μην επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία, που οδηγεί την εργατική οικογένεια να έχει ψωμί στο τραπέζι τις μισές μέρες της βδομάδας και τις υπόλοιπες όχι.

Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στους απεργούς και τις αυθαιρεσίες του Μάνεση. Από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας κρίνει τα αιτήματα των απεργών. Για το κεφάλαιο είναι ανήκουστο οι εργάτες να διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, να αντιπαλεύουν τα μέτρα που τους χαντακώνουν. Πολύ περισσότερο, είναι απαγορευτικό να γαλουχούνται και να γαλουχούν με το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», που είναι η πηγή της αντοχής τους, ο εμπνευστής της τιτάνιας μάχης τους, της πρωτοφανούς αλληλεγγύης που δέχονται. Σε συνθήκες κρίσης, η κυβέρνηση στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα και ανεμπόδιστα τα μέτρα που φτηναίνουν τον εργαζόμενο και τα οποία έχουν προαποφασιστεί εδώ και χρόνια στα κονκλάβια της ΕΕ.

Ιδια όμως είναι η αποστολή τους και σε συνθήκες ανάπτυξης. Αλήθεια, σε ποια περίοδο οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων και ιδιαίτερα του ταξικού κινήματος θεωρούνταν «συζητήσιμες» από την όποια κυβέρνηση; Μήπως την οκταετία των τρελών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, όταν κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες χαιρέτιζαν τις «αυξήσεις» στους μισθούς του ενός ευρώ και των 77 λεπτών την ημέρα; Μήπως την περίοδο που αποφάσιζαν την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με το σχέδιο Γιαννίτση και οι εργαζόμενοι ξεσήκωναν τον κόσμο με διαδηλώσεις και απεργίες; Μήπως όταν οι ναυτεργάτες απεργούσαν μέρες ολόκληρες το 2002, το 2006 και το 2009 για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και η κυβέρνηση απαντούσε με επιστράτευση και ΜΑΤ;

Ας αφήσουν τα «σάπια». Σε συνθήκες ταξικού πολέμου, οι διεκδικήσεις των εργατών δεν ήταν ποτέ συζητήσιμες, εκτός αν προέρχονταν από τις συνδικαλιστικές εκείνες πλειοψηφίες που ήταν διαχρονικά το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στο κίνημα. Δηλαδή, διεκδικήσεις που βόλευαν τα αφεντικά για να χειραγωγούν και να υπερεκμεταλλεύονται. Εδώ βρίσκεται η ουσία. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας, των πολιτικών και συνδικαλιστικών της εκπροσώπων να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και το λαό, να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τον πήχη των διεκδικήσεων, καλλιεργώντας την δηλητηριώδη πεποίθηση ότι είναι «μαξιμαλισμός» να θέλεις να ζήσεις με αξιοπρέπεια, την εποχή που η κοινωνική και τεχνολογική εξέλιξη δημιουργούν προϋποθέσεις για πραγματική λαϊκή ευημερία. Ποιος την εμποδίζει; Το γεγονός ότι η τάξη του Μάνεση έχει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής και ασκεί διαχείριση με τα κόμματά της. Εκεί πάνω πρέπει να προβληματιστεί ο λαός. Να δράσει για την ανατροπή τους, με στόχους πάλης που απαντούν στο ρεαλισμό των σύγχρονων αναγκών του.

Τα καλά της «απελευθέρωσης»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν τους φτάνει ότι κάθε χρόνο «τσεπώνουν» περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση. Ούτε ότι έχουν αυξήσει τα εισιτήρια πάνω από 300% τα χρόνια της «απελευθέρωσης» με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτικό να μετακινούνται στα νησιά οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία. Δεν τους φτάνουν οι απολύσεις ναυτεργατών, οι μειώσεις μισθών, οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές και μειώσεις «φόρων υπέρ τρίτων»... Τώρα απαιτούν νέα αύξηση της κρατικής επιχορήγησης κατά 25-30%(!). Ο λόγος, όπως ασφαλώς έγινε αντιληπτό, για τους ακτοπλόους εφοπλιστές που για ακόμα μια φορά, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, εκβιάζουν ότι θα αφήσουν τα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ιδού, για του λόγου το αληθές, τι γράφει η χτεσινή «Καθημερινή»: «Αύξηση των επιδοτήσεων κατά 25% έως 30% στις άγονες γραμμές εξετάζουν να προτείνουν στο υπουργείο Ναυτιλίας οι ακτοπλόοι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μείνουν στα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μετά τον ερχόμενο Οκτώβριο». Σύμφωνα με κύκλους της ακτοπλοΐας που επικαλείται η εφημερίδα, «εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, εταιρείες ενδέχεται να "δέσουν" πλοία τους ή κάποια άλλα να τα πωλήσουν ώστε να εξασφαλίσουν ρευστότητα»... Κι όμως πριν από δέκα χρόνια όταν εφαρμόστηκε η πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης στην ακτοπλοΐα είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου στο λαό ότι χάρη στην απελευθέρωση και τον ανταγωνισμό οι τιμές των εισιτηρίων θα πέσουν, οι υπηρεσίες θα βελτιωθούν, ο φορολογούμενος δε θα πληρώνει τίποτα από την τσέπη του και άλλα τέτοια παραμύθια που έχουν προ πολλού χρεοκοπήσει. Περιττό να σημειωθεί ότι δεν έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση για το ποια θα είναι η απάντηση της συγκυβέρνησης στο «αίτημα» των εφοπλιστών. Αν ήταν ναυτεργάτες θα τους έστελναν τα ΜΑΤ και τα κανάλια της άτιμης προπαγάνδας να τους κατηγορούν ότι «πλήττουν την οικονομία και τον τουρισμό»...

Δεκάρα τσακιστή για το δικαίωμα στην εργασία

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας και της πείνας η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται υποκριτικά και ξεδιάντροπα προστάτης των ανέργων και θεματοφύλακας του «ιερού δικαιώματος της εργασίας»! Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμα ο «Αδέσμευτος Τύπος», προχωρά στην απόλυση ουσιαστικά περίπου 70-80.000 εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο με διάφορες συμβάσεις χρόνου. Στο πλαίσιο του «μνημονιακού» στόχου για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων σε εργαζόμενους που υπηρετούν στο Δημόσιο και καλύπτουν βέβαια πάγιες ανάγκες, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να προστεθούν, μόλις λήγουν οι συμβάσεις τους, στις ατέλειωτες ουρές της ανεργίας και της απόλυτης φτώχειας. «Εχουμε απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως για το πιο ιερό: το δικαίωμα στην εργασία», διακήρυξε ανερυθρίαστα ο Α. Σαμαράς, για να δικαιολογήσει την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των ηρωικών απεργών της «Χαλυβουργίας», αλλά και για να θέσει ουσιαστικά εκτός νόμου το δικαίωμα της απεργίας. Ομως οι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι στο Δημόσιο δεν είναι εργαζόμενοι; Πώς προστατεύει το «ιερό δικαίωμά τους στην εργασία» ο πρωθυπουργός και η τρικομματική κυβέρνηση; Πως προστατεύει ακόμα το δικαίωμα στην εργασία για 15.000 εργαζόμενους που πρέπει να περάσουν φέτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης; Δεκάρα τσακιστή δε δίνει για το δικαίωμα της εργασίας ο Α. Σαμαράς και η κυβέρνησή του. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, δηλαδή να υπάρχουν φτηνοί και υπάκουοι εργάτες. Ολα τ' άλλα είναι ψέματα, υποκρισία και κοροϊδία.

Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» και του «ανταγωνισμού» στην ελληνική αγορά σχεδιάζεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Τέτοια σχέδια μιλούν είτε για δημοπρασίες πώλησης λιγνιτικής - υδροϋλεκτρικής ισχύος σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και προμηθευτές ηλεκτρισμού, με την υποχρέωση των τελευταίων να τη διαθέτουν απευθείας στους πελάτες τους με χαμηλότερα τιμολόγια (γαλλικό μοντέλο), είτε για ιδιωτικοποίηση με πώληση μονάδων σε ιδιώτες (ιταλικό μοντέλο).

Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των σχεδίων ήδη προωθείται καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων ανά 6 μήνες, κατάργηση της κλίμακας 0-800 kWh, εξομάλυνση του τρόπου κατανομής των χρεώσεων ΥΚΩ, πλήρη απεμπλοκή από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ τρίτων (Δημοτικός φόρος, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ.). Σχέδια που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και στο ξεπούλημα λιγνίτη, νερών, μονάδων της ΔΕΗ κλπ.

Το μόνο που έχει να περιμένει ο λαός από αυτά τα σχέδια είναι ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας που θα καλείται να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να μπορέσει να ζήσει. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να παλέψει ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση - να μην πουληθεί καμιά μονάδα της ΔΕΗ, κανένα λιγνιτωρυχείο, να μη διαχωριστούν πλήρως τα δίκτυα στη Μεταφορά και τη Διανομή. Καμιά διακοπή ρεύματος για χρέος σε άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση του τέλους για τις ΑΠΕ. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Η μόνη φιλολαϊκή λύση είναι ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ