ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ χτες το βράδυ στη Λάρισα

Η διαχείριση του υδρο-αρδευτικού νερού της Θεσσαλίας και συνολικά των υδάτινων πόρων της χώρας ήταν το θέμα της χτεσινοβραδινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ στη Λάρισα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον προσχηματικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στην περιοχή υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, με στόχο να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τη μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών της Θεσσαλίας, αλλά και το σχεδιαζόμενο «πάγωμα» του έργου της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου.

Οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία και ευρύτερα είναι απολύτως ενταγμένη στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, σημείωσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚ. Παρουσιάζοντας ειδικά στοιχεία που αφορούν το θεσσαλικό κάμπο, είπε: «Η Θεσσαλία παρουσιάζει αυξανόμενο έλλειμμα στους υδάτινους πόρους, κυρίως στα υπόγεια ύδατα, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αρδεύονται κατά 70% με υπόγεια νερά μέσω 33.000 γεωτρήσεων και μόνο 30% από την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων που χύνονται στη θάλασσα από την απουσία έργων υποδομής όπως φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κ.λπ. Να σημειώσουμε εδώ πως περίπου τα 2/3 αυτών των γεωτρήσεων είναι ιδιωτικές.

Υπάρχουν εκτιμήσεις και μελέτες ότι ο υπόγειος υδροφορέας παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα από 550-900 εκατ. κυβικά μέτρα νερό. Αρδεύεται σχεδόν το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, και ενώ τα κόμματα του ευρωμονόδρομου μας πιπιλίζουν το μυαλό για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, επιχειρούν παραπέρα μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων, δηλαδή μείωση της παραγωγής, μεγάλωμα του ελλείμματος εισαγωγών - εξαγωγών και της διατροφικής εξάρτησης της χώρας». Υπογράμμισε επίσης τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εκτροπής, με πρόσχημα δήθεν οικολογικές ευαισθησίες όταν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια στη Θεσσαλία.

Στην ομιλία του, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε:

«Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής.

Ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα διασφαλίσει:

-- Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.

-- Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.λπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).

-- Την ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό.

-- Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμιών και των λιμών.

-- Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.

--Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης.

-- Τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική, το ΚΚΕ καλεί και στηρίζει αγωνιστικές διεκδικητικές πρωτοβουλίες σε 4 συμπληρωματικές κατευθύνσεις:

  • Για την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Για την κατοχύρωση των υδάτινων πόρων σαν λαϊκή περιουσία. Ο ενιαίος κρατικός φορέας θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών απ' τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις.
  • Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, απ' τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Εργων που στη Θεσσαλία δεν περιορίζονται στο γνωστό σύνολο υποδομών για την υλοποίηση και αξιοποίηση της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αλλά αφορούν τη διευθέτηση και ανόρθωση όλων των λεκανών απορροής (π.χ. των ποταμών Καλέντζη και Καράμπαλη) τη συγκράτηση νερών στην ορεινή ζώνη, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου στο θεσσαλικό κάμπο. Εργων που συνδέονται άρρηκτα με την απαίτηση για σημαντική αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και τη διασφάλιση της ποσότητας των 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε ετήσια βάση.
  • Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας των δασών και την μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
  • Τον αγώνα για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να μην πουληθεί καμιά μονάδα, να μην προχωρήσει ο διαχωρισμός των δικτύων, να καταργηθεί το πράσινο τέλος ΑΠΕ, να υπάρξει άμεση μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος».
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Λουκέτα και μειώσεις μισθών

Επιδείνωση σε όλες τις παραμέτρους δραστηριοποίησης δείχνει έρευνα για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ

Εντονη χειροτέρευση της κατάστασης για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, έμπορους και τους εργαζόμενους σε αυτούς, καταδεικνύει για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έρευνα της «Marc» που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ. Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο είναι συντριπτικά αρνητικές.

Αναλυτικά: Περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο. Το Ινστιτούτο (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζει καθαρή μείωση (μετά την αφαίρεση νέων ενάρξεων) κατά 67.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες 11.000 θα κλείσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Εκτιμάται κίνδυνος απώλειας 260.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο δωδεκάμηνο. Για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Επίσης, το 53,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς. Οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40%. Το 33,2% μείωσε τις αποδοχές στο προσωπικό. Συνολικά το 49,7% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό έχει ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του προσωπικού. Προβλέπεται δε ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το 36,8% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας. Κι αυτό, παρ' ότι η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι οι μισθοί δεν είναι ούτε το πρόβλημα, ούτε η λύση η μείωσή τους, αν και η ίδια συναινεί σ' αυτό και συμμετέχει στην παραπλανητική διαδικασία για τους κατώτατους μισθούς!!!

Μείωση τζίρου κατά μέσο όρο 34,8% καταγράφτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Το 85% των επιχειρήσεων ανέφερε μείωση του τζίρου, ενώ στις εμπορικές επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 88%. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%).

Τα σημαντικότερα «εμπόδια» που επισημαίνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι: τα λειτουργικά έξοδα (44,3%), οι ασφαλιστικές εισφορές (41,3%) και οι μισθοί (9,9%). Μάλιστα είναι οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις που θεωρούν σημαντικότερο εμπόδιο τις ασφαλιστικές εισφορές (47,5%).

Ακόμη, 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες, ενώ το 39,6% των επιχειρηματιών οφείλει εισφορές στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Το τελικό ποσοστό εμφανίζεται μεγαλύτερο από τον ΟΑΕΕ. Το 75,7% των επιχειρηματιών υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησης.

Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

ΥΠΕΚΑ
Συνάντηση για τους αγωγούς

Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης ζήτησαν χτες από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου οι εκπρόσωποι του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Νορβηγία, Ελβετία, Γερμανία), ανταγωνιστικού του «Ναμπούκο Γουέστ» για το «Νότιο Διάδρομο», που θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» στο Αζερμπαϊτζάν.

Ανακοινώθηκε ότι ο υφυπουργός τους μετέφερε την πάγια θέση πως οι αγωγοί «πρέπει να εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας». Ουσιαστικά αναμένεται η αποσαφήνιση της θέσης της Κομισιόν, που δηλώνει υπέρμαχος του άλλου σχεδίου!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org