ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ετοιμο το σχέδιο κατάτμησης

Ενα κερδοφόρο κομμάτι σε ιδιώτες με «πανωπροίκι» και ένα δεύτερο μόνο με τα «βαρίδια» του αγροτοβιομηχανικού κλάδου

Στην τελική ευθεία περνά το σχέδιο κατάτμησης και διάλυσης του Ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), εξέλιξη που έρχεται να εξυπηρετήσει τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά από αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), προκρίνεται η διάσπαση της ΑΤΕ σε 2 κομμάτια: μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, μοντέλο που έρχεται να εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των μελλοντικών «επενδυτών». Το «καλό» κομμάτι, αυτό που υπόσχεται εντατικούς ρυθμούς κερδοφορίας προορίζεται για ιδιωτικοποίηση, κατά τα φαινόμενα θα εξαγοραστεί στη συνέχεια από άλλο ενδιαφερόμενο τραπεζικό όμιλο. Οι διαγκωνισμοί από τις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου ήδη έχουν ξεκινήσει.

Σε άλλη εταιρεία, στο λεγόμενο «κακό» κομμάτι, μεταφέρονται όσα είναι αδιάφορα είτε θεωρούνται «βαρίδια» από τους κεφαλαιοκράτες - επίδοξους «επενδυτές». Σε αυτή την εταιρία - ομπρέλα ετοιμάζονται να στοιβάξουν, πρώτα και κύρια, τις θυγατρικές της σημερινής ΑΤΕ που ανήκουν στο αγροτοβιομηχανικό κλάδο, συγκεκριμένα : «ΔΩΔΩΝΗ», «ΣΕΚΑΠ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ). Στην ίδια «κακή» εταιρεία θα εμφανίσουν και τα επισφαλή δάνεια πελατών τους, κατά βάση αυτά που θεωρούνται οριστικά χαμένα ή που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες αποπληρωμής τους στο μέλλον. Το «ξεσκαρτάρισμα» ξεκίνησε με τα καθυστερούμενα δάνεια της θυγατρικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ προς την ΑΤΕ, η διοίκηση της οποίας προχώρησε στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η εκποίηση εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων σε ενδιαφερόμενους, ενώ ορατό είναι και το ενδεχόμενο της «εκκαθάρισης» για ό,τι ξεμείνει στα αζήτητα.

Χοντρό παιχνίδι φαίνεται να εξελίσσεται γύρω από την ιδιωτικοποίηση της μελλοντικής «εξυγιασμένης» ΑΤΕ την οποία διεκδικούν τραπεζικοί όμιλοι. Γι' αυτό το κομμάτι γίνεται συζήτηση - παζάρι με την τρόικα για το κατά πόσο θα ενισχυθεί μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία στη συνέχεια θα παραλάβει για πανωπροίκι ο μελλοντικός αγοραστής. Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούν μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα και μαζική απομάκρυνση εργαζομένων στην τράπεζα, διαδικασία που αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις επιχειρηματικές συνέργειες, τη δυνατότητα μεγάλης συμπίεσης του «κόστους», που θα επιφέρει η απορρόφηση από άλλη τράπεζα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το συλλαλητήριο ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ

Την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), θα διαδηλώσουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ της περιοχής, μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με πρωτοβουλία των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και θα χαιρετίσει εκπρόσωπός τους.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μεγάλης συγκέντρωσης στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, συνδικαλιστές συνεχίζουν τις περιοδείες στα χωριά, στις γειτονιές πόλεων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα), στα καταστήματα της ΑΤΕ, ενημερώνουν εργαζόμενους και αγρότες, γενικότερα το λαό και τον καλούν να αντιδράσει αγωνιστικά στον ξεριζωμό, με ανυπακοή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα μονοπώλια και στα κόμματά τους. Ενόψει της συγκέντρωσης, αλλά και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, «ΔΩΔΩΝΗ») που παίρνουν κεντρικά το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΠΑΣΕΒΕ, σήμερα το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού θα περιοδεύσουν στα καταστήματα της ΑΤΕ στην περιοχή και θα μιλήσουν με τους εργαζόμενους.

Χτες στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, που λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό περίπου 70 εργαζόμενους και 150 εποχικούς και συναντήθηκαν με το ΔΣ του Σωματείου τους. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ σημείωσαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την ΕΒΖ δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους, στους αγρότες - τευτλοκαλλιεργητές, σε μια ακόμα παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Θύμισαν ότι το έγκλημα αποφασίστηκε, εδώ και καιρό, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στηρίχθηκε απ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ποσόστωση και η παραγωγή να πέσει κάτω από το μισό, η τιμή των τεύτλων να μειωθεί, εργοστάσια της ΕΒΖ να κλείσουν, την ώρα που η τιμή της ζάχαρης διεθνώς εκτινάσσεται στα ύψη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε ότι η χώρα έχει δυνατότητες να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να ικανοποιήσει τις εγχώριες ανάγκες και να κάνει εξαγωγές. Προοπτική που μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία όλων των εργοστασίων και των θέσεων εργασίας.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους στα άλλα εργοστάσια, τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, με τους τευτλοκαλλιεργητές και τους μικρούς αγρότες, τους επαγγελματίες να αποκρούσουν την ιδιωτικοποίηση, να ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μεγάλων συμφερόντων. Αμεσα να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, για στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα των μεταποιητικών μονάδων όπως η Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και η «ΔΩΔΩΝΗ», η ΕΛΒΙΖ κ.ά., για μείωση κόστους παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, για ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Μετακίνηση με λεωφορεία

Για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των αγροτών στη σημερινή συγκέντρωση, προγραμματίζεται μετακίνηση με λεωφορεία. Θα αναχωρήσουν από:

  • Θεσσαλονίκη, Αγαλμα Βενιζέλου, στις 6.30 μ.μ.
  • Κατερίνη, πλατεία (Θεία Ανάληψη) στις 6.30 μ.μ.
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΠΙΝΔΟΣ»
Προωθεί μέτρα κατά εργαζομένων και παραγωγών

Τη μείωση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 22% και μέτρα που συμπιέζουν το εισόδημα των πτηνοτρόφων δρομολογεί η εργοδοσία της πτηνοτροφικής επιχείρησης «ΠΙΝΔΟΣ», συνοδεία εκβιαστικών διλημμάτων και άλλων πολύμορφων πιέσεων για να περάσει τις αντεργατικές της επιδιώξεις. Οι αντεργατικές αυτές επιδιώξεις τέθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων, όπου χρησιμοποιήθηκε ακόμη και μαγνητόφωνο για να ηχογραφηθούν οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών!

Η διοίκηση της επιχείρησης πρόβαλε επιτακτικά την ανάγκη μείωσης στις μεικτές αποδοχές των εργαζομένων κατά 22% που πρακτικά σημαίνει απώλειες στο μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 300 ευρώ περίπου, για να μην «πτωχεύσει» - όπως ισχυρίστηκε - η επιχείρηση και να μην κηρυχθεί παύση πληρωμών, την ίδια ώρα που έχει παγιώσει την απλήρωτη εργασία στους 3 μήνες! Η διοίκηση υποστήριξε, παράλληλα με τις αντεργατικές αξιώσεις, ότι χρειάζονται και άλλα παράλληλα μέτρα, τα οποία θα πλήξουν και τα εισοδήματα των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων, όπως αύξηση της τιμής της τροφής και χρηματική συμβολή (δεν διευκρινίστηκε η μέθοδος) από κάθε παραγωγό στην τόνωση της επιχείρησης με 2.500 ευρώ...

Ουσιαστικά δηλαδή δρομολογεί την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των πτηνοτρόφων και κυρίως των μικρομεσαίων που έχουν χαμηλή συνεταιριστική μερίδα, με χαράτσια, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής που γίνεται δυσβάσταχτο αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, τα φάρμακα επιδιώκοντας να βαθύνει η εκμετάλλευση πτηνοτρόφων και εργαζόμενων στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει και της όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και στον κλάδο των τροφίμων για το ποιος θα επικρατήσει.


ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Ασήκωτα χαράτσια

Τα στοιχεία που προκύπτουν και από την 6η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων που αποστέλλει στις επόμενες μέρες η Εφορία επιβεβαιώνουν το γενικό κανόνα της καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων με ασήκωτους φόρους και χαράτσια.

Από το σύνολο περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεων που ήδη έχουν εκκαθαριστεί ο μέσος πρόσθετος φόρος για κάθε νοικοκυριό διαμορφώνεται φέτος στα 1.635 ευρώ. Κοντά στα 4 εκατ. νοικοκυριά, η μεγάλη μάζα από τα οποία, ακόμη και μέχρι πέρσι, είχαν επιστροφή φόρου, για φέτος θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org