ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Ισοπαλία στις υποσχέσεις προσλήψεων

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη απ' το ΑΣΕΠ 2.000 θέσεων μόνιμων νοσηλευτών και 1.178 θέσεων μόνιμου προσωπικού (εκτός νοσηλευτών και γιατρών) ανακοίνωσε προχτές διθυραμβικά το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, κατά το υπουργείο Υγείας, εγκρίθηκαν και 1.200 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς και 100 θέσεις γιατρών, 120 νοσηλευτών και 80 κοινωνιολόγων για την Ψυχική Υγεία.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών δε σημαίνει ότι αύριο το πρωί οι 3.178 πήραν και τα «φύλλα πορείας» - κατά την προσφιλή έκφραση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου - για τα νοσοκομεία. Αυτά θ' αργήσουν, από ένα -τουλάχιστον - μέχρι κάμποσα χρόνια. Στο μεταξύ, τα κενά μεγαλώνουν δραματικά λόγω της συνταξιοδότησης του προσωπικού. Μόνο την τελευταία εξαετία υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης περίπου 6.000 νοσηλεύτριες, εκ των οποίων 1.930 το 2006!

Βέβαια, και ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» δηλώνοντας πως «ενώ το ΕΣΥ υποφέρει από τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, οι πολλάκις εξαγγελθείσες 1.890 προσλήψεις νοσηλευτών - νοσηλευτριών για το 2007 δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί».

Οταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν πίσω τους 25.000 κενά στα δημόσια νοσοκομεία, τότε, τι κριτική να κάνεις και, πολύ περισσότερο, τι να προβάλεις ως διεκδίκηση; Φαίνεται σα να ξέχασε και την πρόσφατη υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ για 3.000 προσλήψεις ετησίως καθώς απλώς θα ισοφαρίσει τα δεδομένα του Αβραμόπουλου!

Δεν (ή) διαβάζουν;

Προς την «Αυγή»: Τουλάχιστον να διαβάζετε τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ προτού να προβείτε σε σχολιασμούς. Γράψατε ότι «το ΚΚΕ τουλάχιστον μέχρι χθες δεν είχε εκφράσει καμία θέση επί του θέματος» (της συνάντησης των αρχηγών των κομμάτων)! Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΠΓ σας είχε σταλεί. Υπήρχε και στο ΑΠΕ. 'Η μήπως τη διαβάσατε, αλλά προτιμήσατε να κάνετε τον ανήξερο;

Εκδικητικές συνδικαλιστικές διώξεις

Δεν μπορεί να χωνέψει η εργοδοσία του συνεργείου καθαριότητας «Αριάδνη Ηλία ΕΠΕ» στον «Ευαγγελισμό», πως οι εργαζόμενες διεκδικούν τα δικαιώματά τους με ταυτόχρονη βελτίωση των αποδοχών τους μέσα απ' το Συνδικάτο τους. Ετσι όταν πριν τέσσερις μήνες οι καθαρίστριες πήραν μέρος στην απεργία των ταξικών συνδικάτων που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις, τις οποίες ανακάλεσε μετά τη συντονισμένη αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων.

Τώρα η εργοδοσία επανέρχεται εκδικητικά και θέλει να μετακινήσει σε άλλα νοσοκομεία τις εργαζόμενες που πρωτοστατούν στην αγωνιστική δράση. Αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό πλέγμα η εργοδοσία θέλει να κρατήσει τις καθαρίστριες στις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας αλλά με μισθούς πείνας, ενώ η ίδια η εταιρεία απαιτεί παχυλές αυξήσεις στη νέα σύμβαση που θα υπογράψει με το νοσοκομείο για την καθαριότητα.

Ομως και οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Θα απαντήσουν όπως και την προηγούμενη φορά.

Να πληρώσουν για τον εμπαιγμό

Εχουμε και λέμε: ULC = WwNw+WseNse. Μην πανικοβάλλεστε. Πρόκειται για τον τύπο με τον οποίο υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδας το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» (ULC). Οπου Ww, το μηνιαίο κόστος εργασίας (καθαρές αποδοχές + εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών) σε τρέχουσες τιμές. Ww είναι ο αριθμός των απασχολουμένων μισθωτών, Wse η αμοιβή εργασίας ανά άτομο των αυτοαπασχολουμένων (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) σε τρέχουσες τιμές και Nse ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων. Κι όμως, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχεται τον τύπο αυτό που μετράει το «εργατικό κόστος», σύμφωνα με τους βολικούς για τους κεφαλαιοκράτες υπολογισμούς. Εχει όμως κάποια ένσταση και γι' αυτό έστειλε χτες επιστολή στον Ν. Γκαργκάνα για να του πει «ο υπολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος περιέχει ένα λάθος με βάση το οποίο οι αυξήσεις του κόστους εργασίας εμφανίζονται συστηματικά υπερτιμημένες». Εδώ έχουν κατεδαφίσει κάθε ασφαλιστικό ή εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων, έχουν ιδιωτικοποιήσει Υγεία, Παιδεία, έχουν ευτελίσει την αξία της ανθρώπινης ζωής, και οι «θεματοφύλακες» των συμφερόντων βρήκαν τη ρίζα του κακού. Δεν είναι καιρός να πληρώσουν πανάκριβα το κόστος της υποτακτικής τακτικής τους;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι σε κάθε «ευρωσυνθήκη»

Κεκλεισμένων των θυρών από μια Διακυβερνητική Διάσκεψη το φθινόπωρο μεθοδεύουν οι ευρωενωσιακοί κύκλοι την υιοθέτηση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», βαπτίζοντάς το αυτή τη φορά «μεταρρυθμιστική συνθήκη». Αποδεικνύοντας ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Οταν πρόκειται για τη θωράκιση του αντιδραστικού οικοδομήματός τους και συνεπώς των μονοπωλιακών συμφερόντων πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την εκφρασμένη θέληση λαών, όπως της Γαλλίας και της Ολλανδίας, που απέρριψαν πανηγυρικά σε δημοψηφίσματα το «ευρωσύνταγμα» και το έθεσαν σε αχρηστία. Εξάλλου, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι η Συνθήκη αυτή είναι καταδικασμένη στις λαϊκές συνειδήσεις και απορρίπτεται απ' τους λαούς, επειδή φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία προωθούν εν κρυπτώ την υπερψήφισή της, απαλείφοντας την ονομασία «σύνταγμα» ώστε να μην υποχρεωθούν σε διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Για τους λαούς όλης της Ευρώπης ηχεί συναγερμός αγωνιστικής εγρήγορσης για την αποτροπή αυτής της άκρως αρνητικής και επικίνδυνης για τα συμφέροντά τους εξέλιξης. Ηδη, 21 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από χώρες - μέλη της ΕΕ έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή έκκληση, διατυπώνοντας σ' αυτήν ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ στη νέα Συνθήκη και απαιτώντας να αποφασίσουν οι ίδιοι οι λαοί αφού ενημερωθούν πλήρως για το σύνολο του περιεχομένου της, που σκόπιμα αποσιωπάται και κρατιέται στο σκοτάδι. Η πρωτοβουλία των κομμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να βρει πλατιά στήριξη.

Με τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη», που συναποφάσισαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, η ΕΕ θωρακίζεται στο έπακρο ως μια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη, ως ιμπεριαλιστική δύναμη. Θεσμοθετεί την επιβολή και την εφαρμογή, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και ενάντια στα συμφέροντα των λαών, μιας πολιτικής κατεδάφισης κοινωνικών κατακτήσεων, πολεμοκάπηλης αφού προωθείται μέσω της Συνθήκης και η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Μιας πολιτικής την οποία οι λαοί της Ευρώπης έχουν ήδη γευτεί δεχόμενοι έναν καταιγισμό αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις τους. Οι κυβερνήσεις στη Συνθήκη συμφώνησαν επίσης στην εκχώρηση ακόμη περισσότερων και εξαιρετικά σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε βάρος των λαών, στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, ιδιαίτερα με την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας στο πεδίο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στις ποινικές υποθέσεις και στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας», επιταχύνοντας την ολοκλήρωση ενός ευρωενωσιακού νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει ασφυκτικά τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και των κρατών - μελών ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Ο ελληνικός όπως και κάθε άλλος λαός της Ευρώπης έχει κάθε λόγο, έχει συμφέρον, από την απόρριψη αυτής της Συνθήκης και κάθε «ευρωσυνθήκης» (όπως μιας άλλης, «κοινωνικής» τάχα, όπως προβάλλει ο ΣΥΝ). Να οργανώσει την πάλη του σε κατεύθυνση ρήξης με την εξουσία του κεφαλαίου στη χώρα του και με το ευρωενωσιακό οικοδόμημα. Να επιβεβαιώσει το φόβο των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου αποδυναμώνοντάς τους, οι οποίοι ξέρουν ότι η αντιλαϊκή ευρωενωσιακή πολιτική θα γεννάει και θα διογκώνει τις αντιστάσεις και το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό αγώνα που πρέπει να κατευθύνονται και στην αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση απαιτείται να καταδικάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές, που χειροκροτούν τη Συνθήκη αυτή όπως και κάθε τι που εκπορεύεται από την ΕΕ, και να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Θα είναι ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα μια πρώτη νίκη για τον ελληνικό λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ