ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
Σελ. /20
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Την Ανατολική Αττική επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Μιχάλης Μιχαήλ ανθυποπυραγός ε.α., από την Επιτροπή για τα Σώματα Ασφάλειας της ΚΕ, ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, και ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος, επισκέφτηκε τις πληγείσες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε το δημαρχείο Ραφήνας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, για το πώς αντιμετωπίζονται οι συνέπειες των πυρκαγιών, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε το ξέσπασμα της φωτιάς.

Αμέσως μετά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βρέθηκε στο Λιμεναρχείο, όπου συναντήθηκε με τον λιμενάρχη, Δημήτρη Κωσταράκη. Ο Δ. Κουτσούμπας μετέφερε τα συγχαρητήρια του Κόμματος για το έργο του Λιμενικού Σώματος στη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σώμα. Σημειώθηκε μάλιστα ότι ανάμεσα στους λιμενικούς που το βράδυ της Δευτέρας έδιναν με αυταπάρνηση τη μάχη της διάσωσης, ήταν και πυρόπληκτοι, που την ίδια στιγμή αγωνιούσαν για τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Συνεχής λαϊκή κινητοποίηση για να μην ξεχαστεί το έγκλημα

Με τον δήμαρχο Ραφήνας
Με τον δήμαρχο Ραφήνας
Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Καταρχάς να εκφράσουμε τα αυτονόητα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και βεβαίως να εξάρουμε τη μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών, του Λιμενικού Σώματος, όσων βοήθησαν, ιδιαίτερα των εθελοντών από τα εργατικά σωματεία της περιοχής, από όλη τη χώρα, από Συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές. Είναι τεράστια η συνεισφορά τους σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια μετά από αυτήν την τραγωδία. Αυτήν τη στιγμή προέχει η καταγραφή των αγνοουμένων και βεβαίως η επίσημη ενημέρωση προς τις οικογένειές τους, προέχουν ζητήματα, όπως η πλήρης αποκατάσταση της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, η εξασφάλιση - ήδη γίνεται τεράστια προσπάθεια, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος - για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όλων των πυρόπληκτων και βεβαίως η περίθαλψη. Χρειάζεται άμεση αποκατάσταση και στήριξη με υποδομές των Κέντρων Υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή και βεβαίως χρειάζεται επιτάχυνση του υπολογισμού των ζημιών, πλήρης καταγραφή των μεγάλων καταστροφών που έγιναν και ολική αποζημίωση και για τα καταστήματα των αυτοαπασχολούμενων, των εμπόρων της περιοχής, αλλά και των λαϊκών οικογενειών που έχασαν περιουσίες, που έχασαν σπίτια και οτιδήποτε άλλο.

Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας
Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας
Από αυτήν τη σκοπιά, το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο σε αυτήν την προσπάθεια. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ οι δυνάμεις του, οι Κομματικές Οργανώσεις, τα στελέχη του, σε αυτήν την προσπάθεια για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε.

Ομως, θα ήθελα να επισημάνω το εξής ζήτημα: Το εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση, τα διάφορα λόγια, που δυστυχώς πολλές φορές μένουν μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, περί "εθνικής ενότητας, αλληλεγγύης" κ.λπ., δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να αποτελέσουν το άλλοθι για να ξεχαστούν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία και να αποτελέσουν άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που υπάρχουν, όπως και του κρατικού μηχανισμού, όταν κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας και αρχίζει και ξεχνιέται το πρόβλημα. Αυτό το ζήτημα επισημαίνουμε από σήμερα και από αυτήν την άποψη καλούμε σε συνεχή αλληλεγγύη, επαγρύπνηση, κινητοποίηση το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το λαό της περιοχής, όλο το λαό της Αττικής, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και βεβαίως να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι καταστροφές που έγιναν και από εκεί και πέρα να παρθούν τα μέτρα, γιατί έρχεται και το φθινόπωρο. Χρειάζονται εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτήν την τραγωδία. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτήν τη στιγμή.

Ξέρετε ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια τους προηγουμένους μήνες, από την αρχή του Μάη, με προώθηση προτάσεων προς την κυβέρνηση, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, για το πώς πρέπει να ληφθούν μέτρα πυρασφάλειας - πυροπροστασίας και να φτιαχτούν έγκαιρα υποδομές. Κάναμε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή στις 23 Μάη, η οποία, επίσης, έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη από την κυβέρνηση και έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα στο μέλλον από εδώ και πέρα. Γι' αυτό κινητοποίηση, ενότητα και πάλη όλων».

Αύριο η έκδοση με τα υλικά της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο, Παρασκευή 27 Ιούλη, κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» η ειδική έκδοση με τα υλικά της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στις 10 Μάη με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία». Στην έκδοση περιλαμβάνονται η εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και οι ομιλίες των προσκαλεσμένων πυροσβεστών, επιστημόνων, συνδικαλιστών κ.λπ.

Νέα μηνύματα αλληλεγγύης

Συνεχίζουν να φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις με αφορμή τις πολύνεκρες πυρκαγιές στην Αττική.

Το ΚΚ Μεξικού σημειώνει στο μήνυμά του ανάμεσα σε άλλα: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και καταγγέλλουμε την ανευθυνότητα της κυβέρνησης υπό τον Αλ. Τσίπρα, που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της τραγωδίας. Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των στελεχών και μελών του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές».

Σε μήνυμά του, ο Ούβε Κόοπμαν, εκ μέρους του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Ντίσελντορφ - Γκερεσχάιμ του Γερμανικού ΚΚ, αναφέρει: «Η κατάσταση δείχνει ότι η πυροπροστασία δεν είναι πρόβλημα που απασχολεί αποκλειστικά στην Ελλάδα. Και στη Σουηδία, όπου μαίνονται πυρκαγιές, δεν υπάρχουν πυροσβεστικά αεροπλάνα. Εδώ, στη Γερμανία, όπου σε πολλές περιοχές έχει κηρυχθεί η υψηλότερη κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, υπάρχει έλλειψη αεροπλάνων. Αμφισβητούν μάλιστα ότι είναι και απαραίτητα. Και αν δεν είναι απαραίτητα εδώ, τότε θα μπορούσαν να σταλθούν για βοήθεια στην Ελλάδα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να σβηστεί μόνο μια πυρκαγιά. Το θέμα είναι να μπει πολιτικά τέρμα στους εμπρηστές που φοράνε τη μάσκα των φίλων του λαού».

Το ΚΚ (Ελβετία) σημειώνει: «Οι κυβερνήσεις που θέτουν ως προτεραιότητα τα προγράμματα λιτότητας, τις ιδιωτικοποίησης και τα κέρδη, είναι υπεύθυνες για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε τέτοιες περιπτώσεις. Με αυτήν την έννοια εκφράζουμε στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τη βαθιά μας εκτίμηση για τη δέσμευσή τους στα λαϊκά συμφέροντα και μοιραζόμαστε μαζί σας τη λύπη του ελληνικού λαού».

Την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες των πυρκαγιών στην Ανατ. Αττική εξέφρασε το ΚΚ Πακιστάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ΚΚΕ.

Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε επίσης το EMEP Τουρκίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org