ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΦΙΑ
Μονιμοποιείται και αλλάζει προς το χειρότερο το χαράτσι που... θα καταργούνταν

Μέχρι το τέλος Ιούλη η λυπητερή στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για τον ΕΝΦΙΑ του 2016

Τουλάχιστον μέχρι το... 2031 προβλέπει έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων

Eurokinissi

Τουλάχιστον μέχρι το... 2031 προβλέπει έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων
Αντιμέτωπα με τα εκκαθαριστικά του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ για το 2016 θα έρθουν μέχρι τις 31 Ιούλη τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ενώ δυο μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 29/7 λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος για τους περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του χαρατσιού, το οποίο επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή μικρής ακίνητης περιουσίας και λαϊκής κατοικίας, θα λήγει φέτος στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ συνολικά για την εξόφλησή του προβλέπονται 5 δόσεις, μέχρι το τέλος Γενάρη.

Σε εφαρμογή οι αντιλαϊκές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα

Καθώς μάλιστα από τον ΕΝΦΙΑ του 2016 μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες αντιλαϊκές - φορομπηχτικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το Μάη του 2016, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα έρθουν αντιμέτωπα με ακόμα πιο δυσβάσταχτα χαράτσια.

Γεγονός που δεν αλλάζει από τα εσπευσμένα «κόψε - ράψε» στα οποία προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία κατά βάση φαίνεται να αφορούν στη μεθόδευση για την προώθηση των νέων φουσκωμένων χαρατσιών, καθώς και τους υπολογισμούς για τη μέγιστη δυνατή εισπραξιμότητά του.

Συγκεκριμένα, από φέτος:

-- Αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα.

-- Καταργείται η έκπτωση του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

-- Μειώνεται το όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος, από τα 300.000 ευρώ μέχρι σήμερα στα 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διογκώνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Ετσι π.χ. για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 0,1%, όταν μέχρι σήμερα αυτός ο συντελεστής αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ...

-- Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, διατηρείται και φέτος η απαράδεκτη πρακτική που αποκλείει ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους κ.ά. ακόμα και από τις όποιες «εκπτώσεις» και απαλλαγές από το χαράτσι προβλέπονται για τις συγκεκριμένες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού, αφού στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των όποιων «ελαφρύνσεων» θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εισοδήματα όπως τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι αποζημιώσεις απολύσεων και τα ποσά κοινωνικών παροχών...

«Κόψε - ράψε» που δεν αλλάζει την αντιλαϊκή ουσία

Στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση το Μάη, προβλέπεται ακόμα ότι για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου θα συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης, σε συνδυασμό με τη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, θα σημάνει ότι μεγάλο κομμάτι λαϊκών νοικοκυριών θα βρεθεί αντιμέτωπο και με νέο, συμπληρωματικό χαράτσι.

Και παρότι η σχετική διάταξη είναι ψηφισμένη από το Μάη, μόλις χτες, στο «παρά ένα» της έκδοσης των εκκαθαριστικών των νέων χαρατσιών, το υπουργείο Οικονομικών ήρθε με ανακοίνωσή του να θολώσει τα νερά, σημειώνοντας ότι «τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ», ισχυριζόμενο ότι «αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους».

Είναι προφανές δηλαδή ότι δε γίνεται λόγος για απόσυρση της ήδη ψηφισμένης διάταξης, αλλά ουσιαστικά για μια προσωρινή αναστολή της, με την επίκληση μάλιστα «σωρείας λαθών στις δηλώσεις των πολιτών»... Σε αυτό το πλαίσιο, μένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για εφαρμογή της από τον ΕΝΦΙΑ του 2017, ή και ακόμα νωρίτερα, με τη μορφή συμπληρωματικού εκκαθαριστικού και αφού «οι πολίτες διορθώσουν τις δηλώσεις τους»...

Αντίστοιχα, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους (...) Δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν».

Η επισήμανσή αυτή, ωστόσο, που γίνεται όπως λέει η ανακοίνωση... «για την αποκατάσταση της αλήθειας» (!), αφορά διάταξη σε νομοσχέδιο του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία χάνουν την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά που πληρούν τα προβλεπόμενα χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ, ενώ αντίστοιχα χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία κ.ά. που πληρούν τα σχετικά κριτήρια αλλά έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 600 ευρώ...

Και σε αυτήν την περίπτωση δε γίνεται σαφές αν θα αποσυρθεί εντελώς η συγκεκριμένη διάταξη, ή αν θα γίνει κάτι άλλο, π.χ. αν θα ισχύσει από τον ΕΝΦΙΑ του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι το χαράτσι που θα καταργούσε τάχα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά μονιμοποιείται και αλλάζει προς το ακόμα χειρότερο.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι η κυβέρνηση, στον νέο «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε πρόσφατα, προβλέπει έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2031, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά χαράτσια θα διατηρούνται σε βάθος χρόνου, πέρα και πάνω από το υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» και το τρέχον μνημόνιο...

Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σαφές ότι - σε συνδυασμό με τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση, την παράδοση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα περιβόητα «funds» (παράδοση της διαχείρισής τους άμεσα και άρση όποιας προστασίας έχει απομείνει από το 2018), την ένταση της επίθεσης ενάντια στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες κ.ο.κ., - το μονιμοποιημένο και διογκωμένο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, πέραν του φοροεισπρακτικού του χαρακτήρα, εξυπηρετεί και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της ακίνητης περιουσίας σε όλο και λιγότερα χέρια.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 7 μ.μ. στον Βουτά Σελίνου, η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ και η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση όπου θα τιμηθούν οι νεκροί της μάχης του Βουτά, οι εκτελεσμένοι και δολοφονημένοι αγωνιστές του ΔΣΕ από την περιοχή του Σελίνου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ανέγερση μνημείου, ομιλία, προβολή βίντεο και παρουσίαση ιστορικών στοιχείων για τους τιμώμενους.

Αύριο, Τετάρτη 27/7

-- Η ΚΟ Ηρακλείου πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ατσαλένιου, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος του ΤΓ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, η ΚΟΒ Νότιας Πόλης διοργανώνει εκδήλωση, με βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Πελοπόννησο», της «Σύγχρονης Εποχής», από τον Τάσο Μπουρσαλίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 28/7

-- Στις 8.30 μ.μ. στο Λαϊκό Θέατρο, η ΚΟΒ Επισιτισμού της ΤΟ Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη συμβολή των γυναικών στον ΔΣΕ, με προβολή της ταινίας «Η ζωή στους βράχους» και συζήτηση του άρθρου «Η γυναίκα στη ζωή και στη δράση του ΔΣΕ» από την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας. Θα μιλήσει η Αννα Ανδρεάτου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

Το Σάββατο 30/7

-- Η ΚΟ Καραβόσταμου Ικαρίας, στο πλαίσιο διημέρου εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Κόμματος και τους ηρωικούς αγώνες των κομμουνιστών του νησιού μέσα από τον ΔΣΕ, πραγματοποιεί στις 5.30 μ.μ., ιστορικό περίπατο στον ιστορικό χώρο της Μάχης της Σχίζας (Πελεκητός).

Την Κυριακή 31/7

-- Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ πραγματοποιεί στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής στους μαχητές του ΔΣΕ στον Κέρκη (θέση Ξυνιάς - πρόσβαση από Κοσμαδαίους ή ανεμογεννήτριες).

-- Η ΚΟ Καραβόσταμου Ικαρίας πραγματοποιεί στις 8.30 μ.μ. πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγώνες των κομμουνιστών του νησιού, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβοστάμου, όπου έχουν προγραμματιστεί ομιλία και προβολή ταινίας με τίτλο: «Το Καραβόσταμο στα "πέτρινα χρόνια" - μαρτυρίες από τον τόπο μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ