ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ- ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
Εν μέσω ανταγωνισμών και αναζήτησης συμβιβασμών

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» και μετά το τρίμηνο

Η χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο (φωτ.) ανέδειξε υποστηρικτές της «εθνικής συμφιλίωσης»
Η χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο (φωτ.) ανέδειξε υποστηρικτές της «εθνικής συμφιλίωσης»
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Οτι «αν προκύψει η ανάγκη» το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί και πέρα από το τρίμηνο για το οποίο υπάρχει προς το παρόν απόφαση, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποτυπώνοντας το βάθος των ενδοαστικών ανταγωνισμών στη χώρα, που ήρθαν στην επιφάνεια με την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος και τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση ΑΚΡ επιχειρεί να «αντιμετωπίσει» τους αντιπάλους της.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων που η κυβέρνηση ιεραρχεί (συν τοις άλλοις επισπεύδοντας τις αξιολογήσεις ανώτατων στελεχών), ενώ μια σειρά αλλαγές προωθούνται σε δυνάμεις ασφαλείας και κρατικές υπηρεσίες όπως σε χωροφυλακή, Μυστικές Υπηρεσίες, στην προεδρική φρουρά κ.τ.λ.

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ο στρατός να γίνει αποκλειστικά επαγγελματικός, ο Γιλντιρίμ - που επισήμανε τα παραπάνω σε μια σειρά συνεντεύξεις του - δεν απάντησε με σαφήνεια.

Κατά τα άλλα, υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε με τη διεξαγωγή εκλογών. Για εμάς, οι εκλογές σημαίνουν επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση της ορατότητας και αναβολής για το μέλλον κυβερνητικών σχεδίων». Επίσης, πρόσθεσε πως σχεδιάζεται η δημιουργία επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση υποδομών και τη διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας. «Αυτό που λέμε στους παγκόσμιους επενδυτές είναι: Η ζωή επέστρεψε στην ομαλότητα στην Τουρκία», είπε, εκφράζοντας ακόμα την ελπίδα ότι «οι τράπεζές μας θα στραφούν σε μία νοοτροπία χορήγησης δανείων για την οικονομική ανάπτυξη, πέρα από τα κριτήρια δανεισμού τους. Εάν χρειασθεί, θα εφαρμοσθούν προνομιακά επιτόκια για επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας, ενώ η διαφορά θα πληρώνεται από το κρατικό ταμείο εγγύησης δανείων».

Ενώ η κυβέρνηση μελετά τους τρόπους που θα την καταξιώσουν ως ικανό υπερασπιστή του ντόπιου κεφαλαίου προχωρούν και μια σειρά διακομματικές διεργασίες, όπως έδειξε και η συμμετοχή του κυβερνώντος ΑΚΡ στη συγκέντρωση «υπέρ της δημοκρατίας» και κατά των πραξικοπηματιών, που οργάνωσε την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το σοσιαλδημοκρατικό CHP.

Συναντήσεις στο προεδρικό μέγαρο

Μάλιστα, χτες, ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο για πρώτη φορά τους αρχηγούς του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, και MHP, Μεβλούτ Μπαχτσελί, τους οποίους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους και με τους οποίους συζήτησε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - μέτρα καταπολέμησης της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν που φέρεται ως βασικός εμπνευστής του πραξικοπήματος. Το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που απουσίαζε από τη συνάντηση ήταν το φιλοκουρδικό HDP, για τον αποκλεισμό του οποίου διαμαρτυρήθηκε ο συμπρόεδρός του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κάνοντας λόγο για «παράλογη πολιτική» του ΑΚΡ και σχολιάζοντας: «Αυτό δείχνει ότι τα προβλήματα στην Τουρκία δε θα λυθούν εύκολα... Αυτό που προκάλεσε το πραξικόπημα είναι μια προσέγγιση που άφησε τη λύση του Κουρδικού στο στρατό».

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του CHP Ουτκιού Τσακιρουζέρ χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Προεδρικό «πολύ κρίσιμη συνάντηση που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας μας», ενώ ο βουλευτής του MHP Οκτάι Βουράλ αναφέρθηκε στην ανάγκη «όλα τα πολιτικά κόμματα να ανοίξουν διαύλους διαλόγου και να συμφωνήσουν να συμφιλιωθούν σε μια περίοδο που υπάρχει πόλωση».

Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η πρωτοβουλία της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της χώρας, της TUSIAD, να ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «Υπερασπίζοντας τη δημοκρατική συνταγματική τάξη στην Τουρκία» με καταχωρίσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Μεθαύριο, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά την 15η Ιούλη το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

Ξανά «γκρίνια» προς ΗΠΑ και άλλες αντιδράσεις

Το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επαναλαμβάνει ότι αν αυτό δεν προχωρήσει οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον θα πληγούν. Ο ίδιος περιέγραψε το Κιργιστάν ως έδρα του Γκιουλέν στην Κεντρική Ασία, λέγοντας ότι «μπορεί να στήσουν ένα πραξικόπημα και εκεί».

Την ίδια στιγμή, ο Τσαβούσογλου έκρινε σκόπιμο να απευθύνει νέες ευχαριστίες στις ρωσικές αρχές «ειδικά τον πρόεδρο Πούτιν. Δεχτήκαμε μια υποστήριξη άνευ όρων από τη Ρωσία, όπως δεν έκαναν άλλες χώρες», συμπληρώνοντας ότι «αυτή είναι η προσδοκία που έχουμε και από άλλους μας φίλους».

Οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζονται, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει ότι «η Τουρκία, στη σημερινή της κατάστασης, δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ σύντομα ούτε και σε μεταγενέστερη φάση».

Ενδεικτικό των διεργασιών που αναπτύσσονται ήταν και το άρθρο του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στη «Χουριέτ», όπου σημειώνει: «Η τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα μια σειρά ζητημάτων, η επίλυση των οποίων θα πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θωρακίζοντας παράλληλα και το θεσμικό πλαίσιο άσκησης εξουσίας. Η λύση στο Κουρδικό ζήτημα έρχεται στο προσκήνιο, με την δημοκρατική επίλυση των διαφορών μέσω ενός εντατικού διαλόγου, να είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ... Η Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδικασίες εσωτερικών, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, στις οποίες ο ρόλος και η θέση της Τουρκίας πρέπει να είναι διακριτός και κρυστάλλινος. Οντας η μοναδική σταθερή κοινοβουλευτική δημοκρατία μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα σταθερότητας και σεβασμού στις αξίες της δημοκρατίας... Από τον τρόπο που η τουρκική ηγεσία θα απαντήσει σε αυτές τις πολλαπλές προκλήσεις, θα εξαρτηθούν και οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η ίδια η σταθερότητα της χώρας και της περιοχής».

Τέλος, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των «G20» στην Κίνα (βλ. θέμα στη σελίδα 4) η Αγκυρα φαίνεται ότι επιδιώκει να υπάρχει στο Ανακοινωθέν δήλωση στήριξης στην εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από λεγόμενα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η Τουρκία ήθελε μια αναφορά σε αυτό», αλλά ο Τούρκος υπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ «αφού μίλησε με κάποιους από μας, εκτίμησε ότι ήταν σοφότερο να μην εγείρει τέτοιο θέμα». Πάντως, ο ίδιος ο Σιμσέκ διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια πρωτοβουλία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις για «εκεχειρία»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκκληση για 48ωρη εκεχειρία στο ανατολικό Χαλέπι, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ πεδίων σφοδρών συγκρούσεων περίπου 250.000 άμαχοι απηύθυνε χτες ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στέφαν Ο Μπράιεν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι «απολύτως κρίσιμη» για χιλιάδες πολίτες, πως θα πρέπει να τερματιστούν όλες οι πολιορκίες και πως θα πρέπει γενικότερα να αποκατασταθεί η παύση πυρός σε όλη τη Συρία.

Το ίδιο 24ωρο οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που συγκροτούν Κούρδοι και Αραβες μαχητές στη βόρεια Συρία επανέλαβαν την πρότασή τους στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» για νέα διήμερη «εκεχειρία» με στόχο την αποχώρηση των τελευταίων από την πόλη Μανμπίτζ, όπου εδώ και βδομάδες μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις.

Στο μεταξύ, σήμερα στη Γενεύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, με τους υφυπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας Γενάντι Γκατίλοφ και των ΗΠΑ Αν Πάτερσον σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενδοσυριακών συνομιλιών για την προώθηση «πολιτικής διαδικασίας» και την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε χαιρετιστήριο μήνυμά του ενόψει της επικείμενης διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου απηύθυνε έκκληση για την αντιμετώπιση «της τρομοκρατίας και την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Υεμένη».

Στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, συνάντησε μεταξύ άλλων τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β' συζητώντας την κατάσταση και τα προβλήματα που προκαλεί στη χώρα ο πολυετής πόλεμος, ενώ ο τελευταίος εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, σημειώνοντας πως πολλά από τα δεινά του πολέμου οφείλονται στις επεμβάσεις δυτικών χωρών.

Στη Βαγδάτη, τέλος, οι ιρακινές αρχές έκαναν απολογισμό των θυμάτων πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων όχι μόνον στην πρωτεύουσα, όπου σκοτώθηκαν χτες τουλάχιστον εννιά άτομα και τραυματίστηκαν 26 άλλοι, αλλά και στην πόλη Κάλις όπου την Κυριακή σε επιθέσεις αυτοκτονίας σε φυλάκιο ελέγχου σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 40 άλλοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ