ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τμήμα του νησιού. Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες. Κλιμάκια του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη από χτες τα ξημερώματα στη Χίο, στην περιοχή Βέσσα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τμήμα του νησιού. Πρόκειται για την έκτη μεγάλη πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Οι άλλες ήταν της νότιας Ρόδου, των Δερβενοχωρίων, της Σάμου, των Γόννων Λάρισας και του Σελάκανου Ιεράπετρας. Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την γραμματέα της, Μαρίνα Κυριάκου, τον Στρατή Κακαρίνο, υπεύθυνο του αγροτικού τομέα, και τον δημοτικό σύμβουλο Μάρκο Σκούφαλο, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς το απόγευμα ήταν τρία. Το πρώτο ήταν στην περιοχή των χωριών Βέσσα και Λιθί, το δεύτερο στα χωριά Ελάτα - Μεστά και το τρίτο σε Αγιο Γεώργιο Συκούση - Πυργί. Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Μ. Σκούφαλος, μετά τη μεγάλη καταστροφή του 2012 οπότε είχαν καταστραφεί 146.000 στρέμματα, «δεν έγινε τίποτα για την προληπτική αντιπυρική προστασία του νησιού. Δεν δόθηκαν χρήματα για αντιπυρικές ζώνες και διάνοιξη δασικών δρόμων, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στο Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία». Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά Ελάτα, Βέσσα και Λιθί. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γ. Τούμπου, στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Eurokinissi

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώθηκε, η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καταστροφή σε καλλιέργειες με μαστιχόδεντρα

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 3.15 τη νύχτα σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσας και Λιθίου και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, λόγω των βορειοανατολικών ανέμων, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδεντρα. Στην πορεία οι φλόγες έκαναν έναν κύκλο προς ανατολικά στα χωριά Ολύμποι και Πυργί. Η περίμετρος της φωτιάς απλώθηκε σε αρκετά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Ορισμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών, χωρίς όμως να έχει γίνει επίσημη εκκένωση. Η φωτιά πλησίασε το Λίθι και τα Μεστά. Κάηκαν, επίσης, καλλιέργειες μαστιχόδεντρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα. Ζημιές σημειώθηκαν σε αποθήκες. Το πύρινο μέτωπο μαινόταν το μεσημέρι ανεξέλεγκτο σε Βέσσα και Ελάτα, εκεί όπου εστίαζαν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως ήταν ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων, έντασης 7 - 8 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή. Μεγάλη εστία της πυρκαγιάς ήταν και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση. Αργά το απόγευμα υπήρχε μέτωπο προς το χωριό Αρμόλια. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι και σε στρατόπεδα.

Μάχη με τη φωτιά έδιναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Χίο και εθελοντές, ενώ αναμενόταν να φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκά και αεροπορικά πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αθήνα, προκειμένου να συνδράμουν την αντιμετώπιση της φωτιάς. Συγκεκριμένα, 21 οχήματα, με τα αντίστοιχα πληρώματα, στέλνονταν με πλοίο από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα οχήματα θα επιβιβάζονταν στο πλοίο «Αριάδνη» στις 9 μ.μ.

Στον τόπο επιχειρούσαν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 40 εθελοντές, 72 στρατιώτες, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 21 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν έξι ελικόπτερα. Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν το πρωί τα αεροσκάφη «Καναντέρ». Ο ισχυρός κυματισμός της θάλασσας δεν επέτρεπε την υδροληψία. Ωστόσο, θα στέλνονταν 4 αεροπλάνα γιατί αναμενόταν πτώση της έντασης των ανέμων. Τελικά, αργότερα, έγινε κατορθωτή η επιχειρησιακή τους δράση. Στο νησί έφτασαν με «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας και 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις.

Φωτιές και σε άλλες περιοχές

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες πυρκαγιά στο Μαρμάρι Καρύστου. Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί σε αγροτική έκταση και στο σημείο επιχειρούσαν ελικόπτερο, 30 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι αγροτοδασική έκταση στη Νέασα της ανατολικής Μάνης στη Λακωνία. Επιτόπου επιχείρησαν τρία αεροσκάφη «Πετζετέλ», 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρου τμήματος και τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε μερικό έλεγχο ήταν και η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κολάτα Μεγάρων. Επί τόπου έσπευσαν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα κι ένα ελικόπτερο. Αμεσα έθεσαν υπό έλεγχο και τελικά κατέσβεσαν οι πυροσβέστες τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 11.45 σε υπαίθριο οικοπεδικό χώρο στη Βούλα Αττικής, κοντά στο ΠΙΚΠΑ, στα όρια με τη Γλυφάδα, πίσω από τα «ΑΣΤΕΡΙΑ». Στο σημείο μετέβησαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο (έως 6 πμ της Δευτέρας) εκδηλώθηκαν συνολικά 50 δασικές πυρκαγιές. Σε μερικό έλεγχο ήταν οι φωτιές σε Κονοπίνα Βόνιτσας, Κατελειό Κεφαλονιάς και Ελάτεια Αμφίκλειας.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 7χρονος

Σε κρίσιμη κατάσταση, μετά και τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, νοσηλεύεται από χτες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο, ο 7χρονος που τραυματίστηκε το Σάββατο στη Ζάκυνθο, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο στην περιοχή Τσιλιβί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ταχύπλοο σκάφος δοκίμαζαν τρία άτομα, ηλικίας 19, 22 και 30 χρόνων, προκειμένου να το αγοράσουν, αλλά προσάραξε σε βραχώδες σημείο. Στην προσπάθειά τους να το ξεκολλήσουν δύο από αυτούς, ο 19χρονος και ο 30χρονος, είχαν κατέβει από το σκάφος και στο χειριστήριο παρέμεινε ο 22χρονος.

Το ταχύπλοο ξεκόλλησε, όμως, κατά δήλωσή τους, η μηχανή κόλλησε, ο χειριστής έχασε τον έλεγχο του σκάφους κι έπεσε στη θάλασσα και το ταχύπλοο κατευθύνθηκε ακυβέρνητο στην αμμουδιά, όπου χτύπησε το άτυχο αγοράκι, που βρισκόταν μέσα στη θάλασσα, 20 μέτρα από την ακτή. Ο 22χρονος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου όπου και συνελήφθη, ενώ από την τοπική λιμενική αρχή που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν ο 19χρονος και ο 30χρονος.

Αλλοι 700 πρόσφυγες στη Λέσβο

Σε 345 ανέρχονται οι πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό το περασμένο τριήμερο στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Κω και Σάμου, σε οκτώ περιστατικά. Συνολικά 475 κατά τη βδομάδα 18 - 25 Ιούλη σε 11 περιστατικά. Στο μεταξύ, άλλες δύο βάρκες με 70 πρόσφυγες έφτασαν χτες το πρωί στα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Πλέον, οι πρόσφυγες που πέρασαν στο νησί από την περασμένη Παρασκευή, ξεπερνούν τους 700. Το απόγευμα της Κυριακής, περιπολικό σκάφος εντόπισε και περισυνέλεξε 15 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή Ψιλή Αμμος ανατολικά της Σάμου.

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στην οποία επισημαίνει:

«Για άλλη μια φορά, η ανεπαρκής πυροπροστασία έκανε έρμαιο της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται απ' τα ξημερώματα, το τμήμα του νησιού που είχε πληγεί με πυρκαγιές και το 2012.

Το γεγονός ότι η πυρκαγιά καίει δασική έκταση, μαστιχόδενδρα, ελιές και καλλιέργειες, προκαλώντας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και εθελοντών, μεγάλες καταστροφές και βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και χωριά δείχνει ότι το κράτος των πλουτοκρατών δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει το περιβάλλον, το βιος και την παραγωγή της μεσαίας και φτωχής αγροτιάς, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι η εξοικονόμηση πόρων για να τροφοδοτεί με χρήμα τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, γι' αυτό και, παρά την πικρή πείρα της φωτιάς του 2012 για το νησί μας, δεν προχώρησε σε κανένα από τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που τότε είχε υποσχεθεί στο λαό του νησιού.

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να καταβάλει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά και να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, καλλιέργειες και κατοικίες.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, όλο το λαό του νησιού μας, σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα δράσης και αλληλεγγύης. Καλούμε τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν άμεση εκτίμηση της ζημιάς και πλήρη αποζημίωση από το κράτος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ