ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Νέα συζήτηση για τους συμβασιούχους του Δήμου της Αθήνας έγινε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Δήμο Αθηναίων - από τους εκατοντάδες που λήγουν οι συμβάσεις τους τις προσεχείς μέρες - και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, απαίτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή ο προαύλιος χώρος του δημαρχείου είχε γεμίσει από εργαζόμενους του δήμου που με τα πανό και τα συνθήματά τους απαιτούσαν τη μονιμοποίησή τους.

Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, ως Πόντιος Πιλάτος, αρκέστηκε να σημειώσει πως δε δημιούργησε ο ίδιος το πρόβλημα και δεν έχει τις απαραίτητες εξουσίες να το λύσει, ενώ πρότεινε να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών άμεσα (συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη) ώστε να αποσπάσουν θετική απάντηση στο αίτημα της τριετούς παράτασης των συμβάσεων.

Από την πλευρά του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο δήμαρχος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως διαιτητή και με τη στάση του αυτή υπονομεύει το δίκιο των αιτημάτων των εργαζομένων. Ο δήμαρχος θα συναντήσει αύριο - μεθαύριο τον υπουργό για να βρει υποτίθεται λύση. Ωστόσο, ο υπουργός που θέλει να συναντήσει είναι εκείνος που επιδιώκει να απολύσει εργαζόμενους αορίστου χρόνου μέσω των συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών. Είναι δυνατόν να θέλει να κρατήσει τους συμβασιούχους, κοροϊδευόμαστε τώρα;

Ο δήμαρχος προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, λέγοντας ότι δε δημιούργησε αυτός το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως το δημιούργησε το κόμμα που στηρίζει σήμερα τη δημοτική αρχή και είναι στην κυβέρνηση, το δημιούργησαν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Αυτό που πρέπει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή είναι να πάρουμε εδώ και τώρα πολιτική απόφαση να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Για τους ισχυρισμούς ότι δε θα εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια για την πληρωμή των εργαζομένων, να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε τρόπο να τους πληρώσουμε».

1.668 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κας Ηλιοπούλου, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, προέδρου των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, 831 αιτήσεις παιδιών απορρίφθηκαν άμεσα (δεν πληρούσαν τα κριτήρια) και 837 αιτήσεις παιδιών απορρίφθηκαν επίσης γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Είπε πως υπάρχουν κτίρια, χώροι και χρήματα για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού κι επιπλέον το Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις 456 εργαζομένων.

Για το θέμα αυτό ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως «είναι αδιανόητο 1.668 παιδιά να μην μπορούν να πάνε στον παιδικό σταθμό. Πέρσι έκλεισαν οχτώ παιδικοί σταθμοί και φέτος άλλοι τέσσερις, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται. Απαιτούμε να γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις των παιδιών και στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τη δημοτική αρχή στο επόμενο δίμηνο να υλοποιήσει ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης ζητάμε να μειωθούν τα τροφεία κατά 50%. Επιπρόσθετα, αν οι 456 εργαζόμενοι δεν κερδίσουν το δικαστήριο, τα βρεφοκομεία θα τιναχθούν στον αέρα. Γι' αυτό και στην περίπτωση αυτή λέμε πως χρειάζεται πολιτική απόφαση για να κρατήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, ό,τι και αν συμβεί με την απόφαση του δικαστηρίου».

  • Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σύλληψη του διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και την εμπλοκή του προέδρου του Κέντρου κι ενός ακόμη υπαλλήλου, ο Ν. Σοφιανός επισήμανε πως οι πολιτικές ευθύνες του προέδρου του Κέντρου είναι δεδομένες. Μετά την παραίτηση του προέδρου του Κέντρου κ. Σφακιανάκη - ο ίδιος στη σύντομη τοποθέτησή του δήλωσε βέβαιος για την αθωότητά του - νέος πρόεδρος ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος.

ΑΤΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιείται η διαχείριση απορριμμάτων

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια στα τέλη καθαριότητας για τη λαϊκή οικογένεια, αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος.

Ειδικότερα στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την προκήρυξη των έργων υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό και σύμφωνα με τον οποίο το 90% περίπου των σκουπιδιών που παράγονται στην Αττική θα επεξεργάζονται στο πολύπαθο Θριάσιο.

Οπως ανακοινώθηκε, το πρώτο στάδιο του διεθνή ανοικτού διαγωνισμού θα είναι η προαναγγελία του στην Ευρωπαϊκή Ενωση (22 Αυγούστου) και στο διεθνή Τύπο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ», ουσιαστικά, δηλαδή «φωτογραφίζεται» η κατασκευή από ιδιώτες και η λειτουργία τους από αυτούς για 20 χρόνια των τεσσάρων μονάδων της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Περιφέρειας, που τελικά απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής θα βασίζεται στο συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων με ανοικτές και δόκιμες τεχνολογίες, που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εύλογο χρονικό διάστημα και τέλος ασφαλούς διάθεσης των υπολειμμάτων». Ουσιαστικά, δηλαδή δεν αποκλείεται η καρκινογόνα καύση...


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΦΕΑ 1967-1974
Ανεκπλήρωτα τα οράματα των αγωνιστών

Από την επετειακή εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 -'74 στο χώρο της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, το βράδυ του Σαββάτου 23.7.2011
Από την επετειακή εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 -'74 στο χώρο της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, το βράδυ του Σαββάτου 23.7.2011
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και των καθημερινών λαϊκών αγώνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιούλη, στο χώρο του πρώην κολαστηρίου της ΕΑΤ-ΕΣΑ, η εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-1974 για την 37η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων (από φορείς και κόμματα), ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου και χαιρετισμό από το Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας Κύπρου και, βεβαίως, μια πλούσια μουσικο-θεατρική εκδήλωση αφιερωμένη, φέτος, στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Στην ομιλία του, εκτός των άλλων, ο Νίκος Τριανταφύλλου επισήμανε:

«Σήμερα 37 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, γίνεται ξεκάθαρο πως οι προσδοκίες και τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα», τονίζοντας σχετικά πως «το αντιδικτατορικό κίνημα δεν έβαζε ως στόχο του μόνο την ανατροπή της χούντας», αλλά: «Εβαζε ζητήματα που σχετίζονταν με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη σύνταξη, την Πρόνοια, την Υγεία. Που σχετίζονταν με την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, με τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και ζητήματα που σχετίζονταν με την εθνική ανεξαρτησία και την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα».

Ο πρόεδρος των Κυπρίων αγωνιστών παραδίδει στον πρόεδρο του ΣΦΕΑ το φάκελο της Κυπριακής Βουλής για το Κυπριακό, με την ευχή να ανταποκριθεί και η Ελληνική Βουλή για τη διερεύνηση της οδυνηρής αλήθειας
Ο πρόεδρος των Κυπρίων αγωνιστών παραδίδει στον πρόεδρο του ΣΦΕΑ το φάκελο της Κυπριακής Βουλής για το Κυπριακό, με την ευχή να ανταποκριθεί και η Ελληνική Βουλή για τη διερεύνηση της οδυνηρής αλήθειας
Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ τόνισε: «...Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στο πλέγμα των νέων μέτρων που παίρνονται στο όνομα της θωράκισης του συστήματος, μέτρα που παραβιάζουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις του λαού μας. ...Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, όταν συρρικνώνονται συνεχώς τα μεροκάματα, οι μισθοί και οι συντάξεις, ...όταν καταργούνται κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων που αποσπάστηκαν με σκληρούς αγώνες».

Τέλος, ανέφερε: «Απορρίπτουμε ως απαράδεκτη την παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας που καλεί όλους να βάλουν πλάτη για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «οι εκβιασμοί της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι εκβιασμοί της πλουτοκρατίας δεν θα περάσουν. Ο αγώνας για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων συνεχίζεται. Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Αγώνας μαζικός, δυναμικός, ταξικός και συντονισμένος».

Στο σπουδαίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Σοφία Αδαμίδου, και ήταν αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλη, τραγούδησαν οι εξαίρετοι τραγουδιστές:Αγνή, Δημοσθένους Δώρος, Καπαρού Αργυρώ, Χαρίδου Ειρήνη. Συμμετείχαν οι μουσικοί Ματσούκας Γιάννης - Τσόλκας Γιάννης, και οι ηθοποιοί Ασλανίδης Χρήστος, Γεράνης Στέλιος, Λούτη Oρνέλα.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ»: Επίδομα πολύτεκνου δικαιούται και ο πατέρας που έχει τέσσερα παιδιά από διαφορετικούς γάμους, στην περίπτωση που την αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων έχει ο σύζυγος και η δε μητέρα δεν λαμβάνει το επίδομα. Αυτό έκρινε ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμό 753/2011 απόφασή του, ενώ έκρινε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι συνταγματική. Με αυτό το σκεπτικό ο Αρειος Πάγος υποχρέωσε τον ΟΓΑ να καταβάλλει το επίμαχο επίδομα στον πατέρα τεσσάρων τέκνων.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Σε περίπτωση που ο άνδρας αρνηθεί να υποβληθεί σε εξέταση DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη παιδιού, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, αυτόματα τεκμαίρεται ότι είναι ο πατέρας του ανήλικου και η σχετική νομοθετική πρόβλεψη είναι συνταγματική. Με αυτό το σκεπτικό το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε μητέρα, η οποία ζητούσε από τον πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει τον καρπό της σχέσης τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ