ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Διαφωνούν με την ... παρούσα μορφή του νόμου

Εμμένει στις διαφωνίες της με πλευρές του σχεδίου του νόμου - πλαισίου η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Κυριακή προκειμένου να συζητήσει αυτό το θέμα. Η Σύνοδος καλεί τη βουλή να μην ψηφίσει το σχέδιο νόμου «υπό την παρούσα του μορφή», αφήνοντας για άλλη μια φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το νόμο - έκτρωμα αν αυτός υποστεί αλλαγές σε κάποια σημεία.

Οι πρυτάνεις λένε ότι με το νομοσχέδιο «ρευστοποιούνται γνωστικά αντικείμενα», αλλά στηρίζουν αυτή τους την κριτική στις διοικητικές αλλαγές που έρχονται με την κατάργηση των Τομέων και την αναβάθμιση των Σχολών κι όχι στη γενικευμένη αποτίμηση των πτυχίων σε πιστωτικές μονάδες (που οι περισσότεροι τις εφαρμόζουν ήδη στα ιδρύματά τους), στην εισβολή διαφόρων τύπων κατάρτισης και σύντομων κύκλων σπουδών εντός των ιδρυμάτων, στον ορισμό των τριών ετών ως ελάχιστο όριο για την παροχή πτυχίου κ.ο.κ. Οι πρυτάνεις κάνουν κριτική και για τη μετακύλιση του κόστους για τα συγγράμματα και τη φοιτητική μέριμνα στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αν και αρκετές από τις παρούσες διοικήσεις εφαρμόζουν ήδη εδώ και κάποια χρόνια ενοίκια στις εστίες και μειώνουν τις παροχές σίτισης ανάλογα με τις κρατικές περικοπές.

Η Σύνοδος θέτει για άλλη μια φορά θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου ως προς το θέμα της διοίκησης των ιδρυμάτων. Επικαλείται, δε, γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων που η ίδια η Σύνοδος είχε παραγγείλει και δώσει στη δημοσιότητα και που υποστήριζαν ότι με το σχέδιο νόμου θίγεται η «πλήρης αυτοδιοίκηση» των ιδρυμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η Σύνοδος δηλώνει ότι εκπροσωπεί τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων προσπαθώντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο του συνόλου των αντιδράσεων στο νόμο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και στο ίδιο πνεύμα οι πρυτάνεις, που παρουσίασαν την παραπάνω απόφαση χτες, δήλωσαν με νόημα ότι οι φοιτητές δε θα δεχτούν αυτό το νόμο...

Την ίδια ώρα οι πρόεδροι των ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, που κρατούν θετική στάση απέναντι στις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που φέρνει ο νόμος, με λιγότερες επιφυλάξεις (σε σχέση με τους πρυτάνεις), στέλνουν επιστολή στον πρωθυπουργό και ζητούν συνάντηση μαζί του για το θέμα. Το πρόβλημά τους, όπως καταγράφεται στην επιστολή, δεν είναι ο νόμος, αλλά ...«η αντίληψη που διακινείται από διάφορες πηγές πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας επειδή το ελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα ποικιλότροπα νοσεί», που κατά τη γνώμη τους είναι εσφαλμένη. Σύμφωνα με τους προέδρους των ομοσπονδιών, «οι ριζικές θεσμικές αλλαγές - σε συνδυασμό με μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική πολιτική αναβάθμισης - είναι επιβεβλημένες για να διατηρηθούν οι θετικές όψεις και οι επιτυχείς επιδόσεις του ελληνικού πανεπιστημιακού και ερευνητικού συστήματος». Το πρόβλημά τους, δηλαδή, δεν είναι ο νόμος, αλλά το πώς αυτός ...«σερβίρεται»!

Να αναβαθμιστεί και όχι να καταργηθεί το ΕΙΝ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για την αναβάθμιση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, απευθυνόμενη στην υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως λέει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής: «Στα πλαίσια των συγχωνεύσεων διάφορων οργανισμών, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) που έχει την ευθύνη για τη φοιτητική μέριμνα και καλύπτει τις ανάγκες περίπου 20.000 νέων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση μείωσης δαπανών, σημαντικής έλλειψης προσωπικού στο εν λόγω ίδρυμα και την ιδιωτικοποίηση, μέσω της ενοικίασης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τομέων του.

Συγκεκριμένα, στο ΕΙΝ απασχολούνται σήμερα 480 υπάλληλοι και ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 953. Η επιχορήγησή του έχει μειωθεί κατά 20%.

Είναι φανερό ότι για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας οι δομές σύγχρονης και δωρεάν σίτισης και στέγασης πρέπει να επεκταθούν ενώ παράλληλα απαιτείται να προβλεφθούν νέες θέσεις εργασίας στο ΕΙΝ με κατοχύρωση του σταθερού και μόνιμου χαρακτήρα τους. Η κυβέρνηση όμως δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος από κληροδοτήματα και δωρεές στο ΕΙΝ, πλούτος που απ' ό,τι φαίνεται με βάση τις εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση πάει κατευθείαν στα χέρια των ιδιωτών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας:

  • Αν προτίθεται να προχωρήσει στην επέκταση του θεσμού της δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους σπουδαστές και φοιτητές, να αναβαθμίσει και όχι να καταργήσει το ΕΙΝ.
  • Αν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να κατοχυρώσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, στο ΕΙΝ.
  • Αν προτίθεται να αξιοποιήσει την τεράστια περιουσία του ΕΙΝ προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των ιδιωτών.
Στη γύρα και τη ζητιανιά για να επιβιώσουν τα σχολεία;

Ο σελιδοδείκτης με τα σώματα των παιδιών να σχηματίζουν τη λέξη «ευχαριστώ» στα αγγλικά
Ο σελιδοδείκτης με τα σώματα των παιδιών να σχηματίζουν τη λέξη «ευχαριστώ» στα αγγλικά
Αντιμέτωπες με την υποχρηματοδότηση των σχολείων είναι ήδη οι σχολικές κοινότητες και όλα δείχνουν ότι η επόμενη χρονιά θα στήσει στον τοίχο γονείς και μαθητές που θα είναι αναγκασμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα αυτονόητα. Η τραγική κατάσταση που θα ακολουθήσει αποτυπώνεται και με το εξής περιστατικό: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μολύβου στη Μυτιλήνη έστησε ή μάλλον ξάπλωσε τα παιδιά του σχολείου στην παραλία, ώστε να γράψουν με τα σώματά τους «Thank you» (ευχαριστώ). Η φωτογραφία των παιδιών έγινε χάρακας και σελιδοδείκτης που πωλείται στα τουριστικά μαγαζιά στην τιμή των 3 ευρώ για τις ανάγκες του σχολείου!!!

Τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν, νομιμοποιούν και αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική που θέλει το σχολείο να καταφεύγει σε σπόνσορες και χορηγούς για να επιβιώσει, χωρίς καμιά κρατική ενίσχυση, να φορτώνει το βάρος λειτουργίας του στους γονείς. Μπαίνει το ερώτημα, αν γονείς και μαθητές, θύματα του «Καλλικράτη», των μνημονίων, της τρόικας, της ΕΕ, της κυβερνητικής πολιτικής θα βγουν στη γύρα για να έχουν θέρμανση στα σχολεία το χειμώνα, για να είναι καθαρά τα σχολεία τους, να έχουν εκπαιδευτικούς σε αυτά, να αγοράζουν σχολικά βιβλία... Αν τα παιδιά θα εκπαιδευτούν στην υποταγή και τη ζητιανιά ή θα διαπαιδαγωγηθούν με αγωνιστικές αξίες, να διεκδικούν και να παλεύουν για όσα τους ανήκουν. Οι γονείς πρέπει να πρωτοστατήσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς, με τη νεολαία, με τους εργαζόμενους για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «18 ΑΝΩ»
Ευνοείται η διάδοση των ναρκωτικών

Αν εφαρμοστεί η ευρεία χορήγηση υποκατάστατων «θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη διάδοση των ναρκωτικών, σε ακόμα περισσότερους θανάτους, ακόμα μεγαλύτερα κοινωνικά δεινά! Μέσα σε συνθήκες καταστροφής του κράτους πρόνοιας, μαζικής ανεργίας των νέων, οικονομικής εξαθλίωσης και κοινωνικής και ατομικής ανασφάλειας, αυτή η πολιτική γίνεται όχι απλά επικίνδυνη, αλλά καταστροφική. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών είναι ένα πολύ σοβαρό επιστημονικό ζήτημα, που δεν μπορεί να μπει στον Προκρούστη των απαιτήσεων της τρόικας και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας. Παράλληλα, υπογραμμίζεται για τα υποκατάστατα ότι «είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι αποτελούν ουσίες εξαιρετικά εξαρτησιογόνες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα (όπως με τη μεθαδόνη) με μοιραίες συνέπειες».

Σχετικά με το ψευδοεπιχείρημα του υπουργείου για μηδενισμό της «λίστας της ντροπής», επισημαίνεται ότι «δεν καταργείται με μέτρα σαν αυτά που ανακοίνωσε, για τη συνταγογράφηση υποκατάστατων και εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία, καταργώντας και τους τελευταίους περιορισμούς στη χορήγησή τους. Τέτοια μέτρα, αντίθετα, διευκολύνουν την πρόσβαση σ' αυτές τις εξαρτησιογόνες ουσίες και δημιουργούν όρους ακόμα μεγαλύτερης διάδοσης της χρήσης ουσιών από ακόμα περισσότερους νέους, που συνθλίβονται κάτω από το βάρος της κρίσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ