ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ξεπουλούν ό,τι απέμεινε...

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν τον εμπορευματοποιημένο τουρισμό. Με στόχο την προσέλκυση κοινωνικών ομάδων με υψηλά εισοδήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ εκποιεί ό,τι δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει το ΠΑΣΟΚ από την περιουσία του ΕΟΤ (Ξενία, παραλίες, μαρίνες κλπ.)

Ολα στο σφυρί. Ενώ όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ, με ξέφρενους ρυθμούς, ξεπουλά τα πάντα. Ξενοδοχεία, καζίνο, τουριστικά περίπτερα, παραδοσιακοί ξενώνες, ιαματικές πηγές. Ολα ξεπουλιούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο με συνοπτικές διαδικασίες, στο όνομα της ...τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Στην ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπουλά, ό,τι δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει το ΠΑΣΟΚ - το οποίο πρώτο έχει ξεκινήσει το ...θεάρεστο έργο της εκποίησης των τουριστικών υποδομών της χώρας - αξιοποιώντας τους «πράσινους» ή «γαλάζιους» νόμους για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χτεσινές αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ), με τις οποίες η κυβέρνηση έδωσε το τελειωτικό ίσως χτύπημα στις άλλοτε δημόσιες τουριστικές υποδομές, τις οποίες, τη μια μετά την άλλη, παραδίδουν σε επιχειρηματίες μέσω της περιβόητης Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ). Πρόκειται για την ίδια Εταιρεία, την οποία το σημερινό κυβερνών κόμμα, ως αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει «αμαρτωλή».

Στη συνεδρίαση αυτή - μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Απασχόλησης Β. Μαγγίνας, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά αποφασίστηκε:

  • Η μακροχρόνια εκμίσθωση της επιχειρηματικής μονάδας «ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ» μετά από διεξαγωγή διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία επιπλέον υποδομών.
  • Η μακροχρόνια εκμίσθωση της επιχειρηματικής μονάδας ΚΤΗΜΑ «ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ» μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό με αντικείμενο τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών υποδομών.
  • Η μακροχρόνια εκμίσθωση των ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ στο Νομό Αρκαδίας και ΞΕΝΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ στο Νομό Μαγνησίας, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.
  • Η διάθεση με πλειοδοτικό διαγωνισμό του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ», θυγατρικής της ΕΤΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της ΔΕΑ, εγκρίθηκε η εισήγηση της ΕΤΑ για την ...αξιοποίηση και άλλων τουριστικών υποδομών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, υποδομές, όπως τουριστικά περίπτερα, παραδοσιακοί ξενώνες, ιαματικές πηγές, τουριστικά κτήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στη συνεδρίαση υπήρξε, επίσης, ενημέρωση για την πορεία εκποίησης σε ιδιώτες και για τη ΜΑΡΙΝΑ του Φαλήρου (όπου έχει προκηρυχτεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για μακροχρόνια εκμίσθωσή της), ενώ, σύμφωνα με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στις 28 Αυγούστου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα ΞΕΝΙΑ Τσαγκαράδων και Θάσου...

Η νέα αυτή απόφαση εκποίησης και νέων τουριστικών υποδομών, μόνον ως πράξη εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο τουρισμός, κατά την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και την αντίληψη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, σαν εμπορευματικό προϊόν, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί... Διαχρονικός στόχος των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 ετών, μέσω του εμπορευματοποιημένου τουρισμού, η προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα, καθώς τα κοινωνικά αυτά στρώματα αποτελούν αντικείμενο ανταγωνισμού με τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Αυτοί, άλλωστε, βάζουν και τους όρους της ...τουριστικής ανάπτυξης, η οποία είναι βαθιά ταξική και πολύ πολύ εκλεκτική.

Τουρισμός για λίγους και για πλούσιους λοιπόν, αυτός είναι ο στόχος τους. Είναι ακριβώς οι λογικές, που οδηγούν στην περίφραξη των ακτών και των θαλασσών. Είναι οι ίδιες λογικές, που πυρπολούν τα δάση, τα οποία, ως εμπορεύσιμο είδος πλέον, παραδίδονται σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς προς αξιοποίηση... Είναι εμφανές ότι σε τέτοιες ακραίες ταξικές επιλογές δεν υπάρχει θέση για τα λαϊκά στρώματα, τα οποία, σε μέρες καύσωνα, θα πρέπει να βολευτούν κατά χιλιάδες στις κοντινές παραλίες της Αττικής, αφού θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν πανάκριβα την είσοδο στις οργανωμένες πλαζ...

Στις δηλώσεις των υπουργών για την εκποίηση και νέων τουριστικών υποδομών, περίσσεψαν οι θριαμβολογίες. Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι οι σημερινές αποφάσεις έχουν «πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας», ενώ ο Δ. Σιούφας μίλησε για «στρατηγικής σημασίας απόφαση για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ο τουρισμός αποτελεί «τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας». Πάντα κατά τον ίδιο, «αργούσες υποδομές του τουρισμού οδηγούνται σε συστηματική αξιοποίηση, η οποία θα φέρει περισσότερη ανάπτυξη...». Το παζλ των δηλώσεων συμπλήρωσε ο Β. Μαγγίνας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με τις αποφάσεις αυτές δημιουργείται σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα καλά αμειβόμενων...

ΒΟΥΛΗ
Και με έργα η συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι βουλευτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψήφισαν χτες στη Βουλή και το νομοσχέδιο, που καθορίζει τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) με βάση οδηγίες της ΕΕ

Σε ένα ακόμη νομοθέτημα «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» συναίνεσαν χτες στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά στους όρους σύστασης και ελέγχου των ΑΕ, με βάση δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Την κατηγορηματική αντίθεσή της εξέφρασε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου ζητώντας τον έλεγχο των ΑΕ από ενιαίο δημόσιο ελεγκτικό φορέα.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η Βέρα Νικολαΐδου είπε ότι στοχεύει στην «εναρμόνιση με τα διεθνή καπιταλιστικά πρότυπα σύστασης και λειτουργίας των ΑΕ», ενώ «αναδεικνύεται ότι και τα ζητήματα του ελέγχου και της διαφάνειας έχουν ταξικό χαρακτήρα». Σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο διευκολύνει τον έλεγχο και τη διαφάνεια που αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στο κεφάλαιο για να διευκολύνει τις διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων». Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «διαφωνούμε με την κατάργηση των ελέγχων» και πως «θεωρούμε ότι το σύνολο των ΑΕ θα πρέπει να ελέγχονται από ενιαίο κέντρο του δημόσιου φορέα» και «όχι από διάσπαρτους φορείς που επιλέγουν οι επιχειρήσεις». Οσον αφορά στα αποθεματικά των ΑΕ ζήτησε το κάθε αποθεματικό «να διασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση», ενώ σε περιπτώσεις παύσης λειτουργίας «να προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων», τονίζοντας επίσης πως «οι εργαζόμενοι να δικαιούνται να λαμβάνουν γνώση των αποφάσεων της διοίκησης και της οικονομικής κατάστασης».

Η κυβέρνηση «επιδιώκει με την πολιτική της να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την αύξηση των ξένων επενδύσεων», σημείωσε, υποστηρίζοντας το νομοθέτημα ο εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Βεργίνης. Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο στόχος για «ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας».

Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Οπως είπε, «είναι ένα σημαντικό σχέδιο νόμου, το οποίο αποπειράται να παρέμβει ουσιαστικά στην αναμόρφωση και κωδικοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει εδώ και 87 χρόνια». Μάλιστα, ζήτησε συνολικά τη «ριζική αναδιάρθρωση του νομικού καθεστώτος λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών».

Αργοσβήνει η τευτλοκαλλιέργεια

Χρόνο με το χρόνο η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας αργοσβήνει, αποτέλεσμα του καταστροφικού, πρόσφατα αναθεωρημένου στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, καθεστώτος για τη ζάχαρη. Συγκεκριμένα, φέτος σπάρθηκαν με τεύτλα 160.000 στρέμματα, ενώ στόχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ήταν τα 220.000 στρέμματα και υπό αυτές τις συνθήκες η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 100.000 τόνους. Ακόμη, μόνο 200.000 αιτήσεις σε στρέμματα, έναντι 300.000 αιτήσεων που ανέμενε η ΕΒΖ, υποβλήθηκαν από τους τευτλοκαλλιεργητές. Τελικά, σπάρθηκε με τεύτλα μια συνολική έκταση 160.000 στρεμμάτων που, εάν δε συνεχιστούν οι δυσμενείς για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες, θα μπορέσουν να αποδώσουν περί τους 100.000 τόνους ζάχαρης. Μια ποσότητα χαμηλότερη κατά 40% περίπου από την εθνική ποσόστωση παραγωγής ζάχαρης (158.702 τόνοι) - όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την απόσυρση-επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ενωση του 50,1% της προηγούμενης εθνικής ποσόστωσης παραγωγής - και μειωμένη κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή παραγωγή ζάχαρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ