ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι λαοί δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν την «ευρωσυνθήκη»

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το μετονομασμένο «ευρωσύνταγμα» που θέλει να επιβάλει η Κομισιόν

Μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε δηλώσεις σχετικά με την «ευρωσυνθήκη», όπως μετονομάστηκε το «ευρωσύνταγμα», προκειμένου οι ευρωενωσιακοί κύκλοι να αποφύγουν το σκόπελο δημοψηφισμάτων, με δεδομένο το προηγούμενο των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας που καταψήφισαν το «ευρωσύνταγμα», και να υιοθετηθεί αυτή από μια διακυβερνητική διάσκεψη. Υπενθυμίζουμε ότι χτες στον «Ρ» δημοσιεύτηκε έκκληση 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες - μέλη της ΕΕ, στην οποία εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην «ευρωσυνθήκη» και απαιτούν τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του περιεχομένου της και την υποβολή της στην κρίση των λαών.

Στη δήλωσή της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την απόφαση της Κομισιόν, στην οποία βεβαίως συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, το καταδικασμένο με λαϊκά δημοψηφίσματα "ευρωσύνταγμα" να το φέρουν με τη μορφή της "ευρωσυνθήκης", με άλλο δηλαδή όνομα και με περιορισμένες αλλαγές, πίσω από τις πλάτες των λαών και χωρίς βεβαίως να έχουν καμία δέσμευση να πάρουν τη γνώμη των λαών με δημοψηφίσματα και εκεί που το Σύνταγμα επιβάλλει.

Θεωρούμε - μαζί και με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα, έχουμε κάνει κοινή διαμαρτυρία - ότι πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της "ευρωσυνθήκης" και όλα τα παρεπόμενα άρθρα και οι επεξηγήσεις που συνήθως δε δίνονται στη δημοσιότητα. Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα παντού, εφόσον είναι αποφασισμένο να το φέρουν, και βεβαίως η καταδίκη των λαών πρέπει να είναι η μεγάλη ετυμηγορία, ένα "όχι" στην "ευρωσυνθήκη", η οποία ολοκληρώνει τις αντιδραστικές αλλαγές, στρατικοποιεί την Ευρώπη. Ετσι και αλλιώς ό,τι και αν γίνει οι λαοί δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν αυτό το κείμενο, γιατί είναι τέτοιες οι εμπειρίες, ωστόσο αποτελεί μια εντελώς αρνητική εξέλιξη.

Και η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως έχει δώσει και την υπογραφή της και την έγκρισή της, χωρίς μάλιστα, αν και είμαστε σε προεκλογική περίοδο, να κάνει και καμιά ιδιαίτερη ενημέρωση. Θεωρούμε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό. Εμείς ξαναλέμε "όχι" σε κάθε είδους "ευρωσύνταγμα" και κάθε είδους "ευρωπαϊκή συνθήκη", και οι λαοί να έχουν λόγο σε αυτήν την υπόθεση».

Οι νέοι αποδέκτες της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Λυτάρα, στα Μέγαρα, μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τους νέους σε καφετέρια, στην πλατεία Λυτάρα
Με τους νέους σε καφετέρια, στην πλατεία Λυτάρα
«Αυτό που ζούμε μπροστά μας δεν είναι τίποτα άλλο από τις προγραμματισμένες και μη προγραμματισμένες συνέπειες μιας κοινωνίας οργανωμένης με βάση την ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό κέρδος», υπογράμμισε από την πλατεία Λυτάρα στα Μέγαρα η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο θέμα των πυρκαγιών, αλλά και στο σύνολο των προβλημάτων. Οπως εξήγησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση δεν προγραμματίζει πυρκαγιές και καταστροφές περιουσιών, όμως προγραμματίζει τις συνθήκες για να μπορεί να υπάρξει το καπιταλιστικό κέρδος.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της στο θέμα των πυρκαγιών, αφού όπως είπε την ώρα της συγκέντρωσης «περιοχές καίγονται, άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι, σπίτια καίγονται, πυροσβέστες καταπονημένοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο, ενώ υπάρχει ένας νεκρός και αγνοούμενοι».

Στο θέμα αυτό σημείωσε ότι «οι εμπρησμοί έχουν να κάνουν με την οικοπεδοποίηση και την εμπορευματοποίηση της γης. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την άφησαν απροστάτευτη χωρίς πρόληψη και καταστολή από τις πυρκαγιές». Στο σημείο αυτό μίλησε για την ευθύνη που έχει ο δικομματισμός, που δημιουργεί τους δασοκτόνους νόμους και ανέφερε το παράδειγμα των εποχικών πυροσβεστών, λες και τα δάση έχουν εποχικές ανάγκες.

Τα παραπάνω, επισήμανε, «εάν δε δείχνουν πλήρη αδιαφορίαμ δείχνουν πως θέλουν να εξυπηρετήσουν πλήρως τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και δεν υπάρχει χρόνος για τον λαό». Συμπλήρωσε, δε, πως στις πυρκαγιές καίγονται σπίτια και περιουσίες εργαζομένων και αγροτών και όχι κεφαλαιούχων. Και εάν συμβαίνει το δεύτερο, αυτοί θα εισπράξουν διπλές και τριπλές αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα, όπως το χαρακτήρισε, της διαχείρισης του νερού. Τόνισε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε ψέματα ότι υπάρχει λειψυδρία, «αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε επάρκεια νερού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την Πορτογαλία». Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα, αλλά το νερό χάνεται, γιατί δεν υπάρχει πανελλαδικό έργο αποταμίευσής του.

Θα έρθουν πιο αντιλαϊκά μέτρα

Πριν από την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε σε καφετέριες γύρω από την πλατεία Λυτάρα, όπου συνομίλησε κυρίως με νέους και νέες των Μεγάρων. Στις συζητήσεις αυτές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, λέγοντας πως «στην πλατεία των Μεγάρων συνάντησε παιδιά 16 και 17 χρόνων που εργάζονται στην οικοδομή, παιδιά 20 και 22 χρόνων που κάνουν δυο δουλιές. Αυτό συμβαίνει, πρόσθεσε, σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως για την κατάσταση ευθύνονται οι πολιτικές που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ «είχε προειδοποιήσει για τα μέτρα αυτά από τη δεκαετία του '90, αυτό κάνει και τώρα». Τονίζει ότι θα έρθουν ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα για την εργατική τάξη, με ιδιαίτερο στόχο τους νέους και τις γυναίκες. Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές, υπογράμμισε: «Αυτό που πρέπει να προκύψει από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι αβεβαιότητα, φόβος για το κατεστημένο, για τους βολεμένους. Και, παράλληλα, ελπίδα και αισιοδοξία, τολμηρό και θαρραλέο βήμα για τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη». Αυτό, συμπλήρωσε, μόνον εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν απώλειες και δέκτης αυτών των απωλειών είναι το ΚΚΕ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο γραμματέας της ΚΟ Μεγάρων Γ. Μπαλής.

Στο «Δημόκριτο» σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί σήμερα, Πέμπτη, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (Αγία Παρασκευή Αττικής), όπου:

-- Στις 10.00 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου.

-- Στις 10.30 θα περιηγηθεί στα Ινστιτούτα Μικροηλεκτρονικής, Επιστήμης Υλικών, Βιολογίας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και στο Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών.

-- Στις 12.30 θα έχει συνάντηση και συζήτηση με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Ερευνητών, Εργαζομένων, Μεταπτυχιακών του Κέντρου και με τους εργαζόμενους, στο αμφιθέατρο «Επιστήμης Υλικών».

Στη Σαλαμίνα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τη Σαλαμίνα το Σάββατο 28 του Ιούλη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Στις 6.30 μ.μ., περιοδεία στην Πυροσβεστική Σαλαμίνας.

-- Στις 7.30 μ.μ., συνάντηση με φορείς και κατοίκους στην περιοχή Φανερωμένη, με αφορμή το δασικό ζήτημα.

-- Στις 8.30 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ