ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2021 - Κυριακή 27 Ιούνη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ ΜΕ ΡΩΣΙΑ
Συσσώρευση μεγάλων κινδύνων για τους λαούς της περιοχής

Χαρακτηριστικό το περιστατικό με τα ρωσικά προειδοποιητικά πυρά σε βρετανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εντείνεται η προσπάθεια ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας

Το περιστατικό με το βρετανικό πλοίο «HMS Defender» στη Μαύρη Θάλασσα, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν, επιβεβαιώνει ότι παραμένουν όλες οι αιτίες κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας
Το περιστατικό με το βρετανικό πλοίο «HMS Defender» στη Μαύρη Θάλασσα, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν, επιβεβαιώνει ότι παραμένουν όλες οι αιτίες κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας
Ελάχιστες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη στις 16 Ιούνη και τους εκεί διακηρυγμένους στόχους για μια πιο «σταθερή» και «προβλέψιμη» σχέση, οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε, με πιο χαρακτηριστική το επεισόδιο του βρετανικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα που δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις κοντά στις ακτές της Κριμαίας, καθώς και τα όσα ακολούθησαν, επιβεβαιώνουν ότι παραμένουν όλες οι αιτίες της κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Η όξυνση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα, η εντεινόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή με γιγάντιες ασκήσεις - πρόβες πολέμου και αντίστοιχες απαντήσεις της Μόσχας, η συνολικότερη επιχείρηση ευρωατλαντικής περικύκλωσης της Ρωσίας, με χαρακτηριστικά πεδία αντιπαράθεσης την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, συσσωρεύουν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Σε αυτούς ακριβώς τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς διεκδικούν όλο και πιο ενεργό ρόλο οι ελληνικές κυβερνήσεις...

Σχεδιασμένες ΝΑΤΟικές κινήσεις και «προειδοποιήσεις» από τη Μόσχα

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ΝΑΤΟικά πλοία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας συγκεντρώνονται στη Μαύρη Θάλασσα. Με στόχο την έμπρακτη αμφισβήτηση της ρωσικής κυριαρχίας στη Χερσόνησο της Κριμαίας, το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Defender» εισήλθε την περασμένη Τετάρτη σε ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στο ακρωτήρι Φιολέντ της χερσονήσου. Σε απάντηση της κίνησης αυτής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ρωσικά πλοία έριξαν προειδοποιητικά πυρά και ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έριξε βόμβες στην πορεία του βρετανικού πλοίου.

Και μπορεί η Βρετανία να ισχυρίζεται ότι «δεν υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά», ούτε «βόμβες», παρά μόνο προειδοποιήσεις για ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά που γίνονται στην περιοχή, ωστόσο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, «το σημαντικό σημείο είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Πρόκειται για ουκρανικά ύδατα και ήταν απολύτως σωστό να τα χρησιμοποιήσουμε».

Αντίστοιχα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γουάλας, δήλωσε ότι το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό «θα τηρεί πάντοτε το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη παρέμβαση σε "αβλαβείς διελεύσεις"».

Με αυτή την προσχεδιασμένη, όπως όλα δείχνουν, κίνηση κι ενώ έχουν προηγηθεί μήνες κλιμάκωσης της βρετανικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, με την υποστήριξη και αεροπλανοφόρου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Βρετανία δηλώνει ότι «διεκδικεί δικαιώματα πλοήγησης» στη Μαύρη Θάλασσα προς υποστήριξη της Ουκρανίας μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Τις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει αυτή η τακτική και συνολικά η ΝΑΤΟική κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα και γύρω από τα ρωσικά σύνορα επιβεβαίωσαν και οι νέες «προειδοποιήσεις» της Μόσχας μετά το περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό.

«Μπορούμε να βομβαρδίσουμε όχι μόνο προς την κατεύθυνση (σ.σ. του πλοίου), αλλά και στο στόχο, εάν στο όνομα της ελεύθερης πλοήγησης γίνεται παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ρωσίας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποιώντας όλους να απέχουν από τέτοιες «προκλητικές κινήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, εν μέσω όξυνσης της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γύρω από την Ουκρανία την περασμένη άνοιξη, ανακοίνωσε στις 24/4 ότι αναστέλλεται η διέλευση από τα χωρικά της ύδατα για ξένα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας έως τις 31 Οκτώβρη, επικαλούμενη την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων σε αρκετές περιοχές. Στόχος της βρετανικής κίνησης ήταν να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει αυτήν τη δήλωση, όπως δεν αναγνωρίζει και την κυριαρχία της Ρωσίας επί της Κριμαίας, αναφέρουν αναλυτές στον ρωσικό Τύπο.

Επιπλέον, το περιστατικό με το «HMS Defender» συνέβη ενόψει των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων «Sea Breeze» στη Μαύρη Θάλασσα, για τις οποίες η Ρωσία υπογραμμίζει ότι «αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων» και «τις μιλιταριστικές φιλοδοξίες του Κιέβου». Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ και άλλες 31 χώρες, 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία και 40 αεροσκάφη.

Προβλέψεις για «κούρσες εξοπλισμών» και χρόνια στρατιωτική αντιπαράθεση

Σε αυτό το κλίμα, κι ενώ η Ουάσιγκτον προανήγγειλε και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλ. Ναβάλνι, ΗΠΑ και Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη «στρατηγική σταθερότητα» και τον έλεγχο των εξοπλισμών, στον απόηχο της συνάντησης Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη.

Μιλώντας στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Γκερασίμοφ, υπενθύμισε ότι η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START) μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι η μόνη που έχει απομείνει, καθώς «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την προβλεψιμότητα σχετικά με την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της άλλης πλευράς και τα μέτρα ελέγχου διασφαλίζουν αυτήν την προβλεψιμότητα».

Μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, με φόντο την κατάργηση της Συνθήκης INF, είπε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξάλειψη των αμοιβαίων ανησυχιών σχετικά με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη» και «έχει προτείνει μέτρα διαφάνειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». «Οι πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αποτελούν ειδικό κίνδυνο για τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς μπορούν να εξοπλιστούν τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές», προειδοποίησε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού,«απειλώντας τη ρωσική επικράτεια» και προκαλώντας «άλλη μια κούρσα εξοπλισμών».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γκερασίμοφ, «τμήματα της πυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτυχθεί σε Ευρώπη και Ασία - Ειρηνικό, στην Πολωνία και αναθέτοντας την ικανότητα άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στο ΝΑΤΟ και σε ιαπωνικά πολεμικά πλοία».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Σ. Σοϊγκού είπε ότι «επιβεβαίωσε τη μετατροπή του σε μια παγκόσμια στρατιωτική και πολιτική συμμαχία με βασικό στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας», προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών - μελών και η βελτίωση της πυρηνικής τους αποτροπής προμηνύουν «στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ούτε ο «διάλογος» ΝΑΤΟ - Ρωσίας που «προτείνει» το ΝΑΤΟ πρόκειται να αποκλιμακώσει και να σταθεροποιήσει τις διμερείς σχέσεις. Εξέφρασε επίσης «ανησυχίες» για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στην Αρκτική, στην οποία πρωτοστατεί και η Ρωσία.

Περίπου 10.000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ «τοποθετούνται στην Ανατολική Ευρώπη σε μόνιμη βάση», υπογράμμισε ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, προειδοποιώντας ότι και η Ρωσία λαμβάνει ανάλογα μέτρα.

Ολα αυτά, όπως και το πρόσφατο περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα, «δεν μας αφήνουν αδιάφορους στρατιωτικά και πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανές εξελίξεις», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Γκρούσκο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα στρατιωτικά - τεχνικά μέτρα για την εκπλήρωση των συμφερόντων ασφαλείας μας».

Γαλλογερμανική πρόταση για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η αυτοτελής παρέμβαση της ΕΕ στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας, Γερμανία και Γαλλία πρότειναν στις άλλες χώρες της ΕΕ μια Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ως μέσο για την καλύτερη διασφάλιση των ευρωενωσιακών συμφερόντων. Μια τέτοια σύνοδος θα ήταν η πρώτη μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Η πρόταση αυτή ωστόσο δεν υιοθετήθηκε σε αυτήν τη φάση από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έγινε Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καθώς απορρίφθηκε από ορισμένες χώρες, όπως της Βαλτικής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα ήθελε «πιο τολμηρό» αποτέλεσμα, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι «σημαντικό ο διάλογος να συνεχιστεί, και θα εργαστούμε για τη μορφή που θα πάρει».

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε τονίσει την ανάγκη «να επιδιώξουμε άμεση επαφή με τη Ρωσία και τον Ρώσο Πρόεδρο», παρά τις «προκλήσεις». «Δεν αρκεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να μιλάει με τον Ρώσο Πρόεδρο, πρέπει και η ΕΕ να δημιουργήσει διαφορετικές μορφές συνομιλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε την ΕΕ «να καθορίσει μια ατζέντα κοινών στρατηγικών συμφερόντων» με τη Ρωσία σε θέματα όπως το κλίμα, η Συρία ή η Λιβύη. Εκτίμησε δε ότι η ΕΕ πρέπει «να δημιουργήσει μηχανισμούς ώστε τα κράτη - μέλη να ανταποκρίνονται από κοινού και ενωμένα στις προκλήσεις. Μόνο έτσι θα μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, τάχθηκε υπέρ «συντονισμένου» και «ενωτικού» διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία, προκειμένου «να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας» και ως «απαραίτητη» προϋπόθεση «για τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Εξίσου χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο Μπάιντεν ...«δεν ζήτησε τη γνώμη» των Ευρωπαίων για να συναντηθεί με τον Πούτιν, ενώ επεσήμανε: «Η αντίθεση σήμερα είναι ότι είμαστε η πιο σκληρή δύναμη έναντι της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι είναι γείτονάς μας».

Η δε Ρωσία, που είχε ανακοινώσει ότι αξιολογεί θετικά τη γαλλογερμανική πρόταση, μέσα από δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου εξέφρασε τη λύπη της για την απόρριψη της πρότασης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως και για την απόφαση της ΕΕ να μελετήσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ