ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2021 - Κυριακή 27 Ιούνη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Γεμάτη η «θετική ατζέντα» με την Τουρκία, «πλήρως δεσμευμένοι» για τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο

JOH

Το «στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου «η Τουρκία και όλοι οι παράγοντες θα συνεισφέρουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων» για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να θωρακιστεί το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, η προετοιμασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης, όπως και για την έναρξη του διαλόγου «υψηλού επιπέδου» για μια σειρά από ζητήματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», με βασικό το Μεταναστευτικό, ξεχώρισαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά τις μεγαλοστομίες και τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού για το ρόλο της ΕΕ και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, την ίδια ώρα που η Τουρκία παραμένει με όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο τραπέζι, προαναγγέλλει γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, ετοιμάζεται να ανοίξει τα Βαρώσια, προωθώντας παραπέρα τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, η Σύνοδος «χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021» και διαβεβαιώνει για την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο» για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς «κοινού ενδιαφέροντος» για τα μονοπώλια των δύο μερών.

Σε αυτήν τη βάση η Σύνοδος αποφάσισε την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας και υπενθυμίζει «την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της προς όλα τα κράτη - μέλη», με την Αγκυρα να μην αναγνωρίζει ούτε σε αυτό το θέμα υπόσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, το Συμβούλιο σημειώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για υψηλού επιπέδου διαλόγους με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως μετανάστευση (όπου δρομολογείται η ανανέωση της κατάπτυστης Συμφωνίας που εγκλωβίζει τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ελλάδα), δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα, ένας όρος που αγκαλιάζει εξελίξεις από Ιράκ έως Λιβύη, αναγνωρίζοντας παντού λόγο και ρόλο στην Αγκυρα.

Αλλωστε, η Σύνοδος καλεί την Κομισιόν να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής.

Το Μεταναστευτικό απασχόλησε και ξεχωριστά τη Σύνοδο που εξέτασε την «κατάσταση» στις διάφορες «μεταναστευτικές οδούς», συζητώντας μέτρα καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ στα Συμπεράσματα σημειώνεται πως «θα ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με χώρες καταγωγής και διέλευσης, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», για την προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με μοχλό και το Μεταναστευτικό.

Φουλ το παρασκήνιο για το Κυπριακό

Σε ανάλογο φόντο στο Κυπριακό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα Συμπεράσματά του, σημειώνει ότι παρά τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη «η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας» και ότι «παραμένει πλήρως δεσμευμένη για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού», επαναλαμβάνοντας τα περί δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, πίσω από τα οποία δρομολογούνται τα διχοτομικά σχέδια.

Σημειωτέον, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ενώ είχε προηγηθεί την παραμονή γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με τον Γκουτέρες.

Από τη μεριά του, ο Τατάρ, σε δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει από τα Κατεχόμενα, ζήτησε ξανά «αποδοχή της ισότητάς μας, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» και «διασφάλιση ίσου διεθνούς καθεστώτος» για το ψευδοκράτος. Πρόσθεσε δε ότι στη συνάντησή του με τον Γκουτέρες θα προσπαθήσει να δείξει «πώς μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος», όπως - θύμισε - ο γγ του ΟΗΕ είχε αναφέρει μετά τη συνάντηση που έγινε τον Απρίλη στη Γενεύη, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, σε κάθε συνάντηση «κερδίζεται λίγο έδαφος ακόμα» αλλά και ότι «τα χρόνια περνούν και το κράτος μας ριζώνει».

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέρριψε τη «λύση δύο κρατών για την Κύπρο» και ζήτησε από την Αγκυρα να στείλει «θετικό μήνυμα», ενόψει και της επίσκεψης που ετοιμάζει στα Κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ενώ και ο Ν. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ενωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία».

Ενταση της επιθετικότητας από την Ανατ. Ευρώπη έως το Σαχέλ

Σε άλλα θέματα της Συνόδου, και στις σχέσεις με τη Ρωσία, προσώρας αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να οργανωθεί συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ζητούσαν Γερμανία και Γαλλία (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 40).

Την ίδια ώρα στα Συμπεράσματα τονίζεται η «ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης και εντατικοποίησης των πολιτικών, οικονομικών και διαπροσωπικών δεσμών και της συνεργασίας με τους ανατολικούς εταίρους προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητά τους», σε συντονισμό με τα ανάλογα σχέδια του ΝΑΤΟ, εκφράζεται «ικανοποίηση για την έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων σχετικά με τη Λευκορωσία», με τα γνωστά προσχήματα για την παρέμβαση στα εσωτερικά της.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση σε άλλες ζώνες, το Συμβούλιο ζητά για τη Λιβύη «πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι», ενώ για την υποσαχάρια Αφρική ορίζει ότι τα κράτη - μέλη «θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τη σταθεροποίηση των χωρών της G5 του Σαχέλ, ιδίως δε την κοινή δύναμη της G5 του Σαχέλ, μέσω της συνέχισης των αποστολών ΚΠΑΑ της ΕΕ και της συμμετοχής στην ειδική ομάδα Takuba», όπου έχει εκφράσει πρόθεση να μετάσχει στέλνοντας δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση.

Στον «αφρό» οι αντιθέσεις για εμβόλια και τουρίστες

Παραπέρα, με τις επιπτώσεις από την πανδημία και τις αβεβαιότητες στην πορεία της ευρωενωσιακής οικονομίας σε πρώτο πλάνο, οι ηγέτες εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη μεταδοτικότητα και εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» του κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε άλλο παρά «πανάκεια» αποτελεί ο εμβολιασμός χωρίς τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας.

Με φόντο αυτά, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, για τις αφίξεις τουριστών από τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ρωσία, και τα εμπόδια στην «ελεύθερη κυκλοφορία» στην ΕΕ. Με μια σειρά από κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, να πιέζουν για μείωση των όποιων περιορισμών και παραπέρα χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με οδηγό τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου, και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία να φέρεται να ασκούν κριτική για το γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες δέχονται τουρίστες με το ρωσικό εμβόλιο.

Γεγονός που επί της ουσίας επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το "Σπούτνικ" και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού», όπως και ότι «δεν υπάρχει πλειοψηφία για παραπέρα περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου επικρατεί η μετάλλαξη «Δ». Την ίδια ώρα που σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στο εσωτερικό τα έριχνε ξανά όλα στην «ατομική ευθύνη», σημειώνοντας πως «είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του (...) Εχουμε επιλογές και αν επιλέξει κάποιος να μην εμβολιαστεί αναλαμβάνει την ευθύνη να αρρωστήσει ο ίδιος». Ενώ δίνοντας το «σχέδιο» της κυβέρνησης για νέα έξαρση, με «δεδομένη» την άρνηση ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, σημείωσε πως «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις».

Κατά τ' άλλα σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι τα Συμπεράσματα για την Τουρκία ικανοποιούν πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, κι επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι διαφορές της γείτονος με Ελλάδα και Κύπρο είναι πλέον ευρωτουρκικές, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην εκταμίευση ευρωενωσιακών κονδυλίων προς την Τουρκία για το Προσφυγικό, θέμα όπου, όπως είπε, οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα.

Ενώ επιβεβαίωσε, δείχνοντας και το παζάρι στο παρασκήνιο, ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε μια σύντομη συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Τατάρ, στον οποίο, όπως ισχυρίστηκε, απέκλεισε τη «λύση» δύο κρατών.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος το τουρκικό ΥΠΕΞ εκτίμησε πως οι αποφάσεις της Συνόδου «απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα». Διαμαρτυρήθηκε ότι «έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας» αλλά η ΕΕ δεν το αναγνωρίζει όσο πρέπει, αποδίδοντάς της «τακτική καθυστέρηση» και «έλλειψη βούλησης». Τόνισε δε ότι η επικαιροποίηση της ευρω-τουρκικής Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό είναι απαραίτητη για «να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ που έχει επιτευχθεί και να αναπτυχθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις μέσω της "θετικής ατζέντας"», παρατηρώντας ότι «ο υποβιβασμός της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης σε οικονομική διάσταση είναι μεγάλο λάθος» και ότι «ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους». Τέλος, για το Κυπριακό, η Αγκυρα κάλεσε ξανά να γίνουν αντιληπτές οι «πραγματικότητες στο νησί» και να αναγνωριστούν «τα κεκτημένα ίσα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαψεύστηκαν ξανά οι προσδοκίες που καλλιέργησαν κυβέρνηση και κόμματα του ευρωατλαντισμού

Σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό διέψευσαν για μια ακόμη φορά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού. Απέδειξαν ότι το κριτήριο στη στάση της ΕΕ είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και οι στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας.

Αυτό δείχνουν η απόφαση για την προώθηση της λεγόμενης "θετικής ατζέντας", της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, και η διατήρηση της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά.

Οι ευχές που διατυπώνονται είναι η άλλη όψη της διατήρησης και όξυνσης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.

Η πολύχρονη κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται και ετοιμάζεται διχοτομική λύση. Οι τουρκικές διεκδικήσεις παραμένουν και εντείνεται το παζάρι για απαράδεκτους συμβιβασμούς και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Τα πραγματικά γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων και της παρέμβασης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος του ελληνικού λαού και των άλλων λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ