ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2021 - Κυριακή 27 Ιούνη 2021
Σελ. /40
Εύχονται καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου

Την εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, φορέων του επιστημονικού κόσμου και των μαζικών κινημάτων, αγωνιστές που συμπορεύονται χρόνια με το ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του εργατικού κινήματος, του αγροτικού, του κινήματος των ΕΒΕ, τους αγώνες των γυναικών και της νεολαίας, παλαίμαχοι αγωνιστές.

Τις ευχές τους για «καλή επιτυχία» στις εργασίες του Συνεδρίου εξέφρασαν μια σειρά προσκεκλημένοι σε δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη» και την κάμερα του πόρταλ «902.gr».

Δημήτρης Τζουμάκης

Ηθοποιός

Εχω μεγάλη χαρά σήμερα. Αρραβωνιάσματα. Τρανές μέρες. Ενα τετραήμερο χαράς που πραγματοποιούμε το 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας, αλλά η πιο μεγάλη χαρά - την πήρα και νομίζω πως είναι - ότι στο κάλεσμα του Κόμματός μας στις συγκλονιστικές αυτές απεργιακές κινητοποιήσεις ανταποκρίθηκαν αλλά και συμμετείχαν νέοι, νεαροί αγωνιστές. Αυτός ο κόσμος ήταν κάτι ασύλληπτο.

Το δεύτερο είναι ότι ανταμώσαμε και βροντοφωνάξαμε για ένα δυνατό ΚΚΕ, οργανωτή της ζωής και των ονείρων και των δικών μας και των δικών τους αυτών των νέων ανθρώπων και βάλανε σαν στόχο τους και με τον ορθό - αποδεικτικό λόγο του Αριστοτέλους και τον τίμιο επιστημονικό λόγο του ΚΚΕ.

Αυτή ήταν η χαρά που ήθελα να πω. Ονόμασα αυτό το αντάμωμα «αρραβωνιάσματα», ενώσαμε όλες τις φωνές μας για ένα δυνατό ΚΚΕ, οργανωτή της εργατικής - λαϊκής πάλης για έναν όμορφο κόσμο, ανθρώπινο, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πόνο, χωρίς ανεργία και γεμάτο χαρά, τον σοσιαλισμό.

Κώστας Τριανταφύλλου

Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθήνας

Νους, καρδιά και οργανωτής το Κόμμα μας, αυτά που περιμένουμε, αυτά που θα μας εμπνεύσουν, αυτά που χαράζουν τον δρόμο. Να συνεχίσει να σπάει τους υπόλοιπους πάγους, να χαραχτεί το νέο μονοπάτι. Ζήτω το 21ο Συνέδριό μας, ελπίδα του λαού.

Νικολέτα Βλαβιανού

Ηθοποιός

Θερμές ημέρες έτσι κι αλλιώς, το χρώμα το κόκκινο δεσπόζει και πάνω μας και στην ψυχή μας και στις κάρτες μας. Και να πάει μια χαρά το Συνέδριο! Αντε να ξεκινήσουμε πάλι, να καθαρίσουμε από όλα αυτά τα πράγματα των κορονοϊών κ.λπ. και μπροστά, για να δούμε τι θα γίνει με τη λαίλαπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα...

Βασίλης Γκιτάκος

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ευελπιστούμε ότι με τις θέσεις και τις αποφάσεις που θα παρθούν στο 21ο Συνέδριο θα δώσουμε νέα ώθηση για ακόμα δυνατότερους εργατικούς αγώνες, για ριζικές ανατροπές, ώστε να γίνει πράξη αυτό που λέμε εργασία με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Βασίλης Πετρόπουλος

Γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ

Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Θεωρούμε ότι η παρουσία, η δράση και το δυνάμωμα του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια ελπίδα για τους εργαζόμενους, ειδικά στην περίοδο που περνάμε και στην προηγούμενη βέβαια, αλλά πολύ περισσότερο βγαίνοντας από την ιστορία της πανδημίας και προετοιμαζόμενοι για την καινούργια επίθεση, που όπως φαίνεται σχεδιάζει η κυβέρνηση και η ΕΕ. Από αυτήν τη σκοπιά το Συνέδριο θεωρούμε ότι θα δυναμώσει πολιτικά το ΚΚΕ και μαζί θα δυναμώσει και την πάλη στην ελληνική κοινωνία, στο ταξικό κίνημα.

Γιάννης Παυλάκης

Πρόεδρος της Αθλητικής Ενωσης Σωματείων Γυμναστικής Διοίκησης Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχουμε πρόσκληση σήμερα στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος, που είναι μπροστά στους αγώνες του εργαζόμενου, ιεραρχεί τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον Αθλητισμό που απασχολεί εμάς κυρίως και πιστεύουμε στις προοπτικές που δίνει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί εκεί που πρέπει να φτάσει ο Αθλητισμός.

Γιώργος Πομάσκι

Ομοσπονδιακός προπονητής Στίβου

Για το Συνέδριό σας εύχομαι δύναμη και συνέπεια, είμαστε η καλύτερη ομάδα, καλά προπονημένη και όπου να 'ναι θα βγει το άλμα...! Να είστε καλά όλοι!

Σταμάτης Πελάης

Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων της Κέρκυρας

Είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάει η εργατική τάξη και σφοδρή η επίθεση που δέχεται. Σ' αυτές τις συνθήκες το Συνέδριο του ΚΚΕ είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την εργατική τάξη, γιατί από αυτό περιμένει τον μπούσουλα και την κατεύθυνση που η εργατική τάξη θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, για να μπορέσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά να δώσει τις μάχες που πρέπει για την αναχαίτιση της κυβερνητικής και εργοδοτικής πολιτικής, για την αντεπίθεση, για την εργατική τάξη που πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να κερδίσει αυτά που της ανήκουν.

Βασίλης Ζουμπουρλής

Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Γνωρίζουμε ότι όλα τα Συνέδρια του ΚΚΕ έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους. Για μένα προσωπικά είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που βρίσκομαι σ' αυτό το Συνέδριο, διότι το ΚΚΕ το παρακολουθώ από το '74, οπότε χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ, γιατί πιστεύω ότι η φωνή του Κόμματος είναι καθοριστική για τα μελλούμενα στη χώρα μας.

Σταύρος Τάσσος

Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στα πάνω από 100 χρόνια της Ιστορίας του αταλάντευτα αγωνίζεται για την ευημερία των ανθρώπων. Ευημερία η οποία έχει δύο σκέλη: Την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι δύο στόχοι που ο ένας είναι προϋπόθεση και αποτέλεσμα του άλλου. Αγωνίζεται για μια κοινωνία με ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, που σημαίνει και μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα, με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, αλλά και το γεγονός ότι ο ιστορικός χρόνος δεν είναι γραμμικός, το Κόμμα μας αγωνίζεται να πείσει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους ότι και οι δυο αυτοί στόχοι, και η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που για τη συσσώρευση αμύθητου πλούτου στο 1% της Γης οδηγεί το υπόλοιπο 99% στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον πόλεμο, στην προσφυγιά.

Το 21ο Συνέδριο μπορεί και πρέπει να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σπύρος Βασδέκης

Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΕΣΟΑ)

Εύχομαι καλή επιτυχία στο ΚΚΕ και στο Συνέδριό του. Και πιστεύω ότι είναι και το μοναδικό κόμμα που μπορεί να δώσει μια ελπίδα στον λαό. Αυτό. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

Λάμπρος Παπακώστας

Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος

Πρώτα από όλα θέλω να πω ότι είναι μεγάλη τιμή η πρόσκληση στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Είμαι ένας άνθρωπος του αθλητισμού και με μεγάλη χαρά συμμετέχω στο Συνέδριο και θα ήθελα πραγματικά να βγουν συμπεράσματα και οτιδήποτε θετικό για την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε ως χώρα, και νομίζω ότι θα δοθεί ένα λιθαράκι για να πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα τα πράγματα.

Νίκος Παπαδόπουλος

Ποδοσφαιριστής

Καταρχήν θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλές αποφάσεις στο Συνέριο. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι αντάξιες οι αποφάσεις των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και γενικά των ανθρώπων που μάχονται για μια καλύτερη ζωή.

Εννοείται ότι θα έχει ανταπόκριση και στον χώρο του Αθλητισμού. Είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι, άλλου είδους βέβαια, αλλά έχουμε κι εμείς τις διεκδικήσεις μας και χρειαζόμαστε το ΚΚΕ δίπλα μας, γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον επαγγελματικό αθλητισμό γενικότερα που πρέπει να λυθούν.

Χαράλαμπος Πουλόπουλος

Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Αυτό το Συνέδριο γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μία περίοδο περιοριστικών μέτρων και ελπίζω το ΚΚΕ με την αγωνιστικότητα που το διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια να δώσει μία διέξοδο στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε.

Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Μουσικός

Χαιρετίζω την έναρξη του Συνεδρίου. Νομίζω ότι μετά από όλο αυτό που περάσαμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι η ευκαιρία να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, για να προχωρήσουμε μπροστά. Να δούμε το μέλλον, αυτό που έρχεται. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Διονύσης Τσακνής

Τραγουδοποιός

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω την εναρκτήρια ομιλία του ΓΓ του Κόμματος. Νιώθω μια μεγάλη συγκίνηση. Δεν μπορώ να ξεχάσω το γεγονός ότι πριν από αρκετά χρόνια ήμουν σύνεδρος στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Βλέπω τη συνέχεια, βλέπω τα νέα πρόσωπα, τη νέα γενιά και βλέπω ότι η ελπίδα εξακολουθεί να υπάρχει.

Μαρίνα Σαραντέα - Τσίγκα

Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών

Σημαίνει πολλά γιατί είναι μπροστάρης σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον λαό. Η εκτίμηση της κατάστασης και οι λύσεις και οι προτάσεις του, που θα συζητήσει εδώ, θα είναι φάρος και οδηγός για το κίνημα σε όλες τις πτυχές του και στο εργατικό κίνημα, αλλά και στο κίνημα κατά των ναρκωτικών που ανήκω κι εγώ. Είναι το μοναδικό κόμμα που στέκεται σταθερά στις θέσεις για το ζήτημα των ναρκωτικών, το μόνο κόμμα το οποίο ουσιαστικά έχει συμβάλει στο να υπάρχουν υγιή αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με τις ουσίες, τη χρήση τους, τη νομιμοποίηση κ.λπ.

Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που κλήθηκα στο Συνέδριο για να το παρακολουθήσω και περιμένω με χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσω τη σημερινή εκδήλωση.

Στάθης Αναστασόπουλος

Μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υδραυλικών

Είμαι χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το Κόμμα μάς τίμησε σήμερα και το τιμάμε και εμείς με τους αγώνες μας. Το σύνθημα του Κόμματος είναι πάντα επίκαιρο. Ολοι οι συνδικαλιστές πρέπει να 'ναι πάντα μαζί με το Κόμμα. Η Ιστορία του Κόμματος δείχνει πολλά. Το σύνθημα του Συνεδρίου είναι πάντα επίκαιρο όσο θα υπάρχουν αγώνες της εργατικής τάξης.

Κώστας Καζάκος

Ηθοποιός

Το Συνέδριό μας είναι πάντα το κορυφαίο γεγονός της ελληνικής κοινωνίας, έτσι θα έπρεπε να 'ναι, αλλά έτσι είναι στην ουσία. Το Συνέδριο δίνει κατευθύνσεις, είναι ο μπούσουλας για τον λαό μας και περιμένουμε όλος ο κόσμος κάθε τέσσερα χρόνια να δει τις επεξεργασίες που κάνει το ΚΚΕ απάνω στην πραγματικότητα που βιώνουμε, να μπορεί ο κόσμος να δει, για να κατευθυνθεί σε σωστούς δρόμους, για να μη χάνει τον μπούσουλα. Είναι το σημαντικότερο γεγονός και έτσι χαιρετίζεται από όλο τον κόσμο. Είμαστε συγκινημένοι κάθε φορά που ερχόμαστε να χαιρετίσουμε την έναρξη του Συνεδρίου μας.

Λιάνα Κανέλλη

Δημοσιογράφος, βουλευτής του ΚΚΕ

Μακάρι να μπορούσε κάποιος να κλείσει ένα Συνέδριο, το 21ο του ΚΚΕ, σε δυο λέξεις. Αν μπορούσε όμως, άκουγα σήμερα εντελώς συμπτωματικά ένα τραγουδάκι της μεταπολίτευσης, το '73 γραμμένο, το οποίο έλεγε «εσύ εδώ κι εγώ εκεί βρε πώς αλλάζουν οι καιροί». Οι καιροί αλλάξανε και γίνανε χειρότεροι. Το κίνημα μπορεί και να κόλλησε στη λάσπη, οι κομμουνιστές δεν κωλώσανε ποτέ. Επομένως αυτοί πάντα εκεί και εμείς πάντα εδώ. Και αυτό το πάντα εδώ είναι που μετράει, όταν είσαι σε θέση να αντέχεις και κυρίως να περνάς τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές, στις νεότερες γενιές, διατηρώντας την επικαιρότητα του κομμουνισμού - σοσιαλισμού.

Βιολέτα Ικαρη

Τραγουδίστρια

Καλή επιτυχία στο 21ο Συνέδριο. Καρδιά, νους, οργανωτής... Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

Γιώργος Μαργαρίτης

Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ

21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Μακρά ιστορία. Γεμάτη αγώνες, γεμάτη θυσίες στο πλευρό των λαϊκών συμφερόντων, των λαϊκών αιτημάτων, των λαϊκών προσδοκιών. Ενας σταθμός ακόμα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούν οι πόθοι του λαού μας για μια καλύτερη ζωή. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι το σοσιαλισμό.

Μάνος Σαριδάκης

Kοσμολόγος - αστροφυσικός, κύριος ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Baylor University, ΗΠΑ

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το Συνέδριο του ΚΚΕ στο να αποτελέσει μπροστάρη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ειδικότερα για εμάς που εργαζόμαστε στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την έρευνα περιμένουμε και ενισχύουμε την προσπάθεια του ΚΚΕ στο να παλέψουμε για τα συμφέροντα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πλήρη διάλυση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας που φέρνουν οι κυβερνήσεις, και η παρούσα και η προηγούμενη. Αν δεν αλλάξουμε πολιτική κατεύθυνση τα πράγματα θα είναι όλο και χειρότερα για τον χώρο μας.

Σέλμις Μαρία Κορτίνα

Πρέσβειρα της Κούβας

Καταρχάς συγχαρητήρια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το 21ο Συνέδριό του, όπου θα συζητηθούν θέματα πολύ σημαντικά για τον ελληνικό λαό και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ο λαός της Κούβας στηρίζει τον λαό της Ελλάδας και ο ελληνικός λαός στηρίζει τον κουβανικό λαό, λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες μας και την αγωνιστική αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ψηφοφορία και τη νέα νίκη της Κούβας στον ΟΗΕ ενάντια στο εμπάργκο. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που ψήφισε υπέρ του κουβανικού ψηφίσματος που καταδίκαζε το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, και το ΚΚΕ υπήρξε πολύ σημαντικό σε αυτήν τη διαρκή αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον κουβανικό λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ