ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕΔΔΑ
«Οδύσσεια» δίχως τέλος για πρόσφυγες και μετανάστες!

Eurokinissi

Στην ατέλειωτη «οδύσσεια» που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που εφαρμόζει την αδιέξοδη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και της Συνθήκης της Γενεύης, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Οπως σημειώνει: «Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες οικογένειες προσφύγων έχουν βρει "κατάλυμα" στην πλατεία Βικτωρίας. Πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασύλου και έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός στις μετακινήσεις τους. Είναι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα νησιά και ήρθαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος των μαζικών εξώσεων από τις δομές φιλοξενίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Εχοντας λάβει δικαίωμα ασύλου από την ελληνική πολιτεία, οι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας, αλλά και όσοι εγκαταλείπουν τα hot spots είναι δικαιούχοι του προγράμματος "ΗΛΙΟΣ" του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που προβλέπει την επιδότηση ενοικίου σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες για έξι μήνες, με την προϋπόθεση πως θα έχουν βρει οι ίδιοι το διαμέρισμα που θα νοικιάσουν. Πολλά από τα έγγραφα που απαιτούνται για την ένταξη στα προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας, προϋποθέτουν την υποχρεωτική δήλωση διεύθυνσης κατοικίας, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μπαίνουν σε έναν γραφειοκρατικό φαύλο κύκλο. Για να ενταχθούν οι δικαιούχοι του ασύλου στο παραπάνω πρόγραμμα, πρέπει να έχουν και ΑΦΜ. Για να τους δοθεί όμως ΑΦΜ, απαιτείται να έχουν συμβόλαιο σπιτιού.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο μερικές δεκάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Το πρόγραμμα εξώσεων του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου μιλάει για 11.000 άτομα. Επομένως, η σημερινή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι τίποτα σε σχέση με τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει το πρόγραμμα εξώσεων της κυβέρνησης κατά την πλήρη εφαρμογή του.

Η κυβέρνηση βγάζει στους δρόμους 11.000 ανθρώπους χωρίς εξασφάλιση στέγης και χωρίς συμμετοχή σε προγράμματα ένταξης. Είναι ενδεικτικό πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην πλατεία Βικτωρίας δεν ταξίδεψαν στο πλαίσιο οργανωμένης μετακίνησης κάποιου φορέα, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ούτε έχουν ως προορισμό κάποια άλλη δομή στο εσωτερικό της χώρας, αφού τους έχει γίνει έξωση. Προχωρούν στα τυφλά, ενώ οι επιτήδειοι και οι διακινητές καραδοκούν και τους στοιβάζουν σε άθλια καταλύματα παίρνοντάς τους όσα χρήματα διαθέτουν.

Η ΕΕΔΔΑ απαιτεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα ένταξης από το υπουργείο Μετανάστευσης γι' αυτούς τους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρα περάσματος, είναι πλέον και χώρα προορισμού. Πρέπει λοιπόν να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Καταγγελία για έλλειψη νομιμοποίησης του προσωρινού προεδρείου

Μετά τη συγκρότηση νέου προεδρείου της Προσωρινής Διοίκησης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον Κ. Βουλγαρίδη, αντιπροέδρους τους Ευστ. Βεργώνη και Γ. Κομπολίτη, γενικό γραμματέα τον Δ. Φούκα, υπεύθυνη διαχείρισης οικονομικών την Ελ. Κώνστα, εκπρόσωπο Τύπου τον Ευστ. Βεργώνη και γραφείο Τύπου τους Ν. Σαλάτα, Μαργαρίτα Στενιώτη και Π. Λυμπερόπουλο, αποφασίστηκε οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη Σεπτέμβρη, αντί στο τέλος Ιούνη. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να υπάρξουν συναντήσεις του νέου προεδρείου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρώην πρόεδρος Χρ. Σεβαστίδης και τα μέλη του ΔΣ Χ. Σεβαστίδης και Π. Μποροδήμος εξέδωσαν ανακοίνωση με αντικείμενο τη συγκρότηση του προσωρινού προεδρείου και την έλλειψη νομιμοποίησής του, τονίζοντας:

«Στη χτεσινή παρωδία συγκρότησης προεδρείου από τους πραξικοπηματίες που μεθόδευσαν την κατάληψη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς εκλογές, δεν παρασταθήκαμε και δεν νομιμοποιήσαμε με την παρουσία μας τις διαδικασίες τους.

Η απουσία των επικεφαλής των ομάδων από τις θέσεις του προεδρείου είναι δηλωτική του φόβου που τους διακατέχει για την αποδοκιμασία του Δικαστικού Σώματος για τις μεθοδεύσεις και την τακτική που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ενώ αρνήθηκαν επανειλημμένα την προκήρυξη εκλογών, ακόμα και εντός του Σεπτέμβρη με συναινετικό τρόπο, όπως τους προτείναμε και χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε προσωρινή διοίκηση, σπεύδουν τώρα να τις ορίσουν στα τέλη Σεπτέμβρη. Αποδεικνύουν ότι μοναδικός σκοπός τους ήταν η κατάληψη της διοίκησης της Ενωσης χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες.

Ενώ αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τον ορισμό του χρονικού διαστήματος, εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες, παραβιάζουν τη νομιμότητα και καθορίζουν μόνοι τους και αυθαίρετα την ημερομηνία εκλογών, προκαταλαμβάνοντας τη δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί. Ενώ η προσωρινή διαταγή όρισε ρητά τα καθήκοντα της Προσωρινής Διοίκησης, τα οποία περιορίζονται στις αναγκαίες διαχειριστικές πράξεις, τα 8 μέλη του ΔΣ εντελώς αυθαίρετα και ανομιμοποίητα μας ενημερώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς βέβαια μέχρι σήμερα να έχουν εκφράσει τις απόψεις τους επί των προκλητικών και αντισυνταγματικών θέσεων που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η ενδοτική στάση και η σιωπή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των δικαστικών διακοπών, η μη υπεράσπιση των εισαγγελέων από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην υπόθεση στο Κουκάκι προϊδεάζουν για τις απόψεις που θα εκφράσουν στις συναντήσεις με θεσμικούς φορείς.

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το προεδρείο της Προσωρινής Διοίκησης δεν έχει καμία νομιμοποίηση να εκπροσωπήσει και να δεσμεύσει το Δικαστικό Σώμα. Οι θέσεις της πραξικοπηματικής Προσωρινής Διοίκησης δεν εκφράζουν τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας. Είναι μειοψηφικές θέσεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Η δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές - και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει ευρεία πλειοψηφία - είναι η μόνη αρμόδια να λάβει αποφάσεις που αφορούν κορυφαία θεσμικά ζητήματα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παίξουν παιχνίδια στις πλάτες μας και να "κλείσουν" συμφωνίες με την κυβέρνηση επιζήμιες για τη Δικαιοσύνη».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματίες με διαδικασίες ... πανδημίας

Τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζει να σκορπά χρήματα του λαού της Αττικής, και μάλιστα στο όνομα της υγείας του, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μόλις την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Τετάρτης 24 Ιούνη η περιφερειακή αρχή έφερε την εισήγηση για προμήθεια 500 φορητών συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης κατά του Covid-19, που θα διανεμηθούν στους δήμους έναντι 930.000 ευρώ.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψήφισε τη συγκεκριμένη δαπάνη, η οποία έγινε χωρίς καμία μελέτη, επισημαίνοντας ότι από την αρχή της πανδημίας πρότεινε την ενίσχυση του Τμήματος Απολυμαντηρίου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά μέσα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο τόσο ουσιαστικό έργο του.

Αντ' αυτού, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι πρόθυμη να κάνει απολυμάνσεις επικοινωνιακού τύπου, όπου της ζητήσουν, αλλά για τις ίδιες τις υπηρεσίες της αναθέτει το έργο σε ιδιωτικά συνεργεία.

Αυτή είναι η μέριμνα της διοίκησης Πατούλη για τη δημόσια υγεία, που αρχίζει και τελειώνει στο πώς και σε ποιους θα μοιράσει "ζεστό" χρήμα».

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για την πυρκαγιά στο Μάτι

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου με το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αναφορικά με τη πυρκαγιά στο Μάτι, όπου ένας οικισμός αποτεφρώθηκε ολοσχερώς και μαζί του έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι, ζητάει ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης, που χειρίζεται την υπόθεση.

Με βάση νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ζητάει από την Εισαγγελία να προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του ανακριτή αφορά υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας. Σημαντικό ρόλο φέρονται να έχουν παίξει τα στοιχεία που συνέλεξε ο ανακριτής από τις πρόσφατες εφόδους στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Το αίτημα του ανακριτή μελετάται από τον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο και εφόσον γίνει αποδεκτό, το κατηγορητήριο - που περιλαμβάνει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος - θα αναβαθμιστεί.

Τραγικός θάνατος 15χρονου

Θρήνος στην Αίγινα από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου ενός 15χρονου μαθητή, ο οποίος πνίγηκε σε πισίνα στην περιοχή του Μεσαγρού, εκεί όπου εργάζονταν οι γονείς του. Το ασθενοφόρο που έφτασε στην περιοχή καθώς και ο γιατρός δεν κατόρθωσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Η είδηση συγκλόνισε τη μαθητική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Αίγινας, όπως φάνηκε από τα μηνύματα συμμαθητών του 15χρονου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Συγκέντρωση για τον 3ο Βρεφονηπιακό Σταθμό

Συγκέντρωση στο πάρκο Μουστακλή στη Νέα Φιλαδέλφεια την Τετάρτη 1/7, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνουν φορείς της περιοχής ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση του οικοπέδου, όπου θα χτιζόταν ο 3ος Βρεφονηπιακός Σταθμός, και της όμορης παιδικής χαράς στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας.

Ο 3ος Βρεφονηπιακός Σταθμός στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο, το οποίο είναι ακατάλληλο. Μέχρι πρότινος επρόκειτο να μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο, που θα ανεγειρόταν για το σκοπό αυτόν στο οικόπεδο Μουστακλή. Ομως, η δημοτική αρχή αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας, η οποία θα χτίσει σε αυτό Σταθμό, υπεύθυνη για τη διαχείριση και λειτουργία του οποίου θα είναι η ίδια.

Μετανάστης δέχτηκε επίθεση την ώρα που προσευχόταν

Ενας άστεγος μετανάστης καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση την ώρα που προσευχόταν στο παρκάκι στη συμβολή Πειραιώς και Ιεράς Οδού. Αμέσως ήρθαν αστυνομικοί που τον προσήγαγαν περνώντας του χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Ο άστεγος μετανάστης καταγγέλλει ότι όταν ρώτησε τους αστυνομικούς γιατί τον ενοχλούσαν κάποια άτομα την ώρα που προσευχόταν, αντί για απάντηση τον έπιασαν σφιχτά από το λαιμό και του έσκισαν τα ρούχα. Μάλιστα, κατά την προσαγωγή ούτε τα παπούτσια δεν τον άφησαν να φορέσει και έμεινε ξυπόλητος.

Ο ίδιος έμεινε άνεργος στη Ρόδο, μετά από διαμάχη με ιδιοκτήτη που αρνιόταν να του δώσει απόδειξη για το νοίκι ώστε να τη δηλώσει στην Εφορία. Επειτα έφτασε να δεχτεί και εκεί βίαιη επίθεση από ομάδα που τον πέταξε έξω από το σπίτι.

Πριν ενάμισι μήνα, στο δρόμο αναζήτησης δουλειάς τον σταμάτησαν για έλεγχο αστυνομικοί, οι οποίοι του πέταξαν κάποια από τα πολύτιμα χαρτιά του, όπως τους κωδικούς του taxis.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org