ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Μένουμε ανυπότακτοι με καθαρή σκέψη! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη), το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με διακήρυξή του σημαίνει συναγερμό για την επιδείνωση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων με στόχο την πρόληψη, την απεξάρτηση, την επανένταξη. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα της διακήρυξης:

«Στην καραντίνα οξύνθηκαν τα αίτια που οδηγούν τους νέους στη χρήση

Την περίοδο της καραντίνας οξύνθηκαν η οικονομική ανασφάλεια, η εργασιακή αβεβαιότητα, η απελπισία των νέων για την εξέλιξη της ζωής τους. Ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού, χωρίς ουσιαστική κοινωνική προστασία, αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις για να καταστείλει νεανικές συνειδήσεις με νέους τρόπους. Τα αισθήματα ματαιότητας λόγω της απραξίας, οι καταστάσεις ανίας εξαιτίας του εγκλεισμού στο σπίτι διαμόρφωσαν τις συνθήκες για απότομη αύξηση της χρήσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, μπροστά στην εξαγγελία της καραντίνας, παρατηρήθηκαν μαζική αγορά και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών όλων των ειδών, κυρίως κάνναβης, ιδίως στις χώρες όπου είναι νόμιμη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε πρόβλημα έλλειψης προμηθειών λόγω αυξημένης ζήτησης.

Ταυτόχρονα, τα αιτήματα για απεξάρτηση μειώθηκαν ραγδαία, ενώ παρατηρήθηκαν επίσης τερματισμοί της θεραπευτικής διαδικασίας. Εντείνεται η ανησυχία για αύξηση των υποτροπών στη χώρα μας με την επικράτηση της λογικής ότι "τώρα δεν γίνεται τίποτα" (...).

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα

Το κάλεσμα για "ατομική ευθύνη" χρόνια τώρα χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα για να ενοχοποιεί τα θύματα και να απαλλάσσει τους πραγματικούς ενόχους από τις ευθύνες τους. Στο χώρο της Εκπαίδευσης το ονομάζουν "αδιαφορία", στην ανεργία "έλλειψη προσόντων", στην ψυχαγωγία "ατομική έλλειψη αξιών", στον αθλητισμό "τεμπελιά". Ετσι και την εξάρτηση τη βαφτίζουν "ατομική επιλογή", "ατομική ελευθερία", ώστε ο χρήστης να θεωρείται ο μοναδικός υπεύθυνος γι' αυτή.

Το μήνυμα που στέλνουν στους νέους είναι ξεκάθαρο: "Είναι ατομική σου ευθύνη να αντεπεξέλθεις στην κρίση που έρχεται, να πειθαρχήσεις στις καινούριες "αναγκαίες θυσίες" και όποιος δεν αντέχει ας "επιλέξει" το δρόμο τού "μένουμε σπίτι", της μη συμμετοχής, της παθητικότητας, της φυγής". Είναι η μόνη "επιλογή" που συμβαδίζει με τα σχέδιά τους να κρατούν τη νεολαία παραδομένη, ναρκωμένη, σε καταστολή, όσο αυτοί θα συνεχίζουν να της ρημάζουν τα όνειρα. Ενώ άλλες ανάγκες, όπως το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία, δεν προσφέρονται καν ως επιλογές αλλά αντιμετωπίζονται ως πολυτέλειες, εγωισμοί και ουτοπίες.

Εκτός από την εύρεση ενός νέου πεδίου κερδοφορίας στο οποίο αναδεικνύεται η κάνναβη, με το παραμύθι της ελεύθερης επιλογής νομιμοποιούν τη χρήση της, για διάφορους σκοπούς, σε μια σειρά από χώρες. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν άλλαξε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ περί παρασκευασμάτων κάνναβης αλλά προχώρησε και στην εκχώρηση μιας σειράς αδειών για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης (...)

Ατομική ευθύνη και η απεξάρτηση

Προσπαθώντας να υποκρύψουν ότι η πολιτική "μείωσης της βλάβης" βασίζεται στην πολιτική "κόστος - όφελος" της ΕΕ βαφτίζουν ακόμα και την απεξάρτηση "ατομική επιλογή". Προωθώντας τον κοινωνικό θάνατο των υποκατάστατων ηρωίνης και των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ως ευκαιρία, συνεχίζουν να διαλύουν τη φιλοσοφία των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και της πολυπαραγοντικής επιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην ΕΕ τα 2/3 των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι προγράμματα υποκατάστασης ηρωίνης, ενώ στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια θεαματική αύξηση από το 2016 και μετά, ως απάντηση στην κρίση οπιοειδών. Στην Ελλάδα, η ΠΝΠ της κυβέρνησης για το διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ έβαλε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση για να επιταχύνουν αυτήν τη διάλυση».

Το ΕΣΥΝ καλεί σωματεία και φορείς στην πάλη για:

  • Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως του κύριου μοντέλου θεραπείας.
  • Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
  • Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.
  • Πρόληψη και Απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους με ενίσχυση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών σε «σκληρά - μαλακά». Οχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
  • Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων από την πανδημία του κορονοϊού.
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των Κέντρων Πρόληψης και των θεραπευτικών προγραμμάτων με σκοπό την πρόληψη των υποτροπών και την ενδυνάμωση του κινήτρου θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης ενόψει μίας νέας καραντίνας.
ΚΕΘΕΑ
Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Στοιχεία από τον ετήσιο απολογισμό

Το 2019 το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προσέφερε 14.556 θέσεις θεραπείας σε τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους στο δρόμο, στις μονάδες του, στην κοινωνία και τις φυλακές.

Οι 8 στους 10 στα προγράμματα απεξάρτησης είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 31 έτη και η πρώτη επαφή με τις ουσίες ήταν σε ηλικία 16 ετών, οι 9 στους 10 δοκιμάζοντας κάνναβη. Ως κύρια ουσία χρήσης, για την οποία ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, αναφέρουν την ηρωίνη και τα οπιοειδή (41,7%), την κάνναβη (36%) και με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια την κοκαΐνη (14,2% το 2019 έναντι 7,3% το 2015). Οι μισοί είναι άνεργοι, 1 στους 3 αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα και οι 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

Οι λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, για τις οποίες το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 1.689 θέσεις θεραπείας το 2019, προσδίδουν στο πρόβλημα της εξάρτησης νέες όψεις, διευρύνοντας τον αριθμό, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό του, το ΚΕΘΕΑ υπογραμμίζει: «Οι πρωτοφανείς περιορισμοί στη λειτουργία των οργανισμών θεραπείας απείλησαν το κοινωνικό δικαίωμα των εξαρτημένων σε φροντίδα (...) Το επόμενο διάστημα ο COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, όχι μόνο με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος αλλά και λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικές κρίσεις συνδέονται με επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού, όξυνση του φαινομένου των εξαρτήσεων και περαιτέρω περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων, με ταυτόχρονη μείωση πόρων και προσωπικού στον χώρο της Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Τα επόμενα χρόνια μπορεί να ενταθούν στη χώρα μας φαινόμενα ανάλογα με αυτά που παρατηρήθηκαν από το 2010 και μετά, λόγω της κρίσης, όπως η εμφάνιση πιο φθηνών και επικίνδυνων ναρκωτικών, η αύξηση της αστεγίας, η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, η μείωση του κινήτρου για θεραπεία και η μεγέθυνση των δυσκολιών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για όσους απεξαρτώνται (...) Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ανάγκη ενίσχυσής του. Αναπόσπαστο μέρος του είναι και τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις και δραστηριότητες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Στην Αθήνα, η ΚΝΕ θα κάνει κεντρική παρέμβαση στο Σύνταγμα, σήμερα, από τις 18.30 έως τις 21.00.

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή οργανώνονται και άλλες δράσεις κι εκδηλώσεις:

-- Ολοκληρώνεται το τριήμερο δραστηριοτήτων της Σπουδάζουσας Αθήνας, με σύνθημα «Λέμε ναι στη ζωή, όχι στα ναρκωτικά!», στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με συζήτηση, στις 20.30, στο spot της ΚΝΕ (πλησίον πύλης Ούλοφ Πάλμε), με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

-- Ολοκληρώνεται το διήμερο δραστηριοτήτων που διοργανώνουν η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης και η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στο Αγαλμα Καραμανλή, στη Νέα Παραλία, μετά τις 19.00, με: Εκθεση με τίτλο: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό από τη ζωή δεν είναι!», αθλητικά τουρνουά και συζήτηση με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει δεν μπορώ να αναπνεύσω... Ψάξε την πραγματική ουσία! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!», με την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ και το ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο), στις 20.30, με ομιλητές τους: Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, Λήδα Μαλάμη, μέλος του Τμήματος. Νωρίτερα στον ίδιο χώρο διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ.

-- Το ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ οργανώνει ποδηλατοδρομία, στις 20.00, στην πύλη του Παυσίλυπου.

-- Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ στην Πάτρα, στις 20.30, στο θεατράκι της Μαρίνας, ανεβάζει παράσταση με βάση το έργο του Ντάριο Φο «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Παλεύουν για την ενίσχυση της πρωτογενούς πρόληψης

To Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με αφορμή τη σημερινή μέρα, αναφέρει ότι «βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που θέτουν τα κέντρα πρόληψης είναι η ενδυνάμωσή τους, η ενίσχυση της αγωγής υγείας στα σχολεία με περισσότερες ώρες για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, αλλά και την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με όλο το φάσμα των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών. Προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στους χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία, αποτελούν μεταξύ άλλων αντικείμενο των κέντρων πρόληψης. Επίκεντρο των παρεμβάσεων αυτών είναι η πρωτογενής πρόληψη, που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας».

Τονίζοντας ότι η πρωτογενής πρόληψη απαιτεί συνεργασία φορέων και υποστήριξη από την πολιτεία, οι εργαζόμενοι των Κέντρων δηλώνουν ότι παλεύουν «για δημόσιο χαρακτήρα της πρωτογενούς πρόληψης των εξαρτήσεων. Παράλληλα παλεύουμε για επαρκή στελέχωση των δομών μας. Η υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης οδηγεί σε δυσλειτουργίες, αφού πάνω από 50 κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνέχιση της χρηματοδότησης από το 2021 και μετά. Παλεύουμε για να εδραιώσουμε θεσμικά τη συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με τους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ