ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις του στρατού στο νότο με ρωσική υποστήριξη

Νέες απειλές Ερντογάν

Τουρκικά στρατεύματα που παραμένουν στη Βόρεια Συρία
Τουρκικά στρατεύματα που παραμένουν στη Βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο συριακός στρατός αυξάνει τις ανακαταλήψεις χωριών και οικισμών της νότιας συριακής επαρχίας Νταράα, με τη στήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκτοπίζοντας εκατοντάδες τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» από την περιοχή. Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το συνασπισμό των ΗΠΑ πως συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες σε στελέχη των τζιχαντιστών, ανακοινώνοντας ότι προχτές ελικόπτερα του συνασπισμού μετέφεραν τουλάχιστον δύο στελέχη του «Ισλαμικού Κράτους» από την πόλη Ταουαμίν στα συροτουρκικά σύνορα, σε βάση του αμερικανικού στρατού κοντά στην περιοχή Αλ Σαντάντι.

Αντίθετα, όσον αφορά τη Νότια Συρία και τις θέσεις αντικαθεστωτικών κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως δεν ενδιαφέρονται αυτό το διάστημα για την εκεί κατάσταση. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, «απέκλεισαν» το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να υποστηρίξουν τους εκεί αντικαθεστωτικούς. Επιπροσθέτως, οι Αρχές στην Ιορδανία διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα κύματα Σύρων προσφύγων.

Το ίδιο διάστημα, αυξάνεται η ένταση στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε την Κυριακή πύραυλο «Patriot» εναντίον μη επανδρωμένου αεροπλάνου το οποίο ερχόταν από τη Συρία και απομακρύνθηκε χωρίς να πληγεί. Σύρος διοικητής δήλωσε πως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο συμμετείχε σε «τοπικές επιχειρήσεις».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επανέλαβε ότι ο συριακός στρατός απαλλάχθηκε από τα χημικά όπλα το 2013 και ότι οι κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον του οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να δημιουργήσουν πρόσχημα για νέες επιθέσεις έναντι των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ενδεικτικές της διαπάλης για την «επόμενη μέρα» στη Συρία είναι και οι δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου της Τουρκίας για συνέχιση και διεύρυνση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. Στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν διεμήνυσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας» Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους «με ασφάλεια». Βεβαίως, ο πραγματικός λόγος της εισβολής στη Βόρεια Συρία είναι η αντιμετώπιση του ενδεχομένου δημιουργίας κουρδικού κράτους με τη στήριξη μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στα νότια της Τουρκίας, κάτι που θα αμφισβητούσε τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.

ΡΩΣΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ενισχύουν τη διμερή επενδυτική και ευρύτερη συνεργασία

Επίσκεψη Μουν Τζε Ιν στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει τις «μέγιστες προσπάθειες» για την «εξομάλυνση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε Ιν.

Καθώς ΗΠΑ και Κίνα μελετούν τις δικές τους κινήσεις σε μια περίοδο γεμάτη διεργασίες (π.χ. Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας), η Ρωσία διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού.

Σε αυτό το φόντο πρέπει να αξιολογηθούν και μια σειρά συμφωνιών που υπέγραψαν Ρωσία και Νότια Κορέα. Αυτές - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - αφορούν τη δημιουργία διμερούς «Πλατφόρμας Καινοτομίας για την 4η βιομηχανική επανάσταση», την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου», τη σύγκληση διμερούς «Φόρουμ για τη δια-περιφερειακή συνεργασία». Ακόμα, υπογράφτηκαν και συμφωνίες επιχειρηματικής συνεργασίας σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, η Πληροφορική, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει την Κορεατική Χερσόνησο με τη βορειοανατολική Ασία κ.λπ.

Από τη μεριά του, ο Μουν Τζε Ιν πρότεινε μεταξύ άλλων την αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τα περί «πυρηνικής απειλής» που «εξακολουθεί να συνιστά» η Πιονγιάνγκ, καθώς η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την παράταση για ένα χρόνο, προς το παρόν, μιας σειράς κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. «Η παρουσία και ο κίνδυνος διάδοσης σχάσιμου υλικού για στρατιωτικούς σκοπούς στην Κορεατική Χερσόνησο και οι πράξεις και οι πολιτικές της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να συνιστούν εξαιρετικά μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τραμπ, επιβεβαιώνοντας ότι το αλισβερίσι με επίκεντρο τη Χερσόνησο θα είναι σύνθετο και μακράς διάρκειας.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Η «σκυτάλη» των παζαριών από τον Κούσνερ στον πρίγκιπα Γουίλιαμ

ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο την προώθηση των βρετανικών γεωπολιτικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή της δημοσιοποίησης του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, δεύτερος διάδοχος στο θρόνο της Βρετανίας, έγινε χτες το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πάτησε στο έδαφος του Ισραήλ, 70 χρόνια μετά την ίδρυσή του, στα αποκαΐδια της Παλαιστίνης μετά τον πόλεμο του 1948.

Η επιλογή της βρετανικής μοναρχίας να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα επίσκεψης του 36χρονου Γουίλιαμ με την επισήμανση πως θα μεταβεί «στα παλαιστινιακά» εδάφη της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προβάλει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας του. Η αναφορά των βρετανικών ανακτόρων στην ταυτότητα της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ (που άλλωστε προσδιορίζεται ως τέτοια από δεκάδες Αποφάσεις του ΟΗΕ) δεν είχε βεβαίως καμία σχέση με στήριξη του δίκαιου αγώνα για απελευθέρωση, που πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες ο Παλαιστινιακός λαός. Ωστόσο, αυτό και μόνο ήταν ικανό να προκαλέσει «ανησυχία» ιδιαίτερα στους Ισραηλινούς ακροδεξιούς υπουργούς.

Σε αντίθεση με τον Γουίλιαμ, που θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ο Αμερικανός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ολοκλήρωσε στα τέλη της περασμένης βδομάδας την επίσκεψή του στην περιοχή (Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) δίχως κάποιος Παλαιστίνιος αξιωματούχος να δεχτεί να τον συναντήσει. Ωστόσο έδωσε, με δική του πρωτοβουλία, συνέντευξη στην παλαιότερη παλαιστινιακή εφημερίδα, «Αλ Κουντς», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Εκεί υποστήριξε πως «σύντομα» θα δημοσιοποιήσει τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα για το Παλαιστινιακό», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «θα ήταν πρόθυμες» να ξεκινήσουν συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς «εάν» επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ. Σε αντίθετη περίπτωση, «οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν το ειρηνευτικό σχέδιο με ή χωρίς τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο» είπε ο Κούσνερ, «κατηγορώντας» στη συνέχεια την παλαιστινιακή ηγεσία ότι δεν έχει αλλάξει θέσεις «τα τελευταία 25 χρόνια».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Πληροφοριών αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του τη στάση Κούσνερ, κατηγορώντας τον πως έχει επιδοθεί «σε κατασυκοφάντηση του διεθνούς νόμου», ενώ τονίζει ότι «η Ουάσιγκτον δεν είναι ούτε έντιμος, ούτε αποδεκτός μεσολαβητής».

Παράλληλα, ο Ουάσιλ Αμπού Γιουσέφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), επέμεινε ότι οι Αραβες ηγέτες που συναντήθηκαν τελευταία με τον Κούσνερ και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, τους ξεκαθάρισαν πως «η θέση τους παραμένει σαφής: Λύση στη βάση δύο κρατών, στη βάση Αποφάσεων του ΟΗΕ».

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Ρωσία, Αμπντέλ Χαφίζ Νοφάλ, δήλωσε ότι ο Αμπάς δεν είναι αντίθετος να συναντήσει τον Νετανιάχου στη Μόσχα, καθώς και οι δύο ηγέτες έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Γενική απεργία στην Αργεντινή

Μέρα γενικής απεργίας, που διοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Αργεντινής και πολλά συνδικάτα, ήταν η χτεσινή. Ιδιαίτερα στους τομείς των Μεταφορών και του Δημοσίου η συμμετοχή στην απεργία ήταν πολύ μεγάλη, ακινητοποιήθηκαν συγκοινωνίες, έκλεισαν σχολεία και άλλες υπηρεσίες. Βασικά αιτήματα των απεργών ήταν να σταματήσουν οι περικοπές στις οποίες προχωράει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι, να σταματήσουν οι καθυστερήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το 25% του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους με την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, που θα σημάνει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Πάντως, αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις κατηγορούν και την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας ότι καθυστέρησε να οργανώσει την απεργία και δηλώνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση στην κυβέρνηση. Στην Αργεντινή για χρόνια, με τη σοσιαλδημοκρατική αστική διαχείριση των Κίρσνερ, πριν επανέλθουν οι νεοφιλελεύθεροι στην εξουσία, επικράτησε η λογική της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης, κάτι για το οποίο έχουν ευθύνη και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέες κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Βενεζουέλας

Σε νέα προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας προχωρά η ΕΕ. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωένωσης επέβαλε χτες νέες κυρώσεις, με απαγόρευση εισόδου και «πάγωμα» λογαριασμών 11 ανώτατων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, στο όνομα δήθεν της «προστασίας των δημοκρατικών θεσμών». Στη λίστα περιλαμβάνεται και η νέα αντιπρόεδρος, Ντέλσι Ροντρίγκες (μέχρι πρότινος πρόεδρος της Συνταγματικής Συνέλευσης, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κωλυσιεργία που προκαλούσε στο κοινοβούλιο η αντιδραστική αντιπολίτευση, που το ελέγχει κατά τα 2/3), και ο αντιπρόεδρος Τάρεκ Αλ Αϊσάμι, αλλά όχι ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Τις νέες κυρώσεις απέρριψε κατηγορηματικά η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι «συνιστούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και υπονομεύουν την πολιτική ειρήνη, την ηρεμία και το διάλογο μεταξύ των Βενεζουελάνων».

Σημειώνει επίσης ότι «δεν θα δεχτεί απειλές από την ΕΕ» και ότι «ο λαός της Βενεζουέλας είναι κυρίαρχος και ανεξάρτητος, και οι δημοκρατικοί θεσμοί του προκύπτουν από καθολική ψηφοφορία», ενώ καταλήγει πως θα απαντήσει στις προκλήσεις με αναλογικά μέτρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ