ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Εκβιάζουν όλοι μαζί το λαό

Διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, με αφορμή την προχτεσινή νέα πρόταση των δανειστών, χαρακτήριζαν «εκβιασμό» και «αθλιότητα» το γεγονός ότι οι δανειστές εμφάνισαν την πρότασή τους στο παρά πέντε τού να κλείσει η συμφωνία. Και ξεσπάθωναν τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «οι δανειστές είναι εκβιαστές», ότι «ο αγώνας της κυβέρνησης είναι σκληρός για να βρεθεί λύση κόντρα στους εκβιασμούς» και άλλα τέτοια...

Πρώτον, ο εκβιασμός απ' ό,τι φαίνεται είναι κοινός. Και το θύμα είναι, για άλλη μια φορά, ο λαός. Ο στόχος του εκβιασμού σε βάρος του λαού είναι να αποδεχτεί μία συμφωνία - σφαγή σε βάρος του και να λέει κι ευχαριστώ...

Δεύτερον, αυτοί οι «αιμοσταγείς», «εκβιαστές», «άθλιοι» κ.λπ. κ.λπ. είναι οι ίδιοι τους οποίους η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εταίρους», με τους οποίους συζητά εδώ και μήνες, με σκοπό μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Σε αυτούς τους «εκβιαστές», λοιπόν, η συγκυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις, τις οποίες μάλιστα «οι εκβιαστές» βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές, πάνω σε αυτές τις προτάσεις δούλεψαν συμπληρωματικά μέτρα παρουσιάζοντας τη «δικιά τους» πρόταση! Η «πρόταση των δανειστών» περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό την «πρόταση της κυβέρνησης»!

Ας αφήσουν, λοιπόν, την κοροϊδία.

Υποκριτές...

Η κυβέρνηση προσκομίζει στους «θεσμούς» προτάσεις για συμφωνία, μεταξύ των οποίων αυτές που μειώνουν παραπέρα κύριες και επικουρικές συντάξεις, μέσω της αύξησης της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας από 4% σε 5% στις πρώτες και της επιβολής εισφοράς ύψους 5% στις δεύτερες. Αυτό είναι μόνο ένα πλήγμα για τις συντάξεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν «σφαγιαστεί» και καθηλωθεί σε εξευτελιστικά επίπεδα. Το δεύτερο, για τώρα μόνο, πλήγμα έρχεται μέσω της κλιμάκωσης της φοροεπιδρομής, που θα εξανεμίσει ταχύτερα το ισχνό εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος φαίνεται πως ...δεν πήρε τίποτα χαμπάρι. Γιατί, αν πήρε, τότε δουλεύει «ψιλό γαζί» τον κόσμο, καταθέτοντας Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να της ...υπενθυμίσει την «καταπάτηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από την τρόικα» και ότι οι μειώσεις συντάξεων στο πλαίσιο του μνημονίου «παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση», καθώς «η περικοπή συντάξεων δεν μπορεί να φτάνει στο σημείο να μην υπάρχει πια δυνατότητα του συνταξιούχου να διαβιώνει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους της φυσικής του υπόστασης (διατροφή κ.λπ.) και τη συμμετοχή του στην κοινωνική ζωή».

Φαιδρότητες...

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Κόκκινο», επανέλαβε την «απορία», που εξέφρασε καταρχήν πριν από λίγες μέρες ο Αλ. Τσίπρας, διερωτώμενη: «Πρόκειται για προτάσεις με καθαρά ιδεολογικό πρόσημο και θα έλεγα ότι πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες είτε δεν εξυπηρετούν μια λογική συμφωνίας, δηλαδή αυτοί που τις προτείνουν είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αλλιώς δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο απορρίπτουν ελληνικές προτάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με οποιαδήποτε φορολογία στα υψηλά εισοδήματα ή στο μεγάλο κεφάλαιο»...

Τι λέει, δηλαδή; Οτι η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις που πλήττουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι θεσμοί τις απορρίπτουν, ενδεχομένως επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου... Ομως, οι 47+8 σελίδες μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση για συμφωνία χτυπούν μόνο, και μάλιστα ανελέητα, το λαό, για να διασφαλίσουν μια συμφωνία, που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ολα τα άλλα είναι ο φερετζές, για να κρύψουν τις ασχήμιες που διαπράττουν σε βάρος του λαού. Επίσης, το ποιου τα συμφέροντα υπηρετούν οι θεσμοί, δηλαδή η ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι γνωστό τοις πάσι εδώ και πολύ καιρό. Κι όποιος δεν γνωρίζει δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα πεπραγμένα του ΔΝΤ ή στις αποφάσεις της ΕΕ, για να πειστεί ότι γνώμονάς τους ήταν, είναι και θα είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για την εξυπηρέτηση των οποίων τσακίζουν τα λαϊκά συμφέροντα. Συνεπώς, μόνο γέλια προκαλεί η «ανακάλυψη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευχολόγια για τους ανασφάλιστους

«Ανακριβείς» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τις «καταγγελίες για εμπόδια στην πρόσβαση ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία». Και «δηλώνει κατηγορηματικά ότι μέχρι την επίσημη υλοποίηση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) - σ.σ. βρίσκεται σε διαβούλευση - δεν είναι αποδεκτός κανενός είδους αποκλεισμός ασθενών από τις δημόσιες δομές Υγείας». Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων «αυτή τη μεταβατική περίοδο, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων», καθώς και τους εργαζόμενους να «εγγυηθούν την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις».

Αντί όμως για τα πολλά ευχολόγια και τις περίφημες διαβουλεύσεις, η λύση θα ήταν απλή: Αίρονται τα εμπόδια και ανοίγουν οι πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων και παρέχεται - χωρίς ασφαλιστικά προαπαιτούμενα - δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Μια απόφαση που πρέπει να συνοδευτεί και με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, καθώς μόνο η μέση νοσηλεία του ανασφάλιστου - και για λίγες μέρες - στοιχίζει 2.300 ευρώ... Πώς, όμως, να συμβαδίσει μια τέτοια απόφαση με τη λειτουργία θεσμών όπως του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές και που θα έχει αρμοδιότητα να κόβει αυτόματα δημόσιες δαπάνες; Γι' αυτό μένουν στα ευχολόγια!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.

1858 ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν ιμπεριαλιστικές συμφωνίες με την Κίνα στην πόλη του Τιεντσίν. Με τις συμφωνίες αυτές, η Κίνα υποχρεώθηκε να «ανοίξει» ακόμα περισσότερα λιμάνια και εμπορικές προσβάσεις στους ιμπεριαλιστές, να αποδεχθεί τις χριστιανικές ιερατικές αποστολές και να νομιμοποιήσει την εισαγωγή του οπίου.

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε. Διετέλεσε Πρόεδρος της Χιλής. Ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα από τον Αουγκούστο Πινοσέτ και δολοφονήθηκε.

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εγκρίνει το νόμο για την οργάνωση της λαϊκής Παιδείας στην επαναστατημένη Ρωσία.

1930 Συνέρχεται στη Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (Μπολσεβίκοι), οι εργασίες του οποίου διαρκούν έως τις 13/7. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε πρόγραμμα ολομέτωπης επίθεσης του σοσιαλισμού εναντίον των κεφαλαιοκρατικών στοιχείων στην πόλη και το χωριό. Στον πολιτικό απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής εκτέθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πραγματοποίηση του 1ουΠεντάχρονου Πλάνου. Στο Συνέδριο, επισημάνθηκαν οι αδυναμίες, οι προκλήσεις και τα προβλήματα στην κολεκτιβοποίηση.

1933 Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών, που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωσις Ελλάς (ΕΕΕ). Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.

1941 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα στη Βουλγαρία.

1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου όπου έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Συνολικά δολοφόνησαν 202 πολίτες (ανάμεσά τους και πολλούς ΕΑΜίτες), πυρπόλησαν τα χωριά Καστρί, Αγιος Πέτρος και Κοσμάς, ενώ συνέλαβαν και πάνω από 500 ως ομήρους.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.

1953 Συλλαμβάνεται ο Λαυρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιασέρ Αραφάτ επιστρέφει στην Παλαιστίνη, μετά από 27 χρόνια εξορίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ