ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
Σπέρνουν τρόμο για να θερίσουν υποταγή

Ούτε στιγμή με «το στόμα ανοιχτό». Κανένα «μπαμ» να μην τραβήξει την προσοχή μας από το κύριο: Αυτήν την ώρα μπαίνει βαριά ταφόπλακα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Αυτήν την ώρα τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην παραγωγή, οι γυναίκες, οι εργάτες και υπάλληλοι που για δεκαετίες παρήγαγαν αμύθητο πλούτο, κινδυνεύουν να περάσουν το κατώφλι της βαρβαρότητας μ' έναν ανεπίστρεφτο για τα όρια της δικής τους ζωής τρόπο. Τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή και που σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος τα χειροκροτεί ως ιστορικά αναγκαία (με «διαφωνίες» στα πασαλείμματα), δεν ανήκουν στο σύνηθες νομοθετικό έργο μιας τετραετούς διακυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει να κάνει τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο και την αναπαραγωγή του με καλύτερους όρους κερδοφορίας.

Ο ορυμαγδός από την έκρηξη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το τραγικό για τη ζωή ενός ανθρώπου αποτέλεσμά της, δεν πρέπει να γίνει η κουρτίνα που θα κρύψει το μεγάλο, το απίστευτα εξωφρενικό έγκλημα σε βάρος εκατομμυρίων εργατών.

Η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση, πρώτος και καλύτερος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αρπάχτηκε από την έκρηξη σα να 'ταν η ευκαιρία που περίμενε για να ενισχύσει και ιδεολογικά την επίθεση κατά της εργατικής τάξης, δεν περνά απαρατήρητη. Στο Λαβύρινθο των μηχανισμών και υπηρεσιών που λειτουργούν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των μεταξύ τους ανταγωνισμών κανένας αθώος του αίματος δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Μπορεί όμως να βάλει απέναντι όλη αυτή τη μηχανή που κρατά όρθια την εξουσία του κεφαλαίου.

Τα φαιδρά που λέγανε χτες για τις βόμβες που μπορούν να κυκλοφορούν από γραφείο σε γραφείο και με το Μετρό, μπορεί να προσφέρουν υλικό για συγκεκριμένο προσανατολισμό ή, καλύτερα, αποπροσανατολισμό από το κύριο, ποιος ενισχύεται (εξουσία των μονοπωλίων), ενάντια σε ποιον (λαός που τον θέλουν υποταγμένο), γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν με επαγρύπνηση και δράση για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Δε θα μας τρελάνουν, επειδή όλοι τους μαζί ως σύστημα εκμετάλλευσης εργατών έχουν βάλει σκοπό να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Μέτρα τους έναν έναν στα κανάλια: Αυτοί που κάθε μέρα καλλιεργούν το μηδενισμό απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, τώρα τον επικαλούνται ως αιτία και για τη βόμβα για να μπορούν στη συνέχεια να συνδέσουν τη βόμβα με το λαϊκό κίνημα.

Δεν πρέπει να τους περάσει. Το λαϊκό κίνημα δεν είχε ποτέ, δεν έχει και δε θα έχει καμία σχέση με τέτοιες πρακτικές. Το ξέρουν, θα τους βοηθήσουμε να το χωνέψουν καλύτερα με τους δρόμους γεμάτους με χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλωτές που στο φως της μέρας, περιφρουρώντας τον αγώνα τους, θα κάνουν καθαρό πως όχι μόνο δεν πάει άλλο, αλλά κι ότι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν μακριά...

Παραμονές μιας μεγάλης πανελλαδικής απεργίας και ταυτόχρονα μέρες που η κυβέρνηση καταθέτει το νόμο για το Ασφαλιστικό, οι άνθρωποι της δουλειάς πρέπει να αντιμετωπίσουν το κεφάλαιο, την κυβέρνησή του, το σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων του. Εχουν να οργανώσουν τον αγώνα τους ως την τελευταία λεπτομέρειά του (από την ενημέρωση όσων ακόμα δεν έμαθαν, το σχεδιασμό της κινητοποίησης στο εργοστάσιο, στο γραφείο και την κεντρική συγκέντρωση, ως την υποψιασμένη και αποφασιστική περιφρούρηση κάθε στιγμής αυτού του αγώνα).

Απέναντι δεν έχουμε ούτε «ανόητους», ούτε «αμετανόητους». Απέναντι έχουμε την αδίστακτη μηχανή μιας τάξης, της αστικής, που με τους μηχανισμούς της πασχίζει να κρατήσει στα γόνατα τον αντίπαλό της, την εργατική τάξη. Καμιά αφέλεια δεν επιτρέπεται πια (ούτε χτες επιτρεπόταν).

Οι αστοί διδάσκουν. Ηδη, ενώ δεν είχε κάτσει ακόμα ο κουρνιαχτός της προχτεσινής έκρηξης, άρχισαν τις αναλύσεις για την προβληματική περίοδο μετά τη δικτατορία. «Χαλαρώσαμε» λέει ένας απ' αυτούς και δύσκολα μπορείς να καταλάβεις αν τον έχει πιάσει νοσταλγία για την πριν το 1974 κατάσταση, ή έχει αγωνία να μπουν ξανά (σαν τότε) τα πράγματα στη θέση τους.

Το σίγουρο είναι πως οι αστοί μπαίνουν κατευθείαν στο ζουμί: Σπεύδουν να δείξουν την «κοινωνική αναταραχή» σαν θερμοκήπιο της τρομοκρατίας για να μη δει ο λαός τους καπιταλιστές και το σύστημά τους σαν τους άρπαγες του μόχθου του που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη δυνατή ταξική δράση.

Παράλληλα, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του. Στις σελίδες του αστικού Τύπου πυκνώνουν οι αναφορές στην ανάγκη αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Κοινός παρονομαστής η «κυβερνησιμότητα», στην οποία άλλοι βλέπουν εμπόδιο τις κινητοποιήσεις κι άλλοι την ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού. Κοινό τους διαταύτα το επείγον της αναμόρφωσης από τον φόβο των ιουδαίων, στο προκείμενο, από το φόβο ότι δε θα προκάνουν να χειραγωγήσουν έγκαιρα τη λαϊκή οργή.

Η απάντηση είναι μία, διαχρονική: Ακόμα πιο καλά οργανωμένοι αγώνες και για την ανατροπή όσων προβλέπει - περιέχει το μνημόνιο για σήμερα και αύριο και ενάντια στην καταστολή.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ»: «Οι "άστοχες" κινητοποιήσεις, πέραν της κοινωνικής αντίδρασης που προκαλούν, της "φθοράς" στην κινηματική λογική, των οικονομικών ή και άλλων ζημιών που δημιουργούν και της κακής διεθνούς εικόνας της χώρας που προσφέρουν, κάνουν και κάτι ακόμα χειρότερο: Αμφισβητούν την κυβερνησιμότητα της χώρας. Δηλαδή την ηγετική ικανότητα της κυβέρνησης, εν ώρα κρίσης, να οδηγήσει τη χώρα σταθερά και αποφασιστικά στο δρόμο της ανασυγκρότησης και της οριστικής εξόδου από την κρίση. Γι' αυτό είναι "επικίνδυνες" όταν επαναλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

«ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ»: «Η κρίση (...) χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας - κοινωνίας (...) για να υπάρξει διέξοδος χρειάζονται νέα πολιτικά εργαλεία, νέες ευφάνταστες προσεγγίσεις και αποτελεσματικές πρακτικές (...) η κυβέρνηση Παπανδρέου (...) κρύβει την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει δραστικά την κρίση (...) το ελληνικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό» (ο Σ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Η δραματική αυτή αλλαγή κατέστησε αναποτελεσματικό το μεταπολιτευτικό σύστημα εξουσίας (...) Η συλλογική ψευδαίσθηση του γενικού και αφηρημένου "δημόσιου συμφέροντος', μέσω του οποίου η πολιτική εξουσία υποτάσσει ιδεολογικά την κοινωνία και διαχειρίζεται τις υποθέσεις της προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, έχασε οριστικά τη νομιμοποιητική της βάση (...) Η ανάγκη μιας νέας θεσμικής οργάνωσης, που θα αντιστοιχεί στις νέες οικονομικές συνθήκες, γίνεται επιτακτική (...) το "κόμμα των επιχειρηματιών" εργάζεται αόκνως για την επόμενη μέρα. Η κοινωνία, από την άλλη, κοχλάζει εδώ και καιρό. Ουδείς ωστόσο από εκείνους που επιθυμούν να ελέγξουν τη συσσωρευμένη έκρηξη οργής γνωρίζουν πότε ακριβώς θα επέλθει το σημείο βρασμού της» (ο Χ. Ζέρβας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΒΟΥΝ 13η - 14η ΣΥΝΤΑΞΗ στον αέρα η θεμελίωση σύνταξης το 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η 13η και η 14η ΣΥΝΤΑΞΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ωρα για deals στις τράπεζες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Φυγή προς εμπρός και επάνοδος στην εξουσία

Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση ανασφάλειας και επικίνδυνη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

ΕΘΝΟΣ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ χτύπημα στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ

Η ΧΩΡΑ: Χτύπημα με «βοήθεια» από μέσα

ΤΑ ΝΕΑ: Αίμα και μυστήριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΡΓΗ για τους άνανδρους φονιάδες ΕΥΘΥΝΕΣ για την εγκληματική ανικανότητα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιστολή θανάτου στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΧΤΥΠΗΣΑΝ στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χτύπημα στην καρδιά του κράτους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δέμα θανάτου για Χρυσοχοΐδη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κανένας ανόητος

«Κάποιοι ανόητοι και αμετανόητοι επιμένουν στη στρατηγική του αίματος (...) απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση από την πλευρά της Πολιτείας. Αλλά και σαφείς απαντήσεις στα βαρύτατα ερωτηματικά που προκαλεί το γεγονός ότι οι τρομοκράτες μπόρεσαν με τόση ευκολία να αχρηστεύσουν τα μέτρα ασφαλείας του υπουργείου!» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Δράση μηχανισμών

«Είναι καραμπινάτη προβοκάτσια. Δεν το πιστεύει ούτε μικρό παιδί ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο μπορούν να φτάνουν ανεξέλεγκτα δέματα στο γραφείο του υπουργού ή του υπασπιστή του (...) αποκαλύπτει δράση μηχανισμών διαφόρων ιμπεριαλιστικών επιτελείων και υπηρεσιών εντός και εκτός Ελλάδας που αλωνίζουν μέσα στον κρατικό μηχανισμό και δρουν με συγκεκριμένους σκοπούς, για μονοπωλιακά συμφέροντα και ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, εντός και εκτός Ελλάδας. Η πολιτική της κυβέρνησης, των προηγούμενων, έχει εμπλέξει τη χώρα βαθιά στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όντας σε γεωστρατηγική θέση περάσματος ενεργειακών αγωγών, διαμετακομιστικού εμπορίου και όχι μόνο. Αντιθέσεις ανάμεσα σε δολάριο - ευρώ - γουάν, ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνα - Ρωσία κλπ. Στη δίνη αυτών των αντιθέσεων βρίσκεται και η υπόθεση χρεών - ελλειμμάτων, εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και με πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης» (το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Ο λύκος που χαίρεται...

«Μέσα στον γενικότερο "εκδημοκρατισμό" μετά την κατάρρευση της δικτατορίας αποφασίσαμε ως κοινωνία ότι πρέπει να είμαστε απελπιστικά χαλαροί στα θέματα ασφαλείας (...) Μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών εκρήξεων με τη βεβαιότητα πως κάποιοι θα επιλέξουν πάλι τον δρόμο των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Αν το ελληνικό κράτος συνεχίσει να είναι "χύμα", κινδυνεύουμε να έχουμε και άλλα θύματα (...) να φτάσουμε ακόμη και στην αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...για ένταση της καταστολής

«Τέτοια γεγονότα ενεργοποιούν την κρατική καταστολή στο έπακρο σε συνδυασμό με την καλλιέργεια ψυχολογίας τρόμου στο λαό, απειλής, σε μια δεδομένη στιγμή που τα άκρως αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούν το διαβόητο μνημόνιο είναι σε διαδικασία εφαρμογής, ενώ οι ταξικοί αγώνες ενάντιά τους δυναμώνουν. Αντικειμενικά χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό και στο όνομα καταπολέμησης της "τρομοκρατίας" (καμιά σχέση με τους λαϊκούς αγώνες δεν έχει, κρατική - ιμπεριαλιστική είναι) για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα. Χτες, προχτές, δημοσιολόγοι (...) επιζητούσαν την κρατική καταστολή ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες. Τώρα όλο το σύστημα έχει το πρόσχημα για ακόμη σφοδρότερη καταστολή. Μονόδρομος απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα είναι η μαζική ταξική δράση ενάντια στην καρατόμηση της ζωής του λαού, για διεύρυνση των δικαιωμάτων, των λαϊκών ελευθεριών, των κατακτήσεών του, κόντρα στο μνημόνιο και την κρατική καταστολή» (το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ