ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
Οργιάζει η εργοδοσία

Με τη συναίνεση ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης»

Από την απεργία της περασμένης Τετάρτης
Από την απεργία της περασμένης Τετάρτης
Αξιοποιώντας το σύνολο του νομοθετικού οπλοστασίου, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και κυρίως τον τελευταίο αντεργατικό νόμο 3846/2010, η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να τα χάσουν όλα, και, μάλιστα, βαφτίζοντας τον εκβιασμό «διάλογο».

Στην εταιρεία χαρτοποιίας - χαρτοβιομηχανίας, «ΠΑΚΟ ΑΕ», στην Πελασγία Φθιώτιδας (όπου σήμερα δουλεύουν 180 εργαζόμενοι), η εργοδοσία απέστειλε στο επιχειρησιακό σωματείο «εξώδικη πρόσκληση», καλώντας τους εργαζόμενους σε ...διαβούλευση για να επιβάλει την 4ήμερη εργασία. «Διαβούλευση», που δεν είναι παρά μια απάτη, αφού, όπως και να εξελιχθεί, η εργοδοσία μπορεί να βρει τρόπο να επιβάλει τα σχέδιά της. Οπως δηλώνει στον «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου και μέλος του ΔΣ της ταξικής Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου Βασίλης Καραπλιός, ακόμα και αν το Σωματείο διαφωνήσει στη διαβούλευση με την πρόταση της εταιρείας, ο νόμος τής δίνει τη δυνατότητα να περάσει την απόφασή της με χρήση διευθυντικού δικαιώματος. Μάλιστα, η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους, λέγοντας πως ή θα δεχθούν την 4ήμερη απασχόληση, ή θα προβεί σε απολύσεις!

«Είμαστε αποφασισμένοι να μη νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου. «Επιχειρούν να καλλιεργήσουν το φόβο και την ανασφάλεια. Δε θα περάσουν τα μέτρα της εργοδοσίας», συμπληρώνει.

Τετραήμερη εργασία και μείωση του μισθού κατά 20% επέβαλε μονομερώς στους εργαζόμενους και η επιχείρηση ιματισμού «ΜΙΝΕΡΒΑ» στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 4ήμερη εργασία επιβλήθηκε και στην «ΕΛΕΤΕΜ» θυγατρική εταιρεία της «ΜΙΝΕΡΒΑ». Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η νέα επίθεση της εργοδοσίας έγινε με την ουσιαστική συναίνεση από το σωματείο της επιχείρησης που ελέγχεται από στελέχη της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μόνο που έκαναν ήταν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού να εγκαταλείψουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που τον έχουν ζήσει να οργιάζει και να χειραγωγεί μέσα στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Οπως οργίασε και στην υπόθεση Λαναρά, όπου εξασφάλισε πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ δάνεια για τον εργοδότη για να απολυθούν 1.400 εργαζόμενοι.

Εκ περιτροπής εργασία επιβάλλει η εργοδοσία και στους εργαζόμενους της επιχείρησης μετάλλου «Ιντρακάτ», στη Λάρισα. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, «η διεύθυνση του εργοστασίου κάλεσε τους εργαζόμενους να προτείνουν και αυτοί λύση, προκειμένου να βρουν μια διέξοδο από κοινού. Να προτείνουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πώς θα διασφαλιστούν τα κέρδη της επιχείρησης που μειώνονται κατά την εργοδοσία και το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Καταγγέλλει, επίσης, πως «σ' αυτήν τη συνεχή πρόκληση της εργοδοσίας της "INTRAKAT" συνέβαλε με τη στάση της και η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της επιχείρησης που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, που εδώ και τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να ετοιμάσει τον αγώνα των εργαζομένων απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις», και, μάλιστα, καταψήφισε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στην απεργία στις 23 Ιούνη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ
Συνένοχες και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Καλώντας τους εργαζόμενους στα αστικά ΜΜΕ να βγάλουν συμπεράσματα και για την ανάγκη της δικής τους αποφασιστικής συμβολής στην οργάνωση ταξικά προσανατολισμένων αγώνων συνολικά των εργαζομένων αναδεικνύει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με την οποία καταγγέλλει το μηχανισμό χειραγώγησης της κοινής γνώμης που στήθηκε με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, όπου σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά πρωταγωνιστές σε αυτό το άθλιο παιχνίδι κατασυκοφάντησης των εργατικών κινητοποιήσεων, με στόχο την ενεργοποίηση του "κοινωνικού αυτοματισμού", είναι τα υψηλόμισθα δημοσιογραφικά τσιράκια των εφοπλιστών, που κάποιοι από αυτούς ταυτόχρονα είναι και εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Οι μεγάλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στις πρωινές τους εκπομπές λειτούργησαν σαν να είχαν δικτυωθεί σε διακαναλική μετάδοση, ξερνώντας χολή για την απεργία των ναυτεργατών, την παλικαρίσια περιφρούρησή της, τα δίκαια αιτήματά της. Βασική τους επιδίωξη δεν ήταν μόνο να συκοφαντήσουν την απεργία που οργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων, αλλά και να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ενεργοποίησης του μηχανισμού καταστολής.

Ταυτόχρονα, όλες τις προηγούμενες μέρες εξαφάνισαν από τις εφημερίδες και τα κανάλια της αστικής τάξης την πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οκτώ Ομοσπονδίες, 13 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία.

Από την άλλη όλο το προηγούμενο διάστημα που ξεδιπλώνονται οι αγώνες της εργατικής τάξης κόντρα στα αντεργατικά - αντασφαλιστικά μέτρα του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών, ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός στον κλάδο μας επικαλείται υποκριτικά την ανάγκη "ενημέρωσης του κοινού για την απεργία", προκειμένου να μην πάρει ή ακόμα και να ακυρώσει αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ενώσεων του κλάδου που μπροστά σε αυτό το όργιο παραπληροφόρησης σφυρίζουν αδιάφορα, επικροτώντας στην πράξη και "νομιμοποιώντας" την πιο χυδαία αντεργατική και αντιαπεργιακή προπαγάνδα.

Καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε απειθαρχία και ανυπακοή όταν τους καλούν να υπηρετήσουν αυτού του είδους την δημοσιογραφία. Την Τρίτη 29 Ιούνη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ - ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 11 π.μ.».

ΡΙΤΣΩΝΑ ΘΗΒΑΣ
Τραυματίστηκε 38χρονος εργάτης

Εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στον τραυματισμό του 38χρονου Ινδού Μπαλιχάρ Σινγκ, που υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα, σημειώθηκε την Παρασκευή 4 Ιούνη στο φούρνο του εργοστασίου «ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΙΚΗ», στη Ριτσώνα στον Ελαιώνα Θηβών. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε από εκτόνωση αερίων στο φούρνο του εργοστασίου. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Θηβών, αλλά, λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισης των εγκαυμάτων του, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Τιμητής της ανταγωνιστικότητας η ΓΣΕΕ

Αγωνία για την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα στάζει απ' άκρη σ' άκρη η «διακήρυξη» που έβγαλε η ΓΣΕΕ για την απεργία της Τρίτης. Φράση τη φράση, παράγραφο την παράγραφο η ΓΣΕΕ τα δίνει (ξανά) όλα για όλα στην επιχείρηση αθώωσης εκείνων που φταίνε για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Επιμένει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μιλά για «άδικο» πακέτο μέτρων και «στείρα "δογματική" και καταστροφική νεοσυντηρητική ευρωπαϊκή πολιτική» και να λέει ότι «οι έχοντες και οι κατέχοντες μένουν πάλι στο απυρόβλητο». Δηλαδή, κατά τη ΓΣΕΕ η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα φτώχειας δεν υπαγορεύονται από τη δίψα των μονοπωλίων για κέρδη, αλλά είναι αποτέλεσμα μερικών άδικων, ανήθικων και ... ξεροκέφαλων πολιτικών που δε λένε να βάλουν μυαλό. Κατά συνέπεια, καλεί τους εργάτες ν' απεργήσουν την Τρίτη διεκδικώντας να σηκώσουν ένα μέρος από τα βάρη τους και οι εργοδότες και ... άμα γίνει αυτό, ε, τότε θα «χωνευτεί» καλύτερα και το πετσόκομμα των μισθών και η απελευθέρωση των απολύσεων και η επέκταση της ελαστικής απασχόλησης και όλη η σφαγή.

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει τις απολύσεις, όχι γιατί χιλιάδες οικογένειες μένουν στο δρόμο, αλλά γιατί «τορπιλίζουν την κοινωνική συνοχή»! Αμα, δηλαδή, βρεθεί μια φόρμουλα και εξασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή τότε δε θα 'χει πρόβλημα; Οχι. Γιατί η αγωνία της δεν αφορά τη βελτίωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, αλλά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αφού αντικρούοντας - δήθεν - τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπογραμμίζει: «Αλλα είναι τα προβλήματα και οι αιτίες έλλειψης ανταγωνιστικότητας, που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται ενώ τις επιπτώσεις της, τις πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι με τη μείωση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας».

Δεν αρκεί, λοιπόν, η «ριζική διαφωνία» που εκφράζει η ΓΣΕΕ για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι. Πολύ περισσότερο, όταν αυτήν την εκφράζει κάποιος που διεκδικεί τίτλο τιμητή της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της πολιτικής που βαφτίζει «κόστος» κάθε δικαίωμα και ανάγκη του εργάτη και γι' αυτό το πετσοκόβει.

Είναι εγκληματικός για τα εργατικά συμφέροντα ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό τώρα που η μεγαλοεργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό έχουν πέσει σαν τα κοράκια πάνω στην εργατική τάξη για να κατασπαράξει κάθε αγωνιστική διάθεση και γόνιμο προβληματισμό. Και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιλέγει συνειδητά, αποφασιστικά και ολόπλευρα να σπρώχνει τους εργάτες ακόμα πιο κοντά στον γκρεμό.


Α. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ