ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η αναδιοργάνωση φέρνει απολύσεις!
  • Η διοίκηση της τράπεζας μεθοδεύει να διώξει 1.500 εργαζόμενους
  • Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αγωνιστική - ταξική απάντηση

Οταν το ΠΑΣΟΚ την παρέδωσε στους Γάλλους, κάποιοι πανηγύριζαν επειδή τάχα θα γίνονταν Ευρωπαίοι τραπεζοϋπάλληλοι...

ICON

Οταν το ΠΑΣΟΚ την παρέδωσε στους Γάλλους, κάποιοι πανηγύριζαν επειδή τάχα θα γίνονταν Ευρωπαίοι τραπεζοϋπάλληλοι...
Σχέδιο μείωσης του προσωπικού κατά 28% μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας με στόχο «τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την προσαρμογή της βάσης κόστους (δηλαδή, «της μείωσής του») της Τράπεζας στο νέο οικονομικό περιβάλλον». Με άλλα λόγια, η εργοδοσία, επικαλούμενη το «νέο περιβάλλον» που είναι ταυτόχρονα οι συνθήκες της κρίσης που πρέπει να αντιμετωπίσουν, αλλά και η θέση στην οποία θα βρεθεί η Τράπεζα την επόμενη, μετά την κρίση, ημέρα, επιδιώκει να εξασφαλίσει από σήμερα την εντατικοποίηση της εργασίας με στόχο να αυξήσει τα κέρδη της ανά εργαζόμενο και να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της. Η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως το 2011. Οι σχεδιασμοί της διοίκησης της Τράπεζας, προβλέπουν το κλείσιμο 57 καταστημάτων και το ενδεχόμενο άνοιγμα 22 νέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προφανώς μέσα στα πλαίσια γενικότερης αναδιοργάνωσης της Εμπορικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εμπορικής, «περίπου 1.500 θέσεις εργασίας (σ.σ. σήμερα η τράπεζα απασχολεί περίπου 5.500 εργαζόμενους) θα περικοπούν σε διάστημα τριών ετών, βάσει του προγράμματος εθελούσιας εξόδου». Πρώτο αποτέλεσμα της τεράστιας μείωσης του προσωπικού θα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία επιδιώκει την αύξηση της κερδοφορίας της και μέσω της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με μέτρα όπως:

  • Το «νέο σύστημα αξιολόγησης επιδόσεων βάσει προσωπικών στόχων και γενικών στόχων της Τράπεζας». Σήμερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εργασίας, η εξέλιξη του εργαζόμενου (επαγγελματική και μισθολογική) εξαρτάται αποκλειστικά από το χρόνο υπηρεσίας τους. Με τη «νέα αξιολόγηση» θα εξαρτάται από το αν ο εργαζόμενος πετύχει τους στόχους που θέτει η εργοδοσία για την αύξηση της κερδοφορίας της.
  • Την «αξιολόγηση των πολιτικών αποζημιώσεων και παροχών με στόχο την εναρμόνισή του με τις εμπορικές επιδόσεις και κέρδη της Τράπεζας», που επίσης ανατρέπει τα δεδομένα προσδιορισμού των αποδοχών των εργαζομένων.
  • «Βελτιωμένες διαδικασίες εσωτερικών μετακινήσεων με στόχο την τοποθέτηση των κατάλληλων ατόμων στην κατάλληλη θέση». Δηλαδή, ρύθμιση για να αποκτήσει η Τράπεζα το απόλυτο δικαίωμα να μετακινεί σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς τους υπαλλήλους από θέση σε θέση, από κατάστημα σε κατάστημα και - γιατί όχι - από πόλη σε πόλη.

Τα παραπάνω μέτρα ανατρέπουν ουσιαστικά τον Οργανισμό Εργασίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων αποτελεί και ένα είδος προστασίας που περιορίζει το διευθυντικό δικαίωμα, την ασυδοσία της εργοδοσίας. Βάσει του σημερινού Οργανισμού ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου η οποία διαρκεί μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Για να απολυθεί θα πρέπει να πέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Ηδη η εργοδοσία έχει καταστρατηγήσει τη ρύθμιση αυτή αφού τα τελευταία τρία χρόνια έχει προσλάβει εργαζόμενους με άλλου είδους συμβάσεις. Ετσι, αποκτά τη δυνατότητα να απολύσει ή να απειλεί με απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο.

Ακέραιες οι ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι το 2000 την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής κατείχαν μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων. Τη χρονιά εκείνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή πούλησε το 6,7% της Εμπορικής στη γαλλική τράπεζα «Gredit Agricole». Η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής ολοκληρώθηκε το 2006 από την κυβέρνηση της ΝΔ όταν η «Gredit Agricole» απέκτησε το 71,97%. Σήμερα η «Gredit Agricole» κατέχει 82,48% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας.

Την πολιτική αυτή στήριξε η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Και σήμερα αντί να καταδικάσει, άμεσα και ξεκάθαρα, τις τωρινές εξελίξεις διαμαρτύρεται γιατί στα μέτρα δεν υπάρχει «όραμα ανάπτυξης και προοπτικής»! Την ίδια στιγμή δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με την εργοδοσία για να ενημερωθεί για το σύνολο του «στρατηγικού σχεδίου», για το οποίο... ελπίζει «να μην είναι κατώτερο των περιστάσεων, όπως τα πρώτα δείγματά του».

Την ίδια ακριβώς στάση κρατά και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ με ανακοίνωσή της, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόταση της για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποδέχεται τις αιτιολογημένες απολύσεις.

Το ΠΑΜΕ

Αγωνιστικό κάλεσμα για αγωνιστική - ταξική απάντηση από τους εργαζόμενους στην Εμπορική Τράπεζα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η απόφαση της διοίκησης «βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με όλους τους τραπεζίτες και γενικότερα την πλουτοκρατία που στοχεύουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και να μεγαλώσει την κερδοφορία της. Φέρνει τη σφραγίδα της στρατηγικής της Λισαβόνας και των αποφάσεων της ΕΕ που στηρίζουν και υλοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Εμπορικής αλλά όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και γενικότερα τους εργαζόμενους».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους: να απαντήσουν ταξικά - αγωνιστικά, να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να οργανώσουν την πάλη τους με μπροστάρη το ταξικό κλαδικό συνδικάτο των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Αττική και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας επιτροπές και πυρήνες στους χώρους δουλειάς.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν να τους εμποδίσουν

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της, έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτήν. Σημαίνουν απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών. Αυτές οι αντεργατικές εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην Εμπορική Τράπεζα αλλά θα έχει συνέπειες για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και γενικότερα τους εργαζόμενους. Είναι ένα ακόμα σκληρό μήνυμα που δεν πρέπει να υποτιμήσουν ούτε να φοβηθούν, αλλά να απαντήσουν ταξικά - αγωνιστικά χωρίς χάσιμο χρόνου. Βγάζοντας τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.

Οι τραπεζίτες όπως και γενικότερα η πλουτοκρατία, ενώ βρίσκονται σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος θα ενισχύσει περισσότερο τα κέρδη και τη θέση του, συντονίζονται πλήρως υπέρ της πολιτικής και των μέτρων που φορτώνει τα βάρη της δικής τους κρίσης στους εργαζόμενους και στο λαό. Στήριγμα στις αντιδραστικές τους ανάγκες και επιδιώξεις έχουν την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τις αντεργατικές αποφάσεις με τον αποφασιστικό, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα τους σε επίπεδο επιχείρησης, κλάδου και συνολικά. Που απορρίπτει συνολικά τις επιλογές του κεφαλαίου και αντιμάχεται την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην Εμπορική Τράπεζα και συνολικά τους τραπεζοϋπαλλήλους να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις του χώρου τους στη γραμμή: Καμιά απόλυση, καμιά υποχώρηση, καμιά παραχώρηση δικαιωμάτων. Διεκδικώντας σταθερή εργασία για όλους, 1.400 ευρώ βασικό μισθό, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Μαζί με το λαό να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο για να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κεφάλαιο, να γίνουν λαϊκή περιουσία, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας - λαϊκής εξουσίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ