ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Δε γιορτάζουμε την αδράνεια των κυβερνήσεων»

Απεργία των εργαζομένων στα κέντρα απεξάρτησης, συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα και στη χώρα μας για πρώτη φορά φέτος, συνοδεύεται από απεργίες των εργαζομένων στις κεντρικές κρατικές δομές κατά των ναρκωτικών. «Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε σήμερα», λένε οι εργαζόμενοι καταδεικνύοντας την υποτροπιάζουσα «αντιναρκωτική» πολιτική και την πολυεπίπεδη αδράνεια των δικομματικών κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της ολέθριας πολιτικής είναι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης να μένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Σε μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων - όπως στη Λιβαδειά - να μην υπάρχει κατάλληλο προσωπικό και η βουπρενορφίνη να χορηγείται από ειδικευόμενο παθολόγο... Οι εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σπρώχνουν τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης και στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, με συγκέντρωση σήμερα στις 9:30 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Στο πλευρό τους, οι εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του «18 ΑΝΩ», ενώ μαζί τους θα βρεθεί και ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ. Κοινό αίτημα και αγωνία, η εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης, η προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των παρεχόμενων προγραμμάτων και υπηρεσιών, η διασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα μέλη των προγραμμάτων, η δημιουργία τόσων «στεγνών» προγραμμάτων όσα έχει ανάγκη η χώρα.

Και τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει διαστάσεις πανδημίας, ακόμη και αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης - που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίησή του - θα παρουσιαστεί με καθυστέρηση πολλών μηνών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μεθαύριο Πέμπτη.

Σχεδιασμός στη βάση της δωρεάν θεραπείας

Την ανάγκη ανάπτυξης εθνικού σχεδιασμού στη βάση της δωρεάν παροχής θεραπείας, διαφύλαξης της ευελιξίας και της αυτονομίας των οργανισμών που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αναδεικνύει το ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης στη χώρα μας, στη βάση του οποίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα υπάρχοντα προγράμματα και θα δημιουργηθούν νέα. Ο εθνικός σχεδιασμός θα πρέπει να αναπτυχθεί στη βάση της δωρεάν παροχής θεραπείας, να διαφυλάξει την ευελιξία και την αυτονομία των οργανισμών, ώστε να μη δημιουργηθούν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην παροχή των υπηρεσιών, να προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κόστος καθώς και αξιολόγηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πώς να γιορτάσεις...

«Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε. Για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, αποφασίσαμε να βγούμε στο προσκήνιο. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στα ΚΠ και στον ΟΚΑΝΑ απεργούμε μαζί», τόνισαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι των Σωματείων. Κάνοντας ξεκάθαρη την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του έργου τους και τη συνέχιση του κατήφορου της ποιότητας των προγραμμάτων υποκατάστασης, αλλά να υπερασπιστούν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Μαζική εξόρμηση της ΚΝΕ

«Μη τους χαρίζεσαι. Η ζωή σε περιμένει», είναι το μήνυμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, η οποία και σήμερα αναλαμβάνει δράση ενάντια στα ναρκωτικά. Ετσι, η ΚΝΕ θα εξορμήσει πλατιά σε τόπους δουλιάς, διασκέδασης και αναψυχής, σε πλατείες και στέκια νεολαίας, για να μεταφέρει παντού το μήνυμα: ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μαζική εξόρμηση, (όπου θα μοιραστεί υλικό) πλατύ κάλεσμα στους νέους, με σύνθημα: «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους. Ζήσε ελεύθερος».

Δέσμη προτάσεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών ρίχνει για άλλη μια φορά τον προβολέα του αγώνα στις αιτίες που γεννούν αυτό το τραγικό πρόβλημα σε χιλιάδες, νέους, κυρίως, ανθρώπους, στην οικογένειά τους και σ' όλη την κοινωνία. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός, η εξαθλίωση και ο θάνατος. Είναι η ανασφάλεια, η κυριαρχία της απουσίας οραμάτων, η ανεργία, η δουλιά χωρίς δικαιώματα, η φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, το στημένο δίχτυ της υποκουλτούρας, που καθορίζουν το χαρακτήρα αυτής της τραγωδίας. Είναι ο νόμος του καπιταλιστικού συστήματος της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας με την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την περιθωριοποίηση όσων "περισσεύουν". Τραγική επιβεβαίωση αποτελεί η αλματώδης αύξηση παραγωγής οπιούχων στο Αφγανιστάν από τότε που εγκαταστάθηκαν τα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, έχει σοβαρές ευθύνες. Απόδειξη αυτής της ολέθριας πολιτικής είναι ότι αυτή τη στιγμή ακόμα και οι εργαζόμενοι στα ελάχιστα κέντρα πρόληψης, βρίσκονται απλήρωτοι επί μήνες. Τα κέντρα αυτά, παρόλο που έχουν καταξιωθεί, είναι υπό διάλυση από το υπουργείο Υγείας, το οποίο το μόνο που προωθεί είναι η χορήγηση ναρκωτικών από τα νοσοκομεία και η δυνατότητα σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες να κάνουν θεραπεία, να εμπορεύονται δηλαδή άγρια τον ανθρώπινο πόνο.

Το ΚΚΕ σταθερά λέει ΟΧΙ σ' όλα τα ναρκωτικά. Ζητάει για τη νεολαία μας και όλο το λαό "Ζωή ολόκληρη - όχι με δόσεις". Τους καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη μάστιγα που εξαπλώνεται.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική που φυλακίζει τους χρήστες και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους, όσο και με τις πολιτικές της διαχείρισης του προβλήματος.

Οι θεωρίες που προβάλλει ο ΣΥΝ περί ελεύθερης χρήσης των δήθεν "μαλακών" ναρκωτικών υπονομεύουν τον αγώνα κατά της εξάρτησης και διογκώνουν το πρόβλημα.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Αμεσα μέτρα

Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι αντίθετο με τις πολιτικές της νομιμοποίησης και των υποκατάστατων, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη μόνη ρεαλιστική λύση, που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης - θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης με αποκλειστικά δημόσια δωρεάν προγράμματα.

Απαιτεί άμεσα:

  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου, περίοδο κρίσιμη για την εμπλοκή με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
  • Ειδικά προγράμματα κοινωνικής και εκπαιδευτικής ενίσχυσης των "αδύνατων" μαθητών που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο.
  • Στελέχωση των σχολικών βαθμίδων με εκπαιδευμένους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σχολικούς γιατρούς.
  • Εκπαίδευση των καθηγητών σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.
  • Δημιουργία σχολών γονέων, που θα εκπαιδεύουν τους γονείς στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών.
  • Προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών που πλήττονται από φτώχεια, νεανική ανεργία και περιθωριοποίηση, παράγοντες που σχετίζονται με τη διάδοση του προβλήματος των ναρκωτικών.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης σε νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει εξάρτηση από αυτά.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη. Δημιουργία ενός στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος για εφήβους και ενός για ενήλικες σε κάθε νομό της χώρας.
  • Ιδιαίτερα για την Αττική, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πληθυσμό εξαρτημένων ατόμων, δημιουργία ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών απεξάρτησης που θα περιλαμβάνει ικανό αριθμό Κέντρων Ενημέρωσης, Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ειδικών σχολείων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Δημιουργία θεραπευτικών κοινοτήτων στις φυλακές και τα καταστήματα κράτησης εφήβων, με την παράλληλη ανάπτυξη μονάδων επανένταξης αποφυλακισμένων.
  • Συνεργασία των μονάδων του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες (ηπατίτιδα κλπ).
  • Από το ΕΣΥ δημιουργία μονάδων σωματικής απεξάρτησης για τους χρόνιους χρήστες.
  • Προαγωγή της επιστημονικής έρευνας που σχετίζεται με τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές κοινωνικών επιστημών, ιατρικές νομικές και παιδαγωγικές.
  • Ειδικά προγράμματα κατάρτισης - απασχόλησης που θα βοηθούν τους πρώην χρήστες να βρουν δουλιά».
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με κεντρικό σύνθημα «Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν στη δουλιά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», πραγματοποιείται στις 29, 30 του Ιούνη και 1 του Ιούλη, στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, το 2ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων, που διοργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών.

  • Μια σειρά εκδηλώσεις διοργανώνει η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.
  • To πρόγραμμα απεξάρτησης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία της Ραφήνας, σήμερα, στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν ο Χρήστος Θηβαίος, το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «ΑΥΛΟΣ», η ομάδα κρουστών της «Παρέμβασης», ενώ θα υπάρχει παράσταση Καραγκιόζη.
  • Θεατρική παράσταση, λαμπαδηδρομία και συναυλία διοργανώνει σήμερα, ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΙΘΑΚΗ», στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.
  • Πλούσιες εκδηλώσεις διοργανώνει και το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΣΤΡΟΦΗ» σήμερα, στον πεζόδρομο Κοραή, στις 5 μ.μ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ