ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Αλί κι αν μάθεις ότι σου ανήκουν όλα

Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Της απάτης τα εξάστηλα

Γιατί ξέρουν πως δε σημαίνει τίποτα για την πραγματική ζωή των ανθρώπων και τις ανάγκες τους, η εξαγγελία για «εθνική σύνταξη», ειδικά η φράση «πάνω από το όριο της φτώχειας».

Οι άνθρωποι θέλουν μόνιμη - σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα στη διάρκεια του εργάσιμου βίου, αλλά και πλήρη ζωή μετά από τον εργάσιμο βίο. Ο καυγάς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το επίπεδο που θα κινείται το όποιο επίδομα φτωχοκομείου, αναδεικνύει πως και οι δυο γνωρίζουν ότι έρχονται μαύρες μέρες, εντός των οποίων και για τις οποίες θα κινηθεί ακόμα πιο αυστηρά η πολιτική τους. Κι ακριβώς επειδή ούτε στα λόγια δεν μπορούν να μιλήσουν για καλύτερες μέρες, μιλούν για ελαφρύτερο επίπεδο φτώχειας.

Ταυτόχρονα, ποντάρουν στην παράδοση της συνείδησης του εξαθλιωμένου για να τσιμπολογήσουν ψήφους και από τα θύματα της πολιτικής τους. Ολη τους η προσοχή είναι στραμμένη στο πώς θα κερδίζουν κάθε φορά - καθένας με το μέρος του - την κρίσιμη μάζα. Σήμερα τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αύριο τους άνεργους, μεθαύριο τους ΕΒΕ.

Κατά τ' άλλα: παρατήρησε λίγο τις μέσα σελίδες, τα ψιλά γράμματα. Ενα επιτελείο καταστρώνει όλη τη δουλιά...

Κραυγές, δήθεν, για τη Δεξιά, ώστε να κρύβεται η ταύτιση στην πολιτική, δηλώσεις «σεβασμού» στο ΚΚΕ, ώστε να χαϊδεύουν αυτιά και καπάκι ένας ποταμός «αυθορμήτων». Με κοινό χαρακτηριστικό τον αβυσσαλέο αντικομμουνισμό τους: Από τον εκλεκτό πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης ως τον «επιμελέστερο» (έτσι λένε στο ΠΑΣΟΚ όσους πέρασαν από το ΚΚΕ και προσπαθούν να εμφανιστούν καλύτεροι ΠΑΣΟΚοι από τους παραδοσιακούς).

Οτι έχουν κοινό δάσκαλο είναι γνωστό. Τώρα πια δεν ντρέπονται να λένε και το όνομά του. Αυτό που δεν ομολογούν, αλλά πρέπει να αρχίσει να απασχολεί όσους ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, είναι το γιατί; Και η απάντηση είναι μόνο μία: Ως πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ, στις ιδέες που πυρπολούν συνειδήσεις, στο Κόμμα που υπάρχει από και για τους εργάτες, τον αντίπαλο που λέει στους εργάτες ότι τους ανήκει όλος ο πλούτος που παράγουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στις επερχόμενες εκλογές ΚΡΙΤΗΡΙΟ Η ΑΝΕΡΓΙΑ για την καταδίκη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Καραμανλής: Εθνική σύνταξη για όλους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ πάνω από το όριο φτώχειας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εθνική σύνταξη πάνω από το όριο της φτώχειας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο,ΤΙ ΛΕΜΕ το κάνουμε

ΤΑ ΝΕΑ: Βγάζει τρίτεκνους από την κατάψυξη

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΡΟΪΔΙΑ με συντάξεις - τρίτεκνους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕΡΕΣ 2004

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ οι εκλογές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι λένε, τι κρύβουν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εχασαν από τα ραντάρ τη μισή Ελλάδα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γκιούλ: έχουμε ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μάχη» επιχειρήσεων σε τέσσερις κλάδους

Η ΑΥΓΗ: Διαρκές το έγκλημα της ζαρντινιέρας

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Νέο αίσχος


ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ

«ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»: «Ευτυχώς που έγινε και ένα βήμα μπροστά. Για την καταπολέμηση της "θεσμικής γελοιότητας" της εκ περιτροπής ανά εξάμηνο προεδρίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ: «Είναι προφανές πως κανείς δε θα πρέπει να παίρνει τοις μετρητοίς τις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων. Ακόμα και όταν δεσμεύονται ρητά βρίσκουν τρόπο να υπαναχωρούν (...) είναι αυτονόητο πως αυτή η άκριτη παροχολογία υποβαθμίζει την αξιοπιστία των κομμάτων και της πολιτικής. Εξ ίσου αυτονόητο ωστόσο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις δεσμεύσεις αποτελούν ώριμα και δίκαια αιτήματα για χιλιάδες μη προνομιούχους πολίτες» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΨΙΧΟΥΛΟ: «Αν και στο παρελθόν έχει εμπαιχτεί κατ' εξακολούθηση, ο ηλικιωμένος, μπροστά στην τηλεόραση, θέλει κατ' αρχάς να ακούει το δίκιο του και ακολούθως, προσδοκάει ότι κάτι θα πάρει. Κάποιο ψίχουλο θα πέσει από το τραπέζι. Το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να έχει προεκλογικό περιτύλιγμα, αλλά κάτι θα πάρει. Το ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι τα κομματικά επιτελεία» (ο Χρ. Μέγας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΛΗΡΩΝΕ ΕΣΥ: «Τα δημόσια νηπιαγωγεία αδυνατούν να φιλοξενήσουν επιπλέον παιδιά (...) και οι γονείς σήκωσαν ψηλά τα χέρια. Ηταν προφανές ότι αναγκαστικά θα στρέφονταν στο ιδιωτικό σχολείο πληρώνοντας δίδακτρα που ξεκινούν από 4.500 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 9.000 ευρώ» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΚΙ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ: «Η ιστορία αποτελεί αντικείμενο πολύ σοβαρού προβληματισμού στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, που μελετά σφόδρα ανησυχητικές μετρήσεις της κοινής γνώμης, η οποία - ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης - τάσσεται υπέρ της απόσυρσης» (για το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού, στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Tους διώκει η Δεξιά

«Aντεπίθεση τύπου '89 (...) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι διώκονται από τη δεξιά και εκτιμούν ότι αν το καταφέρουν θα πετύχουν να συσπειρώσουν τα μέλη και τους οπαδούς τους» (τίτλος και ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Δε χτυπούν το ΚΚΕ

«"Δεν υπάρχει γραμμή αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ, οι δηλώσεις στελεχών μας εναντίον του προκύπτουν αυθορμήτως". Αυτό ισχυρίζονται επισήμως στη Χαρ. Τρικούπη απορρίπτοντας τις "κόκκινες" καταγγελίες ότι εξυφαίνεται σχέδιο δυσφήμισης» (η δήλωση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Αλλά είναι και «αυθόρμητοι»

«Και κόκκινοι και μπίζνεσμεν» (ο «αυθόρμητος» τίτλος, επίσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Στην πρώτη γραμμή τα «Αμερικανάκια»

«Το ΚΚΕ θα αποτελούσε εξαιρετικό έκθεμα σε ένα υποθετικό μουσείο πολιτικής ιστορίας. Είναι ένα από τα τελευταία προπύργια μιας όλο και πιο γεροντικής και εξωπραγματικής αριστεράς που είναι φοβική, εσωστρεφής και μεμψίμοιρη» (η «αυθόρμητη» δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη - κι αυτή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ακολουθούν οι «επιμελέστεροι»

«Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΚΚΕ βολεύει τη ΝΔ. Θέλει απλή αναλογική για ανίσχυρες κυβερνήσεις και αναζητεί μαζοχιστές πολίτες που θα θελήσουν να ζήσουν σε συνθήκες ελεγχόμενης από το ΚΚΕ ακυβερνησίας» (και αυτή «αυθόρμητη» δήλωση, του Ν. Μπίστη, επίσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Με κοινό δάσκαλο όλοι τους

«Η Χαριλάου Τρικούπη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί και με επιφανείς ξένους πολιτικούς επιστήμονες (...) κάποιες πληροφορίες επιμένουν πως ο διευθυντής του γραφείου του Γ. Παπανδρέου κ. Γερουλάνος, βρισκόταν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο (...) η Χαριλάου Τρικούπη αρνείται να υιοθετήσει τον όρο "αρνητική διαφήμιση" και κάνει λόγο για "επιθετική διαφήμιση"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Γιατί, ως αστική τάξη, γνωρίζουν ποιος είναι ο εχθρός τους

«Στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ (...) θα εντείνει το μέτωπο με την Αριστερά και ιδίως το ΚΚΕ, προς το οποίο εκτιμά ότι σημειώνεται μετακίνηση ορισμένων δυσαρεστημένων οπαδών του. Προς τούτο όχι μόνο υπήρξε σκληρή απάντηση στις κατηγορίες της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα περί υπόγειας στήριξης του ΠΑΣΟΚ προς το ΛΑΟΣ, αλλά δόθηκε και απόλυτη κάλυψη στον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο» (το ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ