ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ
Αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και οι επικίνδυνοι για το σύστημα δημιουργοί ανεβαίνουν στη σκηνή και τραγουδούν την αλήθεια τους. Χωρίς περιστροφές και λογοκρισία. Κόντρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης και κερδοσκοπίας. Με πείσμα «να μη γίνουμε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς μας». Θέατρο «Φοίνικας» και το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ γεμίζει χρώματα, νιάτα και ζωντάνια, μαρτυρώντας τους πολύχρονους αγωνιστικούς δεσμούς της Οργάνωσης με τους μαθητές. Δεσμοί που «χτίστηκαν» έξω από τις πόρτες των κατειλημμένων σχολείων και στο δρόμο φωνάζοντας το σύνθημα «Θέλουμε να μάθουμε και να ζήσουμε».

Το πλάνο για τη νέα σχολική χρονιά βγαίνει στα παγκάκια, στις κερκίδες, στα γρασίδια. «Δε μασάμε»: Ζωντανεύουμε τις μαθητικές κοινότητες, που θα είναι όργανα έκφρασης και διεκδίκησης των μαθητών και όχι μεσάζοντες και γκαρσόνια των τουριστικών γραφείων. Συνδέουμε τα συντονιστικά αγώνα σχολείων με τον αγώνα των γονιών μας, των συνδικάτων, του λαού. Μπλοκάρουμε κάθε αντιδραστική αλλαγή. Οσο για τις εκλογές, κριτήριο θα είναι «πόσο βαστάει η τσέπη των γονιών μας. Ολοι κόκκινο, να τους κάνουμε να το βάλουν στα πόδια».

Στη σκηνή οι πιτσιρικάδες «ροκάρουν» και τα «χώνουν» με χιπ χοπ ρυθμό σε όσους φταίνε για «τα βάσανα των γονιών μας και το ασταμάτητο τρεχαλητό μας». Και ο Μίλτος Πασχαλίδης τους αφιερώνει: «Σε σας αφήνω το τιμόνι και η πιο μεγάλη νύχτα ξημερώνει...».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
«Μάθαινε... εσύ την εξουσία πρέπει να πάρεις»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Μαθητικό Φεστιβάλ

Με ηχηρά συνθήματα υποδέχονται εκατοντάδες μαθητές τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος τους κάλεσε «απέναντι στα κριτήρια που βάζουν τα κόμματα των πλουτοκρατών, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, να βάλουμε τα δικά μας κριτήρια για τη ζωή μας, για τη ζωή που μας αξίζει με βάση τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας, και τον παράγουν μόνο οι γονείς σας που εργάζονται και κανένας άλλος. Θέλουν η νέα βάρδια εργατών να είναι φθηνοί και ευέλικτοι, προσαρμοστικοί, με μειωμένες απαιτήσεις, αμόρφωτοι, μισοκαταρτισμένοι. Γι' αυτό και θέλουν να μπολιάσουν στα μυαλά ότι όποιος πάει για εργάτης, τεχνίτης, δεν πρέπει να ξέρει πολλά. Βασικά δε θέλουν να ξέρει τίποτα. Δε θέλουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Καρπαζοεισπράχτορες των αφεντικών θέλουν.Αυτό το σχολείο ποτέ δεν πρόκειται να διδάξει τους στίχους του Μπρεχτ "μάθαινε εργάτη, εσύ την εξουσία πρέπει να πάρεις"».

Απευθυνόμενος στους μαθητές επισήμανε: «Να μην επιτρέψετε να σας θεωρούν αποτυχημένους. Αποτυχημένοι είναι όσοι δεν αγωνίστηκαν ποτέ στη ζωή τους. Ο πιο όμορφος αγώνας είναι ο αγώνας για την αλλαγή της κοινωνίας, για έναν κόσμο καλύτερο. Αυτός ο δρόμος φτιάχνει τίμιους, σεμνούς αγωνιστές και της ζωής και του αγώνα. Αυτό το δρόμο να πάρετε και όσοι περάσατε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να έχετε πάντα κατά νου πόσα στερούνται οι δικοί σας για να σπουδάσετε. Χωρίς τον αγώνα, θα αναρωτιέστε με τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη "γνώση αβέβαιη πληρωμένη ακριβά με την πιο βέβαιη νιότη μας"».

Και κατέληξε: «Η δική μας γενιά να είναι η γενιά της αντίστροφης μέτρησης, η γενιά της ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος που έχει όνομα: Καπιταλισμός! Αυτές οι εκλογές να είναι ένα ηχηρό χαστούκι και στους γαλάζιους και στους πράσινους. Ο μόνος δρόμος για να τρομάξουν είναι ισχυρό ΚΚΕ. Ολοι οι άλλοι όχι μόνο δεν είναι αντίπαλοι, είναι συνεταιράκια τους, τους δίνουν το χέρι όποτε το χρειαστούν. Η ΚΝΕ τη νέα χρονιά θα δώσει όλες τις δυνάμεις της μέσα στα σχολεία για να μπλοκαριστούν οι αντιδραστικές αλλαγές που η κυβέρνηση τις χαρακτηρίζει πρόοδο. Για τη δημιουργία ισχυρού συγκροτημένου και οργανωμένου μαθητικού κινήματος».

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Το μήνυμα της ΚΝΕ στη νεολαία «Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους. Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει» ταξιδεύει σε όλη τη χώρα μέσα από τις εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Για σήμερα Τρίτη, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

-- Στο Γαλάτσι, στο γήπεδο, στις 8.30 μ.μ. με θέμα «Ελεύθερος χρόνος» και ομιλητή τον Κ. Φραγκογιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Γ. Κουλούρη, γραμματέα της Αχτίδας της ΚΟΑ.

-- Στο Βύρωνα, στην πλατεία Ταπητουργείου, στις 8.30 μ.μ. με θέμα τον Αθλητισμό και ομιλητή τον Θ. Λιάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Στον Ευαγγελισμό, στη 1 το μεσημέρι.

-- Στην «Τυποεκδοτική», στις 2.30 μ.μ. εκδήλωση με ομιλητή τον Βασ. Μπεζιργιάννη, στέλεχος της ΚΝΕ

-- Στο Δήμο Πεύκων στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση για την παιδεία, προβολή ταινίας και συναυλία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ