ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις κατά Αμερικανών, φήμες περί μπιν Λάντεν

Ενας μικρός Αφγανός κοιτά το φακό, ενώ, στο φόντο, στρατιώτες της διεθνούς δύναμης «ασφάλειας» περιπολούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Ενας μικρός Αφγανός κοιτά το φακό, ενώ, στο φόντο, στρατιώτες της διεθνούς δύναμης «ασφάλειας» περιπολούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη...
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ.-

Η «νέα» κυβέρνηση του Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ορκίστηκε προχτές εν μέσω αρκετής γκρίνιας για τα πόστα στο Αφγανιστάν, στην τυπική επιβεβαίωση των προειλημμένων αποφάσεων, που πέρασαν διά αμερικανικών και ευρωπαϊκών εκβιασμών και πειθαναγκασμών από τη Λόγια Τζίργκα, ωστόσο τα «προβλήματα» συνεχίζονταν χτες για τις «συμμαχικές» δυνάμεις: στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν, στην επαρχία Χοστ, καταγράφηκε άλλη μια επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων με όλμους - χωρίς θύματα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Πενταγώνου. Παράλληλα, Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες της «Συμμαχίας» φέρονταν να ανακάλυψαν και νέες κρυφές αποθήκες όπλων της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν, στην επαρχία Πάκτια.

Σαν να μην έφθανε η ένταση των επιθέσεων στο βορρά - που περνά σχετικά «απαρατήρητη» από το διεθνή Τύπο - άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται στα δίκτυα η συνήθης φιλολογία περί του αν ζει και πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως και περί των ενδεχόμενων νέων «τρομοκρατικών πληγμάτων» της Αλ-Κάιντα στις ΗΠΑ ή και την Ευρώπη. Μάλιστα, χτες, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Αντόνιο Μαρτίνο, έκανε δηλώσεις στις οποίες το επόμενο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης του Σαουδάραβα με «βρώμικες βόμβες» (με πυρηνικά υλικά, αλλά όχι πυροκροτητή που θα συνέβαλε σε σχάση και πυρηνική έκρηξη), ή με βιολογικά όπλα, εμφανίζεται περίπου βέβαιο: «Δεν ξέρουμε πού θα πραγματοποιηθεί η επίθεση ούτε τη μορφή που θα λάβει και για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι εγγυόμαστε πραγματικά την ασφάλεια των πολιτών μας» (!) είπε ο Μαρτίνο, τονίζοντας ότι «η απειλή (της Αλ-Κάιντα) αφορά τη Δύση, αλλά δεν ξέρουμε πού. Στις ΗΠΑ; Την Ευρώπη; Την Ιταλία; Και αν είναι η Ιταλία, πού και πότε; Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε». Ανάλογες «ανησυχίες» εξέφρασε και η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ μια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εφιστούσε και πάλι την προσοχή στην «περιφρούρηση» των πυρηνικών υλικών.

Αφορμή για την επανέναρξη της σχετικής φιλολογίας υπήρξε η συνέντευξη στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ - Τζαζίρα» ενός εκπροσώπου της Αλ-Κάιντα, του Σουλεϊμάν μπου Γκαΐθ, ο οποίος είπε πως «το 98% της οργάνωσης είναι σώο» και προειδοποίησε για «νέες επιθέσεις» τις ΗΠΑ. Απαντώντας εμμέσως ο ταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ είπε πως πρόκειται για «ευχές» της Αλ-Κάιντα: «Εχουμε καταστρέψει τις δομές διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων της οργάνωσης», σχολίασε.

Παρ' όλα αυτά η αμερικανική ανησυχία εκδηλώθηκε από τις επιχειρήσεις καταδίωξης «του μουλά Μοχαμάντ Ομάρ και του μπιν Λάντεν» σε περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος». Ο Κινγκ διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέτοιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. «Δεν έχω ιδέα», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - «G8»
Επί ποδός

ΚΑΛΓΚΑΡΙ.-

Χιλιάδες έδωσαν το «παρών» την Κυριακή στην πόλη του Κάλγκαρι της πολιτείας της Αλμπέρτα, στην αυλαία των κινητοποιήσεων κατά της Συνόδου των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών, της ομάδας «G8», που ανοίγει τις πύλες της σήμερα, στο απομονωμένο θέρετρο των Βραχωδών Ορέων, Κανανάσκις.

«Οχι βόμβες. Τρόφιμα» και «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πρώτη διαδήλωση που διοργανώθηκε από τα εργατικά συνδικάτα, το ΚΚ Καναδά και άλλες οργανώσεις. Τη Δευτέρα η καναδική πόλη έγινε και πάλι το επίκεντρο ειρηνικής διαδήλωσης που πραγματοποίησαν τουλάχιστον χιλιάδες, καταγγέλλοντας τα βιομηχανικά κράτη για τη λήψη μη δημοκρατικών αποφάσεων, που αγνοούν τα δικαιώματα των πολιτών, ειδικά εκείνων που διαβιούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σήμερα και πάλι οι διαδηλωτές έχουν δώσει ραντεβού για μία ακόμη πορεία στο Κάλγκαρι, την πιο κοντινή πόλη στο Κανανάσκις, που έχει μετατραπεί σε φρούριο.

Σύμφωνα με το BBC, στη διάρκεια της διήμερης συνόδου οι «οκτώ» αναμένεται να δεσμευτούν για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη της Αφρικής, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας που πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS. Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθεί μερική ή ολική παραγραφή των χρεών των αφρικανικών κρατών και άρση των περιορισμών στο εμπόριο. Ως απάντηση, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν πως θα εργαστούν προς την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων που μαίνονται στην ήπειρο και θα εγγυηθούν τη διασφάλιση της Δημοκρατίας.

Το «Reuters» συμπληρώνει ότι από την ατζέντα των συνομιλιών δεν πρόκειται να λείψει και το ζήτημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ενημερώσει τους εταίρους του στην «G8» περί των νέων εξελίξεων στο μέτωπο του αντιτρομοκρατικού αγώνα και ΙΣΩΣ ζητήσει την υποστήριξή τους για την έναρξη οποιασδήποτε εκστρατείας εναντίον του Ιράκ. Την υποστήριξή τους θα ζητήσει, ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο που κατέθεσε για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει μεν τη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα, αλλά δίχως την παρουσία του Γιασέρ Αραφάτ στην κεφαλή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί των οκτώ κρατών, δηλαδή του Καναδά Ζαν Κρετιέν, της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, της Ιαπωνίας Γιουνισίρο Κοϊζούμι και της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς και οι αξιότιμοι καλεσμένοι της ΕΕ, ο προεδρεύων για το εξάμηνο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η αποπομπή του στρατηγού Πάβκοβιτς προκαλεί αναταράξεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η απόφαση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα να αποπέμψει τον αμφιλεγόμενο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, με τη δικαιολογία πως συμπεριφέρεται «δρώντας υπεράνω του στρατού και του κράτους», προκάλεσε νέες αναταράξεις στην πολιτικο-στρατιωτική σκηνή του Βελιγραδίου και θετικές αντιδράσεις μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ...

«Είναι αυτός τρόπος με τον οποίο ένας Πρόεδρος σέβεται τους θεσμούς; Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος συναντά στη συγκεκριμένη περίπτωση δυσκολίες από το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας, δε θα έπρεπε να επιλέξει να αγνοήσει το συμβούλιο, αλλά να το πείσει για τη σοφία της απόφασής του» δήλωσε χτες το πρωί δεικτικά ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση Κοστούνιτσα να αποπέμψει το στρατηγό Πάβκοβιτς από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δίχως την αρχική σύμφωνη γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμυνας...

Την ίδια ώρα, ανώνυμος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επικροτούσε την απόφαση για την αποπομπή του στρατηγού Πάβκοβιτς, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή φανερώνει πως «το Βελιγράδι είναι αποφασισμένο να τηρήσει τους όρους που τέθηκαν από το ΝΑΤΟ» (;). Ομοίως και ο επικεφαλής ΚΕΠΑ της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως στηρίζει όλες τις αποφάσεις της γιουγκοσλαβικής προεδρίας, επειδή «βασίζονται στη βασική αρχή της δημοκρατίας στην ΕΕ, που είναι ο πολιτικός έλεγχος στις Ενοπλες Δυνάμεις».

Πάντως, η αποπομπή του στρατηγού Πάβκοβιτς δεν αναμένεται να προκαλέσει, επί του παρόντος, εξελίξεις του τύπου που ο αποπεμφθείς στρατηγός θα ήθελε (π.χ. άρνηση του στρατού να αποδεχτεί το προεδρικό διάταγμα και παροχή ειδικής στρατιωτικής προστασίας στο άτομό του). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ηγεσία του ομοσπονδιακού στρατού μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Κοστούνιτσα αναφέρεται πως οι ένοπλες δυνάμεις εκφράζουν «πλήρως την ετοιμότητά τους να εκτελέσουν με ικανότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα όλες τις διαταγές που ελήφθησαν απ' το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας και τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο».

Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η όλη υπόθεση εμπίπτει στη σφαίρα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, που στο στρατόπεδο του τελευταίου είχε προσφάτως προσκολληθεί και ο αποπεμφθείς αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Διάδοχος του Πάβκοβιτς είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, Μπράνκο Κργκα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ