ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ρυθμίσεις με περικοπές;

Σοβαρά ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στην έτσι κι αλλιώς κατακρεουργημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκαλεί η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και αφορά στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ύψους 355 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την τροπολογία το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τα χρέη σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1/8/2003. Οι απαιτήσεις των νοσοκομείων έναντι του Δημοσίου μπορούν με απευθείας σύμβαση να εκχωρηθούν σε πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή τράπεζες, και να προεξοφληθούν από αυτά χωρίς παρακράτηση προεξοφλητικών τόκων, με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση των προμηθευτών εφάπαξ, εφόσον χορηγηθεί από αυτούς έκπτωση 3,5%. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέξουν την εφάπαξ ή τις ισόποσες δόσεις. Για τις προεξοφλήσεις αυτές οι τράπεζες δικαιούνται τόκο από την ημέρα προεξόφλησης μέχρι την ημέρα εξόφλησης από το Δημόσιο των εκχωρηθεισών και προεξοφληθεισών απαιτήσεων.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, τα ποσά αυτά που αναλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν αυτοδίκαια έσοδα των προϋπολογισμών του 2001, γεγονός που σημαίνει ότι θα περικοπούν από τις καταγεγραμμένες δαπάνες. Ωστόσο, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποστήριζαν ότι πρόκειται για λογιστική διαδικασία και όχι για περικοπές.

Πάντως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι θα γίνει εξοικονόμηση δαπάνης του Δημοσίου από τη διαγραφή των οφειλών του προς τα νοσοκομεία, καθώς και από τη μείωση των επιχορηγήσεων προς το ΙΚΑ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Μετέωροι οι γιατροί

Σήμερα η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ώρα 10 π.μ.

Καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν προέκυψε για τους γιατρούς του ΙΚΑ μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με την Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αβεβαιότητα για την εργασιακή τους σχέση με το Ιδρυμα, σε περίπτωση που προωθηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του και το μόνο νέο στοιχείο - αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι - είναι ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη νέα περίοδο.

Σε ανακοίνωσή του ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφέρει:

  • Τα υπάρχοντα κείμενα εργασίας των διαφόρων επιτροπών αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του υπουργείου Υγείας - Προνοίας, χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμα η μορφή και το περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΙΚΑ που θα απασχοληθούν στο νέο σύστημα.
  • Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καθολική αξιοποίηση όλων των γιατρών του ΙΚΑ στο νέο σύστημα.

Ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, που ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Διεύθυνση του ΙΚΑ σαφές χρονοδιάγραμμα τροποποίησης των συμβάσεων «αποικιοκρατικού» τύπου (Ν. 1204/72) και υλοποίησης του σχεδίου για το επιστημονικό βαθμολόγιο γιατρών ΙΚΑ.

Παράλληλα η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να συγκαλέσει την Παρασκευή 29/6/2001 στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Αθενς Ακροπόλ» Πειραιώς 1 Ομόνοια και ώρα 11 π.μ.) πανελλαδική συνδιάσκεψη των προέδρων όλων των ΣΕΥΠΙΚΑ της Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα καλεί την ίδια ώρα εκεί και συνεδρίαση της Ολομέλειας της διεύθυνσης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την από εκεί και πέρα πορεία του απεργιακού μας αγώνα.

Η σημερινή συγκέντρωση

Η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του ΙΚΑ συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα με ποσοστά να κυμαίνονται από 90-100% σ' ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ενώ ακόμα και η διοίκηση του ΙΚΑ δίνει ποσοστό 74%.

Σήμερα ο Σύλλογος Γιατρών ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) οργανώνει παναττική συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία καλούν να συμμετάσχουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας αποφάσισε και ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Γιατρών.

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ πραγματοποιεί νέα Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» την ερχόμενη Πέμπτη 28.6.2001.

Αδιέξοδο στο αδιέξοδο

Την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος έστειλε νέα εγκύκλιο για την έκτακτη περίθαλψη των ασθενών στη διάρκεια της απεργίας από μη συμβεβλημένους γιατρούς, στην οποία προβλέπει:

  • Διαγνωστικές εξετάσεις συνεχίζουν να εκτελούνται στα συμβεβλημένα με το Ιδρυμα Διαγνωστικά Κέντρα και Νοσοκομεία. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται ήδη στις Μονάδες Υγείας.
  • Η δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης θα αποδίδεται με την ίδια διαδικασία (δηλαδή της έκτακτης περίθαλψης) τόσο για τα επείγοντα περιστατικά όσο και για τα χρόνια.

Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση γιατρού Κρατικού Νοσοκομείου ή ιδιώτη και απόδειξη Φαρμακείου, στα Τμήματα Παροχών των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι, για τα χρόνια περιστατικά, που χρήζουν φαρμακευτικής κάλυψης, εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία και αρκεί η προσκόμιση φωτοτυπίας παλαιότερης ή πρόσφατης γνωμάτευσης γιατρού ή τρίμηνης συνταγής ή το βιβλιάριό τους και απόδειξη φαρμακείου.

Αυτό σημαίνει ότι παρακάμπτεται ο ελεγκτής γιατρός και οι ασθενείς μπορούν να εισπράττουν το αντίτιμο από το κρατικό τιμολόγιο απ' τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την αντίθεσή του στη διαδικασία αυτή, γιατί παραβλέπει ότι και στα χρόνια νοσήματα χορήγηση φαρμάκου δε νοείται χωρίς εξέταση του ασθενούς από γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας. Είναι πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο ρόλοι θεράποντος ιατρού να ανατίθεται στον ίδιο τον ασθενή τονίζει ο ΙΣΑ και ζητά να προηγείται ιατρική εξέταση του ασθενούς.

Ο ΠΙΣ

Την απαράδεκτη κυβερνητική στάση απέναντι στους γιατρούς του ΙΚΑ και τον απεργιακό τους αγώνα καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Οι γιατροί έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και Εργασίας υπογραμμίζει ο ΠΙΣ και τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί με τρόπο δίκαιο το πρόβλημα των γιατρών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων

Η απόφαση της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό»

«Η γενική κατεύθυνση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την Υγεία μάς βρίσκει αντίθετους, γιατί σταδιακά οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ποιότητα και την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του «Ευαγγελισμού» και τονίζει: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το μέτρο για καθιέρωση απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στον "Ευαγγελισμό" που υποχρεώνει το γιατρό του ΕΣΥ να έχει ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με τον ασθενή».

Οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» κάνουν τις εξής παρατηρήσεις:

α) Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις συνθήκες εφαρμογής αυτών των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, καμία πρόβλεψη για χώρους, νοσηλευτικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη και βέβαια καμία μελέτη για το κόστος αυτών και τις οικονομικές απολαβές του προσωπικού που θα εργάζεται σε αυτά, καθώς και τη φορολογική αντιμετώπιση αυτών των απολαβών. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία.

β) Ουσιαστικά καταργείται και με νόμο η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης, αφού ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του, αλλά και σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει μελέτη πρόβλεψης ασφαλιστικής κάλυψης. Ο ασθενής θα πληρώνει βαρύ τίμημα.

γ) Οι ισχυρισμοί του υπουργείου ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταργηθούν τα παράνομα ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ, δεν ισχύει, διότι αυτοί που κάνουν συστηματικά ιδιωτικό ιατρείο μέσα και έξω από το Νοσοκομείο, δεν περιμένουν τέτοιες ρυθμίσεις για να συνεχίσουν «νόμιμα» το έργο τους.

δ) Οι επιμελητές μάχιμων ειδικοτήτων, πρακτικά αποκλείονται αφού ο μεγάλος αριθμός εξαντλητικών εφημεριών, η απογευματινή εργασία και η καθήλωση ουσιαστικά στο Νοσοκομείο, δε θα αφήνουν ελεύθερο χρόνο στους γιατρούς και θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους καθώς και η επιστημονική κατάρτισή τους.

ε) Αποκλείονται εκ των πραγμάτων πολλοί εργαστηριακοί γιατροί, οι αναισθησιολόγοι και άλλες μη κλινικές ειδικότητες, όπως και όλοι οι επιμελητές Β'.

ζ) Οσον αφορά τον πολύπαθο τον «Ευαγγελισμό», με τις τόσες πολλές ανάγκες και τη μεγάλη προσέλευση κάθε είδους ασθενών, προβλέπουμε ότι θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εξωτερικό ιατρείο (για να μην πούμε «φρενοκομείο»), πράγμα που θα δώσει ένα ακόμα χτύπημα στον ήδη υποβαθμισμένο τριτοβάθμιο χαρακτήρα του.

η) Φοβούμαστε ότι θα παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα ανταγωνισμού με τα γνωστά επακόλουθα, μεταξύ ειδικοτήτων, βαθμίδων και γιατρών της ίδιας κλινικής.

θ) Το μέτρο είναι άκρως ανταγωνιστικό προς τον απλό ελεύθερο επαγγελματία γιατρό που δουλεύει στις γειτονιές της Αθήνας, του οποίου τη συμβολή όλοι αναγνωρίζουν.

Και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» καταλήγουν:

«Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας εάν θέλει να βελτιώσει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τη λειτουργία των Νοσοκομείων και την αμοιβή των γιατρών, και να χτυπήσει την παραοικονομία και τις πελατειακές σχέσεις, πρέπει:

  • Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις με όλες τις ειδικότητες, που να λειτουργούν σε πολύωρη βάση. Εκεί θα εργαστούν χιλιάδες νέοι γιατροί και πιο παλιοί, με εμπειρία.
  • Να ενισχύσει τον Τριτοβάθμιο χαρακτήρα των μεγάλων Νοσοκομείων και πρώτο από όλα τον «Ευαγγελισμό».
  • Να δώσει οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα στους γιατρούς, να καθιερώσει τη μονιμότητα για όλους, να χαρακτηρίσει τα Νοσοκομεία ανθυγιεινούς χώρους εργασίας και πάνω από όλα να ακούσει τη φωνή αυτού του μεγάλου τμήματος των γιατρών που πιστεύει και εφαρμόζει τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Πενθήμερη απεργία των γιατρών

Με πενθήμερη απεργία που ξεκίνησε χθες συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ), ζητώντας αύξηση του κονδυλίου για τις εφημερίες.

Το αποτέλεσμα της άρνησης του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας να μην ικανοποιήσει το αίτημα των γιατρών είναι η αναγκαστική μείωση του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, με την ανεπαρκή ιατρική κάλυψη, τόσο των τμημάτων, όσο και των περιστατικών.

Παρά τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, οι γιατροί στο ΠΕΠΑΓΝΗ περιορίζονται στη διεκδίκηση μόνο της αύξησης του κονδυλίου για τις εφημερίες, προσπερνώντας το γεγονός της προσπάθειας συνολικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, που θα επηρεάσει αρνητικά, όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς στο σύνολό τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org