ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ - ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ο εκσυγχρονισμός έμεινε στο... 1964!

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς νερό, είτε οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι νερό, είτε όχι

Από την περασμένη Δευτέρα 18 Ιούνη, ένα πολύ μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας ζει διαρκώς με τον κίνδυνο να πει το νερό - νεράκι, χωρίς όμως αυτό να είναι αποτέλεσμα της λειψυδρίας! Η «κορυφή του παγόβουνου» για μια τέτοια εξέλιξη ήταν μια βλάβη που παρουσιάστηκε στα διυλιστήρια Γαλατσίου και συγκεκριμένα στον τσιμεντένιο αγωγό πλύσης των φίλτρων νερού της νέας μονάδας, η οποία έχει δυναμικότητα 360.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, όμως οι πραγματικές ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην τεράστια καθυστέρηση των υπευθύνων της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων διύλισης του νερού, που χρονολογούνται ακόμη και από την εποχή της Ούλεν!..

Οπως προαναφέραμε, το ράγισμα του τσιμεντένιου αγωγού είχε διαπιστωθεί από τη Δευτέρα 18 Ιούνη. Οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ προσπάθησαν να δώσουν μια πρόχειρη λύση, όμως αυτό δε στάθηκε δυνατό, με αποτέλεσμα από τις 7 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου να τεθεί εκτός λειτουργίας ολόκληρο το διυλιστήριο, ενώ οι ιθύνοντες της ΕΥΔΑΠ άρχισαν να προειδοποιούν καλοκαιριάτικα πως «εάν υπάρξει υπερκατανάλωση νερού, είναι πιθανόν να παρουσιαστούν παροδικά προβλήματα (πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή της παροχής νερού) στην ομαλή υδροδότηση του Λεκανοπεδίου». Ευτυχώς μέχρι χτες δεν είχε παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ομαλής υδροδότησης, ενώ με νεότερη ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι το διυλιστήριο Γαλατσίου είχε τεθεί σε μερική επαναλειτουργία. Ωστόσο και πάλι δεν παρέλειπε, και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης της βλάβης, να απευθύνει έκκληση «σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής να περιορίσουν την κατανάλωση νερού και να αποφύγουν κάθε σπατάλη του»...

Εκσυγχρονισμός με τον... αραμπά

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς, όπως αποδεικνύεται, εξαιτίας της ολιγωρίας των υπευθύνων μέχρι τώρα, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να διψάσουν, είτε οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι νερό, είτε όχι. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το διυλιστήριο Γαλατσίου, δυναμικότητας αρχικά 180.000 κυβικών νερού, έχει κατασκευαστεί από την Ούλεν το 1931, ενώ στη συνέχεια το 1964 κατασκευάστηκε το νέο διυλιστήριο ως επέκταση (εκεί, δηλαδή, όπου εκδηλώθηκε η βλάβη) με δυναμικότητα 360.000 κυβικών. Παρότι, λοιπόν, τα διυλιστήρια αυτά είναι τόσο παλιά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η ανακαίνισή τους τόσο στα δομικά στοιχεία, όσο και στο μηχανολογικό τους εξοπλισμό, αλλά και στον αυτοματισμό του ελέγχου τους, καθώς μέχρι τώρα λειτουργούν... χειροκίνητα!

Το θέμα όμως του εκσυγχρονισμού του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ποιότητα του νερού που καταναλώνουν όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου δεν ήταν, όπως θα έπρεπε, στην πρώτη προτεραιότητα των υπευθύνων, προφανώς επειδή προηγούνταν το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από το ότι μόλις το 1996 υποβλήθηκε και εγκρίθηκε η συγχρηματοδότηση (κατά 40%) από το Ταμείο Συνοχής του έργου της ανακαίνισης των διυλιστηρίων Γαλατσίου, Μενιδίου και Πολυδενδρίου, συνολικού κόστους αρχικά 3,785 δισ. δρχ., το οποίο το 1999 επανεκτιμήθηκε φτάνοντας αισίως τα 7,2 δισ. δρχ. Παρ' όλα αυτά, όμως, ακολουθεί νέα καθυστέρηση. Η εργολαβία (μελέτη και κατασκευή) ανατέθηκε μόλις φέτος τον Ιούνη - πριν από λίγες μέρες, δηλαδή - καθώς η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου περιείχε αρκετές νομικές παρατυπίες και καθυστέρησε έτσι η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέχρι αυτές να διορθωθούν.

Μια καθυστέρηση, λοιπόν, η οποία παραλίγο να στοιχίσει σε όλους τους Αθηναίους... Αρκεί να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος αγωγός από μπετόν που ράγισε αν και είναι κατασκευασμένος να λειτουργεί υπό πίεση για την πλύση των φίλτρων, ο οπλισμός του αποτελείται από λεπτά σίδερα (Φ8), ενώ με τις σύγχρονες προδιαγραφές θα έπρεπε να ήταν οπλισμένος με πολύ γερότερα σίδερα Φ12 ή Φ14. Η κατάσταση μάλιστα του συγκεκριμένου αγωγού δεν πρέπει να είναι άσχετη με τα παράπονα που ακούγονταν τα τελευταία χρόνια από πολλούς καταναλωτές για ύπαρξη άμμου στο διυλισμένο νερό...

Να προσθέσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΥΔΑΠ, η πρόχειρη λύση που έχει επιλεγεί, δηλαδή η λειτουργία παραπλεύρως άλλου αγωγού, θα επιτρέψει τη λειτουργία συνολικά του διυλιστηρίου σε 10-12 μέρες. Τα ερωτήματα, όμως, που ανακύπτουν είναι τα εξής: Μέχρι πότε θα ισχύσει αυτή η «πρόχειρη» λύση; Πόσο σίγουρη είναι η «λύση» αυτή, ώστε να αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο νέας βλάβης; Και πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων και των άλλων εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ;

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΝΕΡΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ - ΘΕΡΜΩΝ
Εταιρία λαϊκής βάσης ή ευρείας λαϊκής εξαπάτησης

ΣΕΡΡΕΣ (ανταπόκριση).-

Αναστάτωση, οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους κατοίκους του Δήμου Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής η πρόσκληση του ΔΣ της «ΑΕ Ευρείας Λαϊκής Βάσεως Μεταλλικά Νερά Νιγρίτας» («ΝΙΓΡΙΤΑ»), σε τακτική γενική συνέλευση για τις 30.06.2001, με σκοπό τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας και πιθανά για το μέλλον της ίδιας της εταιρίας.

Το 1980, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της ως εταιρία Λαϊκής Βάσης, αποσκοπούσε στην ολόπλευρη εκμετάλλευση των θερμών και ιαματικών νερών και του φυσικού περιβάλλοντος, διαγράφοντας έτσι την προοπτική δυναμικής ανάπτυξης και οικονομικής άνδρωσής της και μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα τη συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.

Σήμερα, με την πρόσκληση συζήτησης και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, διαπιστώνει κανείς ότι συνεχίζεται και πιθανόν να οδηγηθεί σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας και ύπαρξής της.

Κατ' αρχήν, η δυνατότητα που παρέχεται για την αλλαγή της έδρας της εταιρίας την απομακρύνει από το φυσικό τόπο που πρέπει να υφίσταται και δραστηριοποιείται, δηλαδή το χώρο εκμετάλλευσης της πρώτης ύλης. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν πρόκειται για μια εταιρία Λαϊκής Βάσης, που μέτοχοί της είναι δημότες του Δήμου Νιγρίτας. Παραπέρα συνέπεια επίσης θα είναι να μην μπορεί να ασκείται ο ανάλογος έλεγχος στα πεπραγμένα της εταιρίας από τους μετόχους κυρίως της Λαϊκής Βάσης.

Η πρόταση, επίσης, για την εισαγωγή της εταιρίας σε Χρηματιστήριο Αξιών άγνωστο ποιο, παράλληλα με την αλλαγή της εθνικότητας, δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον της. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, παρ' όλη τη δυναμική για ανάπτυξη που έχει, εμφανίζει παθητικό στον ισολογισμό της. Η πρόταση για την αλλαγή της έδρας της εταιρίας, μας παραπέμπει σε μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν και παλαιότερα, σύμφωνα και μ' αυτά που καταγγέλλει ο τοπικός Τύπος (καθημερινός «Παρατηρητής» 15/07/1997).

Εταιρίες μεταφέρουν την έδρα τους στην Αθήνα, σε άγνωστες διευθύνσεις, ώστε να μην είναι δυνατή η κλήτευσή τους και η ανάληψη των υποχρεώσεών τους προς τους πιστωτές (αλλά και τους μετόχους). Μερικές, μάλιστα, εταιρίες επιδίωξαν και πέτυχαν την πτώχευσή τους, παρουσιάζοντας εικονικούς δανειστές, αποφεύγοντας έτσι τις ουσιαστικές συνέπειες της πτώχευσης. Για τις μεθοδεύσεις αυτές, κατηγορείται δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος, κατά τα γραφόμενα, πραγματοποιεί «κομπίνες», που φαλκιδεύουν τα γενικότερα συμφέροντα του σερραϊκού λαού.

Ακόμη διαπιστώνει κανείς την επιδίωξη «κατάργησης της προτίμησης από μετοχές που υπάρχουν με την έκδοση ομολογιακών δανείων σε συγκεκριμένους επενδυτές, με παράλληλη κατάργηση μετοχών που υπάρχουν». Γίνεται, λοιπόν, πασιφανής η πρόθεση συγκέντρωσης των μετοχών σε λίγα χέρια. Η σημαντικότερη εξέλιξη όλων αυτών είναι ότι δεν ξεκαθαρίζουν πού αποσκοπούν όλα αυτά τα μέτρα. Προτίθενται να εκσυγχρονίσουν το μηχανολογικό εξοπλισμό, να ανεβάσουν την παραγωγικότητα της εργασίας και την παραγωγή και να κάνουν κερδοφόρα την επιχείρηση ή επιδιώκοντας να την καταστήσουν φάντασμα να χρησιμοποιηθεί για σκοτεινά χρηματιστηριακά παιχνίδια;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόβοι αυτοί των κατοίκων του Δήμου Νιγρίτας πηγάζουν από το γεγονός ότι η «ΝΙΓΡΙΤΑ» είναι θυγατρική της «Θεσσαλικής», της πρώτης εταιρίας - φούσκας που έσκασε στο Χρηματιστήριο. Πρόεδρος της εταιρίας είναι ο Αθανάσιος Κοντοθανάσης, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου («Ημερησία» 27/03/2000), έχει βεβαρημένο ποινικό παρελθόν με ποινές φυλάκισης 15 ετών. Ο δε διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου έχει επίσης βεβαρημένο ποινικό παρελθόν με ποινές φυλάκισης 21 ετών, καταδίκες για φοροδιαφυγή 360,5 εκατ. δραχμών και για άγνωστο αριθμό ακάλυπτων επιταγών.

Η εταιρία ουσιαστικά απέβλεπε στην αξιοποίηση των φυσικών υδάτινων πόρων της περιοχής, σύμφωνα δε με το καταστατικό της, ο σκοπός της δημιουργίας της ήταν να συσπειρώσει το λαό της Νιγρίτας και των Θερμών στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, με την αξιοποίηση των θερμών και ψυχρών υδάτων, την παραγωγή και εμπορία από την αξιοποίηση των σχετικών προϊόντων και βέβαια για όφελος των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι συσπειρωμένοι σε μια εταιρία σαφώς προσδιορισμένη ως λαϊκής βάσης που θα απέβλεπε στο κοινωνικό όφελος και ευημερία.

Σήμερα η εταιρία παρουσιάζεται και λειτουργεί ως μια προσωπική εταιρία από άτομα με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν, έχοντας χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της, για τον οποίο ιδρύθηκε και λειτούργησε.

Εύλογα, λοιπόν, υπάρχει έντονη ανησυχία από τους μετόχους και τους κατοίκους του Δήμου Νιγρίτας για τις προθέσεις τους και την τύχη της εταιρίας. Εντονη είναι επίσης η ανησυχία μεταξύ των μετόχων, κατά πόσο έχει ασκηθεί σύννομα και σύμφωνα με αυτά που ορίζει το καταστατικό η διοίκηση και οικονομική διαχείρισή της. Καθολική απαίτηση των κατοίκων του Δήμου Νιγρίτας και των φορέων του είναι:

  • Να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί ποινικά ο τρόπος με τον οποίο πέρασε η εταιρία στα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι από τη Νιγρίτα, ούτε και από το Ν. Σερρών και έχουν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν.
  • Να υπάρξει διαφάνεια, όσον αφορά τις διοικητικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και την οικονομική κατεύθυνση που θέλουν να τη στρέψουν.
  • Τέλος, χρειάζεται η εξυγίανσή της, αλλά και διαφάνεια και επαναφορά της στην αρχική της μορφή, ώστε να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο συστάθηκε.
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κίνδυνος το νερό!

Αμεση απειλή αποτελεί για τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων Ζαππείου και Χαράς του Δήμου Νίκαιας Λάρισας, το πόσιμο νερό που υπάρχει στην περιοχή. Κι αυτό γιατί είναι εντελώς ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί από τους κατοίκους έχουν παρουσιάσει δερματικά εξανθήματα, τα οποία αποδίδονται στην κακή ποιότητα του νερού, που παρουσιάζει θολότητα και εμπεριέχει ξένα σωματίδια.

Τα δημοτικά διαμερίσματα Ζαππείου και Χαράς δεν έχουν πόσιμο νερό, καθώς αυτό που υπάρχει στις γεωτρήσεις παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται με νερό από διπλανούς δήμους (Δήμους Κραννώνα και Πολυδάμαντα) με πρόχειρους αγωγούς. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 6 χρόνια περίπου, λύση, όμως, από τους αρμόδιους τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες δε δίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει μελέτη από το ΙΓΜΕ για την εξεύρεση πόσιμου νερού στους Δήμους Νίκαιας και Κραννώνα. Υστερα από τη μελέτη βρέθηκαν σημεία με κατάλληλο πόσιμο νερό, όμως, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων δεν έγινε κανένα έργο για την άντληση και διοχέτευσή του στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του Δήμου Νίκαιας βλέποντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς κινδυνεύει η υγεία τους, προειδοποιούν ότι εάν δε ληφθούν τ' αναγκαία μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Καταγγέλλουν, δε, ότι το γεγονός πως το πρόβλημα έχει οξυνθεί, συνδέεται άμεσα με το γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας που «στεγνώνει» όλη τη Θεσσαλία. Και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την άρνησή της να υλοποιήσει τ' αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για να έρθει νερό στην περιοχή, που θα έλυνε τα προβλήματα της ύδρευσης και της άρδευσης. Γιατί, όπως τονίζουν, τέτοια παρόμοια προβλήματα ακαταλληλότητας του νερού και επικίνδυνων συμπτωμάτων στην υγεία των ανθρώπων από την κατανάλωσή του θα ξαναπαρουσιαστούν, όσο δεν εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου

Δεν προωθείται ο εκδημοκρατισμός του Σώματος και διατηρείται ο στρατιωτικός του χαρακτήρας κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης

Νομοσχέδιο με το οποίο όχι μόνο δεν προωθείται ο αναγκαίος εκδημοκρατισμός του Λιμενικού Σώματος αλλά αντίθετα προσαρμόζεται το Σώμα στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, συζητείται από χτες στο πρώτο θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ βουλευτής Στ. Σκοπελίτης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι εκσυγχρονισμός του Λιμενικού Σώματος νοείται μόνο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής του προσφοράς και του κοινωνικού του ρόλου και όχι με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τη διατήρηση της στρατιωτικής του δομής.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του Σώματος είπε ότι από την εποχή της ίδρυσής του, πριν από 81 χρόνια, ο χαρακτήρας που του δόθηκε ήταν πρωταρχικά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών, χαρακτήρας που ενισχύθηκε όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα, είπε, ήταν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής του ναυτεργατικού κινήματος, να ενταχθεί το Λιμενικό Σώμα στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ σε περίοδο κρίσεων και να του ανατεθεί η επιτήρηση στη θάλασσα της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ο Στ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι για να γίνουν όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ο ασφυκτικός έλεγχος του Σώματος, αλλά και η στρατιωτικοποίησή του η οποία διατηρείται και με το τωρινό νομοσχέδιο. Διατηρείται έτσι ένα πλέγμα διατάξεων που διαμόρφωσαν ένα αντιδημοκρατικό και καταπιεστικό κλίμα που απέκλειε κάθε αντίθετη άποψη και απαγόρευε την άσκηση εκ μέρους των λιμενικών των στοιχειωδών δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Εκτός των άλλων το νομοσχέδιο περιέχει και επικίνδυνες διατάξεις, όπως η ίδρυση Ειδικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που ουσιαστικά έχει ως στόχο τον πολιτικό έλεγχο και την τρομοκράτηση του προσωπικού. Οπως κατήγγειλε ο Στ. Σκοπελίτης με το χαφιεδισμό και τις παρακολουθήσεις που θα γίνονται από τη νέα υπηρεσία έχουμε στην ουσία να κάνουμε με ένα νέο τρομονόμο πολύ χειρότερο από αυτόν που πρόσφατα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το Λιμενικό Σώμα, κατέληξε πρέπει να γίνει πολιτική υπηρεσία με αποστολή την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και γενικότερα την προστασία του γενικού συμφέροντος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να καταπολεμάει το εμπόριο των ναρκωτικών, να διώξει την αρχαιοκαπηλία, να προστατεύει τις θαλάσσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και το περιβάλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια και τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν και η ΝΔ με το ΣΥΝ, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το Λιμενικό Σώμα και υπερασπίστηκε τη διατήρηση του στρατιωτικού του χαρακτήρα, λέγοντας ότι είναι αναγκαίος, γιατί αυτό δραστηριοποιείται στον «ευαίσθητο εθνικό μας χώρο, που είναι τα νησιά του Αιγαίου».

ΟΤΕ
Ασχημα μαντάτα για καταναλωτές και προσωπικό

Σε νέες αυξήσεις τελών και νέες περικοπές προσωπικού προσανατολίζεται η διοίκηση του ΟΤΕ, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και της ανεργίας. Οι δε κυβερνητικοί συνδικαλιστές στον Οργανισμό εκφράζουν τις... ευχαριστίες τους.

Συγκεκριμένα, όπως επαναβεβαιώθηκε χτες, στην 49η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, ο Οργανισμός αναζητά «νέες πηγές εσόδων» λόγω του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Ν. Μανασή προωθείται η «εξισορρόπηση τελών χρέωσης εθνικών και διεθνών κλήσεων». Σε ποια κατεύθυνση; «Οι χρεώσεις παγίων, αστικών και υπεραστικών κλήσεων, υπολείπονται του 70% των μέσων ευρωπαϊκών τελών», αναφέρει προετοιμάζοντας για νέες αυξήσεις.

Παράλληλα, η διοίκηση επιμένει στην «αναδιάρθρωση» του προσωπικού της επιχείρησης, εννοώντας τη μείωσή του. Στην τελευταία 10ετία μέσω εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά περίπου 10.000 και στα τέλη του 2001 θα ανέρχεται σε περίπου 18.500 άτομα, καθώς άλλο ένα τέτοιο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι «αν απαιτηθεί θα σχεδιαστούν και νέα τέτοια προγράμματα». Με άλλα λόγια, αν οι μέτοχοι απαιτήσουν και νέα συμπίεση κόστους προς αύξηση κερδών, θα το κάνουν. Οι ιδιώτες θα σκεφθούν τους εργαζόμενους; Οι τελευταίοι, όλο και λιγότερο, αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν όλο και περισσότερη, υψηλών απαιτήσεων δουλιά.

Να σημειωθεί ότι, στις οικονομικές καταστάσεις που παρουσίασε η διοίκηση χτες στη Γενική Συνέλευση, κομπάζει για συγκράτηση του κόστους υπηρεσιών, που «οφείλεται κυρίως σε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί και η στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ Π. Κοτρώνη. Ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ ευχαρίστησε δημοσίως τη διοίκηση της επιχείρησης για τη διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν χτες. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τους πρώτους υπολογισμούς δεν ξεπερνά ούτε το ύψος του πληθωρισμού και εξασφαλίζει διετή «εργασιακή ειρήνη» στη διοίκηση, ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζονται να γίνουν, όπως η κατάτμηση του Οργανισμού σε τέσσερις τομείς που θα διευκολύνει την τμηματική ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και το σημαντικότερο η παράδοση άλλου ενός 15% του Οργανισμού σε ιδιώτες. Γεγονός που μειώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού σε ποσοστό κάτω του 50%.

Γι' αυτό το φλέγον ζήτημα ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ δε βρήκε να πει κουβέντα. Μόνο ευχαριστούσε γι' αυτό το ισχνό 3%.

«Προεκλογικές» κινητοποιήσεις στο Βύρωνα;

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις προκήρυξε από χτες η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, ζητώντας να καταβληθούν τα χρωστούμενα της δημοτικής επιχείρησης προς τους εργαζόμενους σ' αυτή και να εξοφληθούν οι οφειλές που έχει στο ΙΚΑ.

Την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, αρνούμενο να δεχτεί τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για διέξοδο από το πρόβλημα. Τις προτάσεις της Διοίκησης του Δήμου συμμερίστηκε η παράταξη της ΕΣΑΚ με το σκεπτικό ότι οδηγούν σταδιακά στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει στη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης και κατά συνέπεια «η απεργία στερείται αιτημάτων».

Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή προτείνει: αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης, δηλαδή ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων από αυτήν (όπως κυλικεία, αναψυκτήρια, και σε καμία περίπτωση υπηρεσίες ή αρμοδιότητες που είναι οργανικά ενταγμένες στο δήμο). Λήψη δανείου στην κατεύθυνση της αύξησης του κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης. Τέλος, αξιοποίηση της δυνατότητας για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων άμεσα στο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα και τη δημοτική επιχείρηση. Οι προγραμματικές αυτές συμβάσεις έχουν διάρκεια δύο χρόνια και αποτελούν έμμεση μεταφορά χρημάτων από το ταμείο του δήμου στη δημοτική επιχείρηση.

Τις παραπάνω προτάσεις αρνήθηκε η πλειοψηφία του Σωματείου, με το σκεπτικό ότι «οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του δήμου» - όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η απόρριψη της πρότασης της δημοτικής Αρχής οδηγεί σε αδιέξοδο, δηλαδή σε κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης και στην ανεργία 217 εργαζόμενους», σημειώνει η ΕΣΑΚ Εργαζομένων δήμου Βύρωνα σε ανακοίνωσή της. Σχολιάζοντας τη στάση της Διοίκησης του Σωματείου, η ΕΣΑΚ τονίζει: «Η απεργία δε στοχεύει στη λύση των προβλημάτων. Αυτά μεθοδεύονται και προωθούνται από κοινού από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και το ΝΑΡ στο σωματείο με μοναδικό στόχο την υπονόμευση της δημοτικής αρχής μπροστά στις εκλογές του 2002».

Πάντως, η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τους δήμους, καθώς από τη μία τους στερεί τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν το προσωπικό που χρειάζονται και από την άλλη μειώνει συνεχώς την κρατική επιχορήγηση προς αυτούς, φορτώνοντάς τους συνεχώς με νέες αρμοδιότητες.

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη σημερινή 4η κλήρωση, ημέρα 1η του Εθνικού Λαχείου, της 187ης έκδοσης, κερδίζουν οι αριθμοί:

Ο αριθμός 124635 κερδίζει 10.000.000 δρχ.

Ο αριθμός 41222 κερδίζει 5.000.000 δρχ.

Από 1.000.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

41244 124657

Από 500.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

41955 124368

Απο 300.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

41138 41183 41187 41209

41307 41817 41841 124230

124254 124551 124596 124600

124622 124720

Από 200.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

41159 41339 41344 41477

41486 41538 41626 41662

41743 41978 124039 124075

124156 124391 124572 124752

124757 124890 124899 124951

Από 100.000 δρχ. κερδίζουν οι αριθμοί:

41001 41007 41009 41048

41056 41057 41089 41117

41121 41133 41156 41184

41189 41214 41230 41250

41252 41262 41303 41347

41365 41366 41371 41375

41376 41383 41389 41393

41425 41441 41442 41449

41472 41496 41527 41554

41574 41624 41653 41710

41713 41723 41761 41776

41783 41785 41810 41813

41822 41864 41900 41915

41917 41968 41992 124037

124066 124123 124126 124136

124174 124189 124196 124198

124223 124226 124235 124277

124313 124328 124330 124381

124405 124414 124420 124422

124461 124469 124470 124502

124530 124534 124546 124569

124597 124602 124627 124643

124663 124665 124675 124716

124760 124778 124779 124784

124788 124789 124796 124802

124806 124838 124854 124855

124862 124885 124909 124940

124967 124987

Τέλος από 50.000 κερδίζουν όλοι οι αριθμοί από 41000 έως 41999 και από 124000 έως 124999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. ΠΡΟΣΟΧΗ: α) Σε περίπτωση ανανέωσης γραμματίων της παρούσας Κλήρωσης με χρησιμοποίηση αρτίου της ίδιας κλήρωσης, οι πράκτορες και οι αντιπρόσωποί τους οφείλουν να καταβάλλουν για κάθε γραμμάτιο (1/10) που ανανεώνεται και το ποσό των 1.000 δρχ. στους τυχερούς. β) Για ανανέωση της επόμενης Κλήρωσης με άρτιο της παρούσας Κλήρωσης δεν καταβάλλεται το παραπάνω ποσό. Η Κλήρωση συνεχίζεται.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

* Οι ΝΕ Κορινθίας - Αργολίδας - Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 1-7-01 στις 11 πμ, διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στη ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ, για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης, που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στις 1-3 Ιούλη 1944, κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

-- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.πμ. Τηλ: 82.34.296 και82.22.952.

* Το Παράρτημα Αιγιάλειας της ΠΕΑΕΑ τιμώντας όλους τους αγωνιστές που έπεσαν για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία στην περίοδο 1941-44 και μετά, την Κυριακή 1-7-01 στις 11. πμ στην Κουνινά του νομού Αχαΐας, διοργανώνει γιορταστική εκδήλωση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org