ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
Παλεύουμε μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Από το περσινό 9ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ σε Λευκάδα - Ακτιο
Από το περσινό 9ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ σε Λευκάδα - Ακτιο
«Παλεύουμε για ένα σοσιαλιστικό κόσμο», διακηρύσσουν δεκαπέντε Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης - ανάμεσά τους και η ΚΝΕ - που με αφορμή τις διαδηλώσεις σε Βαρκελώνη (πραγματοποιήθηκε χτες στην Ισπανία), Γένοβα (προετοιμάζεται για τις 20-22 Ιούλη) και Σάλτσμπουργκ (όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) υπογράφουν μια κοινή ανακοίνωση, που αποτελεί τη βάση της κοινής παρέμβασης και του συντονισμού των οργανώσεων στις διαδηλώσεις αυτές.

Την ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε ήδη στη διαδήλωση της Βαρκελώνης, υπογράφουν οι παρακάτω οργανώσεις νεολαίας: ΚΝ Αυστρίας (KJO), ΚΝ Βρετανίας (YCL), Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία (SDAJ), ΚΝ Γιουγκοσλαβίας (SCOJ), Νεολαία του ΚΚ στη Δανία (Youth of KPiD), Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, ΚΝ Ισπανίας (UJCE), ΚΝ Καταλωνίας (CJC), ΕΔΟΝ (Κύπρου), ΚΝ Νορβηγίας (NKU), ΚΝ Πορτογαλίας (JCP), ΚΝ Ρωσικής Ομοσπονδίας (CKM RF), Νεολαία του Κόμματος για Σοσιαλιστική Εξουσία Τουρκίας (Youth of SIP), ΚΝ Τσεχίας (KSM), ΚΝ Φιλανδίας.

Ολόκληρο το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι, απαιτεί μια αποφασιστική απάντηση και όχι μισόλογα. Σήμερα, οι νέοι μπορούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα ενός κοινωνικού συστήματος που αναγνωρίζει ένα νόμο: το νόμο του κέρδους, ένα δίκαιο: το δίκαιο των πολυεθνικών να εκμεταλλεύονται, ενός συστήματος που έχει ταυτότητα και όνομα: του καπιταλισμού.

Σήμερα έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτίες για να συμμετέχουμε στην πάλη μεταξύ δυο κόσμων: αυτού των εκμεταλλευτών και αυτού των εκμεταλλευόμενων. Η λειτουργία οργανισμών που κυριαρχούνται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι G8, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΝΑΤΟ κι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι θεωρίες και οι ακόμη πιο αντιδραστικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μας στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης" κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Γι' αυτό συνδέουμε την καθημερινή μας πάλη και τις διεκδικήσεις μας με τον αγώνα ενάντια σε αυτούς τους οργανισμούς, με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα για τη γενιά μας, η οποία δεν παίρνει τίποτα πέρα από εκμετάλλευση και αποκλεισμό, να διεκδικήσει αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την αξιοπρέπειά μας που ποδοπατείται. Αξιώνουμε να διαπαιδαγωγήσουμε τους εαυτούς μας με τις αρχές της καταπιεσμένης τάξης που αποβλέπει στην απελευθέρωση. Την τάξη αυτών που κατέχουν μόνο την εργατική τους δύναμη.

Πιστεύουμε αναγκαία στην ορμή του νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο πρέπει να συνενώσει μέσω της άμεσης συμμετοχής το συλλογικό αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή, και να συμμετέχει στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μια αξιοπρεπής ζωή δε σημαίνει δυνατότητα να καταναλώνεις. Σημαίνει την ανάπτυξη ανθρώπινων συνθηκών μέσω κοινωνικοποιημένων χώρων, ελεύθερης και άμεσης συμμετοχής, δικαιοσύνης, κατανομή εργασίας και πλούτου, γύρω από τις αρχές της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του διεθνισμού. Υπερασπίζοντας το δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, το συμμετοχικό αθλητισμό, τη φύση και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Ενα τελείως Νέο Κόσμο που θα χτιστεί πάνω στις στάχτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του ΠΟΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Είμαστε νέοι κομμουνιστές και έχουμε τις δικές μας οργανώσεις. Αποφασίζουμε να μάθουμε να παλεύουμε. Κάνουμε στενότερους τους αδελφικούς μας δεσμούς κάτω από το σύνθημα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου "Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε!". Συνδέουμε αδελφικά με τον αγώνα της νεολαίας όλου του κόσμου, απαιτώντας το δικαίωμά μας σε μια ζωή με δικαιώματα. Προσδοκούμε να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο του πολιτισμού των ιδιοκτητών, για να εγκαινιάσουμε τον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Το αποκαλούμενο "νέο" πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό "μοντέλο" που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί ο νεοφιλελευθερισμός βασίζεται σε μια βάναυση περικοπή δικαιωμάτων, υποβιβάζοντας την ανθρώπινη ζωή στο επίπεδο του εμπορεύματος, σε ένα σύστημα στο οποίο τα αποθέματα πετιούνται στη θάλασσα ή καίγονται στους αποτεφρωτήρες.

Δε ζητάμε απλώς ένα "διαφορετικό" κόσμο εκμετάλλευσης. Παλεύουμε για ένα σοσιαλιστικό κόσμο. Γι' αυτό επιμένουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις κυβερνήσεις μας, για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών και δυνάμεων. Εχουμε την πεποίθηση ότι η σημασία της καθημερινής πάλης στις χώρες μας αυξάνεται, όπως επίσης και η ανάγκη της σύνδεσης αυτών των αγώνων για να οικοδομήσουμε μια κοινή στρατηγική, ενάντια στην κοινή στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Θα βάψουμε μαζί ένα κόκκινο μπλοκ, το χρώμα της αξιοπρέπειας των εργατών, που θα κάνει ορατή τη συλλογική ταυτότητα της εργατικής τάξης του 21ου αιώνα αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια δύναμη του κεφαλαίου. Θα διαδηλώσουμε μαζί στη Βαρκελώνη, το Σάλτσμπουργκ, τη Γένοβα, όπως πράττουμε καθημερινά όταν συντονίζουμε τους κοινούς μας αγώνες ενάντια στους κοινούς μας εχθρούς. Θα είμαστε μια ακόμη φωνή στο λαϊκό χορό που διεκδικεί την απελευθέρωση και ενοποιεί την αντίσταση ενάντια στις επιθέσεις του χρηματιστικού κεφαλαίου. Πιστεύουμε σταθερά στην ανάγκη της ώθησης χώρων συμμετοχής και δικτύων του νεολαιίστικου κινήματος, που μπορούν να συνθέσουν τις εμπειρίες του συλλογικού αγώνα. Η επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας δεν εξακολουθεί να είναι μόνο δυνατή, αλλά είναι και αναγκαία και η επανάσταση προετοιμάζεται καθημερινά με τις λιτές προσπάθειές μας, με τη μαχητική προσπάθεια όλων μας. Χτυπώντας μαζί, δεν μπορούμε παρά μόνο να νικήσουμε».


ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
«Απρόκλητη» και βαρβαρική αστυνομική επίθεση

Αναίτια και χωρίς καν αφορμή επίθεση, (σύμφωνα με το βρετανικό BBC), ή έφοδος των ειδικών δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών (Ασοσιέιτεντ Πρες) είναι ο τρόπος που απάντησε η ισπανική αστυνομία στη συγκέντρωση και στην πορεία που έγινε την Κυριακή, εξαιτίας της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καταλωνίας, από τις 25 έως τις 27, αλλά ματαιώθηκε υπό το «φόβο επεισοδίων από τους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης».

Η επίθεση της αστυνομίας ήταν σφοδρή και έγινε στο κεντρικό πάρκο της πόλης, στην πλάθα δε Καταλούνια, μετά την ολοκλήρωση της πορείας τους στη λεωφόρο Passeig de Gracia.

Χιλιάδες διαδηλωτές δέχτηκαν την επίθεση, ανάμεσά τους και εκατοντάδες μωρά και βρέφη που είχαν έρθει με τις οικογένειές τους, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά, το ξύλο με τα γλομπ αλλά και τις πλαστικές σφαίρες, ενώ οι πρώτες σειρές των διαδηλωτών που δέχτηκαν την επίθεση άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία και όπως ήταν φυσικό τα επεισόδια δεν έλειψαν.

Πάντως, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, που παρά τη ματαίωση της Συνόδου είχε περικυκλώσει το Χρηματιστήριο της πόλης και άλλα δημόσια και μεγάλα κτίρια, αφού «υπήρχε φόβος ότι θα αποτελέσουν στόχο για τους διαδηλωτές», ανακοινώθηκε ότι η επίθεση δεν ήταν απρόκλητη. «Προθήκες καταστημάτων και τραπεζών θρυμματίστηκαν, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε σηματοδότες κυκλοφορίας, τηλεφωνικούς θαλάμους και στην πόρτα του υπουργείου Βιομηχανίας της τοπικής κυβέρνησης». Ωστόσο, το αμερικανικό πρακτορείο, Ασοσιέιτεντ Πρες, μεταφέροντας τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων αναφέρει ότι η ίδια η αστυνομία άρχισε να σπάει καταστήματα και να συγκρούεται με τους «επιτιθέμενους διαδηλωτές» - που δεν ήταν άλλοι από μυστικοί αστυνομικοί και έχουν καταγραφεί - στις παρυφές της συγκέντρωσης, ώστε να νομιμοποιηθεί να χρησιμοποιήσει βία και να τη χρεώσει τελικά στους διαδηλωτές. Οσο για συλλήψεις και τραυματίες, σύμφωνα με τα δύο προαναφερθέντα πρακτορεία, τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 22 συνελήφθησαν.

Ανάλογο το σκηνικό που επιχείρησε να στήσει και χτες η αστυνομία, τη δεύτερη μέρα των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, αλλά οι διαδηλωτές, την έπιασαν εξ απήνης. Αλλάζοντας τα μέρη των συγκεντρώσεων. Ετσι, χτες το Πανεπιστήμιο της πόλης έγινε το πρωί το κέντρο των διαμαρτυριών, ενώ σύμφωνα με την Αντα Κολάου, εκπρόσωπο των περίπου 350 οργανώσεων που σχηματίζουν τον «Αντικαπιταλιστικό Συνασπισμό», οι διαδηλωτές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ενώ «θα ζητήσουμε την καταγραφή της επίθεσης και θα απαιτήσουμε να απομακρυνθεί και να λογοδοτήσει ο αρχηγός Ασφαλείας της Καταλωνίας, Χούλιο Γκαρθία Βαλντεκάσας».

Σε ένα άλλο μέτωπο των αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων τώρα, στην Αυστρία, διαμαρτυρίες προκάλεσε μία ακραία απόφαση από την αυστριακή κυβέρνηση. Κάνοντας μερική άρση της συνθήκης Σένγκεν, «κλείνει» εν μέρει τα σύνορά της, κυρίως αυτά με την Ιταλία και τη Γερμανία, αρχής γενομένης από χτες έως και τις 4 Ιούλη. Αφορμή, είναι και πάλι ο φόβος πρόκλησης ταραχών από διαδηλωτές που μπορεί να συρρεύσουν στην Αυστρία για να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν κατά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνόδου, που γίνεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και θα πραγματοποιηθεί από τη 1 έως και 3 Ιούλη στο Σάλτσμπουργκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ