ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ
Συντηρούν και φουντώνουν απροκάλυπτα την κρίση!

Από τις συγκρούσεις στο Αρατσίνοβο

Associated Press

Από τις συγκρούσεις στο Αρατσίνοβο
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η επέμβαση και η ανάμειξη των ιμπεριαλιστών στη διατήρηση και κλιμάκωση της σύρραξης της ΠΓΔΜ ήταν μέσα στο τελευταίο 48ωρο πέρα για πέρα κραυγαλέα! Με τη «μεσολάβηση» του Χαβιέ Σολάνα και με το όπλο των απειλών περί διεθνούς πολιτικής και οικονομικής απομόνωσής της στον κρόταφο, η κυβέρνηση των Σκοπίων ενέδωσε την περασμένη Κυριακή στις πιέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, συναινώντας στην απομάκρυνση των Αλβανών αυτονομιστών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» από την κωμόπολη Αρατσίνοβο στο Κουμάνοβο και Λίπκοβο και όχι στο Κοσσυφοπέδιο, απ' όπου προέρχονται οι περισσότεροι αυτονομιστές...

Ρόλο προστάτη των Αλβανών αυτονομιστών έπαιξαν αξιωματούχοι και μέλη αποστολής των οργανισμών του ΟΑΣΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διά του εκεί απεσταλμένου του γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Πίτερ Φέιθ.

Αποχώρησαν προς γνωστή κατεύθυνση...

Η διαδικασία φυγάδευσης Αλβανών αυτονομιστών (που δέχονταν τις τελευταίες τέσσερις μέρες σφοδρά πλήγματα από τα πυρά του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ) από το Αρατσίνοβο στο Κουμάνοβο βρισκόταν σε εξέλιξη έως νωρίς χτες βράδυ. Μέχρι τότε είχε γνωστοποιηθεί πως αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών, επιβαίνοντας σε 15 με 20 λεωφορεία, είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στο Αρατσίνοβο με κατεύθυνση το Κουμάνοβο και χωριά της βορειοδυτικής περιφέρειας της ΠΓΔΜ...

Associated Press

Μάλιστα, αναφέρθηκε πως κατά τη διαδικασία μεταφοράς των Αλβανών αυτονομιστών σε δεκάδες λεωφορεία τραυματίστηκε χτες από πυρά στρατιωτών της ΠΓΔΜ και ένας Αμερικανός «διπλωμάτης» με πολιτικά, ονόματι Τζον Γκριν! Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Τζον Γκριν έβγαινε από δασώδη έκταση του χωριού Γκρουσίνοβο (κοντά στο Αρατσίνοβο) μαζί με άλλους δύο Αμερικανούς που φορούσαν πολιτικά, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με στρατιώτες της ΠΓΜΔ. Οι τελευταίοι, αγνοώντας την εθνικότητα (και την ιδιότητα;) των συγκεκριμένων ανδρών, έριξαν πυρ εναντίον τους, περνώντας τους για αυτονομιστές του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού»... Οι σφαίρες τραυμάτισαν ελαφρά τον «διπλωμάτη» Τζον Γκριν στον ώμο και στο πόδι. Οταν οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ κατάλαβαν την ταυτότητά τους, κάλεσαν ασθενοφόρο. Ο Γκριν μεταφέρθηκε στο όχημα, αφού προέβη σε συμβολική χειραψία με τους στρατιώτες της ΠΓΔΜ και κράδαινε το αμερικανικό διαβατήριό του στον αέρα, δείχνοντάς το σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο του επεισοδίου...

Ποιοι τους φυγαδεύουν!

Η διαδικασία προστασίας και μεταφοράς των Αλβανών αυτονομιστών από το Αρατσίνοβο στο Κουμάνοβο επιτεύχθηκε εξαιτίας μίας ασαφούς συμφωνίας εκεχειρίας - έμπνευσης του επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή. Η συμφωνία απαιτούσε παύση πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών (ιδιαίτερα όσον αφορά στην κωμόπολη του Αρατσίνοβο) και όπως μεταδόθηκε αμέσως μετά θα ξεκινούσε η διαδικασία μεταφοράς των αυτονομιστών από την κωμόπολη στο Κουμάνοβο και άλλες βάσεις του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» στα βορειοδυτικά της ΠΓΔΜ (προφανώς, προκειμένου να διασφαλιστούν επί μακρόν οι συγκρούσεις και η κρίση στη χώρα...) και ακολούθως οι πολυθρύλητες «ειρηνευτικές πολιτικές συνομιλίες» των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ.

Η διαδικασία φυγάδευσης των Αλβανών αυτονομιστών από το Αρατσίνοβο ξεκίνησε χτες στις 7.00 το πρωί και συμμετείχαν, υποτίθεται, διάφορες «ανθρωπιστικές αποστολές» ποικίλων οργανισμών. Από τον ΟΑΣΕ, μέχρι την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κλπ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Κάρλο Ουγκάρο, στο ΑΠΕ, την αποχώρηση των Αλβανών αυτονομιστών από το Αρατσίνοβο επιβλέπει ομάδα περίπου 300 παρατηρητών του συγκεκριμένου οργανισμού και της ΕΕ... Σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων, ρόλο ανάμειξης σ' αυτήν τη διαδικασία είχε και ο απεσταλμένος του γγ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Πίτερ Φέιθ (γνωστός από το ρόλο που έπαιξε στην «αποστρατιωτικοποίηση» του κλώνου του ΟΥΤΣΕΚΑ στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο!).

Ο Κάρλο Ουγκάρο είπε πως η ομάδα των «παρατηρητών» θα επέβλεπε τη διαδικασία μεταφοράς μερικών εκατοντάδων Αλβανών αυτονομιστών με λεωφορεία, χωρίς τον οπλισμό τους, με κατεύθυνση το χωριό Νίκουστατ της περιφέρειας του Κουμάνοβο. Εάν κρίνουμε από το χτεσινό, τυχαίο, περιστατικό του τραυματισμού του «Αμερικανού διπλωμάτη» Τζον Γκριν, σαφή ανάμειξη στη φυγάδευση των Αλβανών αυτονομιστών είχαν, μεταξύ άλλων, και ΝΑΤΟικοί ή και πράκτορες της CIA...

Οσο για την πρόταση Σολάνα περί παύσης πυρός στο Αρατσίνοβο και μεταφοράς των Αλβανών αυτονομιστών από τη συγκεκριμένη κωμόπολη προς ασφαλέστερη βάση του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού», αυτή επικυρώθηκε από προχτεσινή συνεδρίαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία ανοιχτά πλέον δρα υπό κατάσταση ομηρίας των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ...

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της «εξόδου» των αυτονομιστών από το Αρατσίνοβο, η αστυνομία θα εισέλθει στην κωμόπολη χωρίς βαρύ οπλισμό, προκειμένου να ερευνήσει τα σπίτια και άλλα κτίσματα στην περιοχή για όπλα και πυρομαχικά. Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, εάν θεωρηθεί ότι συντρέχουν συνθήκες ασφάλειας, τότε δεν αποκλείεται η έναρξη διαδικασίας επαναπατρισμού των κατοίκων του Αρατσίνοβο.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, μιλώντας σε ανταποκριτή του ΑΠΕ στα Σκόπια, πως τα περισσότερα σπίτια του Αρατσίνοβο είναι κατοικήσιμα και ότι στην κωμόπολη θα εγκατασταθούν εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Επιτροπής Παρατηρητών της ΕΕ.

Κατόπιν όλων αυτών, χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ξαννάρχισε τις συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας. Ενώ η συνάντηση αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη, χιλιάδες διαδηλωτές, εξοργισμένοι από τη συμφωνία που, μόλις, επετεύχθει, συγκεντρώθηκαν έξω από το μέγαρο της Βουλής ζητώντας την παραίτηση του Μπορίς Τραϊκόσφκι και κεντρικό σύνθημα «ΝΑΤΟ προδότη». Σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν το κτίριο ενώ προπηλακίστηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αύριο αναμένεται να «επιβλέψει» την πορεία των πολιτικών συνομιλιών στα Σκόπια και ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο...

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Τραγικός ο προσωρινός απολογισμός

Μέχρι στιγμής, 70 είναι οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι, 1.200 οι τραυματίες και περισσότεροι από 20.000 οι άστεγοι

ΑΡΕΚΙΠΑ - ΛΙΜΑ.-

Χιλιάδες Περουβιανοί εξακολουθούν να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να βρουν τους δικούς τους, που πιθανώς είναι ακόμη θαμμένοι στα ερείπια ή να θάψουν τους οικείους ή ακόμη να μαζέψουν και να συγκολλήσουν τα χιλιάδες θρύψαλα που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τα νότια της χώρας, από τις κορφές των Ανδεων μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού, το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 70, οι αγνοούμενοι σε δεκάδες, οι τραυματίες στους 1.200. Ο συνολικός αριθμός των πληγέντων ξεπερνά τους 20.500 και είναι μεγάλος ο αριθμός των κτισμάτων που κατέρρευσαν κατά τον σεισμό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Αμυνας, Βίκτορ Ποδέστα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην κύρια πληγείσα πόλη Αρεκίπα, στην οποία έχουν καταμετρηθεί και οι περισσότεροι νεκροί. Η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Περού, η επονομαζόμενη και «λευκή πόλη» - εξαιτίας της αποικιακής αρχιτεκτονικής της πόλης που την ενέταξε στο πρόγραμμα της Ουνέσκο για τη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς - έχει υποστεί συντριπτικές καταστροφές. Ανάμεσα στα λαβωμένα κτίρια και ο Καθεδρικός Ναός της πόλης που χτίστηκε το 1612 και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της πόλης. Χτες, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης πραγματοποίησαν σιωπηλή και πένθιμη διαδήλωση, κυρίως διαμαρτυρόμενοι για τη βοήθεια που δεν έρχεται, παρά το γεγονός ότι ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας, Βαλεντίν Πανιάγκουα, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογο το σκηνικό που επικρατεί και στις δύο άλλες πληγείσες πόλεις που βρίσκονται στην Παναμερικανική Οδό, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του Περού. Πρόκειται για τις παραμεθόριες πόλεις με τη Χιλή πόλεις, Μοκέγκουα - που στη γλώσσα των αυτόχθονων ιθαγενών Κέτσουα σημαίνει το «σιωπηλό μέρος» - και Τάκνα. Ακόμη πιο μεγάλη πρόκληση αποτελούν για τα σωστικά συνεργεία η προσέγγιση των μικρών και απομακρυσμένων χωριών, που μπορεί να γίνει μόνο εναερίως, καθώς οι τηλεφωνικές και οδικές επικοινωνίες από τη Λίμα προς την πληγείσα ζώνη ήταν πολύ δύσκολες έως αδύνατες.

Συνελήφθη ο «άνθρωπος - σκιά»

Τη στιγμή, που ο νότος της χώρας μετρά τις πληγές του, μία μεγάλη πληγή της περουβιανής κοινωνίας παραμένει δραματικά ανοιχτή, παρά τις προσπάθειες που τάχα καταβάλλονται για να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση και του έκπτωτου Προέδρου του Περού, Αλβέρτο Φουτζιμόρι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στην πατρίδα του.

Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, η σύλληψη του φυγάδα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την έκδοση του Φουτζιμόρι, όπως δήλωσε και ο εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας. Ο Βλαδιμίρο Λένιν Μοντεσίνος, που έχει διαφύγει από τη χώρα από τον περασμένο Οκτώβρη, συνελήφθη το Σάββατο στη Βενεζουέλα, αλλά με ταχύτητα αστραπής εκδόθηκε στο Περού, όπου έφθασε χτες στο αεροδρόμιο Ικίτος, συνοδεία μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, Ιβάν Ρινκόν Ουρδανέτα, υπάρχουν δύο τρόποι για να αποδοθεί στο Περού ο Μοντεσίνος, η απέλαση ή η έκδοση. Και τελικά εκδόθηκε.

Μετά την παράδοσή τους στις περουβιανές αρχές, ο πρώην αρχηγός των περουβιανών μυστικών υπηρεσιών επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, το οποίο αναχώρησε αμέσως προς άγνωστη κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου. Ο Μοντεσίνος, πρώην δεξί χέρι του έκπτωτου πια Φουτζιμόρι, που κατηγορείται μεταξύ άλλων και για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος εξαπέλυσε την «επίθεση» κατά των αριστερών ανταρτών, των οργανώσεων «Φωτεινό Μονοπάτι» και «Τουπάκ Αμάρου», κατορθώνοντας να τις εξαρθρώσει εν μέρει, αλλά με εξαιρετικά εγκληματικό τρόπο.

ΟΗΕ - AIDS
Αρχισε, με γκρίνιες, η σύνοδος για τη χειρότερη «μάστιγα της ανθρωπότητας»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Δεν μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της μάστιγας με ηθικές κρίσεις και αγνοώντας τα τραγικά στοιχεία όταν μας ενοχλούν. Η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στη μεγαλύτερη μάστιγα της ιστορίας της και είναι περισσότερο από επείγον να αλλάξει αυτό». Με, περίπου, αυτά τα λόγια, άνοιξε τις τριήμερης εργασίες της παγκόσμιας συνδιάσκεψης του ΟΗΕ, για το AIDS, ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν.

Τα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού είναι περισσότερο από αποκαλυπτικά: 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν, ήδη, πεθάνει καθώς η θνησιμότητα έχει πλέον το ρυθμό των 5 εκατομμυρίων θυμάτων το χρόνο, 36 εκατομμύρια είναι φορείς του ιού, με τα 25 εκατομμύρια να βρίσκονται μόνο στη Νότια Αφρική. Συγκινητικές και σκληρές ήταν οι ομιλίες των ηγετών της Ζιμπάμπουε και της Μποτσουάνα, όπου το 20% των ενηλίκων είναι φορείς, της Κέννυας και της Νιγηρίας (όπου η κάθε μία έχει 2 εκατομμύρια ασθενείς) αλλά και της Νότιας Αφρικής, όπου ο μέσος όρος ζωής έχει, ήδη, πέσει στα 35 χρόνια και αναμένεται να αγγίξει τα 17 χρόνια, μέχρι το 2005, αν η ασθένεια συνεχίσει να μεταδίδεται με τους τωρινούς ρυθμούς. Οι Αφρικανοί ηγέτες έκαναν νέα έκκληση για παραγραφή των χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας Επιστημονικής Επιθεώρησης, οι φτωχότερες χώρες, στο σύνολό τους, χρειάζονται 9,2 δισεκατομμύρια το χρόνο για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα, 4,4 δισ. για τη θεραπεία των ασθενών και 4,8 δισ. για την πρόληψη. Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν 3.000 αντιπρόσωποι από 180 χώρες, ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές, ακτιβιστές, ασθενείς, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Παρ' όλα αυτά, μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών, διπλωμάτες αψιμαχούσαν και διαφωνούσαν για το κατά πόσο θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα οι κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ή για το αν πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη ή στη θεραπεία. Ο Κόφι Ανάν κατήγγειλε ότι οι 3 πλουσιότερες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) μαζί με 3 ιδιωτικούς χορηγούς, δεν έχουν συγκεντρώσει παρά 528 εκατομμύρια δολάρια! Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι οι πλουσιότερες χώρες εκπροσωπούνται στη Συνδιάσκεψη με χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δεσμευόμενος για περαιτέρω χορήγηση χρημάτων, άφηνε αιχμές για την «ανεπαρκή ανταπόκριση» της Ευρώπης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο ρόλο του εμπρηστή

Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με την Αυστριακή ομόλογό της

Associated Press

Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με την Αυστριακή ομόλογό της
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας: ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο φέρεται «απογοητευμένο» από την πορεία του «πολιτικού διαλόγου» στην ΠΓΔΜ, κατηγόρησε ανοιχτά την υπουργό Εξωτερικών Ιλιένκα Μίτρεβα που ανταπέδωσε κάνοντας δηλώσεις περί «υπερβολικής σκληρότητας», απειλεί με διακοπή της «Συμφωνίας Σύνδεσης» και επέλεξε τον πρώην υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, Φρανσουά Λιοτάρ, ως «μόνιμο αντιπρόσωπο» της ΕΕ στα Σκόπια.

Η επίθεση κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι «αποτέλεσμα» των (...) προσπαθειών του στρατοκράτη της ΕΕ και αχυράνθρωπου των ΗΠΑ Χ. Σολάνα, ο οποίος «διαμεσολαβώντας» κάνει ό,τι μπορεί για το διαμελισμό της ΠΓΔΜ και την «ανάγκη διεθνούς παρουσίας». Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ τόνισε ότι «υπάρχει απογοήτευση από την πλευρά της ΕΕ», και αυτό γιατί «ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει» στην πορεία των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ. Από τον περασμένο Απρίλη, που υπογράφηκε η «Συμφωνία Σύνδεσης» μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ, υπήρξε «δέσμευση» των Σκοπιανών ηγετών για την επίτευξη «ουσιαστικών αποτελεσμάτων» μέχρι τα «τέλη Ιούνη».

Σύμφωνα με την προεδρεύουσα του Συμβουλίου «εμείς σήμερα διαπιστώνουμε επιδείνωση της κατάστασης». Παρ' όλα αυτά οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ επανέλαβαν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση» της κρίσης. Την πλευρά της ΠΓΔΜ αντιπροσώπευσε τελικά στο Λουξεμβούργο μόνο η ΥΠΕΞ, Ιλ. Μίτρεβα, παρόλο που είχε προαγγελθεί ότι θα ήταν παρόντες τόσο ο πρωθυπουργός Λ. Γκεοργκιέφσκι, όσο και οι εκπρόσωποι «όλων» των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του ξεχαρβαλώματος Χ. Σολάνα, η μη έλευση όλων αυτών στο Λουξεμβούργο «αποτελεί μια ένδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης στη Μακεδονία». Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, προσπάθησε να (...) δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης της ΕΕ έναντι της κυβέρνησης των Σκοπίων, αποδίδοντας κι αυτός «ευθύνες», στην κυβερνητική πλευρά (!!!). Αλλά όταν «διαμεσολαβεί» κάποιος σαν τον Χ. Σολάνα και η διένεξη οξύνεται, ποιος μπορεί να κρίνει αν εξαρτάται από τις πραγματικές αντιθέσεις ή είναι προβοκάτσια;

Κι όμως όλοι αντιλαμβάνονται επαρκώς ότι πρόκειται για «τελευταία ευκαιρία» (...). Κατά τ' άλλα ο πρώην υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φρ. Λιοτάρ - και, νυν, βουλευτής -επιλέχθηκε ως ο «μόνιμος εκπρόσωπος» της ΕΕ στα Σκόπια. Ο διορισμός του Φρ. Λιοτάρ, που διατέλεσε υπουργός Αμυνας της Γαλλίας το 1993 και το 1995, ανακοινώθηκε από τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ου. Βεντρίν, και η «εντομή» έχει περιορισμένη διάρκεια «τριών ή τεσσάρων μηνών». Το σημαντικό είναι ότι ο Φρ. Λιοτάρ θα «εξαρτάται» πλήρως από τον Χ. Σολάνα, του οποίου θα είναι «βοηθός». Ενας άλλος Γάλλος, ο διεθνολόγος και γερουσιαστής Ρομπέρ Μπανταντέρ, φέρεται ως «σύμβουλος» της σκοπιανής κυβέρνησης.

Η Γαλλία προωθεί δικούς της ανθρώπους ενόψει επιχείρησης επέμβασης και με δηλωμένη τη «δυσφορία» των ΗΠΑ. Στο Συμβούλιο της ΕΕ έγινε εκβιασμός προς την ΠΓΔΜ και για τα λεφτά του Συμφώνου Σύνδεσης ΕΕ - ΠΓΔΜ από τα οποία έχουν εγκριθεί 38 εκατ. ευρώ και προβλέπονται άλλα 42 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «οι εξελίξεις δεν είναι θετικές και υπάρχει σαφής όξυνση». Παραμένει αδιευκρίνιστο το ζήτημα του «ονόματος» της ΠΓΔΜ, το οποίο από πλευράς των Σκοπίων θεωρείται «σημαντικό» εργαλείο εξεύρεσης λύσης. Υπενθυμίζεται ότι στο «όνομα» είχε εμπλακεί παλιότερα και ο Ρ. Μπανταντέρ (...).

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Επιστρέφουν, παρά τη λάβα

ΛΕΓΚΑΖΠΙ και ΜΑΝΙΛΑ.-

Αρκετές εκατοντάδες από τις περίπου 25.000 Φιλιππινέζων που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους γύρω από το ηφαίστειο Μαγιόν επιστρέφουν σε αυτές, παρά το γεγονός ότι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει, μεταδίδει το «Ρόιτερς». Η ακολουθία των εκρήξεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η λάβα εξακολουθεί να βγαίνει από τα έγκατα της γης στις Κεντρικές Φιλιππίνες. Τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο περί «ξεροκεφαλιάς» των κατοίκων, που μάλιστα έστησαν αντίσκηνα για να μη χάσουν τα παιδιά τους το σχολείο...

Στις Νότιες Φιλιππίνες, όπου συνεχίζεται το δράμα με τους ομήρους που κρατά η «Αμπού Σαγιάφ», η αυτονομιστική οργάνωση των φανατικών μουσουλμάνων, δεν υπήρξε χτες εξέλιξη σε στρατιωτικό επίπεδο. Ωστόσο ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Σαγιάμπα, προειδοποίησε για «γενίκευση της σύγκρουσης».

ΚΑΣΜΙΡ
«Παρέμβαση» των αυτονομιστών

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ενώ η επίσκεψη στην Ινδία του Στρατηγού που αυτοαναγορεύτηκε πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, πλησιάζει, παρέμβαση σε αυτό που περιγράφεται ως «προσπάθεια έναρξης διαλόγου» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ έκανε χθες η Διάσκεψη Ολων των Κομμάτων για την Ελευθερία (All - Party Hurriyat Conference). Η Διάσκεψη - «ομπρέλα» περίπου 24 αυτονομιστικών οργανώσεων - αποφάσισε να ζητήσει από τους δύο ηγέτες να συμμετάσχει στο διάλογο.

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από πλευράς Ινδίας, πάντως η δεδομένη θέση των ινδικών αρχών είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Ο Πακιστανός δικτάτορας - πρόεδρος Μουσαράφ εξέφρασε χτες «συγκρατημένη αισιοδοξία» σχετικά με τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, την 14η του Ιούλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ