ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κίνδυνος η διασπορά ανακυκλωμένου ουρανίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αντιμέτωποι με τους κινδύνους που απειλούν την υγεία αλλά και με σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της μόλυνσης είναι χιλιάδες άνθρωποι - πολλοί περισσότεροι απ' ό,τι αρχικώς εκτιμάτο - εξαιτίας του πλουτωνίου και άλλων πολύ ραδιενεργών στοιχείων που βρίσκονται στις ποσότητες του ουρανίου που ανακυκλώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια, όπως γράφει σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα USA Today, αναφερόμενη στα πορίσματα των τελευταίων ομοσπονδιακών εκθέσεων αλλά και σε πλήθος εγγράφων σχετικών με το ανακυκλωμένο ουράνιο.

Οι περίπου 250.000 τόνοι ανακυκλωμένου ουρανίου, που διακινήθηκαν σε διάφορα σημεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό σε πλείστα σημεία όπου και οι αμερικανικές βάσεις, από το 1952 έως το 1999, έτος που οι μεταφορές σταμάτησαν εξαιτίας των αποκαλύψεων ότι ήταν μολυσμένο με πλουτώνιο και άλλα ραδιενεργά στοιχεία, είναι η διπλάσια ποσότητα απ' ό,τι εκτιμάτο πριν από δύο χρόνια. Το υλικό αυτό μάλιστα διοχετεύτηκε σε πολύ περισσότερες τοποθεσίες απ' ό,τι αρχικώς είχε αποκαλυφθεί και μεταξύ αυτών περισσότερα από 100 ομοσπονδιακά εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες και πανεπιστήμια, αν και η συντριπτική του πλειοψηφία επαναπροωθήθηκε για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων ή ως πρώτη ύλη σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η USA Today γράφει ότι ορισμένα από τα σχετικά έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση στη διάρκεια της άνοιξης, χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση. Αλλα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της οργάνωσης «Freedom of Information Act». Ο λόγος αποσιώπησής τους;

Πιθανώς το γεγονός ότι οι μελέτες αποδεικνύουν πως χιλιάδες εργαζόμενοι, περισσότεροι απ' ό,τι αρχικώς εκτιμάτο, εκτέθηκαν παρά τη θέλησή τους στον κίνδυνο της ραδιενέργειας, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνους και άλλες ασθένειες. «Το υλικό αυτό έχει προωθηθεί σε πολύ περισσότερες περιοχές και έχει μολύνει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων», θα δηλώσει ο Ρόμπερτ Αλβάρες, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη μελέτη που συντάχθηκε, και προσθέτει: «Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε να εκτιμήσουμε την έκταση που έλαβε αυτή η μόλυνση και να καθορίσουμε τους κινδύνους που πιθανώς προκύπτουν για την υγεία των ανθρώπων». Γι' αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το ομοσπονδιακό πρόγραμμα αποζημιώσεων για εργαζόμενους που προσβλήθηκαν από διάφορες ασθένειες απασχολούμενοι σε μονάδες πυρηνικών όπλων. Η διασπορά του ουρανίου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα σε ορισμένες από τις τοποθεσίες που μόλις τώρα αποκαλύπτεται ότι είχαν μεταφερθεί ραδιενεργά στοιχεία, γεγονός που αναμένεται ότι θα περιπλέξει περαιτέρω τα σχέδια για τον καθαρισμό των περιοχών αυτών.

Στις αμερικανικές βάσεις ανά την υφήλιο

Οπως προαναφέρθηκε, η μεγαλύτερη ποσότητα του ανακυκλωμένου ουρανίου διοχετεύτηκε στο πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων, ή χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ομως, χιλιάδες τόνοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε διάφορες άλλες δραστηριότητες - από την ακαδημαϊκή έρευνα, μέχρι την κατασκευή της θωράκισης αρμάτων μάχης. Οπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, για τα βλήματα και τις οβίδες από απεμπλουτισμένο ουράνιο, που χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τον πόλεμο του Κόλπου, και θεωρείται ότι η διασπορά τους προκάλεσε αυτό που ονομάστηκε σύνδρομο του Κόλπου, αλλά και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ σε Σερβία, Βοσνία.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα υλικά αυτά περιέχουν πολύ μικρές συγκεντρώσεις ουρανίου, άρα στην ουσία ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που προκαλείται από το φυσικό ουράνιο. Ομως, σε ορισμένα εργοστάσια το ανακυκλωμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε με τρόπο που ευνοούσε τη συγκέντρωση των ραδιενεργών στοιχείων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για όσους ήρθαν σε επαφή με το στοιχείο αυτό, γράφει η εφημερίδα USA Today.

Ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την USA Today, για να ισχυροποιούν και κάνουν εξαιρετικά διατρητικά τα βλήματα και τις οβίδες. Τη στιγμή μάλιστα που έγγραφο του υπουργείου Ενέργειας αναφέρει πως τέτοιου είδους όπλα, από σφαίρες μέχρι βόμβες, έχουν αποσταλεί και μεταφερθεί σε 50 τουλάχιστον αμερικανικές βάσεις, τόσο μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Σε Ασία, Αυστραλία και Ευρώπη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Για «νίκη» μιλούν οι μεν για «νοθεία» οι δε...

Η καταμέτρηση συνεχίζεται

Associated Press

Η καταμέτρηση συνεχίζεται
ΤΙΡΑΝΑ.-

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε χθες ότι «κέρδισε» τις εκλογές της Κυριακής, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος περί εκτεταμένης νοθείας.

Ο Ιλιρ Μετά, ο 32χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός που διεκδικεί την επανεκλογή του στο θώκο, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως «είμαι σε μεγάλο βαθμό σίγουρος ότι το αποτέλεσμα δείχνει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα». Και συμπλήρωσε ότι «είμαι βέβαιος ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει πάνω από το 50% των εδρών στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν ήδη κριθεί υπέρ του 45 έδρες από τις 100 που κρίνονται με απευθείας ψηφοφορία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα - κατά τους ίδιους - έχει καταλάβει 17. Περίπου 40 έδρες θα διανεμηθούν στα κόμματα, βάσει του ποσοστού τους στη συνολική ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπερίσα δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η αστυνομία «απέτρεψε χιλιάδες ψηφοφόρους, υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, να ψηφίσουν κλείνοντας τα εκλογικά κέντρα ενωρίτερα κατά παράβασιν του νόμου», προσθέτοντας ότι το αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα «θα εξαρτηθεί από το πόσοι πολλοί εξαιρέθηκαν από την ψηφοφορία». Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, περιλαμβανομένου του Μπερίσα, είχαν μιλήσει χθες το πρωί περί δικής τους «νίκης». Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε ότι ο συνασπισμός υπό τη σημαία του νίκησε σε 34 περιφέρειες, την ώρα που ο ίδιος ο Μπερίσα προειδοποιούσε τους Σοσιαλιστές να μην προσπαθήσουν να του «κλέψουν τη νίκη με παράνομα μέσα», όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Επισήμως, πάντως, από πλευράς εκλογικής επιτροπής, το μόνο στοιχείο που είχε δοθεί αφορούσε τη συμμετοχή - κάπου 60% των 2,4 εκατ. εγγεγραμμένων - ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν το βράδυ χθες.

Επεισόδια

Σε 37 περιφέρειες, όπου δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής, θα επαναληφθούν οι εκλογές την επόμενη βδομάδα.

Υπήρξαν αρκετά επεισόδια βίας, ωστόσο ο Μετά μίλησε περί των «καλύτερων εκλογών που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα», ενώ οι σχεδόν 250 παρατηρητές του ΟΑΣΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά. οργανώσεων έκαναν λόγο για «δίκαιη και ελεύθερη» διαδικασία, η οποία «ενισχύει τη δημοκρατία» στην Αλβανία.

Τουλάχιστον 15 εκλογικά τμήματα έκλεισαν την Κυριακή λόγω των επεισοδίων. Στην πόλη Λούζνια, 45 χλμ. νοτίως των Τιράνων, υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στους εκπροσώπους του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού κόμματος όσον αφορά τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά, ένας εκ των οποίων ήταν ο Γκιέργκι Μπουσγκιόκα του Δημοκρατικού Κόμματος, που δέχτηκε σφαίρα στο πόδι. Ο ίδιος κατήγγειλε «σωματοφύλακα στελέχους των Σοσιαλιστών». Ο δεύτερος τραυματίας τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι - δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την κατάστασή του. Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που ενέχονται στην επίθεση.

Πυρά αναφέρθηκαν και στο Σλακ, ένα χωριό 200 χιλιόμετρα βορείως των Τιράνων. Οπλοφόροι εισέβαλαν σε εκλογικό τμήμα και έκαψαν όλα τα ψηφοδέλτια, τις κάλπες και τις λίστες των υποψηφίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο συνδυασμός ΚΕΑΔ - Ομόνοιας φέρεται να «διεκδικεί δύο έδρες» στη δεύτερη κατανομή. Δεν είναι σαφές πόσα και ποια από τα λεγόμενα «μικρά κόμματα», ανάμεσά τους και το ΚΚ Αλβανίας, θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή.

ΡΩΣΙΑ
Συντονισμός δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 23 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συνάντηση εκπροσώπων κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας με σκοπό την επεξεργασία της τακτικής των κοινών ενεργειών στον αγώνα κατά του καθεστώτος. Συμμετείχαν: ο πρώτος γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ Γιούρι Ιλίν, ο δεύτερος γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ Βίκτορ Λακέγεφ, ο πρόεδρος του πολιτικού Συμβουλίου του Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών Ανατόλι Κριουτσκόφ, ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας -ΚΚΣΕ Αλεξέι Πριγκάριν, ο πρώτος γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας Γεβγκένι Καφίριν, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Εργαζόμενης Ρωσίας» Βίκτορ Ανπίλοφ.

Ο Γιούρι Ιλίν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, τόνισε στο «Ριζοσπάστη»:

«Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της αναγκαιότητας των συντονισμένων ενεργειών των αριστερών κομμάτων στις συνθήκες που στην Κρατική Δούμα κατατίθενται αντιλαϊκοί νόμοι. Οι μετέχοντες στη συνάντηση έκριναν ως αναγκαίο να συντονίσουμε σε επίπεδο οργανώσεων της Μόσχας των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας τη διεξαγωγή από κοινού κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Αυτή είναι η θετική πλευρά της συνάντησης. Στο στάδιο αυτό σημειώσαμε πλήρη αλληλοκατανόηση. Θεωρούμε επίσης ως αναγκαίο να διεξαχθεί συνάντηση των ηγετών των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κοινή δράση στο έδαφος της Ρωσίας για την προετοιμασία της Πανρωσικής πολιτικής απεργίας. Εκτός απ' αυτό, συμφωνήσαμε με αυτή τη σύνθεση να συναντιόμαστε κατά περιόδους και να καθορίζουμε τα άμεσα σχέδια».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org