ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
«Πήρατε και θα ξαναπάρετε»

INTIME NEWS

«Πήρατε και θα ξαναπάρετε», ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τους μεγαλοξενοδόχους, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό είναι απροστάτευτοι και χωρίς εισόδημα και καταγράφονται περιστατικά λιποθυμίας από πείνα παιδιών άνεργων ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε και νέο πακέτο προς τους μεγαλοξενοδόχους τις επόμενες βδομάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».

Πρόσθεσε, και όχι άδικα με βάση τα πεπραγμένα της, πως η κυβέρνησή του «έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς» και ότι «έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το κάνουμε σταδιακά, γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε», εξήγησε, διαβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι έχει όσα λεφτόδεντρα χρειαστούν για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Βέβαια, από τη διακήρυξή του ότι «το κράτος στέκεται δίπλα στον κόσμο του Τουρισμού» εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, αφού από το πολυδιαφημισμένο έκτακτο επίδομα εξαιρέθηκαν χιλιάδες, καθώς δεν ήταν πλήρους απασχόλησης, το περιβόητο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» καταργεί τις ΣΣΕ, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υλοποιούν συνδυαστικά τα μέτρα της αναστολής και εκ περιτροπής εργασίας με παραπέρα μείωση των μισθών πάνω από 20%, ενώ η κυβέρνηση έχει απαλλάξει τους μεγαλοξενοδόχους και από την υποχρέωση για επαναπρόσληψη των εποχικών, όπως προβλέπουν και οι ΣΣΕ.

Για αυτούς, τους εργαζόμενους, ο πρωθυπουργός είχε μόνο ευχολόγια, με ...παροτρύνσεις στους μεγαλοξενοδόχους «να ανταποκριθείτε στο μερίδιο της ευθύνης που έχετε ως ο αναμφισβήτητα ηγετικός κλάδος της οικονομίας. Και αυτό θα γίνει στηρίζοντας έμπρακτα και πάνω απ' όλα κάθε εργαζόμενο του Τουρισμού και την οικογένειά του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, απηύθυνε μήνυμα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, ζητώντας τους χαρακτηριστικά «προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη», ζήτησε εκ μέρους των μεγαλοξενοδόχων κι άλλα, «όπως, για παράδειγμα, μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου» και θύμισε τις «βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις» και την απαίτηση για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων για «ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και, πάνω απ' όλα, με ασφάλεια δικαίου (...) σύγχρονου, απλού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων», αλλά και «συνολική βελτίωση των υποδομών, που σημαίνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, ενεργειακή και υδατική επάρκεια, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων, διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος», έργα χρυσοπληρωμένα από το λαό, που σχεδιάζονται και εκτελούνται όμως με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Με βάση αυτές τις απαιτήσεις άλλωστε και με φόντο το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, ο Ρέτσος προανήγγειλε ότι σύντομα ο ΣΕΤΕ θα καταθέσει τις «ολοκληρωμένες απόψεις» του «για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας».

Στο μεταξύ, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού, η κυβέρνηση προχωρά απτόητη το σχεδιασμό της για το περιβόητο «άνοιγμα του τουρισμού», με πλήρη υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει χτες πως ισχύει ο αρχικός σχεδιασμός για το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιούλη, παρότι, όπως παραδέχτηκε, στην κυβέρνηση προκαλεί «προβληματισμό» το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμες για το άνοιγμα των συνόρων έως τότε.

Ταξίματα και στους εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας

Αργότερα το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της ΓΣ του, ακόμα έναν κλάδο που από «μεγάλο ατού», όπως παρουσιαζόταν από τις αστικές κυβερνήσεις, έγινε ο «μεγάλος ασθενής» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Οπως είπε, στους 12 μήνες διακυβέρνησής του προωθήθηκαν «σημαντικές νομοθετικές τομές στη λειτουργία του κράτους και μέτρα ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας. Με μειώσεις φόρων και αυξήσεις των μεγεθών και των δεικτών της πραγματικής οικονομίας».

Διαβεβαίωσε τους εξαγωγείς ότι ναι μεν «η πανδημία αναδιέταξε τις προτεραιότητες του κράτους. Ομως δίπλα στις πρωτοβουλίες για την υγεία, η οικονομία είχε και έχει τη δική της θέση», απαριθμώντας τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου που δρομολόγησε στην πανδημία, τονίζοντας π.χ. ότι το κράτος «ουσιαστικά ανέλαβε τη μισθοδοσία των εργαζομένων των επιχειρήσεων» και σημειώνοντας πως «όλα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, συνδέονται ευθέως με τα ζητούμενα και του δικού σας χώρου, των εξαγωγών. Φορολογικές ελαφρύνσεις, η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το ψηφιακό κράτος σας αφορούν, ως δυναμικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αυτές οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΕΕ
Παζάρια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων

«Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ευκαιρία για μεγάλη αλλαγή πορείας», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση και τις προτεραιότητες του πολυετούς προϋπολογισμού (2021-2027) και του «Ταμείου Ανάκαμψης» που περιέχεται σε αυτόν και δίνοντας σήμα για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι προδιαγραφές ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων εστιάζουν στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, στην ενεργειακή εξοικονόμηση, στην προσαρμογή στην κυκλική οικονομία, στην εμβάθυνση της καινοτομίας, που με τη σειρά τους «αποτελούν προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της μεταποίησης, την παραγωγή ακόμα περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, αλλά και την ανθεκτικότητα της οικονομίας».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «προκειμένου οι δημόσιοι πόροι να πιάνουν τόπο, είναι κρίσιμο (...) να εστιάσουμε λιγότερο στο "πόσες" επιχειρήσεις θα πάρουν ΕΣΠΑ ή "πόσο" ΕΣΠΑ θα πάρουν, και περισσότερο στο "σκοπό" για τον οποίο θα το πάρουν».

Τους «σκοπούς» αυτούς του κεφαλαίου έρχεται άλλωστε να υπηρετήσει και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για την περίοδο 2021 - 2025, που δόθηκε χτες σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και έρχεται να «κουμπώσει» με τις προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση νέου ΕΣΠΑ, για τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από τα ταμεία της ΕΕ, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ουσιαστικά, το ΕΠΑ αποτελεί το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού, ειδικότερα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, που επίσης τροφοδοτείται από τους φόρους, τα χαράτσια και τις κάθε είδους περικοπές που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό στην επόμενη 5ετία (2021 - 2025) φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 2 δισ. σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τριπλασιασμό των σχετικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το ύψος του ΠΔΕ κυμαινόταν γύρω στα 650 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα».

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για χρηματιστηριακό κραχ

Την ίδια ώρα, κινδύνους για απότομες «διορθώσεις» στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις βλέπει η αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, που δημοσιοποιήθηκε χτες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τους τελευταίους μήνες, οι αγορές μετοχών παρουσίασαν ραγδαία άνοδο, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία που καταγράφονται στην παγκόσμια οικονομία και τις επιμέρους αγορές.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συνεχιζόμενη αποσύνδεση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη διόρθωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, καθώς, όπως επισημαίνεται, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να είναι και βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια από ό,τι προβλέπουν οι επενδυτές.

Επιπλέον, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με το εύρος και τη διάρκεια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών «ενδέχεται στην πορεία να αποδειχθούν ιδιαίτερα αισιόδοξες, οδηγώντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου και την τιμολόγηση του κινδύνου». «Μία τέτοια επανατιμολόγηση, ιδιαίτερα αν ενισχυθεί από χρηματοπιστωτικές αδυναμίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, περιορίζοντας έτσι τη ροή πιστώσεων στην οικονομία. Η χρηματοπιστωτική πίεση θα μπορούσε να επιδεινώσει μία ήδη πρωτοφανή οικονομική ύφεση, καθιστώντας την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», σημειώνει το ΔΝΤ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
«Δουλεύουν σκληρά» για δίκτυα και υποδομές μακριά από την Κίνα

Συνεχίζονται δίχως διακοπή οι επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ για την απόκτηση από τους Αμερικανούς σειράς στρατηγικών υποδομών στη χώρα.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κ. Κρατς, αναφέρθηκε σε «συνεργασία» που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, με στόχο, όπως έγραψε ο Αμερικανός σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, «να προωθήσουμε την ελληνοαμερικανική οικονομική σχέση μέσω του Blue Dot Network (σ.σ. σχέδιο των Αμερικανών ενάντια στο "Δρόμο του Μεταξιού" των Κινέζων), το ενδιαφέρον της DFC για την Ελευσίνα και της Πρωτοβουλίας 5G Clean Path με στόχο να κρατηθούν τα δίκτυα 5G networks ασφαλή», μακριά βασικά από τους κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς. Αλλωστε, ο Αμερικανός υφυπουργός επαίνεσε την απόφαση της «Cosmote» να προμηθευτεί τελικά τη σχετική υποδομή από την «Ericsson».

Οσον αφορά τη Διεθνή Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), που έστησε η Ουάσιγκτον, θυμίζουμε ότι και αυτή στοχεύει στην ανάσχεση της οικονομικής επιρροής της Κίνας. Οι ΗΠΑ μέσω της υπηρεσίας τους αυτής έχουν εκδηλώσει «έντονο ενδιαφέρον» για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία η αμερικανική «ΟΝΕΧ» θέλει να βάλει στο χέρι, έχοντας για εκεί σχέδια κατασκευής φρεγατών, αλλά και ως σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον 6ο Στόλο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, ο πολυπράγμων πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επισκέφτηκε χτες τον Πειραιά, όπου επιθεώρησε ρυμουλκά της «Vernicos Tugs» και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις δυνατότητές τους, ευχαριστώντας δημόσια την εταιρεία «για την ισχυρή της υποστήριξη» στις «επισκέψεις» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της αμερικανικής Διοίκησης Ναυτικών Μεταφορών (Military Sealift Command) στο λιμάνι του Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια. Επισκέψεις που οπωσδήποτε θα αυξηθούν, με την Ελευσίνα σε αμερικανικά χέρια.

Αλλωστε, η βόλτα με το ρυμουλκό περιλάμβανε και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τον Πάιατ να επαναλαμβάνει κατόπιν «πόσο σκληρά» δουλεύει μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη, την «ONEX» και την DFC για «να επαναλάβουμε το πετυχημένο μοντέλο της "ONEX" στο Νεώριο». Τόνισε δε ότι το προχτεσινό τηλεφώνημα μεταξύ Κρατς και Γεωργιάδη «σηματοδότησε περαιτέρω πρόοδο σε αυτήν την προσπάθεια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org