ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Νέες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Παρεμβάσεις ενάντια στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία

Από την παρέμβαση στο κατάστημα της «Lidl» στα Ανω Λιόσια
Από την παρέμβαση στο κατάστημα της «Lidl» στα Ανω Λιόσια
Παρέμβαση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία του καταστήματος «Lidl» στα Ανω Λιόσια έκανε την περασμένη Κυριακή, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. «Αντιπεριφέρεια και δήμος, με την απόφαση για λειτουργία ορισμένων καταστημάτων τις Κυριακές, "στρώσανε το έδαφος" για να ανοίξουν στη συνέχεια πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, τσακίζοντας τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες», σημειώνει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην εργατική διαφορά που έχει οριστεί την Τετάρτη 1/7, στις 11 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων.

Σε κινητοποίηση έξω από κατάστημα της ίδιας αλυσίδας καλεί την Κυριακή 28/6, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας. «Δεν είναι η πρώτη φορά στο νησί που μεγάλα σούπερ μάρκετ ανοίγουν τις Κυριακές», σημειώνει το Σωματείο και προειδοποιεί ότι η «Lidl», με την απόφασή της να λειτουργήσει το κατάστημά της όλες τις Κυριακές έως 31/10, «θα ανοίξει τον δρόμο για το άνοιγμα» και άλλων μεγάλων αλυσίδων. Ο αγώνας αυτός, τονίζει το Σωματείο, «αφορά όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, αφορά τους γονείς, τους συζύγους, τα αδέρφια που έχουν δικό τους άνθρωπο να εργάζεται στον κλάδο. Αφορά τον αυτοαπασχολούμενο που τον τσακίζουν με τους φόρους, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια, που δεν μπορεί να αντέξει τη δουλειά από το πρωί έως το βράδυ - 7 μέρες τη βδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι μαζική παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα «Smart Park» και «McArthourGlen» στα Σπάτα, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν, δίπλα στα άλλα αντεργατικά μέτρα, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, έκανε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να ανάψει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των καταστημάτων στα δύο εμπορικά κέντρα όλες τις Κυριακές, από τον Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, «διευρύνοντας» την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το κέντρο της Αθήνας, το παραλιακό μέτωπο και άλλες περιοχές, ξεχειλίζει το ποτήρι της εντατικοποίησης...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΕΛΤΑ
Διαμαρτυρία για το πετσόκομμα της αποζημίωσης όσων συνταξιοδοτούνται

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία διοίκησης των ΕΛΤΑ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία διοίκησης των ΕΛΤΑ στην Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της εταιρείας στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ (ΠΣΣ ΕΛΤΑ), ενάντια στην απόφαση για μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται.

Ο ΠΣΣ ΕΛΤΑ τονίζει πως η διοίκηση «δεν αποδίδει ως οφείλει, βάσει της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ολόκληρη την αποζημίωση», καθώς εν μέσω καραντίνας έλαβε απόφαση «που προβλέπει μείωση στο μισό της αποζημίωσης των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2019». Επιπλέον καταγγέλλεται ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει δηλώσει στην Εφορία ότι έχει καταβάλει ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης...

Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, στον οποίο είχε σταλεί σχετική επιστολή από τον Πανελλήνιο Σύλλογο, στην οποία ζητούνταν και σχετική συνάντηση, όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά... εξαφανίστηκε, αποφεύγοντας να συναντηθεί χτες με το ΔΣ του ΠΣΣ ΕΛΤΑ. Αντί αυτού, έγινε συνάντηση με δύο γενικούς διευθυντές που κατέγραψαν το σχετικό αίτημα. Με νέα ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ζητά άμεσα συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Στη συγκέντρωση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΣΣ ΕΛΤΑ, Γιώργος Πεπόνης, ενώ εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων χαιρέτισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην ομιλία του, ο Γ. Πεπόνης τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν την απόφαση της διοίκησης για κόψιμο της αποζημίωσης, ενώ πρόσθεσε ότι «στο taxisnet τα ΕΛΤΑ έχουν ανεβάσει ότι έχουν καταβληθεί και τα 30.000 ευρώ της αποζημίωσης σε κάθε νέο συνταξιούχο. Το ίδιο αναφέρουν και στον ισολογισμό των ΕΛΤΑ. Αυτά τα χρήματα, όμως, δεν τα έδωσαν και προκαλούν πρόβλημα», εμφανίζουν τους συνταξιούχους να έχουν πάρει χρήματα που δεν τους δόθηκαν.

Στον χαιρετισμό του, ο Δ. Κουμπούρης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Η Συντονιστική Επιτροπή είναι η δύναμή μας. Είμαστε εδώ, συμπαραστεκόμαστε, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι κοινός, γιατί θεωρούμε πως ό,τι έχει πάρει ο εργαζόμενος από τη δουλειά του, ό,τι πήρε ο συνταξιούχος στη σύνταξή του, είναι πολύ λίγο από αυτά που έχει προσφέρει». «Οταν λέμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος, το εννοούμε!», υπογράμμισε. «Πληρώσαμε πολλά στη ζωή μας. Δεν πρέπει να πληρώσουμε άλλα. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει (...), δεν το χρωστάμε σε δανειστές, δεν το χρωστάμε σε κυβερνήσεις, δεν το χρωστάμε σε διοικήσεις, δεν το χρωστάμε σε κανένα».

Ηράκλειο: Παρέμβαση για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων

Στο μεταξύ, τις τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης και στην καταβολή τους έθεσε αντιπροσωπεία της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου σε παρέμβασή της στον διευθυντή στα γραφεία του ΕΦΚΑ στον Εσταυρωμένο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης, Ανδρέας Κριαράς, σημείωσε: «Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την πολύχρονη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων και από την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων που έχουν κατεδαφίσει την Κοινωνική Ασφάλιση. Μόνο στο νομό Ηρακλείου, υπάρχουν 7.000 δικαιούχοι κύριων συντάξεων και 15.000 επικουρικής που περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, κύρια, επικουρική ή χηρείας».

Παράλληλα, αναδεικνύοντας τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί όσον αφορά το προσωπικό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την τελευταία εικοσαετία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη και από τους 180 υπαλλήλους έχουν μείνει 70 και στην έκδοση των συντάξεων μόνο τρεις, που είναι επιφορτισμένοι εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες των εργαζομένων του νομού Ηράκλειου και με τον νομό Λασιθίου και των Ανωγείων...».

ΞΑΝΘΗ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

Από τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο εργοτάξιο στο Δημάριο Ξάνθης
Από τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο εργοτάξιο στο Δημάριο Ξάνθης
Την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή τους στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να απαιτήσουν μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, διαμήνυσαν χτες σωματεία και εργαζόμενοι της Ξάνθης.

Το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ ΑΕ» στο Δημάριο Ξάνθης συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο σωματείων της περιοχής, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, ενάντια στα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στο Δημάριο, σκοτώθηκε ο 47χρονος οικοδόμος Γκιριτλή Τζιχάτ. Ηταν το δεύτερο θύμα στο έργο του κάθετου άξονα Ξάνθης - Εχίνου - ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Στις 11 Γενάρη είχε σκοτωθεί ο 23χρονος οικοδόμος Αντώνης Δέλλιος.

Μέσα από την κινητοποίηση στο εργοτάξιο, οι εργαζόμενοι απαίτησαν: Αμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και καταλογισμό των ευθυνών. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ). Αμεση στήριξη των οικογενειών των θυμάτων με ευθύνη της εργοδοσίας.

Δίπλα στους εργάτες βρέθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που αποτελούνταν από τον Κώστα Βογιατζή, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τον Θανάση Κουτσουρά και τον Αγγελο Γεράκη, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν ανά δεύτερη βδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες εξαναγκάζονται για να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Κάθε 15 μέρες πηγαίνουν στα σπίτια τους και πρέπει να διανύσουν 300 - 500 χιλιόμετρα για να δουν τις οικογένειές τους...

Αναδείχθηκε, επίσης, η ανάγκη ύπαρξης σε καθημερινή βάση τεχνικού Ασφαλείας και γιατρού Εργασίας, τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κ.λπ.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν το εργοτάξιο να γίνει ο χώρος όπου θα θάβουν τους εργάτες οικοδόμους μαζί με τα δικαιώματά τους. Μετέφεραν πείρα από άλλα εργοτάξια ανά την Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι με την οργάνωση στα σωματεία τους, μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, πέτυχαν νίκες, κατοχύρωση δικαιωμάτων, που πάντα είναι υπό αμφισβήτηση από την εργοδοσία. Τέλος, ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας ταξικού σωματείου στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

Το απόγευμα, με πρωτοβουλία των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ Ελληνικά Γαλακτοκομεία Ξάνθης», Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης Ν. Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ), Λιμενεργατών Λιμένος Λάγος «Η Εθνική Σωτηρία» και της Παμμηχανικής Ενωσης Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Ξάνθης και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κ. Βογιατζής και χαιρέτισε εκπρόσωπος του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης. Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τη ζωή τους με οργάνωση της πάλης, να αγωνιστούν για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ΥΑΕ.

Νέος τραυματισμός εργαζόμενου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Νέο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε 5 μέρες καταγράφηκε στην πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ (δηλαδή της COSCO), που βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Εργατοτεχνίτης τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά στο δεξί του πόδι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθε.

Στο μεταξύ, ακόμα νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, με σοβαρό κίνδυνο για το μάτι του, εργαζόμενος του ΟΛΠ, που τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν την περασμένη Κυριακή έσπασε συρματόσχοινο στη διάρκεια εργασιών και πάλι μέσα στην πλωτή δεξαμενή.

Με επανειλημμένες καταγγελίες, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, παράλληλα με την έλλειψη μέτρων ΥΑΕ στους χώρους δουλειάς της Ζώνης, έχουν αναδείξει ότι η πλωτή δεξαμενή είναι εντελώς ασυντήρητη και επικίνδυνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ