ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

Σε μαζική συγκέντρωση μίλησε ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Στο κατάμεστο θεατράκι στην παραλίμνια περιοχή στη θέση Σκάλα μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας του Κόμματος με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους».

Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ο Τ. Δημουλάς ανέδειξε από την αρχή την ανάγκη να ανοίξει πλατιά η συζήτηση με τον εργατόκοσμο για την προοπτική της πάλης, για την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Οπως ανέφερε, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μπήκε μπροστά για την προστασία της υγείας του λαού, ως προϋπόθεση για να αντιπαλέψει ο ίδιος ο λαός τα νέα αντεργατικά μέτρα που κλιμάκωσε η κυβέρνηση ενόψει της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Στάθηκε στην πείρα της περιόδου, που αποδεικνύει ότι η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, δεν μπορεί να βελτιωθεί με μεταφορά προσωπικού και «δωρεές» ώστε να προστατευτεί ο λαός από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σημείωσε ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Παραμυθιάς με τα πολλά κρούσματα, αφού είναι διδακτικό για το ότι ο κίνδυνος είναι εδώ και δεν χωράει εφησυχασμός αφού η κυβέρνηση επιμένει τα όποια μέτρα λαμβάνει να κινούνται στη λογική «κόστους - οφέλους».

Ο Τ. Δημουλάς
Ο Τ. Δημουλάς
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, τονίζοντας ότι το παράδειγμα του 9χρονου παιδιού στη Ρόδο που λιποθύμησε αποδεικνύει την αναγκαιότητα ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων, την ώρα που η κυβέρνηση στέκεται σε ψευτοεπιδόματα και προσδοκά στις «φιλανθρωπίες» των διαφόρων ιδρυμάτων και οργανώσεων για να σώσουν το λαό που υποφέρει.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα των τελευταίων μηνών, όπου αναδείχτηκε ποιοι είναι οι χρήσιμοι και ποιοι όχι στην παραγωγική διαδικασία. Θύμισε ότι χωρίς τους ήρωες των σούπερ μάρκετ, των νοσοκομείων, των εργοστασίων τροφίμων τίποτα δεν μπορεί να γίνει, την ώρα που οι επιχειρηματίες το μόνο που έκαναν ήταν να μετρούν την κερδοφορία. Την ίδια ώρα τα δικαιώματά τους χτυπιούνται με νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποδεικνύοντας ότι στον καπιταλισμό οι ανάγκες του λαού περνάνε από τον «Προκρούστη» της κερδοφορίας.

Στάθηκε ανάμεσα σε άλλα στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου, π.χ. την ίδρυση «κέντρου καινοτομίας» για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, όπως το ονομάζει, και σχολίασε ότι με τέτοια έχει γεμίσει ο τόπος, θυμίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες της περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα περιφερειακά «αναπτυξιακά» συνέδρια, τα οποία έγιναν για λογαριασμό των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Σχολιάζοντας τη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της καραντίνας, ο οποίος καλούσε το λαό να «λογαριαστούμε μετά» και τώρα αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούσε. Θέλουν να στήσουν έναν ψευτοκαβγά αποπροσανατολισμού για να καλύψουν τη σαπίλα του συστήματος και την ίδια ώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται πως ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού λέγοντας πως έχουν αφήσει 36 δισ. προίκα στην κυβέρνηση, αποκρύβοντας ότι είναι χρήματα από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα.

Στη συνέχεια ανέδειξε την ανάγκη το λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί, να οργανώσει την πάλη του με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες, να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό εχθρό, τον καπιταλισμό. Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι 70 χρόνια πριν, τα σημερινά προβλήματα οι λαοί που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό είχαν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να τα λύσουν γιατί οργάνωσαν την οικονομία και την κοινωνία όχι με κριτήριο το κέρδος αλλά με βάση τις κοινωνικές τους ανάγκες.

ΚΟΖΑΝΗ
Στους επιχειρηματικούς ομίλους τα κέρδη, στο λαό η ενεργειακή φτώχεια

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ μίλησε ο Γιάννης Δελής, που περιόδευσε στην περιοχή

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πλατιάς εξόρμησης του Κόμματος με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί για να μην πληρώσουμε την κρίση τους!», με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή.

Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας τις καταστρεπτικές του συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής. Πρόσθεσε πως «οι μεν επιχειρηματικοί όμιλοι μεταβαίνουν από το ένα επίπεδο κερδοφορίας σε ένα άλλο μεγαλύτερο και μάλιστα με την εγγύηση του κράτους, ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής και της χώρας μεταβαίνουν στο επίπεδο της μεγαλύτερης ενεργειακής φτώχειας, της ανέχειας και της εργασιακής ζούγκλας». «Διέξοδος υπάρχει», συνέχισε, σημειώνοντας πως βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, «που κατοχυρώνει το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό αντί για πανάκριβο εμπόρευμα που είναι τώρα, αξιοποιώντας και όλες τις εγχώριες πηγές Ενέργειας και κάθε τεχνολογική εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος».

Νωρίτερα, το μεσημέρι, κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Γ. Δελή πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου και συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Στέργιο Γκανάτσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου και στη συνέχεια με εργαζόμενους του νοσοκομείου. Από τις συζητήσεις, πληροφορήθηκαν για τα μεγάλα κενά σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, καθώς και τις σοβαρότατες ελλείψεις σε κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μετέφεραν στο κλιμάκιο του Κόμματος την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή, καθώς, όπως είπαν, το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, χωρίς άδειες, με ειδικευόμενους γιατρούς να εργάζονται για 60 με 80 ώρες τη βδομάδα λόγω των μεγάλων κενών στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Δελής παρευρέθηκε σε κινητοποίηση εκπαιδευτικών Κοινωνιολογίας και Εικαστικών. Εκεί συζήτησε μαζί τους για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, για τις θέσεις του Κόμματος και τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις για την Παιδεία, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα για την απόσυρση της απαράδεκτης κυβερνητικής εγκυκλίου για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για να φύγουν τα καζάνια

Στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο της Δραπετσώνας το αγωνιστικό ραντεβού

Κάλεσμα σε κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο της Δραπετσώνας απευθύνουν σωματεία και φορείς από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για να φύγουν τα καζάνια του θανάτου και να αποδοθεί ολόκληρη η έκταση των Λιπασμάτων στο λαό της περιοχής. Η πορεία θα περάσει από τις εγκαταστάσεις της «Oil One» και θα καταλήξει στα Λιπάσματα (στου Κράκαρη).

Οι φορείς που κινητοποιούνται είναι μέχρι στιγμής η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του παιδιού» (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Πειραιά).

Ψήφισμα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Ψήφισμα για το οξυμένο πρόβλημα των καζανιών κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, με το οποίο καλούσε το σώμα να υιοθετήσει τα αιτήματα του λαού της περιοχής. Το ψήφισμα δεν υιοθετήθηκε, με τη δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συμπαρατάσσονται με την τροπολογία που κατέθεσε η πρώτη για «σταδιακή απομάκρυνση», δηλαδή για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα λειτουργίας των καζανιών και ρύπανσης της περιοχής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Αγωνιστικό ραντεβού στη Νιάλα στις 5 Ιούλη

Με το σύνθημα «Κυβέρνηση - κεφάλαιο ακούστε το καλά, τα Αγραφα θα μείνουνε απάτητα βουνά», το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα συνεχίζει τις πολύμορφες δραστηριότητές του ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ με τη συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών. Ετσι, επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι την Κυριακή 5 Ιούλη, όπου θα γίνει ανάβαση στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας, που απειλείται με ισοπέδωση, με τη συμμετοχή ανθρώπων όχι μόνο από την Καρδίτσα αλλά από όλη την Ελλάδα.

ΚΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Τα κέρδη τους καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία μας»

Συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο, με σύνθημα «Τα κέρδη τους καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Διέξοδο μπορεί να δώσει η πάλη του λαού», οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ασπροπύργου του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής.

Βιβλιοπαρουσιάσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση

Η Τομεακή Οργάνωση Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί στην παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα. Η αντίληψη του ΚΚΕ»,αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, Αγιος Νικόλαος). Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας.

Βιβλιοπαρουσίαση της ίδιας έκδοσης διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στο Δημοτικό Αναψυκτήριο του άλσους «Δημήτρης Κιντής». Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή 28 Ιούνη

Την Κυριακή 28 Ιούνη, στις 9.30 π.μ., το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Γηροκομείο, τόπο εκτέλεσης περισσότερων από 250 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών από τον Νοέμβρη του 1948 έως το τέλος του 1950.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ