ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν στις 3 Ιούλη για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ

Κάλεσμα των ταξικών σωματείων στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να πάρουν την οργάνωση της μάχης στα χέρια τους

Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη 3 Ιούλη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας, απαντούν οι ναυτεργάτες της χώρας στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου.

Την πρόταση για την απεργιακή κινητοποίηση επανέφεραν και χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Χάρη στην αποφασιστικότητα των τριών σωματείων, στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών που εκφράζονται από τα καράβια, αλλά και κάτω από την απροκάλυπτη επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εφοπλιστές στα ναυτεργατικά δικαιώματα, η πρόταση για την απεργία υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ.

Σε ανακοίνωσή τους τα τρία σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων «να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση και συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα, να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στην εφοπλιστική αδιαλλαξία, να προειδοποιήσουμε την όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις 7 Ιούλη ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, για τα δικαιώματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Καλούν τους ναυτεργάτες να παλέψουν για: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Αυξήσεις στους μισθούς, με κατώτατο μισθό 751 ευρώ, στις συντάξεις. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, προστασία ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του ν. 4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, να καθιερωθούν διπλά πληρώματα όπου τα δρομολόγια των πλοίων δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ελάχιστες ώρες ανάπαυσης των πληρωμάτων. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

Προκλητικές εφοπλιστικές αξιώσεις, με τις πλάτες όλων των κομμάτων του κεφαλαίου

Μέχρι τώρα οι εφοπλιστές, αξιοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και την αμέριστη στήριξη που τους παρέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, είτε αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση των ΣΣΕ με βάση τα αιτήματα των ναυτεργατών, είτε προβάλλουν προκλητικούς όρους για την υπογραφή τους, όπως να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος και ειδικότητες ναυτεργατών), παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς στα καράβια κ.ο.κ., βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ενδεικτικά, οι ποντοπόροι εφοπλιστές (Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών - ΕΕΕ), παρά την τεράστια κερδοφορία δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφουν κάθε χρόνο, από το 2010 αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ.

Οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας - ΣΕΕΝ) και στις 4 διαπραγματευτικές συναντήσεις με την ΠΝΟ (η τελευταία έγινε τη Δευτέρα 24 Ιούνη) συμφωνούν να πετάξουν κάποια ψίχουλα για αύξηση 2%, με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί πλήρως και στα πλοία της ακτοπλοΐας ο νόμος 4150/2013 της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διατηρείται σε πλήρη ισχύ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει το δραστικό πετσόκομμα των οργανικών συνθέσεων.

Ηδη στα επιβατηγά πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία η μείωση των οργανικών συνθέσεων είναι ακόμα και πάνω από 50%, ενώ στα πλοία της ακτοπλοΐας η εφαρμογή του νόμου έχει αρχίσει με τη μείωση κατά 50% του προσωπικού γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κ.λπ.) κατά τη χειμερινή περίοδο. Τώρα οι εφοπλιστές τα θέλουν όλα, «συνθήκες γαλέρας, οργανικές συνθέσεις με βάση τον ν. 4150/2013, με απάνθρωπα ωράρια, 14 -16 ώρες δουλειά τη μέρα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου», όπως επισημαίνουν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται χαρακτηριστικά και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΕΕΝ αμέσως μετά την απόφαση για την 24ωρη ναυτεργατική απεργία. Οχι μόνο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτό το αίτημα για την αύξηση των οργανικών συνθέσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες των πλοίων, αλλά επαναλαμβάνει και τον προκλητικό ισχυρισμό των εφοπλιστών ότι «η υπάρχουσα στελέχωση των πλοίων μας ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις»...


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εγκλημα με τη σφραγίδα της αντεργατικής πολιτικής

Το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του 38χρονου εργαζόμενου στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας καταγράφεται στη συνείδηση των συναδέλφων του και όλων των εργαζομένων ως ένα ακόμα στυγνό εργοδοτικό έγκλημα, αποτέλεσμα των εκβιασμών και της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η επιχείρηση, για να αποσπάσει εκβιαστικά «οικειοθελείς» απολύσεις από τους εργάτες, πριν τα «μαζέψει» και μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό.

* * *

Ο θάνατος του εργαζόμενου και οι σοβαρές καταγγελίες των συναδέλφων του για τις μεθόδους της εργοδοσίας εκθέτουν και αποκαλύπτουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τη «μαγική εικόνα» που προσπαθεί να παρουσιάσει στην αγορά εργασίας.

Οι βαριές κυβερνητικές ευθύνες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ψέματα περί «κανονικότητας» ούτε μόνο με τις «πλάτες» που κάνει το κράτος στα αφεντικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια στα βήματα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ισχυροποίησε με κάθε δυνατό τρόπο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της η εργοδοσία για να επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με δικούς της νόμους και των προηγούμενων, στο πλαίσιο της «ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων» για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, οι επιχειρηματικοί όμιλοι κλείνουν σε μια νύχτα τα εργοστάσια και τα μεταφέρουν σε χώρες με μικρότερο «κόστος εργασίας», άρα με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Με δικούς της νόμους και των προηγούμενων, η εργοδοσία διαθέτει χίλιους «νόμιμους» τρόπους όχι μόνο για να βαθαίνει την εκμετάλλευση, αλλά και για να απολύει «κατά μόνας» ή και ομαδικά, όταν αυτό απαιτεί η θωράκιση της κερδοφορίας της.

Με δικούς της νόμους και των προηγούμενων ποινικοποιείται και εμποδίζεται το δικαίωμα στην απεργία, δηλαδή το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση, αφήνοντας τους εργαζόμενους άγρια εκτεθειμένους στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, της αποθέωσης, από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, της δημιουργίας επιχειρηματικού και «επενδυτικού» κλίματος, οργιάζουν οι εργοδοτικοί εκβιασμοί και οι απειλές, βρίσκουν άλλοθι η ασυδοσία και η αυθαιρεσία. Αυτά, μαζί με την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, όπου το μεροκάματο πλέον θα έλειπε από το σπίτι, έφτασαν τον 38χρονο εργαζόμενο στα όριά του και τον οδήγησαν στην αυτοχειρία.

***

Αυτοί που έσκιζαν τα ρούχα τους για την «ανθρωπιστική κρίση» και τις αυτοκτονίες στην εποχή των μνημονίων, προσπαθούν τώρα να κρύψουν κάτω από το χαλί τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που γίνονται κάθε χρόνο, στο έδαφος της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, των πλημμελών ελέγχων από τους υποστελεχωμένους μηχανισμούς, της εντατικοποίησης της εργασίας που διαρκώς μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση και οι άλλοι που η προπαγάνδα τους οργίαζε για τις μνημονιακές αυτοκτονίες, προσπαθούν τώρα να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στη «μεταμνημονιακή» περίοδο εξακολουθεί να θερίζει ανθρώπους στους χώρους δουλειάς. Αυτή είναι η «προοδευτική» πολιτική, που τους διαχωρίζει τάχα από τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, η οποία ανυπομονεί στις 8 Ιούλη να παραλάβει την αντιλαϊκή - αντεργατική σκυτάλη, αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέπλυνε» την πολιτική της και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η αγανάκτηση για την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας, η οργή για τα καθημερινά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, δεν πρέπει να χαθούν στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Πρέπει να γίνουν δύναμη οργάνωσης, πάλης, διεκδίκησης και αντεπίθεσης. Με ισχυρό ΚΚΕ, που παλεύει ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για μέτρα στήριξης, προστασίας και ανακούφισης των εργαζομένων, για σύγχρονα εργατικά δικαιώματα. Που έχει σχέδιο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, στην πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Σχέδιο σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και ανατροπής της εξουσίας του, για να γίνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός πραγματικοί ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.


Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ