ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
Σελ. /28

Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών και σχετικές δράσεις.

-- Ανακοίνωση για το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

-- Πλούσια προεκλογική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ.

-- Μια εμπειρία από την εφαρμογή της Θεματικής Εβδομάδας σε δύο Γυμνάσια.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Με μια σειρά δράσεις ενταγμένες στην προεκλογική της δραστηριότητα, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας αναδεικνύει τις θέσεις της για το πρόβλημα των ναρκωτικών, καλώντας τη νεολαία να κρίνει και με βάση τη στάση των άλλων κομμάτων πάνω σε αυτό το θέμα. Στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ σημειώνει αναλυτικά:

«Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να αντισταθεί στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και βάζουν ταφόπλακα στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Να καταδικάσει και με την ψήφο της όλους όσοι της ζητάνε να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως "φυσικό φαινόμενο" και να συμβιβαστεί με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ναζιστική Χρυσή Αυγή, όλοι μαζί έχουν συμφωνήσει με την ψήφο τους στη Βουλή:

-- Να ιδρυθούν χώροι "υγιούς" χρήσης ναρκωτικών, για να μη χαλάνε οι εξαρτημένοι τη μόστρα των πόλεων. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συναγωνίζονται μεταξύ τους στον κανιβαλισμό, με τη ΝΔ να προτείνει το ίδιο το κράτος να χορηγεί την ηρωίνη μέσα στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης!

-- Να παραδοθούν δομές πρόληψης και απεξάρτησης σε ΜΚΟ και ιδιώτες που θα θησαυρίζουν πατώντας στον πόνο και τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών.

-- Να υπολειτουργούν τα θεραπευτικά προγράμματα με εργαζόμενους ανακυκλώσιμους, για όσο χρόνο ισχύει η χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ, υπονομεύοντας στην πράξη τη διαδικασία της απεξάρτησης.

Είναι τα ίδια κόμματα που είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε ως αντιπολίτευση ενίσχυσαν με τις πολιτικές τους τη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, την εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης για την υπεράσπιση του καπιταλιστικού κέρδους. Ολες, δηλαδή, τις αιτίες που σπρώχνουν τους νέους στη χρήση ουσιών και ταυτόχρονα μειώνουν το κίνητρο των εξαρτημένων για θεραπεία!

Ηξερες ότι...

-- Το 56,4% των χρηστών είναι άνεργοι (ΕΚΠΝΤ, 2018)

-- Το 47,4% δεν έχει ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΕΚΠΝΤ, 2018)

Κάτω από τη μάσκα της "προόδου" ή της "συντήρησης" κρύβεται το ίδιο πρόσωπο: Η πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, η χρεοκοπημένη πολιτική της "μείωσης της βλάβης", της διαιώνισης της εξάρτησης μέσω υποκατάστατων. Η υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνονται στους χρήστες, η διάλυση της πρόληψης. Η στέρηση κάθε δυνατότητας να επανεξετάσουν οι εξαρτημένοι τη ζωή τους.

Για τις ανάγκες των μονοπωλίων αντιμετωπίζουν τους χρήστες ως "τελειωμένους", που τους αξίζει μόνο ο "ελεγχόμενος θάνατος" για να μπορεί το τουριστικό κεφάλαιο να επενδύει ανενόχλητο στα κέντρα των πόλεων. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα των shooting rooms ως προς τη μείωση της χρήσης, την ένταξη των χρηστών σε θεραπεία, αλλά και την ίδια τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη.

-- Στην ΕΕ αυξάνονται οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης (ΟΗΕ, 2017, EMCDDA 2018).

Εδωσαν τη δυνατότητα σε μια σειρά εταιρείες να παράγουν σκευάσματα κάνναβης χωρίς τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς τη σύνθεσή τους, τις παρενέργειες κ.λπ., αγνοώντας όλους τους επιστημονικούς φορείς που έχουν δηλώσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους, στρώνοντας το έδαφος για την αθώωση ενός ναρκωτικού.

-- Τα προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης που δεν διέπονται από επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνουν τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης στη μη ιατρική χρήση, καθώς η κάνναβη καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη, ενδεχομένως και σε χαμηλότερη τιμή και πιο ισχυρή μορφή (ΟΗΕ, 2018).

Βαφτίζουν τη χρήση «ατομική επιλογή ζωής» και «δικαίωμα»!

Κανείς δεν επέλεξε να ασφυκτιά σε μια κοινωνία που του στερεί τα όνειρα, τους στόχους, την ίδια του τη ζωή, που παρουσιάζει ως μόνη αλήθεια την εκμετάλλευση, την υποταγή, τον ανταγωνισμό. Ο δρόμος των ναρκωτικών είναι ανελεύθερη επιλογή, που περνά από συμπληγάδες κοινωνικών και ταξικών αποκλεισμών. Μετατρέπουν το θύμα σε θύτη για να κρύψουν τις ευθύνες τους, για να βγάλουν λάδι το καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζονται.

Δικαίωμα της νεολαίας είναι η πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η δουλειά με δικαιώματα, η δυνατότητα προσωπικού προγραμματισμού, η πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που έχουν γίνει πανάκριβο εμπόρευμα, η ύπαρξη και ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Το να ζούμε μια ζωή που δεν θα παζαρεύουμε τις ανάγκες μας!

Θέλουμε πραγματική ελευθερία! Θέλουμε ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα που αγανακτεί από όλα αυτά που μας έχουν στερήσει, να μαυρίσει τις πολιτικές που μαυρίζουν τη ζωή μας και ζητάνε νομιμοποίηση από το λαό για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Σε όσους επιδιώκουν να στείλουν στο περιθώριο, να "θολώσουν" τη σκέψη μιας γενιάς που έχει χίλιους λόγους να αγωνιστεί για όσα της κλέβουν!

Η μαχητική στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, η συνεπής πάλη που διεξάγει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση, πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου και δράσης για τη νεολαία.

Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε αυτούς που τσάκισαν τα όνειρά μας!

Ολοι οι νέοι που προβληματίζονται, πρέπει να κάνουν το βήμα, να μη συμβιβαστούν με άλλη "μια από τα ίδια". Να μην πιάσουν τόπο τα κάλπικα διλήμματα που προσπαθούν να περάσουν.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο να τους χαρίσουμε.

Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ!».

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά στον Κορυδαλλό

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, με θέμα «Δεν είναι ευκαιρία να ψάχνεις τη φυγή. Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε για ολόκληρη ζωή», διοργάνωσαν οι ΟΒ Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού της ΚΝΕ, την περασμένη Πέμπτη, στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό. Συμμετείχε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η οποία στην εισηγητική της ομιλία αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους νέους και στις επιπτώσεις που μπορούν αυτές να επιφέρουν στην ανθρώπινη ζωή.

Στάθηκε κυρίως στη χρήση της κάνναβης και στις ιδιαίτερα βλαβερές της ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχική υγεία. Ανέφερε ότι η πείρα από τη νομιμοποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης σε άλλες χώρες δείχνει πως έχει αυξηθεί η χρήση των ναρκωτικών και ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίησή τους για «ψυχαγωγική» χρήση.

Επίσης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και στη διεθνή πείρα που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο ότι αυτοί οι χώροι ουσιαστικά δίνουν το ελεύθερο σε χρήστες να κάνουν χρήση ναρκωτικών σε έναν συγκεκριμένο χώρο, με ειδικούς που θα προσέχουν απλά να μην πάθουν overdose, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πραγματικότητα.

Σε όλη την ομιλία της, μέσα από διεθνή παραδείγματα, τόνισε πως τα ναρκωτικά μόνο το κεφάλαιο και την κερδοφορία του ωφελούν και σε καμία περίπτωση την εργατική τάξη και τους αγώνες της - αντιθέτως, αμβλύνουν τις άμυνές της και θολώνουν το μυαλό και την κρίση της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ